La ce pericol expui copilul dacă îl duci la concerte zgomotoase

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Sănătatea urechilor copilului tău va depinde foarte mult și de cât și cum îl vei expune la diferite zgomote. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi nu numai de ce nu este indicat să îl iei cu tine la evenimente gălăgioase, ci și cum ar trebui să procedezi pentru a-l ajuta să se bucure de un auz normal, care să nu provoace unele întârziere în dezvoltarea sa.

De ce zgomotele puternice sunt un pericol pentru copii

Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: canalul auditiv al copiilor este mai scurt, iar craniul este mai subțire decât acela al adulților. Din acest motiv, presiunea sunetelor care ajung la ureche va fi mai mare și poate să afecteze semnificativ urechea internă.
Pentru a putea evalua impactul pe care sunetele le au asupra auzului copiilor ar trebui să ții cont de aceste elemente: volumul, durata, proximitatea. Astfel, sunetele ce sunt mai puternice de 85 decibeli pot avea efecte negative chiar și la o expunere de scurtă durată. De pildă, participarea copilului la un concert zgomotos (sunetele pot atinge în acest caz în jur de 100 decibeli) îi va dăuna inclusiv dacă este vorba despre câteva minute (aproximativ 15 minute).
În același timp, dacă îți vei lăsa copilul în apropierea difuzoarelor, riscul de a dezvolta tulburări de auz va fi mai mare. Cel mai bine va fi să-l ții cât mai departe de acestea și să nu-i permiți să stea fără un mijloc de protecție al urechilor: dopuri sau căști.

Citește și: 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre urechile copilului

Ce i se poate întâmpla copilului în urma expunerii la zgomotele puternice ale unui concert

Expunerea frecventă a copilului la astfel de sunete poate fi periculoasă deoarece poate duce la:
Deteriorarea auzului
Această problemă se întâmplă când celulele ciliate din urechea internă (care  sunt foarte sensibile, fiind similare unor perișori) sunt stimulate prea mult de vibrațiile sonore, ceea ce poate duce la o deteriorare serioasă.
Pentru a-ți da seama dacă micuțul tău are o tulburate de auz, ar trebui să semnalezi următoarele manifestări:
• Vorbește mai tare ca de obicei
• Nu te aude când îl strigi
• A început să aibă rezultate mai slabe la școală
• Ascultă televizorul sau muzica la volum mai mare ca în mod obișnuit
• Pronunță incorect cuvintele
• Pare absent
• Se plânge de faptul că aude mereu zgomote (tinitus)

Cea mai importantă consecință a deteriorării auzului se leagă de apariția întârzierilor în dezvoltare. Astfel, copilul nu va percepe și nu va reda corect sunetele, nu va avea un vocabular pe măsura vârstei sale, va avea dificultăți în a purta o conversație, nu va putea să-și perceapă corect propria voce etc.. În plus, acesta va avea tendința de a se izola și de a refuza comunicarea cu cei din jur.
De tine va depinde să-ți observi copilul cu atenție și, odată ce sesizezi oricare dintre simptomele de mai sus, să te prezinți cu el la un specialist. Cu cât se va interveni mai rapid, cu atât se va pune un diagnostic adecvat și vei primi recomandări menite să-i amelioreze starea și să-l ajute să mai recupereze din eventualele întârzieri din dezvoltare.

Citește și: 20 semne care spu că bebelușul tău are probleme de auz

Apariția tinitusului
Această afecțiune este și ea legată de expunerea copilului la sunetele puternice de la concerte și se manifestă prin auzirea permanentă a unor sunete neobișnuite (cum ar fi unele similare țârâitului, sunatului, fluieratului, clipocitului etc.).Ele sunt determinate de disfuncționalitățile survenite la nivelul urechii interne. Cu toate acestea, nu este obligatoriu să existe și o diminuare a auzului.
În afara sunetele auzite de către copil, alte simptome specifice tinitusului se referă la:
• O sensibilitate mare la zgomote
• Scădere a capacității de concentrare
• Iritabilitate
• Anxietate, depresie
• Oboseală accentuată

Pentru ca medicul să-i poată pună copilului un diagnostic cât mai exact, va purta discuții privitoare la un eventual „istoric" al tinitusului în familie, îl va consulta și poate solicita și alte investigații, precum: teste de auz , teste în laborator (unele analize), o tomografie sau un RMN.
Nu se poate vorbi despre un tratament precis pentru vindecarea tinitusului. Dacă se confirmă faptul că afecțiunea a fost într-adevăr produsă de sunetele prea puternice, se va recomanda purtarea de dopuri de urechi în locurile cu mai multă gălăgie, iar copilului nu va mai avea voie, o perioadă, să asculte muzică la căști. De cele mai multe ori, tinitusul se va ameliora și va dispărea de la sine, pe măsură ce urechea internă se va vindeca.

Copil ce isi duce mainile la urechi si tipa

În situația în care tinitusul este însoțit de o deteriorare a auzului, medicul poate indica purtarea unor aparate ce vor amplifica sunetele venite din exterior, astfel încât cele produse de tinitus să nu mai fie deranjante.

Exemple de măsuri prin care poți proteja auzul copilului

Ca să te asiguri că auzul se va menține la un nivel optim, ar trebui să te îngrijești de următoarele aspecte:
Să fii foarte atentă la volumul sunetelor provenite de la radio, televizor, computer sau Ipad
Explică-i permanent copilului că ar trebui să-i poată auzi pe cei din jur chiar și când se află în preajma dispozitivelor menționate. Spune-i că sunetele ce nu sunt puternice sunt oricând binevenite !

Dopuri de urechi din spuma Toate evenimentele zgomotoase trebuie să fie marcate de purtarea dopurilor de urechi
Grație lor, impactul negativ al sunetelor prea puternice va fi redus la zero. Printre modelele de dopuri de urechi adecvate și copiilor se află cele din gama Quies .
Dopurile de spumă  au fost concepute special pentru atenuarea zgomotelor cu un nivel înalt al decibelilor, utilizându-se după cum urmează:
• Modelează dopul cu degetele
• În timp ce ții apăsat dopul îl vei introduce în canalul auditiv al copilului
• În câteva secunde dopul se va ajusta după forma canalului auditiv

Pune-l să poarte căști și în caz de expunere la sunete puternice
Va fi o măsură excelentă pentru protejarea auzului copilului. Ideal este să faci rost de unele de calitate, care să atenueze cât mai bine sunetele exterioare și  să se ajusteze bine pe cap.

Copil ce poarta casti la un festival

Fii tu însăți un model pentru copil
Este cea mai la îndemână metodă pentru a-l învăța să se protejeze de sunetele puternice. De exemplu, dacă mergeți la un eveniment zgomotos pune-ți și tu căști sau dopuri de urechi. În același timp, ferește-te să asculți muzica prea tare sau să dai televizorul la un volum ridicat.

Tu te-ai gândit până acum la faptul că inclusiv concertele pot fi foarte nocive pentru sănătatea urechilor copilului tău?

Surse:
www.betterhealth.vic.gov.au, www.chop.edu, www.noisyplanet.nidcd.nih.go, www.oaklandaudiology.com, www.verywellhealth.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Este imoral să duci copilul în colectivitate dacă are gripă
  Este imoral să duci copilul în colectivitate dacă are gripă

  Pentru a afla mai multe detalii referitoare la gripa copilului, astfel încât să înveți cum să o recunoști și cum să intervii adecvat, parcurge cu atenție și...

  Iulia Albu și-a înscris fiica la o școală de stat:”Este un snobism să duci copilul la o școală privată”
  Iulia Albu și-a înscris fiica la o școală de stat:”Este un snobism să duci copilul la o școală privată”

  Iulia Albu surprinde încă o dată prin declarațiile sale, care stârnesc de fiecare dată controverse! Ea a dezvăluit unul dintre motivele pentru care și-a înscris fiica...

  Când trebuie să duci copilul la psiholog: semne importante
  Când trebuie să duci copilul la psiholog: semne importante

  Uneori copiii se pot confrunta cu stări de anxietate, supărare și tristețe. De obicei, aceste stări sunt normale și necesită suport moral din partea părinților. Dar cum știi...

  Medic supraviețuitor al coronavirusului:"Tu, dacă te duci în magazin și cineva cu Covid a strănutat cu 15 minute înainte, te poți infecta, cu tot cu mască. Trebuie să stăm acasă!"
  Medic supraviețuitor al coronavirusului:"Tu, dacă te duci în magazin și cineva cu Covid a strănutat cu 15 minute înainte, te poți infecta, cu tot cu mască. Trebuie să stăm acasă!"

  Dr. Cristian Panaite, medic nutriționist, este căsătorit cu dr. Ana-Maria Teodorov, medic oftalmolog în Franța, care a trecut prin experiența infectării cu Covid-19, atât...

  Recomandări ANPC: la ce să fii atent când îți duci copilul la un fast-food
  Recomandări ANPC: la ce să fii atent când îți duci copilul la un fast-food

  Majoritatea părinților merg cu copilul la fast food, fie pentru a le fi servită masa rapid, fie la diverse aniversări specifice vârstei. Există totuși câteva lucruri pe...

  5 sandvișuri de dietă pentru fiecare zi a săptămânii când te duci la muncă
  5 sandvișuri de dietă pentru fiecare zi a săptămânii când te duci la muncă

  Pentru a reuși să slăbești sănătos, fără a-ți priva organismul de nutrienți esențiali, este recomandat să ai o alimentație variată, cu alimente care să nu conțină multe...

  Tigrul de platan, un pericol în România. Cum îți protejezi copilul
  Tigrul de platan, un pericol în România. Cum îți protejezi copilul

  Pentru al patrulea an consecutiv, insecta numită tigru de platan a invadat Capitala și alte orașe din țară. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că ciupitura ei poate fi foarte...

  Cand iti duci fiica prima data la ginecolog?
  Cand iti duci fiica prima data la ginecolog?

  Mersul la ginecolog este, pentru multe femei, o corvoada. Sentimentele pe care acestea le traiesc atunci cand intra intr-un cabinet sunt un amestec de jena, discomfort si stres. Numai ca...

  © 2022 Qbebe