Descărcări albicioase ale vaginului? Când trebuie să te îngrijorezi

Descărcări albicioase ale vaginului? Când trebuie să te îngrijorezi

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, scurgerile vaginale albicioase nu sunt neapărat indicatorul unei probleme de sănătate.Cu toate acestea, când ele sunt însoțite și de anumite simptome care ne provoacă disconfort, ar trebui să ne punem semne de întrebare. Ideal va fi să consultăm cât mai rapid un medic, întrucât există posibilitatea ca scurgerile vaginale să fie provocate de o infecție bacteriană sau fungică. În aceste condiții, se impune administrarea unui tratament, astfel încât să evităm producerea unor efecte nedorite.

Secreția vaginală normală

Secrețiile vaginale sunt cele care ajută țesutul vaginal să se mențină umed și elastic. De asemenea, ele mențin pH-ul florei vaginale, protejând-o de bacteriile rele care pot interveni deteriorând echilibrul creat acolo.
Apariția descărcărilor vaginale se leagă de activitatea hormonilor reproductivi și de aceea ele au aspect diferit pe parcursul unui ciclu menstrual.De exemplu, în zilele din preajma producerii ovulației, ele sunt albicioase, dense și sunt cunoscute sub numele de leucoree . La ovulație, cantitatea de leucoree poate crește considerabil, dar acest lucru nu trebuie să ne îngrijoreze. Pe măsură ce menstruația se apropie, scurgerile vaginale nu vor mai avea aspectul unui „albuș de ou", ci vor deveni mai opace.

Totodată, secrețiile vaginale albe pot apărea și dacă suntem însărcinate. Spre exemplu, unele dintre noi pot observa scurgri vaginale mai dense, lăptoase, mai ales în primele săptămâni de sarcină. Și acestea sunt firești, demonstrând că în organism au loc schimbări hormonale necesare gestionării lunilor de sarcină.
Cu alte cuvinte, scurgerile vaginale sunt un fenomen obișnuit, cu condiția ca ele să nu aibă miros neplăcut, să nu-și modifice aspectul și să nu fie însoțite de alte simptome neplăcute, printre care mâncărimi, iritații, senzație de arsură la urinare etc.. Când se întâmplă așa, este necesar să consultăm un medic, întrucât poate fi vorba despre o infecție.

Când scurgerile vaginale reprezintă o problemă de sănătate

Așa cum s-a menționat, anterior, anumite modificări ale scurgerilor vaginale ar trebui să ne pună serios pe gânduri. Când vine vorba despre descărcările albicioase, ar trebui să mergem la medicul ginecolog deoarece ele pot indica oricare dintre următoarele afecțiuni: o infecție cu Candida sau o vaginită bacteriană. Să aflăm detalii despre fiecare dintre ele.

Candidoza este o infecție provocată de proliferarea excesivă a unei ciuperci, „Candida albicans". În mod normal, ea este prezentă în mucoasele organismului, dar în anumite condiții se poate multiplica exagerat și poate aduce tot felul de tulburări, inclusiv la nivelul vaginului. Printre factorii ce pot fi responsabili pentru îmbolnăvirea de candidoză vaginală se numără:
• Sistemul imunitar slăbit
• Prezența unui diabet netratat corespunzător
• Sarcina
• Un tratament cu antibiotice
• Administrarea unor pilule contraceptive sau a unei terapii hormonale ce provoacă și creșteri ale nivelului estrogenului

Simptomele ce vestesc o candidoză vaginală se referă la:
• Apariția descărcărilor vaginale albicioase, dense, cu aspect similar brânzei dulci, dar fără miros
• Mâncărimi excesive în zona intimă

Femeie ce are mancarimi in zona intima

• Senzația de arsură și de disconfort la urinare, dar și în timpul actului sexual
• Înroșirea din zona vulvei
Infecțiile cu Candida fac parte dintre cele mai frecvente afecțiuni ale zonei intime. Studiile au ajuns la concluzia că 3 din 4 femei se pot confrunta cu această infecție cel puțin 1 dată în viață.
Pentru ca medicul să-ți pună un diagnostic, o să-ți adreseze întrebări legate de eventuala prezență a altor probleme de sănătate ce țin de zona intimă, îți va face un consult și îți va recolta din secreția vaginală pentru analize. Identificând tipul de ciupercă existent în vaginul tău, vei primi și un tratament corespunzător.

Levuri de Candida vazute la microscop

Va trebui să te prezinți din nou la medic în cazul în care simptomele nu vor dispărea după tratament sau dacă acestea vor recidiva după 2-3 luni.

Citește și: Candidoza in timpul sarcinii

Un alt motiv pentru scurgeri vaginale albicioase îngrijorătoare este prezența unei vaginite bacteriene. Aceasta este o infecție care apare când bacteriile „rele" din interiorul vaginului se multiplică prea mult, deteriorând echilibrul microflorei. Cel mai adesea ea afectează femeile cu vârsta între 15 și 44 de ani.
Manifestările tipice pentru o vaginită bacteriană sunt:
• Scurgeri vaginale albicioase, cu o tentă de gri sau de verzui, dense
• Scurgerile pot avea miros neplăcut, similar celui de pește
• Mâncărimi persistente în zona vulvei
• Iritațiile vulvei
• Senzația de arsură la urinare

La unele femei pot lipsi o parte dintre aceste simptome sau se poate întâmpla ca acestea să nu fie deloc prezente. În aceste condiții, se impune să facem controale ginecologice periodice, astfel încât să nu fim în situația de a lăsa o infecție netratată. Vaginitele bacteriene pentru care nu se va face un tratament corect pot conduce la consecințe precum:
• Declanșarea unor boli cu transmitere sexuală-Medicii avertizează asupra faptului că femeile care au o vaginită bacteriană pot fi mai predispuse să dezvolte boli precum: gonoreea, chlamidia, herpesul genital
• Boli inflamatorii ce pot crește riscul de infertilitate
• Naștere prematură
• Creșterea pericolului de apariție a unor infecții serioase după efectuarea unor intervenții precum montarea unui dispozitiv intrauterin de contracepție, realizarea ligaturii (legării) trompelor uterine sau întreruperea de sarcină

Citește și: 8 semne că vaginul tău are nevoie de  îngrijire specială

Tratamentul infecțiilor responsabile de scurgerile vaginale anormale

Îți vei face neapărat o programare la un specialist în următoarele situații:
• Descărcările tale vaginale și-au modificat radical aspectul și sunt însoțite și de alte simptome neplăcute (precum iritații, mâncărimi, dureri în timpul actului sexual)
• Când, alături de simptomele sesizate, apare și febra
• Când știi că ai mai avut infecții vaginale recurente
• Când ți-ai schimbat partenerul și au apărut tot felul de modificări ale secrețiilor vaginale după momente intime cu acesta- Este posibil să fie purtător al unei infecții cu transmitere sexuală și să aibă și el nevoie de un tratament
De asemenea, dacă știi că ești însărcinată sau dacă bănuiești că ești nu mai sta pe gânduri și du-te la un consult ginecologic, întrucât infecțiile vaginale netratate pot avea consecințe din cele mai serioase (de exemplu, pot favoriza nașterea prematură sau vor crește riscul de a pierde sarcina). În niciun caz nu îți vei administra singură produse destinate tratării problemelor din zona intimă!

Pentru a-și da seama dacă este sau vorba despre o infecție, medicul îți va face un control, va discuta cu tine despre un „istoric" al problemelor tale de sănătate intimă și eventual îți va recolta secreție vaginală pentru analize. Numai după aceea va ști exact ce tratament să îți prescrie.
În cazul în care se va dovedi că scurgerile vaginale albicioase au fost produse de o candidoză, ți se vor recomanda oricare dintre următoarele tratamente:
• O doză unică de medicamente, precum Diflucanul- În situații mai grave,poți să primești câte 2 doze, la 3 zile distanță între ele. Dacă ești însărcinată, nu ți se vor prescrie medicamente antifungice administrate pe cale orală!
• Vei primi, pentru 3-7 zile prescripție de medicamente antifungice- Acestea pot fi geluri, unguente, tablete, pastile.

Ca să nu ai parte de o recidivă, va trebui să urmezi tratamentul cât timp ți-a fost indicat. În vederea prevenției, ți se poate indica, de exemplu, și „Multi-Gyn Flora Plus". Acesta previne și tratează simptomele neplăcute asociate infecției cu Candida. Cele mai importante particularități ale sale sunt: Multi-Gyn Flora Plus
• Are la baza complexul patentat 2 QR in combinație cu prebiotice selective
• Este sigur și nu provoacă reacții adverse
• Optimizează pH-ul vaginal
• Este dotat cu aplicator pentru o administrare mai ușoară
Pentru a beneficia de efectele optime ale „Multi-Gyn Flora Plus" , vei proceda astfel:
• Pentru tratarea candidozei: utilizați 1 tub doză unică înainte de a merge la culcare, timp de 5 zile consecutive
• Pentru ameliorarea directă a mâncarimilor, iritațiilor, mirosului neplăcut: aplicați 1 tub cu doză unică, în orice moment, ori de câte ori aveți nevoie de ajutor pentru astfel de simptome
• Pentru prevenirea recurențelor de candidoză: pentru a sprijini lactobacilii (bacteriile bune din flora vaginală) este suficientă aplicarea unei doze unice o dată la 3 zile.

Când scurgerile vaginale anormale sunt cauzate de o vaginoză bacteriană, ele vor fi tratate prin oricare dintre următoarele modalități:
• Prin utilizarea unor medicamente administrate pe cale orală- Unele dintre ele pot da reacții adverse, precum grețuri sau dureri abdominale, iar în acest scop medicul îți va interzice să eviți complet consumul de alcool pe parcursul tratamentului și în primele 2 zile după finalizarea tratamentului
• Utilizarea unor creme sau geluri vaginale- Acestea te vor ajuta să eviți simptomele neplăcute menționate
De exemplu, se poate recomanda și „Multi-Gyn Actigel". El este un gel bioactiv, conceput pe baza de polizaharide bioactive (complex 2QR). Acest complex are capacitatea unică de a inhiba dezvoltarea microorganismelor patogene și de a stimula creșterea lactobacililor.
Multi-Gyn Actigel Multi-Gyn Actigel are următoarele beneficii:
• Calmează disconfortul vaginal
• Reduce scurgerile vaginale sau mirosul neplăcut
• Are efect calmant asupra mâncărimilor și iritațiilor vaginale
• Optimizează flora vaginală și starea țesuturilor
Produsul este sigur și în sarcină sau alăptare, nu are conservanți, hormoni sau substanțe iritante. Îl puteți folosi atât intern, cât și extern, pentru prevenție (câte 1 aplicare pe zi) sau tratament (câte 2-3 aplicări pe zi).

 

Multi-Gyn Intiskin Spray Cum poți preveni apariția scurgerilor vaginale anormale

Ca să eviți să te confrunți cu tot felul de neplăceri din cauza scurgerilor vaginale albicioase, însoțite de simptome dezagreabile, străduiește-te să pui în practică sfaturile de mai jos:
• Spală-te corect în zona intimă- De exemplu, nu trebuie să folosim tot felul de geluri și săpunuri parfumate, ci produse precum geluri și săpunuri speciale pentru igiena intimă, cu atât mai mult dacă ne-am confruntat cu iritații și infecții
• Spală-te pe mâini înainte de a veni în contact cu zona intimă
• Șterge-te corect când mergei la toaletă (din față în spate, evitând ca bacteriile din zona anusului să ajungă în vagin)
• Schimbă-ți regulat absorbantele și tampoanele interne în perioadele cu menstruație
• Nu purta lenjerie intimă din materiale sintetice, care împiedică pielea să respire și va crea mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor sau ciupercilor (din cauza căldurii și umezelii)
• Nu purta des pantaloni prea strâmți- Și aceștia pot fi dăunători sănătății zonei intime tot din cauza imposibilității ca aerul să circule așa cum trebuie
• Ai grijă să nu rămâi mult timp udă în zona intimă

• Evită dușurile sau băile prea fierbinți- Căldura și umezeala nu fac altceva decât să favorizeze dezvoltarea ciupercilor sau bacteriilor responsabile de apariția problemelor vaginale
• Folosește prezervativul, în special când îți schimbi partenerul
• Dacă ai diabet, ține-ți glicemia cât mai bine sub control, întrucât această boală, dacă nu este gestionată corect, poate să favorizeze apariția infecțiilor vaginale cu Candida
• Nu lua antibitioce decât la recomandarea unui medic- Excesul de antibiotice poate să contribuie la proliferarea „Candidei albicans"

De asemenea, folosește în mod constant produse destinate îngrijirii zonei intime, care pot preveni apariția scurgerilor vaginale anormale. Spre exemplu, va fi binevenit să încerci și Multi-Gyn IntiSkin Spray . Acesta are efect plăcut, răcoritor și se folosește pentru a elimina mirosurile neplăcute și pentru a asigura prospețime. În plus, are rolul de a calma mâncărimile, iritațiile și arsurile din zona intimă cauzate de epilat, șervețele umede, tampoane, hârtie igienică, săpun, sport, activitate sexuală. Produsul se poate utiliza de 2 până la 3 ori pe zi (1-2 pulverizări) sau ori de câte ori simți nevoia.

Voi ați fost până acum în situația de a vă confrunta cu scurgeri vaginale albicioase, dar însoțite de tot felul de simptome neplăcute?

Surse:
www.healthline.com, www.mayoclinic.org, www.medicalnewstoday.com, www.verywellhealth.com, www.webmd.com

Articolul urmator
Ce să mănânci când ai aciditate la stomac
Ce să mănânci când ai aciditate la stomac

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?
    Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?

    De la primii pași nesusținut de părinți și până la primii pași făcuți cu încredere în forțele proprii există multe căzături și lacrimi pe obraji (atât...

    Copilul se mișcă mult în somn? Iată de ce și când trebuie să te îngrijorezi
    Copilul se mișcă mult în somn? Iată de ce și când trebuie să te îngrijorezi

    Copilul se mișcă mult în somn și ești îngrijorată din această cauză? Somnul este foarte important pentru sănătatea celor mici, ajutându-i să se dezvolte sănătos...

    Colul uterin deschis: ce înseamnă și când să te îngrijorezi
    Colul uterin deschis: ce înseamnă și când să te îngrijorezi

    Colul uterin deschis prematur (insuficiența sau incompetența cervicală) este prezent la aproximativ 1-2% din sarcini. Apare, de regulă, în al doilea trimestru de sarcină și este...

    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului
    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului

    De la vergeturi și vene varicoase, până la coșuri și pete pigmentare, pielea unei femei suferă o serie de modificări în timpul sarcinii. Majoritatea sunt inofensive, nu pun...

    7 ocazii când Kate Middleton a încălcat regulile vestimentare ale Casei Regale
    7 ocazii când Kate Middleton a încălcat regulile vestimentare ale Casei Regale

    Kate Middleton trebuie să respecte și ea codurile de vestimentație ce sunt impuse membrilor Familiei Regale britanice. De-a lungul timpului a fost însă surprinsă în mai...

    Relația de codependență dintre copil și părinte - când copilul e acaparat de nevoile neîmplinite ale părintelui
    Relația de codependență dintre copil și părinte - când copilul e acaparat de nevoile neîmplinite ale părintelui

    Termenul „codependență” a fost folosit pentru prima dată în anii ‘50, în cadrul Alcoolicilor Anonimi, pentru a descrie relația nesănătoasă dintre un...

    Cum trebuie sa reactionezi cand copilul tau cade? Sfatul controversat al unui tata
    Cum trebuie sa reactionezi cand copilul tau cade? Sfatul controversat al unui tata

    Aceasta intrebare este pe buzele multor parinti. Se pare ca raspunsul vine din partea unui tatic, care a postat pe contul sau de Reddit acest "sfat vital".

    „Am murit de una singură, când eram cu cealaltă mămică”. Cele mai neobișnuite povești ale copiilor care își amintesc viețile anterioare
    „Am murit de una singură, când eram cu cealaltă mămică”. Cele mai neobișnuite povești ale copiilor care își amintesc viețile anterioare

    Unii copii mici, de obicei cu vârste cuprinse între doi și șapte ani, vorbesc despre amintiri ale unei vieți anterioare pe care pretind că au trăit-o. În același...

    © 2024 Qbebe