Semne că unghiile tale nu sunt sănătoase

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Experții ne atrag atenția asupra următorului fapt: unghiile reflectă și ele starea noastră de sănătate. De aceea, orice modificări în ceea ce privește forma, dimensiunea sau textura acestora trebuie să ne îngrijoreze și să ne trimită cât mai repede la un specialist. Deși nu întotdeauna poate fi vorba despre o problemă gravă, trebuie să ținem cont că schimbările legate de unghiile noastre pot fi inclusiv dovada unor maladii foarte serioase. Pentru a ști cum să acționăm dacă avem probleme ce țin de sănătatea unghiilor, este necesar să recunoaștem indiciile menite să ne evidențieze prezența unor boli.

Semne ale faptului că unghiile noastre sunt bolnave

Pe unghii există adâncituri sporadice
Când vedem că pe unghiile noastre apar tot felul de adâncituri sau striații profunde, ar trebui să ne gândim că este posibil să suferim de psoriazis.
De asemenea, specialiștii spun că unghiile cu acest aspect indică și alte boli, cum ar fi cele autoimune. De exemplu, poate fi vorba despre sindromul Reiter (o boală inflamatorie ce duce la artrită, conjunctivită sau psoriazis) sau alopecia areată (este o afecțiune ce presupune pierderea masivă a părului).

Unghiile sunt fragile și se rup ușor
Cine observă că are unghiile tot mai fragile ar trebui să se gândească la lipsa unor nutrienți esențiali din organism. Spre exemplu, lipsa de vitamina B7, dar și de vitamina C sau de proteine pot duce la unghii ce se vor exfolia și se vor rupe cu ușurință.
Alături de aceste cauze, unghiile fragile apar și când este vorba despre prezența unor maladii mai serioase, cum ar fi psoriazisul, boli de tiroidă sau infecții fungice.

Unghii bolnave

Unghiile sunt prea groase sau cresc mai repede decât de obicei
În mod normal, spun medicii, o unghie sănătoasă va crește în medie cu 3, 5 mm. Dacă vezi că unghiile îți vor crește mult mai repede sau sunt mai groase, poate fi indiciul prezenței unei infecții fungice severe.
Când unghiile sunt și decolorate, poți să te gândești că suferi de psoriazis sau de artrită.

Unghiile la care se vede că pielea de sub ele începe să se desprindă
Dacă unghiile trec prin această transformare putem spune că este semn de onicoliză, o afecțiune prin care acestea se desprind treptat de „patul" unghial. Partea desprinsă a unghiei va deveni mai opacă și va avea o nuanță de gălbui sau verzui.
De cele mai multe ori acest tip de unghii sunt asociate infecțiilor sau traumatismelor. Uneori ele sunt semn de consum de droguri sau de utilizare a unor produse cosmetice inadecvate (cum ar fi întăritorii pentru unghii sau substanțelea adezive utilizate pentru manichiură).
Medicii spun că inclusiv boli ale tiroidei sau psoriazisul pot determina, uneori, desprinderea unghiei de pielea de sub ea.

Unghii ce au pe ele „liniile lui Beau"
„Liniile lui Beau" reprezintă șanțuri ce străbat unghiile. Ele pot indica existența unor boli precum: diabetul, boli ce sunt asociate cu febra mare (cum ar fi pojarul, peumonia sau scarlatina).
În același timp, unghiile ce prezintă acest aspect sunt un semn al unei alte probleme de sănătate: un deficit serios de zinc.

Unghie bolnava

„Unghiile lui Terry"
În acest caz, unghiile sunt opace, dar au la capăt o dungă închisă la culoare. Această afecțiune poate apărea din următoarele cauze: fie există o infecție fungică, fie unghia a început să se detașeze de pielea de sub ea, iar alimentarea cu sânge s-a întrerupt parțial.
De cele mai multe ori, unghiile de acest tip sunt semnul unor boli cum ar fi cele de ficat, de inimă, de rinichi sau chiar diabet.
Uneori, „unghiile lui Terry" apar pe fondul îmbătrânirii.

Unghiile ce sunt curbate în jos
Această modificare de aspect al unghiilor poate fi un semn de boli serioase. Când se întâmplă acest fenomen, unghiile se curbează anormal din cauza îngroșării pielii de sub unghie.
Unghiile curbate în jos apar când suferim de boli ce presupun niveluri mai scăzute ale oxigenului din sânge, cum ar fi cele cardiace sau pulmonare.
De asemenea, astfel de unghii sunt asociate inflamațiilor de la nivelul intestinelor sau bolilor de ficat.

Unghiile concave, sub formă de lingură
Dacă unghiile arată așa est vorba despre prezența unei afecțiuni numite koilonichia. În unele cazuri, unghiile sunt extrem de concave, astfel încât ele pot ține și o picătură de lichid.
Aceste unghii pot fi indiciul unor boli precum anemia (din cauza deficitului de fier), hemocromatoza (o boală ereditară ce presupune acumularea unor cantități prea mari de fier în organism), anumite afecțiuni cardiace sau hipotiroidismul.

„Sindromul unghiilor galbene"
Acesta apare când există o boală respiratorie precum bronșita cronică sau când mâinile se umflă (când este vorba despre edem).
Unghiile afectate de acest sindrom se pot separa de „patul" unghial pe anumite porțiuni și pot deveni mai groase, crescând mult mai lent și având o nuanță gălbuie.

Unghiile roșii
Când observi că unghiile tale sunt roz sau devin aproape roșii, este cazul să mergi neapărat la medic. Dacă roșeața se va extinde spre cuticule, ia în calcul faptul că poți suferi de lupus.

Unghiile în nuanțe de albastru
Dacă sesizezi faptul că unghiile tale au început să aibă o nuanță de albăstrui, poate fi un semn de boală.
Spre exemplu, gândește-te la posibilitatea de a suferi de hipoxie (o boală ce presupune lipsa de oxigen din cauza unei circulații defectuoase a sângelui) sau de afecțiuni cardiace.

Unghiile ce sunt albastre la bază
Când unghiile sunt albe în partea superioară și bleu în partea inferioară, este posibil să ai o lipsă severă de fier.
Dar dacă unghiile sunt extrem de albe și la bază sunt albstre închis, aproape mov, poate fi vorba de o afecțiune a ficatului sau pancreasului. Nu în ultimul rând, pot fi și dovada instalării diabetului, pe fondul incapacității corpului de a metaboliza corect zahărul.

Unghiile ce au pe ele dungi închise la culoare
Multe persoane ignoră dungile verticale mai închise la culoare, care pot apărea uneori pe unghii, cu atât mai mult cu cât acestea nu sunt dureroase.
Dermatologii ne sfătuiesc însă să consultăm rapid medicul, întrucât poate fi vorba inclusiv de o formă agresivă a cancerului de piele, ce afectează „patul" unghial.

Ce poți face pentru a te bucura de unghii cât mai sănătoase

Ca să poți să ai unghii sănătoase, rezistente și frumoase, este foarte important să ții cont și de sfaturile de mai jos:
Ai grijă la dieta pe care o urmezi
Unghiile sănătoase sunt o dovadă a dietei echilibrate pe care o urmezi. De aceea, consumă cu regularitate alimente bogate în calciu, fier, vitamina C, B, zinc și proteine, astfel încât să le sporești rezistența.

Menține-ți unghiile cât mai curate și uscate
Nu le expune prea mult apei și încearcă să le protejezi cu mănuși ori de câte ori faci treabă.

Practică o igienă corectă a unghiilor
Taie-ți periodic unghiile folosind instrumente dezinfectate și nu uita să ștergi urmele de ojă sau de lac de unghii.
Ideal este să nu-ți lași unghiile prea lungi și să le tai cu un cleștișor sau cu o foarfecă, având grijă să urmezi linia lor curbată.

Hidratează-ți cât mai bine unghiile
Ai grijă să folosești cremă pentru îngrijirea unghiilor, mai ales dacă le expui diverselor substanțe chimice sau variațiilor de temperatură.

Nu-ți roade unghiile
Orice crăpături în unghie pot duce la acumularea unor bacterii ce pot declanșa infecții diverse, ce vor afecta considerabil aspectul unghiilor tale. Așa că renunța cât mai repede la obiceiul de a-ți mușca unghiile!

Citește și: 10 obiceiuri care îți distrug unghiile

Evită produsele prea toxice
Fie că este vorba despre produse destinate înfrumusețării unghiilor (cum ar fi ojele) sau despre cele ce vizează îndepărtarea acestora, optează pentru unele cât mai naturale. De exemplu, folosește o soluție pentru ștergerea ojei/lacului ce nu are acetonă.
Vei vedea că unghiile tale își vor păstra o nuanță naturală, sănătoasă, fără să se îngălbenească sau să devină fragile.

Perfectil Nu uita de suplimentele alimentare
Alături de o dietă echilibrată și de respectarea regulilor menționate, suplimentele alimentare ne pot ajuta și ele să ne bucurăm de unghii mai sănătoase.
De exemplu, Perfectil, un produs creat în urma a peste 35 de ani de studii științifice în prestigioase universități din Marea Britanie și SUA, conține o combinație de minerale, vitamine și extracte din plante. Acestea conferă sănătate organismului, iar din acest motiv vom avea o piele și un păr mai frumoase, dar și unghii mai rezistente.
O dovadă a eficacității „Perfectil" o constituie un studiu efectuat încă din anul 1988 (în Marea Britanie), pe un eșantion de 125 de femei, cu vârsta medie de 35 de ani. Aproximativ 84% dintre ele au sesizat o îmbunătățire vizibilă a sănătății unghiilor după utilizarea produsului.
„Perfectil" conține o formulă specială pentru sănătatea unghiilor, ce constă în:
• Zinc- În lipsa acestui mineral, unghiile devin fragile, lipsite de strălucire și pot apărea pete albe
• Fier- Datorită fierului se poate evita apariția „unghiilor sub formă de lingură", precum și fragilitatea acestora
• L-cisteina- Această substanță este necesară pentru creșterea unghiilor
• Vitamina C- Dacă există un deficit al acestei vitamine, suntem mai expuse inflamațiilor și apariției infecțiilor unghiale

Voi știați până acum semnele ce ne arată eventuale probleme ale sănătății unghiilor sau chiar ale întregului organism?

Citește și: Ce să faci dacă ai unghii crăpate și exfoliate

Surse:
www.ba-bamail.com, www.articles.mercola.com, www.mayoclinic.org,www.steptohealth.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Medicii avertizează: În aceste vremuri de pandemie, tăiați-vă unghiile! Degeaba vă spălați pe mâini, dacă aveți unghiile lungi!
  Medicii avertizează: În aceste vremuri de pandemie, tăiați-vă unghiile! Degeaba vă spălați pe mâini, dacă aveți unghiile lungi!

  În contextul pandemiei de coronavirus, când igiena și izolarea sunt singurele modalități prin care ne putem feri de acest virus agresiv și invizibil, medici de pretutindeni...

  Femeile care vorbesc tare și sunt gălăgioase sunt mai sănătoase
  Femeile care vorbesc tare și sunt gălăgioase sunt mai sănătoase

  Oamenii de știință au ajuns la concluzia că femeile care vorbesc tare se bucură de o sănătate mai bună decât a acelora care nu procedează așa.

  Mamele responsabile au grijă de unghiile lor! Accesoriul ce nu trebuie să-ti lipsească din geantă
  Mamele responsabile au grijă de unghiile lor! Accesoriul ce nu trebuie să-ti lipsească din geantă

  Atunci când ești mamă trebuie să te ocupi de o mulțime de lucruri și, uneori, nu mai ai deloc timp pentru tine. Dar sănătatea ta înseamnă fericirea copilului, de aceea...

  Care sunt țările și orașele pe care trebuie să le vizitezi, conform zodiei tale
  Care sunt țările și orașele pe care trebuie să le vizitezi, conform zodiei tale

  Dacă te simți mai atrasă de anumite țări sau orașe ale lumii prin comparație cu altele, trebuie să știi că această preferință nu este întâmplătoare. Astfel, zodia...

  Șoc în avion: o mamă a început să taie unghiile copilului în timpul unui zbor
  Șoc în avion: o mamă a început să taie unghiile copilului în timpul unui zbor

  Uneori, pur și simplu nu găsim timp pentru a face activitățile pe rând, iar această mămică a reușit să combine zborul alături de copilul său cu toaletarea celui mic.

  Scrisoarea tristă a unui elev cu nota 9 la Bac: "Dragă școală, sunt un exemplu al mediocrității tale"
  Scrisoarea tristă a unui elev cu nota 9 la Bac: "Dragă școală, sunt un exemplu al mediocrității tale"

  ”Dragă școală, de mine ți-ai bătut joc”, scrie un adolescent care a dat Bacalaureatul anul acesta pe contul său de Facebook. Elevul a luat media 9,11 la ”examenul...

  Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped
  Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped

  În ultimul timp, tot mai mulţi copii manifesta tulburări de atenţie şi de învăţare din cauza expunerii lor la ecrane (televizoare, telefoane, tablete etc.) de la...

  9 gustări sănătoase recomandate de nutriționiști, când ai buget limitat
  9 gustări sănătoase recomandate de nutriționiști, când ai buget limitat

  Să mănânci sănătos nu este tocmai ieftin. Produsele eco, bio, naturale, sunt și cele mai scumpe și de multe ori încercarea noastră de a menține zilnic o dietă cât...

  © 2022 Qbebe