Studiu: Anticoncepționalele pot provoca deficiențe de vitamina B12

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Vitamina B12 este una dintre cele mai valoroase vitamine pentru organismul uman. În anumite condiții însă, inclusiv în urma administrării unor medicamente, absorbția ei optimă este îngreunată. Din articolul de mai jos vei descoperi, prin intermediul unor studii, cum și administrarea de anticoncepționale poate să influențeze negativ, într-o anumită măsură, nivelul de vitamina B12. În același timp, vei afla și ce este de făcut pentru a te asigura că nu vei ajunge să te confrunți, la un moment dat, cu un deficit serios al acestei vitamine, care te-ar putea pune față în față cu manifestări dintre cele mai neplăcute.

Vitamina B12- roluri

Această vitamină este indispensabilă pentru sănătatea noastră întrucât:

 • Diminuează riscul apariției unor defecte la naștere (mai ales a defectelor de tub neural)
 • Îmbunătățește funcționarea inimii, în condițiile în care scade nivelul de homocisteină (un aminoacid, prezent în cantități foarte reduse în celule, vitamina B12 fiind necesară pentru metabolizarea sa. Dacă nivelul de homocisteină este mare, va crește riscul de rigidizare a arterelor, de hipertensiune arterială sau de apariție a accidentelor vasculare)
 • Contribuie la formarea normală a globulelor roșii, prevenind anemia
 • Este benefică pentru creier, prevenind atrofia cerebrală (degenerarea celulelor nervoase și a legăturilor neuronale) și susținând memoria
 • Susține sănătatea oaselor (reducând din posibilitatea de apariție a osteoporozei)
 • Previne degenerescența maculară (aceasta constă în modificări progresive, ireversibile, la nivelul retinei centrale-macula)
 • Ne ține departe de apariția depresiei și a tulburărilor de comportament
 • Favorizează creșterea nivelului de energie
 • Asigură sănătatea pielii, părului și a unghiilor

Vitamina B12- doza zilnică recomandată

Pentru adulți doza zilnică de vitamina B12 ar trebui să fie de 2,4 mcg. Dacă este vorba de perioada sarcinii, este indicat să se primească aproximativ 2,6 mcg pe zi, iar pentru perioada alăptării ideal este să se ajungă la 2,8 mcg de vitamina B12 pe zi.

Deficitul de vitamina B12- simptome

În cazul în care nu ai un deficit major al acestei vitamine, nu te vei confrunta cu niciun fel de simptome. În schimb, cu cât deficitul este mai accentuat, vei ajunge în situația în care vei putea suferi de pe urma oricărora dintre manifestările de mai jos:

 • Stări de oboseală, de slăbiciune
 • Amețeli
 • Palpitații și scurtarea respirației
 • Tulburări ce țin de aparatul digestiv: constipație, diaree, balonări
 • Diminuarea apetitului
 • Deteriorarea vederii
 • Probleme care sunt legate de funcționarea nervilor, materializate prin apariția unor tulburări precum: senzația de amorțeală, de arsură sau de furnicături, slăbiciune musculară, probleme la mers
 • Intervin tulburări mentale cum ar fi depresia, deteriorarea memoriei sau pot surveni și tulburări de comportament
 • Pielea devine palidă
 • Limba devine inflamată

Relația dintre deficitul de vitamina B12 și utilizarea anticoncepționalelor- studii

Mai multe studii, efectuate încă din perioada anilor ’70 - ’80, au ajuns la concluzia că folosirea contraceptivelor orale poate avea următorul efect negativ: diminuarea nivelului vitaminei B12 din organism.

Spre exemplu, un studiu a apelat la două grupuri de femei pentru a analiza modul în care administrarea contraceptivelor orale influențează prezența vitaminei B12. Unul dintre grupuri era format din 199 de femei ce utilizau pilule contraceptive de 4 luni, iar celălalt era un grup de control (format din 196 de femei). Toate participantele la studiu au fost rugate să dea detalii legate de: dieta urmată, prezența unor sarcini anterioare, dacă sufereau de anumite boli sau dacă erau sub tratament. În urma efectuării de analize, s-au făcut următoarele constatări:

 • Femeile care apelaseră la contraceptive orale aveau un nivel seric al vitaminei B12 mai scăzut decât al celor care nu apelaseră la acestea
 • Nivelul seric al vitamine B12 din organism al celor care foloseau antioncepționale era sub cel normal
 • Nivelul transcobalaminei I (salivară) era mai scăzut decât cel normal (transcobalamina reprezintă proteina de transport a vitaminei B12, menită să împiedice pierderile vitaminei prin intermediul urinei, al transpirației sau prin alte secreții din organism) în rândul femeilor care utilizau anticoncepționale
 • Nivelul transcobalaminei III era mai ridicat în rândul femeilor ce luaseră contraceptive orale

Un alt studiu a evidențiat următorul aspect: femeile care iau contraceptive orale vor avea niveluri de vitamina B9 și de vitamina B12 mai scăzute decâte cele normale. Acest efect este vizibil chiar și după 3 luni de când se va realiza întreruperea administrării contraceptivelor, pericolul fiind mai mare pentru femeile care vor rămâne însărcinate în perioada respectivă (dacă acestea nu vor lua suplimente alimentare cu vitamina B12 și B9, vor fi supuse riscului de a se confrunta cu anemie și de a naște bebeluși cu defecte de tub neural). De asemenea, riscul va crește semnificativ dacă va fi vorba de o sarcină multiplă sau dacă femeile sunt și sub alte tratamente care inhibă absorbția optimă de vitamina B12 (cum ar fi de pildă, medicamente folosite în tratarea hiperacidității gastrice, de tipul Omeprazol, Pantoprazole/Pantoprazol etc.).

Dacă rezervele de vitamina B9 din organismul celor care încetează să ia anticoncepționale încep să se refacă după aproximativ 3 luni de la întreruperea administrării acestora cu ajutorul suplimentelor alimentare, rezervele de vitamina B12 au nevoie de mai mult timp pentru a se apropia de nivelul normal (cel puțin 6 luni).

Un studiu mai recent (publicat în anul 2015 în „British Medical Journal”) a conturat și el o concluzie similară studiilor anterioare: nivelul vitaminei B12 din organism este influențat inclusiv de administrarea contraceptivelor orale. Astfel, în urma administrării acestora se poate ajunge, chiar și în cazul femeilor care nu suferă de anemie, inclusiv de macrocitoză (apare când în sânge există eritrocite mai mari decât normal, fiind o caracteristică a unei forme de anemie ce se dezvoltă din cauza deficitului de vitamina B12), la niveluri mai scăzute decât cele normale ale vitaminei B12. Explicația pentru acest fenomen este următoarea: contraceptivele orale afectează proteina de transport (transcobalamina) pentru vitamina B12.

Contraceptivele orale- precauții

Specialiștii avertizează: contraceptivele orale de orice fel nu sunt potrivite pentru oricine. Pentru a fi în deplină siguranță în urma administrării lor, se recomandă să ceri sfatul unui medic. Numai acesta, pe baza istoricului tău medical și a datelor legate de un tratament pe care îl urmezi, va decide ce tip de contraceptive orale sunt cele mai adecvate pentru tine. De exemplu, se poate decide să nu iei o combinație de pilule contraceptive în oricare dintre următoarele cazuri:

 • Suferi de o tulburare de coagulare a sângelui sau ai avut de-a face, la un moment dat, cu tromboză venoasă sau cu un embolism pulmonar
 • Ai un istoric pentru una dintre aceste afecțiuni: cancer la sân, accident vascular, migrene cu aură, afecțiuni cardiace
 • Suferi de hipertensiune arterială
 • Ai peste 35 de ani și fumezi
 • Ai o afecțiune a ficatului sau a vezicii biliare
 • Te confrunți cu complicații ale diabetului
 • Ai născut recent
 • Iei anumite medicamente (cum ar fi cele pentru combaterea convulsiilor de exemplu)

Deficitul de vitamina B12- prevenție

O dietă echilibrată
Majoritatea persoanelor reușesc să prevină deficitul de vitamina B12 dacă vor consuma suficientă carne (roșie și de pui), ficat, pește (mai ales ton, somon), fructe de mare (scoici), ouă sau produse lactate.
Pentru cei ce adoptă o dietă vegetariană, este important să includă adesea în dietă cereale fortificate cu vitamina B12, lapte fortificat cu această vitamină (de migdale, de soia, de orez etc.), dar și să apeleze la suplimente alimentare.Administrarea suplimentelor alimentare
Fiind o vitamină hidrosolubilă, excesul de B12 se va elimina prin urină. Cu toate acestea, s-a constatat că un consum excesiv al acestei vitamine, sub forma suplimentelor alimentare folosite pentru corectarea unui deficit, poate să conducă, la unele persoane, la apariția unor manifestări dezagreabile, precum: dureri de cap, senzație de greață, amețeli, stări de anxietate.

Medicii dau următorul sfat: persoanele care urmează o dietă vegetariană/vegană sau care se află sub un tratament cu medicamente destinate combaterii hiperacidității gastrice ar trebui să recurgă la suplimente cu vitamina B12 (pentru că tocmai acizii din stomac sunt cei care ajută vitamina B12 să ajungă mai ușor în intestinul subțire, de unde va ajunge apoi în fluxul sanguin).

De asemenea, medicii spun că ideale sunt suplimentele alimentare pe bază de vitamina B12 sub formă de metilcobalamină, întrucât forma sintetică a acesteia (cianocobalamina) poate să favorizeze tulburări renale la persoanele care au deja probleme din acest punct de vedere și se elimină mai rapid din corp decât metilcobalamina. Mai mult decât atât, aceasta din urmă este mult mai ușor de folosit de către organism, reprezentând una dintre cele două coenzime bioactive ale vitaminei B12 și aduce efecte pozitive importante pentru că:

 • Protejează vasele de sânge, nervii și creierul
 • Diminuează riscul de apariție a bolilor cardiovasculare
 • Asigură o sinteză suficientă pentru neurotransmițători
 • Veghează procesul de diviziune celulară și promovează păstrarea intactă a ADN-ului

Printre suplimentele alimentare ce se bazează pe metilcobalamină se numără și Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulți, disponibil în cadrul magazinul online magazinvavianpharma.ro.
Suplimentul are marele avantaj că se administrează cu ușurință (are și un gust agreabil, de cireșe) și oferă posibilitatea absorbirii facile a metilcobalaminei prin intermediul mucoasei bucale, fiind sub forma unui spray, în fiecare puf (0,2 ml) existând o doză de 250 μg.

Vitoral-B12

Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulți este adecvat inclusiv pentru cei care urmează o dietă vegetariană, pentru cei ce suferă de diabet sau de boala celiacă, fiind lipsit de coloranți artificiali, de gluten, de alcool și de ingrediente ce pot cauza crampe.

Grație utilizării acestui spray, sănătatea ta sau a celor dragi va avea câștiguri semnificative, în contextul în care Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulți vine cu aceste beneficii:
• Sprijină funcționarea normală a sistemului imunitar și a celui nervos
• Susține formarea normală a globulelor roșii
• Asigură metabolismul energetic normal

Surse: b12-vitamin.com, health.harvard.edu, mayoclinic.org, pubmed.ncbi.nlm.gov, webmd.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Studiu: produsele pe bază de propolis și echinacea pot ameliora tusea copiilor
  Studiu: produsele pe bază de propolis și echinacea pot ameliora tusea copiilor

  Tusea se numără printre cele mai supărătoare afecțiuni ale copilului și poate fi declanșată de numeroși factori: prezența unei infecții la nivelul aparatului respirator, astm,...

  Pagini Mov - Motor de căutare a furnizorilor de servicii medicale și de recuperare pentru copii cu deficiențe și dizabilități
  Pagini Mov - Motor de căutare a furnizorilor de servicii medicale și de recuperare pentru copii cu deficiențe și dizabilități

  Asociația Unu și Unu lansează proiectul Pagini Mov – un motor de căutare online de înceredere, pe care sunt listate peste 1000 de centre medicale, de recuperare și...

  Studiu: variațiile de zahăr din laptele matern pot afecta dezvoltarea copilului
  Studiu: variațiile de zahăr din laptele matern pot afecta dezvoltarea copilului

  Variațiile de zahăr din laptele mamei pot afecta creșterea copiilor, se arată într-un studiu comun realizat de Universitatea Turku și Universitatea din San Diego, California.

  Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive
  Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive

  Bebelușilor prematuri și cu greutate mică la naștere li se administrează în mod obișnuit antibiotice pentru a preveni, nu doar pentru a trata, infecțiile. Un studiu recent...

  Vitamina C in sarcina
  Vitamina C in sarcina

  Vitamina C se înscrie pe lista vitaminelor prenatale recomandate pentru buna dezvoltarea a bebelușului. Vitamina C în sarcină este extrem de importantă, fiind esențială...

  6 moduri prin care vitamina C îți ajută tenul
  6 moduri prin care vitamina C îți ajută tenul

  Toată lumea laudă vitamina C și există un motiv bine întemeiat pentru acest lucru, și anume: vitamina C chiar este extraordinară. Pe lângă beneficiile pe care le are...

  Chiar este Vitamina C eficientă în prevenția și tratarea Covid-19?
  Chiar este Vitamina C eficientă în prevenția și tratarea Covid-19?

  Tratarea COVID-19 este o prioritate mondială. Cercetători și medici testează medicamente de tot felul, incluzând pe lista remediilor și vitamina C.

  Efectele carenței de vitamina K la copii
  Efectele carenței de vitamina K la copii

  Vitamina K este o vitamină importantă care favorizează coagularea sănătoasă a sângelui și previne sângerările excesive. De asemenea, este folosită pentru a promova...

  © 2022 Qbebe