Ce este spasmul hohotului de plâns și cum gestionezi o astfel de criză a copilului?

Bianca Petcu - Redactor Senior

Mulți dintre noi am auzit povești despre copii mici și încăpățânați sau voinici, care își țin respirația până când devin albaștri la față. Acestea ar putea suna ca niște povești amuzante pentru cei mici, dar groaznice pentru adulți, însă realitatea stă total diferit: aceste tipuri de spasme care țin de respirație pot fi îngrozitoare pentru părinți, deoarece copiii nu le manifestă în mod voluntar, ci au loc atunci când se supără, se agită și încep să plângă. Iată tot ce trebuie să știi despre spasmul hohotului de plâns!

Spasmul hohotului de plâns este un reflex involuntar, ceea ce înseamnă că cei mici nu au control asupra lor. Deși sunt supărați și pot manifesta astfel de episoade, este important de menționat că ele nu sunt dăunătoare și nu prezintă riscuri grave pentru sănătate. Un spasm durează de obicei mai puțin de un minut înainte ca micuțul să înceapă să respire din nou normal.

Ce este spasmul hohotului de plâns și cum se manifestă

Spasmul hohotului de plâns, care cauzează îngreunarea sa oprirea temporară a respirației se poate declanșa la absolut orice copil, inclusiv la copiii sănătoși cu vârste cuprinse între 6 luni și 6 ani, dar este mai frecvent în cel de-al doilea an de viață. Este important de menționat faptul că acesta poate fi mai frecvent la copiii cu istoric familial.

spasmul hohotului de plans

În cele mai multe cazuri, spasmul hohotului de plâns poate fi anticipat și chiar prevenit odată identificarea elementelor care au declanșat „criza”. Copiii scapă de obicei în mod natural de această afecțiune undeva în jurul vârstelor de 5,6 anișori.

Tipurile de spasm ale hohotului de plâns:

Spasmele hohotelor de plâns diferă în funcție de cauză și caracteristici:

 • Spasmul hohotului de plâns cianotic (sau albastru - acesta are loc în momentul în care un copil nu mai respiră și devine albastru față (de aici și denumirea „spasmul hohotului de plâns albastru”). Acest tip de spasm este adesea declanșat de ceva care îl supără pe copil, cum ar fi pedepsele sau refuzul de a i se îndeplini cerințele. În timp ce plânge, copilul respiră normal, după care din ce în ce mai repede până când, în cele din urmă nu mai respiră o perioadă de timp. Părinții care au mai asistat la spasme de tip cianotic știu exact când este pe cale să se se declanșeze un spasm nou, de acest tip, deoarece fața copilului lor capătă încet o nuanță de albastru, variind de la albastru deschis la aproape violet.

 • Spasmul hohotului de plâns palid - această formă este mai mai puțin frecventă și mai imprevizibilă, deoarece se declanșează după ce un copil a suferit un șoc puternic (spaimă sau uimire) - de exemplu, când este speriat de un adult „în joacă”. Spre deosebire de spasmul de tip cianotic, copiii devin foarte palizi, aproape albi, în timpul acestei forme.

Ambele tipuri de spasme ale hohotului de plâns determină copiii să își oprească respirația și uneori își pierd cunoștința chiar și vreme de un minut. În cazurile cele mai extreme, copiii ar putea avea convulsii. Cu toate acestea, nici spasmul hohotului de plâns palid nu provoacă daune pe termen lung și nici nu pune un copil în pericol de a dezvolta o tulburare severă.

Leșinul în timpul spasmului hohotului de plâns

De cele mai multe ori, nu trebuie să faci nimic în timpul unui astfel de episod. Cu toate acestea, ar fi indicat să te asiguri că cel mic stă culcat până la finalizarea episodului.

În cazul în care copilul își pierde cunoștința pentru scurt timp, stai liniștit și:

 • verifică gura copilului pentru a te asigura că nu există alimente sau orice alt obiect care ar putea prezenta un pericol de sufocare odată ce copilul își va recăpăta cunoștința
 • îndepărtează toate obiectele sau mobilierul la îndemână în cazul în care copilul începe să manifeste o convulsie

pierdere cunostinta copii

De cele mai multe ori, un astfel de episod se va încheia în decursul unui minut, însă dacă persistă, nu ezitați să sunați de urgență la 112!

Când trebuie să consulți doctorul

Dacă micuțul tău se află la primul episod de spasm al hohotului de plâns, ar fi indicat să ceri îngrijiri medicale. Cu toate că spasmul hohotului de plâns nu este dăunător (deși pe moment pune copilul în foarte mare dificultate), este bine consulți medicul pentru a obține un diagnostic 100% certificat. Un medic poate stabili dacă cel mic a suferit cu adevărat de un asemenea episod, sau dacă a manifestat efectele unei afecțiuni mai grave.

Aceste spasme reprezintă un răspuns involuntar la emoții puternice (cum ar fi furia, spaima sau frustrarea) și tind să se declanșeze chiar și la copiii sănătoși. Deoarece sunt involuntare (nu sunt făcute în mod intenționat), nu reprezintă sub nicio formă o problemă de comportament. Un medic îi poate ajuta pe părinți să înțeleagă ce anume le declanșează un spasm copilului lor; îi poate învăța cum să prevină spasmele viitoare și cum să gestioneze situația dacă mai apar alte episoade similare.

spasm hohot plans doctor

Uneori, anemia cu deficiență de fier ar putea determina copiii să manifeste spasmul hohotului de plâns. În acest caz, un medic ar putea face un test de sânge pentru a verifica dacă într-adevăr este sau nu vorba despre anemie. Tratarea anemiei poate ajuta la reducerea numărului de spasme și există deja câteva studii care atestă că fierul este un bun ajutor în diminuarea frecvenței de apariție a spasmului hohotului de plâns.

 • Atenție! A nu se confunda spasmul hohotului de plâns cu episoadele de epilepsie! Conform specialiștilor, un copil care suferă de spasmul hohotului de plâns nu are șanse mai mari sau mai mici spre deosebire de orice alt copil, pentru a dezvolta epilepsie. Cu alte cuvinte, aceste episoade nu sunt legate sub nicio formă de epilepsie, singura ei cauză reală fiind predispoziția genetică!

Prevenirea spasmului hohotului de plâns

Odată ce copiii se maturizează și își dezvoltă abilități mai bune de a face față, ei depășesc de obicei aceste potențiale spasme. Dar, între timp, părinții se pot confrunta cu o provocare mai mare decât să asiste la aceste episoade în sine: găsirea de modalități de a-și disciplina copilul pentru a nu declanșa un alt episod.

Află totul despre Metoda plânsului controlat

Medicul tău te poate îndruma în anumite direcții și îți poate oferi trucuri pentru a te ajuta să găsești strategii de coping (atât pentru tine cât și pentru copilul tău). Încearcă să nu renunți la pedepse și nu îi îndeplini absolut toate poftele, din simpla teamă de a nu-i cauza un nou episod. Copiii mici au nevoie de limite și îndrumări care să îi ajute să rămână în siguranță și să se regleze foarte bine din punct de vedere emoțional (un beneficiu real, cu efecte pe termen îndelungat).

Cu experiență, curaj și ajutorul medicului tău, poți învăța să faci față episoadelor de spasm al hohotului de plâns, oferind în același timp un mediu sigur și structurat, până când copilul tău le depășește de la sine.

Surse: kidshealth.org, ncbi.nlm.nih.gov, webmd.com, babyneeds.ro, centrokinetic.ro

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Bebelușul tău are o criză puternică de plâns? Când trebuie să te duci la medic
  Bebelușul tău are o criză puternică de plâns? Când trebuie să te duci la medic

  Atunci când sugarul are o criză puternică de plâns, ce te-ar determina să mergi cu el la medic? Te lași influențată de propria ta panică, de sfaturile celor din jurul...

  Cum reacționezi când copilul tău are o criză de furie și tu ești la volan: 6 sfaturi salvatoare de vieți
  Cum reacționezi când copilul tău are o criză de furie și tu ești la volan: 6 sfaturi salvatoare de vieți

  Atunci când conduci, iar copilul tău se confruntă cu o criză de furie poți fi tentat să reacționezi în diverse moduri exagerate, care nu sunt benefice nici pentru tine,...

  „Au făcut copiii noștri dinți. Mușcă din bunici și din părinți.” Cum să gestionezi corect agresivitatea copilului
  „Au făcut copiii noștri dinți. Mușcă din bunici și din părinți.” Cum să gestionezi corect agresivitatea copilului

  Citatul „Au făcut copiii noștri dinți. Mușcă din bunici și din părinți” este parte din refrenul melodiei „Maturizare” a lui Tudor Gheorghe și trimite cu...

  Gina Pistol trece prin momente grele! ”A făcut o criză de epilepsie! Am sărit din pat, nici nu știu cum am ajuns la el”
  Gina Pistol trece prin momente grele! ”A făcut o criză de epilepsie! Am sărit din pat, nici nu știu cum am ajuns la el”

  Problemele nu o ocolesc pe Gina Pistol! Viitoarea mămică a trecut prin momente grele, de curând, când cel mai drag membru al familiei sale a avut parte de o experiență...

  VIDEO: Momentul îngrozitor când un copil cu autism este arestat pentru că are o criză
  VIDEO: Momentul îngrozitor când un copil cu autism este arestat pentru că are o criză

  Caz cumplit: un adolescent în vârstă de 16 ani, care suferea de autism, a fost pur și simplu umilit de poliție, în timpul unei crize.

  Nu m-am lăsat! După 6 luni de pompat, plâns și nopți nedormite, bebelușul meu este acum alăptat exclusiv
  Nu m-am lăsat! După 6 luni de pompat, plâns și nopți nedormite, bebelușul meu este acum alăptat exclusiv

  O să ating un subiect pe cât de delicat și intim, pe atât de sensibil pentru mine.

  5 lucruri interzise când copilul tău face o criză de furie
  5 lucruri interzise când copilul tău face o criză de furie

  De foarte multe ori părinții consideră în mod greșit că pot explica pur și simplu diverse lucruri unui copil aflat într-o criză de tantrum, iar acesta se va comporta apoi...

  Simona Gherghe și-a dus fetița pentru prima oară la grădiniță: "A doua zi a plâns rău, rău, rău!"
  Simona Gherghe și-a dus fetița pentru prima oară la grădiniță: "A doua zi a plâns rău, rău, rău!"

  Simona Gherghe (43 de ani) este fericita mamă a doi copii, care, ca noi toate, se confruntă cu aceleași situații specifice copiilor mici dar și cu problemele aduse de pandemie....

  © 2022 Qbebe