Disconfort vaginal extern și intern- Când ceri părerea medicului?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Disconfortul vaginal poate surveni pe neașteptate și îți poate provoca numeroase neplăceri. Fie că este vorba despre cel extern, fie că este vorba despre cel intern sau de o combinație între cele două, nu vei fi scutită de motive de îngrijorare. Tocmai de aceea este indicat să consulți cât mai grabnic un medic, astfel încât să nu ajungi să te confrunți cu consecințe grave și să îți recapeți mult dorita stare de bine.

Manifestări ale disconfortului vaginal

Disconfortul vaginal se poate manifesta foarte diferit, în forme precum:

 • Senzație de mâncărime și iritație în vagin și la nivelul vulvei
 • Înroșirea și inflamarea vulvei
 • Dureri vaginale
 • Senzația de arsură, survenită mai ales la urinare sau în timpul activităților sexuale
 • Usturime
 • Senzație de pulsație (de exemplu, aceasta poate fi prezentă la nivelul vulvei în cazul unei afecțiuni numită vulvodinie)
 • Apariția secrețiilor vaginale modificate (infecțiile vaginale sunt însoțite de astfel de modificări) din punct de vedere al culorii, mirosului și consistenței
 • Uscăciunea vaginală (survine în special odată cu instalarea menopauzei, când diminuarea nivelului de estrogen duce și la o lubrifiere deficitară a vaginului)
 • Pielea din zona intimă devine mai aspră ca de obicei (se poate întâmpla așa când te confrunți cu o dermatită sau cu psoriazisul genital)
 • Spasme/contracții involuntare apărute la mușchii de la intrarea în zona vaginală sau în perineu (acestea intervin când este vorba despre o afecțiune numită vaginism)
 • Dureri însoțite de senzația de întindere, la nivelul mușchilor vaginale, însoțite sau nu de un disconfort sporit și de sângerări ușoare în timpul actului sexual (medicii spun că aceste senzații sunt mai des întâlnite în perioada menopauzei, în contextul în care, pe fondul scăderii nivelurilor de estrogen, vaginul nu se mai lubrifiază suficient și se poate ajunge, uneori, la o atrofiere a pereților vaginali)

Pentru a ști exact de ce te confrunți cu asemenea simptome, este necesar să soliciți ajutorul unui medic, întrucât poate fi vorba despre infecții serioase (cum ar fi cele provocate de bolile cu transmitere sexuală), care pot crea complicații mai ales dacă ești însărcinată.

Când consulți medicul în caz de disconfort vaginal

Nu mai sta pe gânduri și cere sfatul unui medic ginecolog în oricare dintre situațiile de mai jos:

Ai secreții vaginale anormale, însoțite de miros neplăcut, de mâncărimi și/sau de sezația de arsură

Poți sesiza, de pildă, că secreția ta vaginală este densă, albicioasă și are aspect ca de brânză dulce. În acest caz, poate fi o infecție fungică, generată mai ales de Candida. Un alt exemplu de modificare îngrijorătoare este să vezi cum secrețiile vaginale au o nuanță galben-verzuie au o nuanță galben-verzuie, cu miros dezagreabil. În această situație, așteaptă-te să suferi de o boală cu transmitere sexuală numită trichomoniază (generată de parazitul Trichomonas).

În același timp, prezintă-te neapărat la medic dacă sesizezi că secreția vaginală are un miros ca de pește. Cauzele responsabile pentru așa ceva pot fi:

 • vaginozele bacteriene (sunt inflamații generate de proliferarea excesivă a bacteriilor din vagin, care se află în dezechilibru)
 • infecția cu Trichomonas (o recunoști și după simptome precum: mâncărimi, dureri și senzație de arsură la urinare)
 • boala inflamatorie pelvină (se declanșează când o infecție vaginală se extinde spre organe precum uterul, ovarele, trompele uterine)

Te confrunți cu o recurență a unei infecții fungice

În condițiile în care ai 4 sau chiar mai multe recurențe ale unei infecții de acest tip în decursul unui an, este necesar să continui să faci un tratament antifungic sau să ți se prescrie și alte medicamente.
Ai în vedere și acest aspect: o recurență a infecțiilor fungice poate fi legată de prezența unui diabet nedescoperit sau dacă această afecțiune nu este bine ținută sub control, în condițiile în care nivelurile ridicate ale glicemiei favorizează și întrețin prezența unei infecții cu Candida.

Suferi de dureri în timpul actului sexual

Durerile ce apar în acest caz au cauze foarte diferite, ca de exemplu:

 • Prezența unei vulvodinii (durere cronică sau disconfort în jurul vulvei, fără o cauză cunoscută)
 • O boală cu transmitere sexuală (în afara durerilor din cadrul actului sexual intervin și modificările secrețiilor vaginale, senzația de arsură la urinare, mâncărimile etc.)
 • Suferi de dispaurenie (durerile pot fi mai mari la începutul penetrării, dar pot să persiste, sub forma unor dureri pulsatile și după câteva ore de la finalizarea actului sexual)
 • Ai vaginism (de obicei, cauzele acestei probleme, care duce la dificultăți în actul sexual în urma spasmelor/contracțiilor mușchilor vaginali se leagă, de exemplu, de un istoric de abuz sexual, de lipsă de experiență etc. dar poate să intervină și la menopauză, dar fiind faptul că pereții vaginali încep să se subțieze din cauza nivelului mai redus de estrogen)
 • Ai vestibulodinie valvulară (este o combinație între inflamarea vestibulului vaginal și vulvodinie, putând fi recunoscută după durerile ce apar cu precădere pe parcursului actului sexual)
 • Ai boala inflamatorie pelvină
 • Ești în perioada de menopauză (odată ce nivelul de estrogen începe să scadă, pereții vaginali încep să-și piardă din elasticitate, să devină mai subțiri, iar lubrifierea devine insuficientă)

Uscăciunea vaginală este persistentă

În mod normal, estrogenul menține stratul de fluid care lubrifiază vaginul. Din anumite cauze, se poate ajunge la o lubrifiere din ce în ce mai redusă. Printre ele se numără:

 • Menopauza
 • Nașterea și/sau alăptarea
 • Administrarea de medicamente folosite pentru tratarea unor afecțiuni precum endometrioza sau fibromul uterin
 • Intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea ovarelor
 • Dușurile vaginale
 • Sindromul Sjogren’s (o boală autoimună care distruge glandele ce secretă fluide)
 • Radioterapie sau chimioterapie pentru anumite forme de cancer (cum ar fi cel uterin, ovarian)

Ești însărcinată

Dacă vezi că ai iritații, însoțite de mâncărimi, de dureri sau de scurgeri vaginale cu miros anormal, mergi la medic pe dată. Cauzele problemelor tale pot fi generate de infecții vaginale sau de schimbări hormonale. În plus, dacă disconfortul vaginal este însoțit de ulcere, eczeme sau orice alt tip de leziuni, adresează-te urgent medicului. Numai acesta îți va da tratamentul corect, adecvat pentru perioada specială în care te afli.
Ai în vedere că o infecție precum este cea generată de bolile cu transmitere sexuală poate să aibă consecințe precum nașterea prematură sau nașterea unui bebeluș cu o greutate mai redusă decât ar fi normală. În plus, o naștere naturală va duce la transmiterea infecției spre bebeluș (în caz de gonoree de exemplu).

Survine febra

Febra poate să intervină în cazul unor afecțiuni ce generează și disconfort vaginal. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt:

 • Boala inflamatorie pelvină (Însoțită de dureri în pelvis sau în zona inferioară a abdomenului, de secreții vaginale abundente ce pot avea miros neplăcut, de sângerări anormale, de urinări frecvente și dureroase)
 • Gonoreea (Este o infecție cu transmitere sexuală, ce poate fi recunoscută, alături de febră și de frisoase, de simptome cum ar fi: scurgeri vaginale anormale, sângeri anormale, menstre neregulate, mâncărimi în zona intimă, dureri în timpul actului sexual, disconfort la urinare, inflamare a glandelor situate la intrarea în vagin- glandele Bartholin, situate de o parte și de alta a vaginului, care secretă un fluid care lubrifiază vaginul)

Observi că pielea din zona intimă are un aspect neobișnuit

Pielea din această zonă este foarte sensibilă și se poate irita foarte ușor. Cu toate acestea, dacă sesizezi că apar pete roșii, acoperite de un strat cu aspect de solzi, de culoare argintie, ia în calcul că este posibil să suferi de psoriazis genital.
O altă afecțiune care afectează zona genitală poate să fie dermatita vulvară, recunoscută după pielea înroșită, dureroasă, cu mâncărimi, de la intrarea în vagin. Ea poate să fie generată de umezeală, de căldura excesivă, de expunerea la factori iritanți (produse pentru igiena intimă, detergenți, hârtie igienică, spermicide etc.).
În același timp, pete albicioase, prurit, înroșire, dureri în timpul actului sexual, mici sângerări pot fi indiciu pentru prezența Lichenului Sclerosus, o afecțiune mai frecventă după instalarea menopauzei.

Cum previi disconfortul vaginal

Pentru a fi cât mai puțin expusă riscului de a te confrunta cu diferite forme ale disconfortului vaginal, poți lua numeroase măsuri. Printre cele mai utile se numără:

Nu exagera cu spălatul în zona intimă

Deși poți fi tentată să te speli cât mai mult pentru a evita orice miros neplăcut și pentru a te simți mai curată, medicii vin cu următorul avertisment: vaginul are capacitatea de autocurățare, grație secrețiilor vaginale. De aceea, este suficient să cureți zona vulvei cu un săpun special, foarte delicat, din ingrediente cât mai naturale, fără miros.
În zilele marcate de menstruație, va trebui să îți schimbi frecvent absorbantul/tamponul și te poți spăla mai mult de o dată pe zi, dar tot în același mod, fără a utiliza geluri parfumate, spray-uri sau alte produse parfumate, cu arome artificiale, care pot irita și pot predispune la infecții.

Orientează-te spre produse speciale destinate prevenirii infecțiilor vaginale

Întrucât acestea pot genera mult disconfort, poți să le previi și folosind produse create în acest scop, care au grijă de pH-ul delicat al zonei intime.
Un astfel de produs este și Multi-Gyn FloraPlus, disponibil în cadrul magazinului online magazinvavianpharma.ro. Acesta nu are efecte adverse și conține ingredientul patentat 2QR, în combinație cu prebiotice selective, astfel încât este potrivit următoarelor scopuri:
• Optimizează pH-ul vaginal

• Ameliorează simptomele neplăcute generate de infecții vaginale (mai ales de candidoze): usturime, mâncărime, scurgeri și mirosuri anormale, iritații

Ca să ai parte de cele mai bune rezultate, astfel încât să scapi treptat de disconfortul vaginal, folosește Multi-Gyn FloraPlus după cum urmează:
• Pentru ameliorarea mâncărimilor, iritațiilor, mirosului neplăcut: 1 tub cu doză unică, în orice moment, ori de cate ori ai nevoie

• Pentru tratarea candidozei: 1 tub doză unică înainte de culcare, timp de 5 zile consecutiv

• Pentru a preveni recurențele infecției cu Candida: pentru a sprijini lactobacilii este suficientă aplicarea unei doze unice, o dată la 3 zile

Ai grijă la hainele și la lenjeria intimă pe care le porți

O modalitate simplă de a evita infecțiile și iritațiile vaginale este să optezi pentru lenjerie intimă și pentru haine confecționate din materiale cât mai naturale, care să permită pielii să respire, împiedicând supraîncălzirea și transpirația care favorizează proliferarea bacteriilor sau fungilor.

Aplică reguli de igienă și după desfășurarea activităților sexuale

Pentru a te asigura că nu te vei confrunta cu probleme generatoare de disconfort vaginal, este preferabil să se utilizeze prezervativul, iar după aceea nu uita:
• Să îți golești cât mai rapid vezica, astfel încât bacteriile din uretră să nu-ți provoace infecții vaginale sau infecții de tract urinar

• Spală-te- Partea exterioară a vaginului va fi bine spălată cu apă și cu un săpun din ingrediente cât mai blânde

• Spală-te bine pe mâini- Ca să te asiguri că nu te vei contamina cu niciun fel de agenți patogeni de la partener, spală-te cu apă caldă și cu săpun

Nu miza pe dușurile vaginale

Dușurile vaginale favorizează dezechilibrarea pH-ului vaginal, ceea ce stimulează proliferarea bacteriilor dăunătoarea și a infecțiilor, inclusiv la nivelul organelor reproducătoare. De la iritații până la vaginoze bacteriene, riscul pentru oricare este mai mare în urma dușurilor.
Cel mai bine este să stai de vorbă cu medicul și să vezi dacă ți se va recomanda sau nu un duș vaginal!

Schimbă-ți suficient de des tampoanele/absorbantele în perioada menstruației

Întrucât utilizarea prelungită a tampoanelor/absorbantelor poate să favorizeze irtiații și infecții, ai grijă să le schimbi mai des în special pe parcursul zilei, când ești mai activă, iar producția de sebum și transpirația din zona intimă sunt mai abundente. Tampoanele interne ar trebui schimbate cam la 4 ore, iar cele externe ori de câte ori simți disconfort. Pe timpul nopții, în condițiile în care fluxul menstrual nu este la fel de abundent, poți să lași absorbantul neschimbat până te vei trezi.

Schimbă-ți lenjeria intimă umedă

Cu cât vei reuși să faci mai repede acest demers, cu atât nu vei da prilej umezelii să favorizeze proliferarea fungilor, ce predispun la infecții.

Nu îți atinge zona intimă fără să ai mâinile curate

Riscul de infecții va fi mai redus dacă vei realiza aceste demersuri: te vei spăla pe mâini înainte de a merge la toaletă, dar și după aceea. Când ești în perioada menstruației, vei proceda la fel, evitând ca microorganisme dăunătoare să destabilizeze pH-ul vaginal și să genereze infecții.

Nu folosi antibiotice fără prescripția unui medic

Medicii atrag atenția asupra următorului lucru: antibioticele nu provoacă infecții intime, dar sunt un factor de risc în apariția acestora. Studiile efectuate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia că utilizarea antibioticelor destabilizează microflora vaginală și măresc predispoziția spre o candidoză.

Printre antibioticele menite să favorizeze infecțiile intime se află mai ales: cele pe bază de penicilină, cele din clasa chinolonelor, tetraciclina etc. Poți evita neplăcerile dacă vei lua strict antibioticul recomandat de medic, în perioada desemnată de el și, dacă se va considera necesar, ți se poate prescrie și un medicament antifungic (dacă nu ești însărcinată, poate fi Diflucan), astfel încât să se evite apariția/recurența unei infecții cu Candida.

Surse: mayoclinic.org, menopause.org, parentingfirstcry.com, webmd.com

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce reprezintă cearcănele roșii la copii și când trebuie să ceri sfatul medicului
  Ce reprezintă cearcănele roșii la copii și când trebuie să ceri sfatul medicului

  Deși ai putea fi tentată să crezi că prezența cearcănelor este caracteristică doar adulților, medicii spun că ele se pot regăsi și la copii, inclusiv la bebeluși. Așa cum vei...

  Tătici care au schimbat radical lumea și au făcut ca părerea lor să conteze
  Tătici care au schimbat radical lumea și au făcut ca părerea lor să conteze

  Ne-am obișnuit ca mamele să fie cele care mută munți și care sunt extrem de vocale cu părerile lor. Iată însă că este posibil ca și tații să transmită mesaje importante...

  De ce este important să îi ceri iertare copilului tău
  De ce este important să îi ceri iertare copilului tău

  Chiar dacă îți dorești tot ce este mai bun pentru copilul tău, ți se poate întâmpla să greșești față de el și fără să îți dai seama. Să nu îl...

  Bucură-te de sărbători fără disconfort!
  Bucură-te de sărbători fără disconfort!

  Sărbătorile de iarnă vin cu multe bucurii, cu mese îmbelșugate și momente speciale alături de cei dragi. An de an adunăm sute de fotografii ce surprind doar zâmbetele și...

  Părerea psihologului: importanța rutinei pentru copilul mic
  Părerea psihologului: importanța rutinei pentru copilul mic

  Contextul actual face ca rutina să fie tot mai greu de păstrat pentru cei mici. Grădinița sau clasele primare în contextul sistemului mixt ori online fac că viața copiilor să...

  Eczemele pielii- 8 remedii naturale pentru a scăpa rapid de disconfort
  Eczemele pielii- 8 remedii naturale pentru a scăpa rapid de disconfort

  Eczemele fac parte dintre afecțiunile pielii întâlnite cel mai frecvent, care ne pot afecta la orice vârstă. Ele sunt însoțite de manifestări neplăcute (cum ar...

  Sfatul medicului: prima vizită la ginecolog în sarcină
  Sfatul medicului: prima vizită la ginecolog în sarcină

  Sarcina reprezintă una dintre cele mai frumoase etape din viața unei femei. Însă pentru a avea o experiență cât mai plăcută, o viitoare mămică trebuie să beneficieze de...

  Fotografia care dă speranță umanității: nou-născutul care trage de masca medicului care l-a adus pe lume
  Fotografia care dă speranță umanității: nou-născutul care trage de masca medicului care l-a adus pe lume

  Masca a devenit un accesoriu indispensabil în zilele noastre și chiar dacă ușor-ușor am reușit să ne obișnuim cu această nouă normalitate, așteptăm cu sufletul la gură ziua...

  © 2022 Qbebe