Dop de cerum sau ureche înfundată. Cum le deosebești?

Dop de cerum sau ureche înfundată. Cum le deosebești?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Unele dintre cele mai comune probleme legate de sănătatea urechilor, cu care ne putem confrunta la orice vârstă, sunt acumulările de cerumen și urechile înfundate. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla detalii despre ambele, astfel încât să știi cum le poți preveni și cum poți acționa eficient, astfel încât să te bucuri de un auz optim și de o permanentă stare de bine.

Dopul de cerumen- ce trebuie să știi

Cerumenul- ce este și ce rol are
Cerumenul este o substanță cleioasă, de culoare galben-maronie, ce este produsă de glandele aflate în conductul auditiv. Rolul său este de a bloca praful, diferite alte particule și agenții patogeni să ajungă în profunzimea urechii, la nivelul timpanului, astfel încât să provoace infecții sau disfuncționalități.

Fiecare dintre noi are cerumen în ureche, cantitatea acestuia fiind influențată și de factorul genetic. Specialiștii spun că mai ales persoanele care au un canal auditiv mai mic sau cu o formă neobișnuită sunt mai predispuse în a acumula mult cerumen.
De regulă, cerumenul se usucă și, în urma mișcărilor mandibulei, dar și a descuamărilor pielii din canalul auditiv extern, se va desprinde singur. În schimb, în unele situații, când este în cantitate prea mare, nu se va întâmpla așa, se va acumula tot mai mult și se va forma un dop.

Dopul de cerumen- cauze
Cele mai cunoscute motive ale prezenței unui dop de cerumen sunt:
• Secreția excesivă de cerumen
• Curățarea necorespunzătoare a urechilor (folosindu-se, de exemplu, „dispozitive” precum agrafe sau bețișoare de urechi obișnuite)
• Purtarea constantă și pentru timp îndelungat a căștilor intraauriculare
• Descuamarea frecventă a pielii de la nivelul canalului auditiv extern
• Purtarea protezelor auditive
• Prea mulți foliculi piloși în conductul auditiv extern

Dopul de cerumen- simptome
Când se formează un dop de cerumen, vor interveni următoarele manifestări neplăcute:
• Mâncărimile din ureche


• Senzația de ureche înfundată
• Senzația că urechea respectivă este plină (senzația de plenitudine auriculară)
• Diminuarea auzului în urechea afectată
• Zgomotele din ureche (tinitusul)
• Amețeli

Dopul de cerumen- când să mergi la medic
Dacă vei sesiza oricare dintre simptomele de mai sus, prezintă-te cât mai rapid la un medic specialist, întrucât acestea nu sunt neapărat dovada prezenței unui dop de ceară, ci poate fi vorba și de o altă afecțiune.
În cadrul unui consult, medicul îți va examina urechea cu ajutorul unui otoscop și, dacă va considera că este necesar, îți va curăța dopul de ceară prin oricare dintre următoarele metode:
• Prin aspirație
• Prin aplicarea unui jet de apă călduță pentru înmuierea și căderea dopului (metoda aceasta se aplică pentru dopurile de ceară dure)

În același timp, trebuie să știi că medicul poate decide să mai amâne pentru câteva zile extragerea dopului de cerumen, până atunci recomandându-ți diferite picături sau soluții uleioase pentru ca acesta să se poată înmuia.
În cazul în care dopul de ceară persistă pentru prea mult timp în ureche, el poate duce la diferite complicații, care trebuie să te trimită urgent la medic. Printre acestea se numără:
• Diminuarea consistentă a auzului
• Dureri severe în ureche
• Apariția unei secreții
• Un miros neplăcut care vine din ureche
• Vertij
• Febră

În funcție de ceea ce va constata, medicul poate să-ți recomande să folosești diferite soluții pentru înmuierea dopului de ceară, care pot avea și antibiotic. Totodată, dacă va descoperi o infecție, îți va prescrie un tratament specific, din care nu va lipsi un antibiotic.

Dopul de ceară- prevenție
Medicii insistă asupra următorului lucru: niciodată nu te vei apuca să-ți îndepărtezi acasă dopul de ceară prin metode care sunt agresive și îți pot vătăma conductul auditiv și timpanul. De pildă, introducerea în urechi a unor obiecte ascuțite sau utilizarea lumânărilor auriculare sunt riscante, mai ales dacă ai scurgeri din ureche, dacă ai dureri persistente, o perforație de timpan sau dacă, la un moment dat, ai suferit o intervenție chirurgicală la nivelul urechilor.

Mult mai bine va fi să ții cont de următoarele sfaturi, care te vor feri de complicații:
• Evită să-ți cureți excesiv urechile- Acest demers favorizează acumularea de cerumen, dar și iritații sau infecții

• Lasă cerumenul să se desprindă în mod natural

• Nu folosi bețișoare de urechi obișnuite (acestea sunt potrivite doar pentru îndepărtarea cerumenului de la deschiderea canalului auditiv)

• Nu exagera cu folosirea dopurilor de urechi (de pildă, evită să le utilizezi noaptea)

• Nu ține prea mult în ureche căști intraauriculare (ideal este să le scoți după 20-30 de minute de utilizare și să faci o pauză până le vei reintroduce în ureche)

• Folosește-te de spray-urile special concepute pentru a preveni acumulările excesive de cerumen

Citește și: Semne clare că ai o infecție la nivelul urechilor

Urechea înfundată- detalii utile

Urechea înfundată- cauze
Neplăcuta senzație de ureche înfundată te poate afecta și are cauze foarte variate, precum:
Un blocaj la nivelul trompei lui Eustachio
Trompa lui Eustachio reprezintă conductul care face legătura dintre urechea medie și faringe. În mod obișnuit, fluidul din ureche se scurge prin acest canal în zona din spatele gâtului.
Dacă se întâmplă însă ca amestecul format din fluid și mucus să nu ajungă să se scurgă acolo, se poate ajunge la infecții. De obicei, un asemenea blocaj al trompei lui Eustachio poate avea loc în caz de sinuzite, de răceli puternice, de gripe sau de rinită alergică. Odată cu blocajul, apare și disconfortul provocat de o ureche înfundată.

Excesul de cerumen
Așa cum s-a menționat anterior, blocarea cerumenului din ureche are printre simptome și senzația de ureche înfundată. Aceasta se va ameliora însă odată cu desprinderea dopului de cerumen.

Prezența unui corp străin în ureche
Fie că este vorba despre pătrunderea accidentală a unui obiect în ureche, fie că este vorba despre blocarea unui instrument folosit pentru curățarea urechilor (un bețișor de urechi obișnuit, o agrafă etc.), oricare dintre ele duc la înfundarea urechii respective.

Urechea înotătorului
Mai exact, este vorba despre otita externă, ce survine în special după infectarea canalului auditiv extern cu bacterii din apă sau, în cazuri rare, poate fi vorba despre infectarea cu o ciupercă sau cu un virus.
În situația în care ai te vei confrunta cu această afecțiune, așteaptă-te ca, alături de alte manifestări (precum pruritul, înroșirea pielii, secreția din ureche etc.), să apară și senzația de ureche înfundată.

Altitudinea ridicată
De pildă, un zbor cu avionul, escaladarea unui munte etc. presupun venirea în contact cu o presiune schimbată.
Printre rolurile trompei lui Eustachio se numără și acela de a egaliza presiunea din exterior cu aceea de la nivelul urechii mijlocii. Dar dacă altitudinea este mare, acest proces nu se va mai realiza corespunzător și de aceea vei fi în situația de a-ți simți urechile înfundate.

Prezența unui neurinom acustic
Neurinomul acustic reprezintă o tumoare benignă, care apare în cazuri rare în zona nervului cranian ce ajunge din ureche la creier. Prezența ei creează, pe lângă tinitus, pierderea auzului și senzația de ureche înfundată.
În general, neurinomul se tratează chirurgical.

Urechea înfundată- tratament
Persistența senzației de ureche înfundată trebuie să te trimită neapărat la medic. După diferite investigații, ți se va pune un diagnostic și ți se va prescrie un tratament, care diferă în funcție de cauza care a dus la urechea înfundată.

De pildă, un blocaj al trompei lui Eustachio se va vindeca datorită unui antibiotic (dacă este vorba despre o infecție sinusală), a unui medicament antifungic (dacă este vorba despre urechea înotătorului) sau a unui antihistaminic (dacă s-a constatat că există o rinită alergică).

De asemenea, îți pot fi prescrise unele antiinflamatoare, decongestionante nazale sau steroizi nazali (dacă înfundarea urechii este provocată de o alergie).
În cazurile severe, cronice, urechea înfundată se tratează cu ajutorul unor tuburi de ventilație, cu rolul de a drena fluidul și de a elibera presiunea.

Urechea înfundată- prevenție
Pentru a avea cât mai rar probleme din cauza unei urechi înfundate, urmează și sfaturile de mai jos:
• Dacă suferi de alergii, ține permanent legătura cu un medic și respectă indicațiile tratamentului prescris, astfel încât să nu ajungi la apariția unei complicații precum înfundarea urechilor

• Tratează-ți corect infecțiile urechii, urmând întocmai tratamentul recomandat de un medic specialist

• Pe cât posibil, evită factorii alergeni

• Nu face exces de cofeină, de tutun, de alcool sau de sare- Oricare dintre acestea afectează inclusiv circulația optimă a sângelui, micile schimbări ale acesteia putând să afecteze, la un moment dat, inclusiv urechile

• Hidratează-te corespunzător- O hidratare bună va menține mucusul cât mai fluid, ceea ce va mai diminua din riscul producerii de blocaje la nivelul trompei lui Eustachio

• Ai grijă să scapi de dopurile de cerumen

• Ferește-te de temperaturile extreme- Acestea vor agrava problemele care țin de relația sinusuri-ureche

• Când zbori cu avionul și ai probleme din cauza urechilor înfundate, apelează la decongestionante nazale, la decongestionante orale și chiar la dopuri de urechi- Toate sunt utile pentru că vor micșora impactul diferențelor de presiune atmosferică asupra urechilor

• Suflă-ți nasul cu atenție- Ca să nu ai de suferit de pe urma urechilor înfundate, este bine să procedezi astfel: blochează-ți una dintre nări, în timp ce vei sufla prin cealaltă

Pentru a preveni sau a ameliora disconfortul cauzat de o acumulare de cerumen sau de urechea înfundată, un spray auricular din ingrediente de calitate îți poate fi de mare ajutor.
De pildă, orientează-te cu încredere spre Docuspray- spray auricular bazat pe elemente marine. Acesta are următoarele beneficii:
• Conține nutrienți naturali marini, numai buni pentru întreținerea regulată și non-traumatică a urechilor
• Elementele sale active stimulează fluidizarea și eliminarea cerumenului
• Nu conține gaz propulsor, fiind sigur pentru suprafața delicată a canalului auditiv si a timpanului
• Poate fi folosit atât pentru copii (începând cu vârsta de 30 de luni), cât și pentru adulți (inclusiv de către cei care poartă aparate auditive)
În vederea obținerii unor efecte optime, se recomandă să folosești Docuspray- spray auricular bazat pe elemente marine de 2-3 ori pe săptămână. Spray-ul este disponibil la Vavian Pharma.

Surse: healthline.com, mayoclinic.org, webmd.com, wikihow.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Cum desfunzi corect urechea înfundată cu apă?
Cum desfunzi corect urechea înfundată cu apă?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Atenție, părinți! O mamă a descoperit că fetița ei de doi ani avea căpușe în ureche
    Atenție, părinți! O mamă a descoperit că fetița ei de doi ani avea căpușe în ureche

    O fetiță de 2 ani de peste hotare a fost dusă de urgență la spital de către mama sa, după ce aceasta a descoperit ceva în urechile micuței. Medicul a descoperit că fetița...

    Povestea cutremurătoare a unei mame: "De la o simplă infecție la ureche, fiica mea a început să lupte pentru viața ei"
    Povestea cutremurătoare a unei mame: "De la o simplă infecție la ureche, fiica mea a început să lupte pentru viața ei"

    Amara, o fetiță de 7 ani, a dezvoltat o infecție la ureche, care nu trecea nicicum. La insistențele mamei sale, medicii i-au făcut niște analize de sânge mai amănunțite și au...

    De ce se scarpină copilul în nas, urechi, buric sau funduleț? Vei vedea că are motive bine întemeiate
    De ce se scarpină copilul în nas, urechi, buric sau funduleț? Vei vedea că are motive bine întemeiate

    Scărpinatul face parte dintre obiceiurile la care speri ca micuțul tău să renunțe pe măsură ce crește. Trebuie să știi însă că acest obicei nu ține doar de o deprindere...

    Copiii mei m-au întrebat cum au venit pe lume, așa că le-am arătat filmările de la naștere. Iată cum au reacționat
    Copiii mei m-au întrebat cum au venit pe lume, așa că le-am arătat filmările de la naștere. Iată cum au reacționat

    O mamă de peste Ocean nu și-a menajat deloc copiii atunci când aceștia au întrebat-o cum au venit pe lume! Femeia povestește, într-un clip pe TikTok, că după ce a...

    Cum vorbim cu fetițele despre igiena din timpul menstruației la școală
    Cum vorbim cu fetițele despre igiena din timpul menstruației la școală

    Trăim într-o perioadă în care subiecte care odinioară erau tabu, încep să devină unele obișnuite, despre care putem vorbi deschis. Cel puțin, suntem pe acel drum,...

    Cum corectăm urechile clăpăuge la copii?
    Cum corectăm urechile clăpăuge la copii?

    Urechile clăpăuge sunt cea mai întâlnită diformitate la nivelul capului. Acestea există în egală măsură atât la fete, cât și la băieți. În...

    Cum un test fals-pozitiv de Covid ne-a distrus vacanța mult așteptată
    Cum un test fals-pozitiv de Covid ne-a distrus vacanța mult așteptată

    Iubesc Grecia. Așa că în fiecare an suntem nerăbdători să ne bucurăm de plajele ei în vacanța de vară. Anul acesta însă pandemia ne-a oprit prematur bucuria unui...

    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii
    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii

    E natural ca, atunci când copilul suferă, fie că îl doare gâtul sau îl tulbură urechea, să intrăm într-o stare de nervozitate atroce, virând ușor...

    © 2024 Qbebe