A început școala! Cum păstrezi metabolismul energetic al copilului la cote înalte

Alina Nedelcu - Redactor Senior

„Ce mică e vacanța mare!"- aceste cuvinte îți vin cu siguranță în minte când vezi că noul an școlar se apropie cu repeziciune. De aceea, te preocupi tot mai mult pentru a-i crea micuțului tău condiții excelente pentru a fi în cea mai bună formă. Printre demersurile pe care ar trebui să le faci, din acest punct de vedere, este și să te asiguri că se bucură de un nivel excelent de energie, care să-l ajute să reziste la efort. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla mai multe detalii despre metabolismul energetic, despre cum se poate interveni pentru ca acesta să funcționeze la parametrii optimi.

Metabolismul- ce este și cum funcționează

Metabolismul se referă la ansamblul reacțiilor biochimice din organism, prin care hrana primită este convertită în energie.
Cheia funcționării metabolismului o reprezintă nutriția. Cu ajutorul nutrienților, se vor furniza corpului acele substanțe pe care singur nu ar putea să le sintetizeze și care sunt esențiale pentru construcția, menținerea, refacerea celulelor și țesuturilor corpului, astfel încât acesta să poată funcționa așa cum trebuie.
Odată ce hrana ajunge în sistemul digestiv, acesta se va folosi de compuși numiți enzime pentru a se putea realiza următoarele procese:
• Descompunerea proteinelor în aminoacizi
• Conversia carbohidraților în zaharuri simple
• Transformarea grăsimilor în acizi grași

Proteinele sunt principalii „constructori" ai țesuturilor, intrând în structura și funcționarea celulelor, facilitând realizarea unor procese vitale în organism (precum ar fi formarea hemoglobinei, care transportă oxigen la celule).

Cât privește aminoacizii, aceștia sunt cei care stau la baza formării proteinelor, care intră în componența celulelor, țesuturilor și mușchilor și au o serie de roluri fundamentale în organism, precum: facilitează refacerea țesuturilor/celulelor, sprijină circulația sanguină, produc enzime, sintetizează hormonii utili în cadrul procesului de reproducere și asigură energie.

În privința carbohidraților, se poate spune că hrana este cea care îi furnizează în 3 forme: amidon, zahăr și celuloză (fibre). Ei sunt cei care pot să asigure necesarul de energie imediată pentru organism. Zahărul și amidonul vor fi descompuse în zaharuri simple în timpul procesului de digestie, care, la rândul lor, ajung în fluxul sanguin, unde vor fi transformate în glucoză (ce reprezintă materia primă de producere a energiei).

Despre grăsimi trebuie menționat că îndeplinesc și ele o serie de roluri importante pentru organism, precum: sprijină formarea structurilor celulare, formează o protecție în jurul organelor vitale, ajută la absorbția vitaminelor solubile în grăsime, asigură o rezervă suplimentară de energie.
Acizii grași reprezintă, alături de glucide (carbohidrații) o sursă foarte valoroasă de energie a organismului.

Metabolismul funcționează pe baza a două procese:
• Anabolismul (se referă la reacțiile chimice care conduc la o sinteză, la o fabricare, dar care implică un consum de energie)
• Catabolismul (este un proces care presupune realizarea unei degradări, bazându-se, în general, pe eliberarea de energie)

Rolul vitaminelor și mineralelor în metabolism

Vitaminele sunt compuși organici esențiali, pe care organismul nu îi poate sintetiza de unul singur, de aceea acestea trebuie să ajungă la noi prin intermediul dietei. Printre cele mai importante vitamine pentru metabolism se află:
• Vitamina A
• Vitaminele din grupul B-urilor (cum ar fi vitaminele B2, B6, B5, B3, B1, B12)
• Vitamina D

Mineralele din hrană nu contribuie direct la furnizarea imediată a energiei, dar sunt parte importantă a proceselor metabolice prin care aceasta va fi creată. Cele mai semnificative minerale în activitatea metabolică sunt:
• Calciul
• Fierul
• Magneziul

Metabolismul copilului- ce să faci pentru a stimula producerea de energie

Pe măsură ce un copil crește, nevoile sale nutriționale, dar și consumul de energie, devin tot mai mari. În plus, va avea nevoie de suficiente calorii, care să-i susțină dezvoltarea țesuturilor, oaselor și mușchilor din întreaga perioadă a copilăriei.
Odată ce va fi antrenat în activități de studiu mai susținute, necesarul de energie va fi din ce în ce mai ridicat, ca urmare a necesității utilizării funcțiilor cognitive tot mai complexe. În aceste condiții, grija ta trebuie să fie să-i pui la îndemână toate mijloacele prin care să-i asiguri nu numai un nivel optim al energiei, ci și o stare de bine și rezistența organismului la efort. Iată ce ar trebui să faci:
Nu săriți niciodată peste micul dejun
Intervalul dintre cină și micul dejun din ziua următoare este cel mai mare în care copilul nu va primi hrană. De aceea, dacă micul dejun va fi ocolit, corpul va fi lipsit de nutrienții care să-i permită să funcționeze așa cum ar trebui.
Un studiu din anul 2013 a ajuns la concluzia că micul dejun nu numai că îmbunătățește nivelul de energie, dar asigură și: o putere de concentrare mai mare, atenția și orientarea spațio-temporală vor fi mai bune, starea de alertă va fi și ea mai ridicată. Toate acestea, au afirmat cei care au coordonat studiul, sunt necesare în viața de școlar, contribuind la creșterea performanțelor.

Sfatul medicilor pediatri este să le oferim copiilor noștri un mic dejun cât mai hrănitor. De exemplu, prepară-i brioșe cu cartofi dulci și banane (pentru a avea parte de carbohidrați sănătoși, dar și de magneziu), sandvișuri cu pâine prăjită, ou și cu diferite legume (pentru proteine, vitamine și minerale), un smoothie cu afine, avocado și banană, clătite din făină integrală cu fructe și miere (pentru vitamine, minerale, fibre și carbohidrați) etc. Oricare dintre aceste variante îi vor putea da energia de care are atât de multă nevoie pentru un start excelent într-o nouă zi de școală.

Citește și: Micul dejun în familie poate să ajute copilul în a-și crește imaginea de sine

Mesele de peste zi să fie bogate în nutrienți valoroși
La fel ca micul dejun, și restul meselor dintr-o zi ar trebui să-i dea copilului substanțele de care metabolismul său are atâta nevoie pentru a se realiza conversia în energie. Străduiește-te să-i pui la dispoziție, pe cât posibil, alimente care să conțină:
• proteine
• carbohidrați
• acizi grași esențiali (de exemplu, acizi de tipul Omega 3, regăsiți în alimente precum: nuci, semințe de in, tofu, ouă, pește, lapte, iaurt, unt de arahide fortificat etc.)
• vitamine și minerale (orientează-te cu precădere spre alimente care conțin: vitaminele A, B, D, calciu, fier, magneziu, oricare dintre acești nutrienți fiind fundamentali în metabolismul energetic)

Pregătește-i gustări care să-i furnizeze energie
Pentru a-și reface permanent rezervele de energie, un copil care merge la școală are nevoie să aibă la îndemână gustări cum ar fi:
• Banană cu nuci (carbohidrații sănătoși, vitaminei B6, magneziul, potasiul, grăsimile sănătoase, toate acestea vor conferi un plus de energie)

• Un ou fiert (sursă de proteine de calitate, de colină-care stimulează procesele de învățare, de memorare-, de vitaminele B2, A, E, de grăsimi sănătoase)

Ou fiert pentru micul dejun

• Avocado cu pâine integrală (gustarea îi dăruiește copilului: potasiu, fier, zinc, grăsimi sănătoase, proteine, vitamine (A, B6, C, K, E ) și fibre

• Legume cu sos de smântână (fructoza și glucoza din legume vor pătrunde rapid în fluxul sanguin și vor ajunge la celule, dând pe dată energie, iar smântâna este plină de calciu, mineral esențial în funcționarea metabolismului)

• Fructe confiate (de exemplu, optează pentru o gustare formată din stafide, caise, smochine. Toate conțin și magneziu, potasiu, fier, calciu și vitamina B, care vor ajuta ca energia să se transmită mai ușor în toți mușchii și vor stimula buna funcționare a creierului copilului).

Vitoral M Junior Apelează la suplimentele alimentare
Întrucât nu îți este mereu la îndemână să incluzi în dieta copilului tău alimente care să-i acopere tot necesarul de vitamine și minerale, nu vei greși deloc dacă vei recurge și la suplimente alimentare. Cel mai bine este să ceri sfatul unui medic pediatru, care te va îndruma către acelea menite să-i confere copilului nu numai rezistență la efort, ci și energie și să-i stimuleze și sistemul imunitar.
De exemplu, orientează-te cu încredere spre Vitoral M Junior Spray Oral pentru copii. Acesta a fost conceput pentru a sprijini creșterea normală și dezvoltarea normală a oaselor copiilor, funcționarea normală a sistemului imunitar și a metabolismului energetic.

Vitoral M Junior Spray Oral pentru copii nu conține coloranți artificiali, gluten, alcool și oferă: vitamine din grupul B-urilor (vitamina B1, B2, B3, B6, B7, B12), vitaminele A, D, E și C.
De asemenea, trebuie să știi că produsul este adecvat inclusiv pentru copiii care au boala celiacă, care sunt diabetici sau vegetarieni.

Nu în ultimul rând, Vitoral M Junior Spray Oral pentru copii se administrează foarte ușor, nefiind deloc dificil să-l incluzi în rutina zilnică de îngrijire a copilului. Astfel, în funcție de vârsta acestuia, nu va trebui decât să aplici 2-4 pufuri în gurița sa.

Antrenează-ți copilul în activități fizice variate
Pentru ca micuțul tău să se bucure de un bun tonus, fiind sănătos, rezistent și energic pe tot parcursul anului școlar, implică-l în activități fizice variate. Vezi ce îi face mai multă plăcere și, pe cât posibil, fii și tu un model pentru el din acest punct de vedere.

Ideal este să practicați zilnic activități fizice în aer liber. Inclusiv plimbările sunt binevenite, important este să le faceți în mod constant. Indiferent de ceea ce veți alege, nu uita că mișcarea este binefăcătoare pentru copil întrucât:
• Contribuie la eliberarea de endorfine (cunoscute și sub numele de „hormonii fericirii"), făcându-l mai puțin vulnerabil în fața stresului
• Susține dezvoltarea sănătoasă a mușchilor și oaselor
• Crește masa musculară, stimulând totodată activitatea metabolică
• Îmbunătățește postura
• Îmbunătățește coordonarea mișcărilor
• Îi oferă copilului abilități care-i vor fi utile și la școală (precum abilitatea de a găsi soluții pentru a rezolva o problemă, îmbunătățirea orientării spațio-temporale, a concentrării etc.)
• O activititate fizică regulată poate să stimuleze inclusiv zona hipocampului din creier (aceasta este responsabilă cu învățarea, cu memorarea)
• Crește abilitățile sociale (copilul își poate face noi prieteni datorită activităților fizice)
• Stă la baza unui somn mai bun (somnul, la rândul său, este esențial în asigurarea unui nivel bun de energie)

Asigură-te că se va odihni suficient
Un studiu din anul 2014 a urmărit modul în care copiii și adolescenții se descurcă la școală când reușesc să se odihnească suficient și când nu. Prima concluzie a specialiștilor a fost că lipsa de somn conduce la scăderea nivelului de energie, care, la rândul său, diminuează motivația, capacitatea de atenție și rezistența la efort.
Altă constatare a fost că, dacă un elev este odihnit, atunci creierul folosește mai eficient energia, îndreptând-o către procesarea informației și către o reacție mai bună la stimuli.

În aceste condiții, se recomandă să avem grijă ca micuții noștri să aibă parte de suficiente ore de somn. Iată care sunt indicațiile experților din acest punct de vedere:
• Copiii între 1 și 3 ani au nevoie de 12-14 ore de somn pe zi
• Copiii între 3 și 6 ani au nevoie de 10-12 ore de somn pe zi
• Copiii între 7 și 12 ani au nevoie de 10-11 ore de somn pe zi

Fetita care doarme linistita

• Adolescenții între 12 și 18 ani au nevoie de 8-9 ore de somn pe zi

Surse:
www.aboutkidshealth.ca, www.kidshealth.org, www.rappler.com, www.news-medical.net, www.sfatulmedicului.ro, www.truparenting.net, www.webmd.com

Surse poze:

www.pixabay.com

MagazinVavianPharma.ro    

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Nici nu a început bine școala și a început și cheta pentru cadourile de 1 și 8 Martie. Ce reacții au părinții
  Nici nu a început bine școala și a început și cheta pentru cadourile de 1 și 8 Martie. Ce reacții au părinții

  Nici bine nu a început școala că pe grupurile de părinți de pe WhatsApp au apărut deja primele mesaje despre cadourile pentru 1 și 8 Martie pentru profesoare. Ce contează că...

  Gata, a început școala! Cum te asiguri că micuțul tău este tot timpul protejat
  Gata, a început școala! Cum te asiguri că micuțul tău este tot timpul protejat

  Pe lângă emoție și nerăbdare, începutul de an școlar, în contextul pandemiei de COVID-19, a venit la pachet cu griji și incertitudini pentru părinții...

  Cum să îți păstrezi o stare emoțională echilibrată în timpul sarcinii
  Cum să îți păstrezi o stare emoțională echilibrată în timpul sarcinii

  Pentru o femeie gravidă, sarcina reprezintă un adevărat carusel de stări și emoții, de la entuziasm total, la temeri, frică, îngrijorare și speranță. Este absolut normal să...

  Au început cursurile și în cea mai mică școală din România. Învățătoarea merge 14 kilometri pe jos
  Au început cursurile și în cea mai mică școală din România. Învățătoarea merge 14 kilometri pe jos

  Cea mai mică școală din România se află în cătunul Cornăţea, din comuna Poienile de sub Munte, județul Maramureş și are doar 12 metri pătrați. Are o singură...

  La început de școală, priviți în ochii copiilor voștri și asigurați-vă că acolo vedeți copilăria, nu pandemia
  La început de școală, priviți în ochii copiilor voștri și asigurați-vă că acolo vedeți copilăria, nu pandemia

  Mă uit la ea și văd acolo un an și jumătate de școală online, un an și jumătate de pandemie în care toate rânduielile tuturor și implicit ale noastre au fost date peste...

  Stresul în vremuri tulburi: Cum reușești să-ți păstrezi calmul
  Stresul în vremuri tulburi: Cum reușești să-ți păstrezi calmul

  Fără doar și poate, stresul este afecțiunea secolului în care trăim. Este pe buzele tuturor și ne face rău, dar este parte din tine. Curios, nu-i așa? Ei bine, da, fiecare...

  Cristina Bălan și-a retras gemenii de la școală. „A început să devină un mediu nociv pentru ei.”
  Cristina Bălan și-a retras gemenii de la școală. „A început să devină un mediu nociv pentru ei.”

  Cristina Bălan a vorbit de fiecare dată deschis despre problemele cu care se confruntă în creşterea gemenilor ei, Matei și Toma, care s-au născut cu sindromul Down....

  Dana Rogoz, cel mai emoționant mesaj pentru băiatul ei, la început de școală. Toți părinții trebuie să îl citească
  Dana Rogoz, cel mai emoționant mesaj pentru băiatul ei, la început de școală. Toți părinții trebuie să îl citească

  Vlad Luca, cel mai mare dintre copiii Danei Rogoz, va începe de luni şcoala, fiind în clasa pregătitoare. Descoperă ce i-a urat vedeta fiului ei cu această ocazie!

  © 2022 Qbebe