Cum facem diferența între infecțiile respiratorii virale și cele bacteriene?

Cum facem diferența între infecțiile respiratorii virale și cele bacteriene?

Bianca Geica - Redactor Senior

Care sunt diferențele între infecțiile virale și cele bacteriene? Este o întrebare la care este extrem de important să cunoaștem răspunsurile corecte, în așa fel încât să putem preveni sau trata în mod corespunzător fiecare afecțiune în parte.

Infecțiile virale sunt cauzate de virusuri, iar infecțiile bacteriene de bacterii. Atât virusurile cât și bacteriile pot provoca simptome similare și sunt frecvent transmise în același mod. Principala diferență între cele două este modul în care sunt tratate.

Află care sunt diferențele între virusuri și bacterii, care sunt cele mai comune infecții virale și bacteriene, dar și ce tratamente sunt recomandate!

baietel care sta pe burta pe marginea patului

Ce sunt virusurile?

Un virus este un agent patogen inframicrobian, care nu are capacitatea de autoreproducere, ci este multiplicat de celulă parazitată. Virusurile provoacă diverse boli infecțioase cum ar fi virozele. Spre deosebire de bacterii, virusurile au nevoie de o gazdă vie pentru a se multipica, altfel nu vor supraviețui. Pot rămâne în stare latentă mult timp, până când vin în contact cu gazdă potrivită.

Cele mai comune infecții virale la copii

Virusurile pot provoca infecții respiratorii grave, una dintre cele mai cunoscute fiind chiar virusul SARS-COV-2, care a reușit să își facă simțită prezența pe întregul glob. Alte exemple de infecții virale sunt:

  • gripale,
  • paragripale,
  • respirator sincitial,
  • adenovirus,
  • rhinovirus.

Infecții respiratorii de origine bacteriană:

  • Anginele acute (faringoamigdalita, faringita acută)
  • Laringită
  • Bronșită
  • Preumonie

Cum se transmite o infecție virală?

Infecțiile virale se transmit în moduri asemănătoare cu cele bacteriene, mai precis prin:

  • contact direct sau apropiat cu o persoană infectată;
  • contact cu fluide sau secreții transmise de la o persoană infectată, în special prin intermediul contactului sexual sau când persoana cu infecție virală strănută sau tușește lângă tine;
  • transmiterea de la mamă la făt;
  • contactul cu suprafețe contaminate urmate de atingerea ochilor, nasului sau a gurii cu mâinile neigienizate;
  • insecte infectate;
  • consumul de alimente sau apă contaminate.

Cum tratăm corect infecțiile virale și bacteriene

Virusurile și bacteriile pot provoca infecții ușoare până la severe, cu simptome asemănătoare. Acestea ar fi singurele asemănări între cei doi agenți patogeni. Trecând la diferențe, principala deosebire dintre infecțiile bacteriene și cele virale este modul în care sunt tratate. Antibioticele sunt eficiente împotriva bacteriilor, însă nu și împotriva virusurilor. Acestea din urmă nu sunt organisme vii, deci nu pot fi distruse în același mod în care antibioticele ucid bacteriile.

Tratamentul unei infecții virale este, în majoritatea cazurilor, simptomatic, boala urmându-și cursul până când organismul va putea să lupte singur și să elimine virusul. Important de precizat este și faptul că nu toate tratamentele antivirale sunt eficiente împotriva virusurilor, la fel cum nu orice antibiotic omoară sau oprește reproducerea unei bacterii.

Indiferent de tipul infecției, bacteriene sau virale, doar medicul este în măsură să prescrie un tratament adecvat.

Simptomele infecțiilor respiratorii virale la copii

Un lucru este bine de știut, infecțiile respiratorii la copii sunt destul de frecvente, în special la micuții ce merg la școală sau grădință. Iată care sunt principalele semne că micuțul tău este bolnav:

  • face febră 
  • respiră repede 
  • vorbește greoi 
  • tușește des
  • devine apatic 

Pentru a grăbi vindecarea, pe lângă medicamentele recomandate de medic, poți administra și VIRODEP picături orale, un supliment alimentar de prima intenție, recomandat încă de la primele semne de viroze respiratorii.

Asociat cu antibiotice și medicamente simptomatice, VIRODEP picături orale scade durata și severitatea infecției, grăbind vindecarea! De asemenea, previne complicațiile bacteriene și susține sistemul imunitar în perioada de vulnerabilitate imunolologică.

VIRODEP picături orale este un complex unic de fitoextracte standardizate și nutraceutice, fiind indicat în profilaxia și terapia infecțiilor respiratorii de origine virală sau bacteriană, asociat cu antibiotice și simptomatice și în consolidarea sistemului imunitar. Poate fi administrat începând cu vârsta de 6 luni, precum și adulților.

Surse: webmd.com, healthline.com, mayoclinic.org, ncbi.nlm.nih.gov

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși
În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mofturi la mâncare versus aversiunea senzorială la mâncare: cum facem diferența
    Mofturi la mâncare versus aversiunea senzorială la mâncare: cum facem diferența

    Copilul este mofturos sau suferă de o aversiune față de mâncare? Icnește, refuză și plânge? Cum recunoști semnele și cum ar trebui să gestionezi situația?

    Cea mai potrivită diferență de vârstă între frați
    Cea mai potrivită diferență de vârstă între frați

    Când e cel mai bun moment să faci al doilea copil? Descoperim împreună care sunt avantajele și dezavantajele de a avea doi copii cu o diferență de vârstă mică,...

    O mamă vorbește sincer despre avantajul de a avea copii cu o diferență de 25 de ani între ei
    O mamă vorbește sincer despre avantajul de a avea copii cu o diferență de 25 de ani între ei

    O mamă de peste Ocean vorbește despre avantajele de a face parte dintr-o familie în care diferențele dintre copii ajung până la 25 de ani. „Nu a fost ceva planificat,...

    Tu ce gătești de Crăciun? Iată cele mai virale rețete de pe TikTok
    Tu ce gătești de Crăciun? Iată cele mai virale rețete de pe TikTok

    La fel cum se întâmplă și în cazul celorlalte rețele de socializare, TikTok nu se lasă mai prejos când vine vorba de a furniza idei inedite. Nu face excepție...

    „Nu așa-i tradiția la voi?” - Ce facem cu nepăsarea autorităților în fața căsătoriilor aranjate între minore?
    „Nu așa-i tradiția la voi?” - Ce facem cu nepăsarea autorităților în fața căsătoriilor aranjate între minore?

    Pe motivul etnicizării căsătoriilor între minori care au loc cu consimțământul părinților, foarte multe destine sunt „dirijate” de dorințele adulților, cu...

    Te deranjează infecțiile intime dese?
    Te deranjează infecțiile intime dese?

    Cel puțin o dată în viață, una din două femei se confruntă cu infecția intimă, cu simptome extrem de supărătoare: iritații, mâncărimi sau usturimi vaginale, dureri...

    Diferența dintre zahăr vanilat și vanilinat și cum se folosește fiecare
    Diferența dintre zahăr vanilat și vanilinat și cum se folosește fiecare

    Vanilia face și ea parte din categoria celor mai scumpe condimente, alături de șofran sau cardamon. Aroma sa este foarte îndrăgită și se folosește pentru a onferi un gust...

    Logopedia: Cum poate face diferența în viața copilului tău
    Logopedia: Cum poate face diferența în viața copilului tău

    Logopedia sau terapia limbajului tratează tulburările de vorbire. Fie că vorbim despre un copil care nu vorbește deloc, sau care are nevoie să-și corecteze pronunția, logopedia face...

    © 2024 Qbebe