Copilul este trist? Semnul că are lipsă de vitamine

Copilul este trist? Semnul că are lipsă de vitamine

Andreea Baluteanu

Începem prin a-ți spune că tristețea este un sentiment normal și la vârsta copilăriei. Mai mult, atunci când este motivată, devine un semnal al faptului că prichindelul tău este sănătos din punct de vedere emoțional și poate manifesta sentimente complexe, un indice al faptului că se va dezvolta ca un adult echilibrat.

Tristețea devine însă îngrijorătoare atunci când se transformă în starea emoțională dominantă, când nu reușești să îi identifici cauza sau când este prelungită pe durate mai mari de timp. Dacă suspectezi că tristețea poate fi o manifestare a depresiei, este musai să intervii. Însă specialiștii sunt de părere că tristețea poate reprezenta și un semn emoțional care indică de fapt o deficiență de vitamine. Află despre ce este vorba în rândurile de mai jos!

Copilul tău este trist pentru că are nevoie de vitamine?

Inside Out” este unul dintre cele mai frumoase filme de la Hollywood care ne ajută să înțelegem importanța pe care o are fiecare emoție, manifestată sau nu, și îți recomandăm să îl vizualizezi neapărat în compania micuțului tău. Un strop de tristețe este binevenită deoarece arată că prichindelul este racordat la sănătatea sa emoțională. Atunci când tristețea devine însă predominantă sau covârșitoare, ea poate fi și semn al unor deficiențe nutriționale.

Vezi mai jos care sunt cele două vitamine ce pot fi răspunzătoare de starea emoțională a copilului tău!

Vitamina D

Experții insistă cât de important este ca cei mici să fie monitorizați constant pentru a stabili nivelurile de vitamina D. Produsă în corp în urma expunerii la soare, vitamina D contribuie la absorbția calciului și la întărirea sistemului osos și muscular. Dat fiind faptul că primii ani de viață sunt cei în care aceste sisteme își desăvârșesc formarea, vitamina D este esențială mai ales la copii.

De asemenea, vitamina D reglează imunitatea și creșterea celulelor, previne unele boli precum afecțiunile de inimă, diabetul, unele forme de cancer și obezitatea.

Nu în ultimul rând, unele studii au subliniat și legătura dintre depresie și deficiența de vitamina D. Așa poate fi explicată și preponderența depresiilor sezoniere în anotimpurile reci, atunci când expunerea la soare este limitată și prin urmare corpul produce mai puțină vitamina D.

Care sunt semnele că micuțul tău are lipsă de vitamina D? Pe lângă tristețe, acesta mai poate manifesta dureri sau sensibilitate a oaselor, risc crescut de fracturi, crampe musculare, diformități sau malformații ale oaselor scheletului sau dureri de dinți.

Copiii care sunt cel mai amenințați de deficiența de vitamina D sunt cei care trăiesc în climatele reci, care au pielea închisă la culoare sau care nu petrec suficient timp afară.

Vitamina B

Responsabilă cu buna funcționare a sistemului nervos, vitamina B poate cauza depresie, iritabilitate și oboseală atunci când nu este prezentă în cantități suficiente în organism. În principal, vitaminele B6, B12 și acidul folic sunt cele corelate cu anxietatea, depresia sau problemele de sănătate mentală.

Semnele care indică faptul că copilul tău prezintă o lipsă de vitamina B sunt următoarele: stare frecventă de oboseală, tristețe, slăbiciune, lipsă de poftă de mâncare, creștere întârziată, iritabilitate, convulsii, probleme cu concentrarea și cu memoria, depresie, anemie, schimbări de comportament.

Este vital să introduci în alimentația copilului cât mai multe surse naturale de vitamina B, ca să te asiguri că nu va cădea pradă acestor probleme. Astfel, vitamina B6 poate fi regăsită în carne slabă de pui, legume cu frunza verde, banane și unele specii de fructe de mare. De partea cealaltă, vitamina B12 apare în carne slabă și în produse lactate. Ficatul, citricele, legumele (cu precădere cele de culoare verde închis) și drojdia conțin dozele atât de necesare de acid folic.

Când tristețea devine îngrijorătoare

Dacă cel mic este mai tot timpul trist, îți recomandăm să te adresezi medicului pediatru. Acesta îți poate recomanda fie consultarea unui psiholog, fie analize de sânge pentru a stabili o eventuală deficiență nutrițională.

Dacă tristețea este însoţită de unul dintre următoarele semne, mergi neapărat cu copilul tău la un specialist:

 • iritabilitate sau supărare;
 • senzația de neajutorare;
 • izolare;
 • sensibilitate crescută la respingere;
 • schimbări de apetit, fie că este vorba despre scăderea sau despre creșterea poftei de mâncare;
 • schimbări în rutina de somn: cel mic doarme prea mult sau prea puțin;
 • reprize de plâns sau de manifestări violente;
 • dificultate de concentrare;
 • oboseală;
 • dureri care nu dispar în urma tratamentelor (de stomac, de cap);
 • lipsa de interes pentru activități care îl motivau sau care îi plăceau înainte;
 • sentimente de vinovăție sau lipsă de încredere în sine;
 • gânduri negre.

Vitoral M Junior, suplimentul pentru creșterea sănătoasă a copilului

Ce este și mai periculos în cazul deficiențelor de mai sus este faptul că atât vitamina B, cât și D-ul sunt dificil de dozat în alimentație, mai ales dacă cel mic este mofturos la mâncare sau trebuie să urmeze un anumit regim. De aceea, doctorii recomandă ca în aceste situații să apelezi la suplimente, atât de necesare mai ales la vârsta copilăriei, când lipsa de vitamine poate avea repercusiuni pe termen lung.

 

Pentru un copil mereu sănătos, vesel și voios, Vitoral M Junior Spray oral pentru copii este soluția! Suplimentul are gust delicios de  portocală și xilitol și se administrează oral. Vitoral M Junior Spray conține un complex de vitamine care vor contribui la creșterea și dezvoltarea normală a oaselor, la funcționarea sistemului imunitar și la îmbunătățirea metabolismului energetic. Suplimentul include grupul de vitamine B (B1, B2, B3, acid pantothenic, B6, biotină, acid folic, B12), vitamina A, vitamina D, vitamina C și Vitamina E.

 

Vitoral M Junior Spray oral pentru copii nu conține coloranți artificiali, gluten sau alcool și este de asemenea potrivit pentru vegetarieni, cât și pentru cei care suferă de boala celiacă sau de diabet. De asemenea, este de apreciat faptul că spray-ul nu conține ingrediente care ar putea cauza crampe micuțului tău. Suplimentul este disponibil la Vavian Pharma.

Surse foto: iStock

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Nu încerc să-mi înveselesc copilul atunci când este trist sau dezamăgit. Uite de ce
  Nu încerc să-mi înveselesc copilul atunci când este trist sau dezamăgit. Uite de ce

  Ce îți vine să faci atunci când îți vezi puiul trist? Să îl faci să se simtă mai bine, nu-i așa? Este normal, însă mai există și alte abordări....

  După 10 ani de lipsă totală, acum fostul meu este „tatăl cool” și copilul vrea să petreacă tot timpul cu el. Ce să fac?
  După 10 ani de lipsă totală, acum fostul meu este „tatăl cool” și copilul vrea să petreacă tot timpul cu el. Ce să fac?

  O mămică povestește, într-o postare pe Reddit, că de când fostul ei soț a revenit în viața ei și a fetiței lor de 10 ani, cea mică vrea să petreacă mai tot...

  Care este semnul tău din zodiacul egiptean? Descoperă ce trăsături de zeu ai
  Care este semnul tău din zodiacul egiptean? Descoperă ce trăsături de zeu ai

  Vechii egipteni erau preocupați să privească noaptea cerul ori de câte ori aveau nevoie de sfaturi, de orientare. La fel ca în universul occidental, ei considerau că stelele...

  Indignare de mamă: ce i-a spus fetiței sale un vânzător de la un supermarket când i-a văzut semnul din naștere
  Indignare de mamă: ce i-a spus fetiței sale un vânzător de la un supermarket când i-a văzut semnul din naștere

  Semnele de naștere sunt destul de comune, ultimele statistici arătând că aproximativ 80% dintre oameni se nasc cu un semn, o aluniță sau o altă formă de pată. Chiar și așa...

  Fenomenul „birthday blues”: De ce mă simt trist când se apropie ziua mea?
  Fenomenul „birthday blues”: De ce mă simt trist când se apropie ziua mea?

  Zilele de naștere sunt asociate cu bucuria, petrecerile, cadourile, zâmbetele, dorințele și alte lucruri pozitive. De exemplu, dacă îmi spune cineva să închid ochii...

  O mamă a decis să opereze cu laser semnul din naștere facial al copilului ei și internauții o consideră un monstru
  O mamă a decis să opereze cu laser semnul din naștere facial al copilului ei și internauții o consideră un monstru

  O mamă de 33 de ani din Australia este criticată pe internet deoarece a postat mai multe poze cu bebelușul său, căruia i-a operat semnul din naștere facial cu laserul. Văzând...

  Mi-am părăsit țara, soțul și copilul cu dizabilități. Asta mi-au facut sărăcia și lipsa de educație sexuală
  Mi-am părăsit țara, soțul și copilul cu dizabilități. Asta mi-au facut sărăcia și lipsa de educație sexuală

  Nu sunt țigancă, pentru că toată lumea va spune că asta sunt după ce va citi povestea mea. Am avut nevoie de mult curaj să o scriu, pentru că mi-e greu să admit ce am fost și ce am...

  De ce nu te poate uita, în funcție de semnul zodiacal
  De ce nu te poate uita, în funcție de semnul zodiacal

  Chiar dacă într-o relație lucrurile nu au mers așa cum sperau partenerii și aceștia decid să se despartă, tot rămân în urmă aspecte care nu se pot uita. Astfel,...

  © 2024 Qbebe