Copilul este trist? Semnul că are lipsă de vitamine

Andreea Baluteanu

Începem prin a-ți spune că tristețea este un sentiment normal și la vârsta copilăriei. Mai mult, atunci când este motivată, devine un semnal al faptului că prichindelul tău este sănătos din punct de vedere emoțional și poate manifesta sentimente complexe, un indice al faptului că se va dezvolta ca un adult echilibrat.

Tristețea devine însă îngrijorătoare atunci când se transformă în starea emoțională dominantă, când nu reușești să îi identifici cauza sau când este prelungită pe durate mai mari de timp. Dacă suspectezi că tristețea poate fi o manifestare a depresiei, este musai să intervii. Însă specialiștii sunt de părere că tristețea poate reprezenta și un semn emoțional care indică de fapt o deficiență de vitamine. Află despre ce este vorba în rândurile de mai jos!

Copilul tău este trist pentru că are nevoie de vitamine?

Inside Out” este unul dintre cele mai frumoase filme de la Hollywood care ne ajută să înțelegem importanța pe care o are fiecare emoție, manifestată sau nu, și îți recomandăm să îl vizualizezi neapărat în compania micuțului tău. Un strop de tristețe este binevenită deoarece arată că prichindelul este racordat la sănătatea sa emoțională. Atunci când tristețea devine însă predominantă sau covârșitoare, ea poate fi și semn al unor deficiențe nutriționale.

Vezi mai jos care sunt cele două vitamine ce pot fi răspunzătoare de starea emoțională a copilului tău!

Vitamina D

Experții insistă cât de important este ca cei mici să fie monitorizați constant pentru a stabili nivelurile de vitamina D. Produsă în corp în urma expunerii la soare, vitamina D contribuie la absorbția calciului și la întărirea sistemului osos și muscular. Dat fiind faptul că primii ani de viață sunt cei în care aceste sisteme își desăvârșesc formarea, vitamina D este esențială mai ales la copii.

De asemenea, vitamina D reglează imunitatea și creșterea celulelor, previne unele boli precum afecțiunile de inimă, diabetul, unele forme de cancer și obezitatea.

Nu în ultimul rând, unele studii au subliniat și legătura dintre depresie și deficiența de vitamina D. Așa poate fi explicată și preponderența depresiilor sezoniere în anotimpurile reci, atunci când expunerea la soare este limitată și prin urmare corpul produce mai puțină vitamina D.

Care sunt semnele că micuțul tău are lipsă de vitamina D? Pe lângă tristețe, acesta mai poate manifesta dureri sau sensibilitate a oaselor, risc crescut de fracturi, crampe musculare, diformități sau malformații ale oaselor scheletului sau dureri de dinți.

Copiii care sunt cel mai amenințați de deficiența de vitamina D sunt cei care trăiesc în climatele reci, care au pielea închisă la culoare sau care nu petrec suficient timp afară.

Vitamina B

Responsabilă cu buna funcționare a sistemului nervos, vitamina B poate cauza depresie, iritabilitate și oboseală atunci când nu este prezentă în cantități suficiente în organism. În principal, vitaminele B6, B12 și acidul folic sunt cele corelate cu anxietatea, depresia sau problemele de sănătate mentală.

Semnele care indică faptul că copilul tău prezintă o lipsă de vitamina B sunt următoarele: stare frecventă de oboseală, tristețe, slăbiciune, lipsă de poftă de mâncare, creștere întârziată, iritabilitate, convulsii, probleme cu concentrarea și cu memoria, depresie, anemie, schimbări de comportament.

Este vital să introduci în alimentația copilului cât mai multe surse naturale de vitamina B, ca să te asiguri că nu va cădea pradă acestor probleme. Astfel, vitamina B6 poate fi regăsită în carne slabă de pui, legume cu frunza verde, banane și unele specii de fructe de mare. De partea cealaltă, vitamina B12 apare în carne slabă și în produse lactate. Ficatul, citricele, legumele (cu precădere cele de culoare verde închis) și drojdia conțin dozele atât de necesare de acid folic.

Când tristețea devine îngrijorătoare

Dacă cel mic este mai tot timpul trist, îți recomandăm să te adresezi medicului pediatru. Acesta îți poate recomanda fie consultarea unui psiholog, fie analize de sânge pentru a stabili o eventuală deficiență nutrițională.

Dacă tristețea este însoţită de unul dintre următoarele semne, mergi neapărat cu copilul tău la un specialist:

 • iritabilitate sau supărare;
 • senzația de neajutorare;
 • izolare;
 • sensibilitate crescută la respingere;
 • schimbări de apetit, fie că este vorba despre scăderea sau despre creșterea poftei de mâncare;
 • schimbări în rutina de somn: cel mic doarme prea mult sau prea puțin;
 • reprize de plâns sau de manifestări violente;
 • dificultate de concentrare;
 • oboseală;
 • dureri care nu dispar în urma tratamentelor (de stomac, de cap);
 • lipsa de interes pentru activități care îl motivau sau care îi plăceau înainte;
 • sentimente de vinovăție sau lipsă de încredere în sine;
 • gânduri negre.

Vitoral M Junior, suplimentul pentru creșterea sănătoasă a copilului

Ce este și mai periculos în cazul deficiențelor de mai sus este faptul că atât vitamina B, cât și D-ul sunt dificil de dozat în alimentație, mai ales dacă cel mic este mofturos la mâncare sau trebuie să urmeze un anumit regim. De aceea, doctorii recomandă ca în aceste situații să apelezi la suplimente, atât de necesare mai ales la vârsta copilăriei, când lipsa de vitamine poate avea repercusiuni pe termen lung.

 

Pentru un copil mereu sănătos, vesel și voios, Vitoral M Junior Spray oral pentru copii este soluția! Suplimentul are gust delicios de  portocală și xilitol și se administrează oral. Vitoral M Junior Spray conține un complex de vitamine care vor contribui la creșterea și dezvoltarea normală a oaselor, la funcționarea sistemului imunitar și la îmbunătățirea metabolismului energetic. Suplimentul include grupul de vitamine B (B1, B2, B3, acid pantothenic, B6, biotină, acid folic, B12), vitamina A, vitamina D, vitamina C și Vitamina E.

 

Vitoral M Junior Spray oral pentru copii nu conține coloranți artificiali, gluten sau alcool și este de asemenea potrivit pentru vegetarieni, cât și pentru cei care suferă de boala celiacă sau de diabet. De asemenea, este de apreciat faptul că spray-ul nu conține ingrediente care ar putea cauza crampe micuțului tău. Suplimentul este disponibil la Vavian Pharma.

Surse foto: iStock

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ai des dureri de cap? Posibil să ai lipsă de vitamine
  Ai des dureri de cap? Posibil să ai lipsă de vitamine

  Durerile de cap fac parte dintre cele mai frecvente dureri și pot surveni când ne-am aștepta mai puțin. Cauzele apariției lor sunt multiple, în anumite cazuri ele...

  Care este cea mai bună perioadă din an pentru a lua vitamine?
  Care este cea mai bună perioadă din an pentru a lua vitamine?

  Fie că este vorba despre suplimente alimentare pe bază de vitamine, fie că este vorba despre cele pe bază de minerale, de multivitamine sau de vitaminele prenatale, înainte de...

  6 vitamine fără de care nu ai putea să dormi
  6 vitamine fără de care nu ai putea să dormi

  Importanța pe care o joacă somnul în funcționarea organismului uman este deseori subestimată. Pentru a te bucura de un somn de calitate află că îți sunt necesare...

  Ai aflat că ești însărcinată? Iată ce complex de vitamine nu trebuie să-ți lipsească
  Ai aflat că ești însărcinată? Iată ce complex de vitamine nu trebuie să-ți lipsească

  Ca să te bucuri de o sarcină cât mai ușoară și de un bebeluș sănătos, dezvoltat armonios din toate punctele de vedere, este necesar să ai mare grijă ca în toată...

  7 vitamine pentru mamele care au probleme cu căderea părului
  7 vitamine pentru mamele care au probleme cu căderea părului

  Alături de o rutină zilnică de îngrijire a părului, pentru ca acesta să-și mențină sănătatea și frumusețea este foarte important să beneficieze și de anumiți nutrienți....

  Lipsa de vitamina D strâns legată de cazurile grave de infecție cu coronavirus
  Lipsa de vitamina D strâns legată de cazurile grave de infecție cu coronavirus

  Pentru persoanele care își doresc să se protejeze împotriva infecției cu coronavirus, două cercetări sugerează că un aport crescut de vitamina D poate să se dovedească...

  10 lucruri despre vitamine pe care nu ți le spune nimeni
  10 lucruri despre vitamine pe care nu ți le spune nimeni

  Două dintre lucrurile bine știute despre vitamine sunt că acestea pot fi stocate în organism fie datorită alimentației, fie cu ajutorul suplimentelor alimentare. Pentru a afla...

  © 2023 Qbebe