Cum îți protejezi familia în plină pandemie de coronavirus

Bianca Geica - Redactor Senior

Trăim vremuri atipice și suntem nevoiți să ne adaptăm pe zi ce trece unei noi realități. Pandemia de coronavirus ne testează zilnic limitele, atât fizice, cât și emoționale, așa că ține doar de noi să ne protejăm familia și să ne informăm din surse sigure.

Comunicarea eficientă, transparentă, încrederea și responsabilitatea sunt esențiale în stoparea răspândirii virusului, așa că specialiștii de la Dr. Phyto îți vin în ajutor! Aceștia au conceput un ghid pentru părinți, avizat de Societatea Română de Pediatrie, din care afli tot ce trebuie să știi despre SARS-COV-2.

mama care ii pune masca de protectiei fetitei sale

Învață cum să te protejezi pe tine și pe copilul tău în contextul pandemiei de coronavirus! Iată, pe scurt, cam care sunt principalele puncte atinse în ghidul pe care îl poți descărca AICI.

Ce trebuie să știm despre COVID-19

Pregătirea copilului pentru școală, în contextul pandemiei, presupune cunoașterea normelor igienice și sanitare și asigurarea sănătățîi fizice și emoționale a copilului nostru.

Ai grijă ca micuțul tău să poarte mască în spațiile publice. Asigură-te ca masca să fie potrivită vârstei lui, să îi acopere nasul și gura și să nu îi îngreuneze respirația. La școală, oferă-i cel puțin trei mășți de protecție de rezervă, ambalate individual, chirurgicale sau din material textil și reamintește-i că trebuie să le schimbe la fiecare două ore.

Învață copilul, prin joacă, tehnică corectă a spălării mâinilor. Explică-i de ce este important să se spele pe mâini cu regularitate, acasă și la școală, înainte și după masă, când strănută sau tușește și cum să își ajusteze masca pentru față.

Ce ar trebui să știm când copilul merge la școală

fetita care poarta masca de protectie la scoala si isi dezinfecteaza mainile

Dacă copilul tău merge la școală și nu ai posibilitatea să îl duci cu mașina personală, învață-l despre siguranța în transportul public sau în autobuzele școlare:

 • amintește-i că trebuie să poarte masca de protecție corect și să păstreze distanța față de ceilalți pasageri;
 • spune-i să stea aproape de o sursă de aer (geam deschis, de preferat) și să evite să stea față în față cu ceilalți oameni din autobuz;
 • explică-i cât de important este să își dezinfecteze mâinile imediat cum se da jos din autobuz;
 • încurajează-ți copilul să mergă la școală pe jos, dacă nu are o distanță foarte mare de parcurs, sau cu bicicleta.

Asigură-te că din ghiozdanul copilului tău nu lipsesc:

 • o sticlă cu apă;
 • șervețele umede și uscate;
 • dezinfectant pentru mâini cu cel puțin 70% alcool;
 • 3 mășți de protecție, în pungi separate;
 • o pungă goală pentru măștile folosite.

Dacă prichindelul tău are semne de boală sau a fost în contact cu o persoană diagnosticată cu COVID-19, el va rămâne acasă, iar medicul de familie și învățătorul/ dirigintele va fi anunțat.

În ghidul pentru părinți alcătuit de Dr. Phyto vei găsi și informații despre ce trebuie să faci pentru desfășurarea în siguranță a orelor online.

Ce rutină trebuie să urmăm după revenirea de la școală

Învață copilul să se spele pe mâini cu apă și săpun cel puțîn 20 secunde, imediat după ce s-a întors de la școală.

Respectă cerințele școlii privind alimentația copilului tău, dar ai grijă și de alimentația lui acasă, care trebuie să includă toate substanțele nutritive necesare pentru o creștere și dezvoltare armonioasă. Zilnic, oferă copilului de la trei la cinci grupe de produse alimentare la fiecare masă, porționat, conform vârstei acestuia și respectând „piramida alimentară” din ghidul SARS-COV-2 pentru părinți realizat de Dr. Phyto.

Ajută-l pe copilul tău să aibă o zi cât mai organizată și structurată și să respecte ordinea activităților. Astfel, va face față situației legate de restricțiile impuse de pandemie.

Încercați să evitați televizorul sau calculatorul imediat după școală și oferă-i copilului posibilitatea de a se relaxa după ore. Include și activități fizice în programul copilului, cel puțin 30 de minute pe zi, în aer liber. Mișcarea este foarte importantă, mai ales în această perioada, pentru că întărește sistemul imunitar și îi ajută pe cei mici să se relaxeze.

Cum ne putem susține emoțional copiii în această perioadă

Sănătatea emoțională este la fel de importantă precum cea fizică, în această perioadă plină de incertitudini. Cum să reduci îngrijorările și anxietatea copilului? Cum faci față preocupărilor lui și cum răspunzi la întrebările legate de frică de contactare a virusului și la ce urmări poate duce?

fetita care se joaca afara, cu frunzele, toamna

Copilul tău cunoaște câte ceva despre virus și pandemie, dar cu siguranță va avea întrebări suplimentare. Pregătește-te să răspunzi sincer și să căutați răspunsuri împreună atunci când nici tu nu cunoșți răspunsul. Tăcerea și secretele nu ne protejează copiii.

Fii deschis și ascultă, oferă suport, petrece timp cu copilul tău, fii susținător, empatic și iubitor. Învață-l despre compasiune, despre cum putem ajută și susține oamenii care s-au îmbolnăvit, în limita siguranței personale. Ajută copilul să mențină relații sănătoase cu prietenii și colegii, dar la distanță. Permite-i să-și petreacă timpul comunicând pe rețele de socializare, în limitele regulilor stabilite în familie.

Și nu în ultimul rând, informează-te din surse de încredere. Nu îți culege informațiile de pe rețelele de socializare, pentru că varietatea de informație de pe aceste platforme îți pot induce panica. Urmărește ultimele informații furnizate de autorități precum Ministerul Sănătății sau Guvernul României.

Ghidul pentru părinți SARS-COV-2 realizat de Dr. Phyto, avizat de Societatea Română de Pediatrie, te va ajuta să îi explici copilului tău, pe înțelesul sau, despre cum să se protejeze de noul coronavirus, fără frică sau panică. Descarcă ghidul AICI și nu uita că, deși sună a clișeu, chiar suntem în această situație împreună!

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum îți protejezi familia de cheltuielile neprevăzute
  Cum îți protejezi familia de cheltuielile neprevăzute

  Cheltuielile neprevăzute sunt inevitabile. Fie că este vorba de o urgență medicală, de o defecțiune la mașină sau de o țeavă spartă, uneori suntem nevoiți să scoatem din buzunar...

  Încă un copil de vedetă, adus pe lume în plină pandemie de coronavirus! Este fericita mamă a patru prunci
  Încă un copil de vedetă, adus pe lume în plină pandemie de coronavirus! Este fericita mamă a patru prunci

  Modelul în vârstă de 31 de ani este una dintre vedetele care au adus pe lume un suflețel în această perioadă tumultuoasă!

  OMS a declarat oficial că este pandemie, prima cauzată de un coronavirus. Ce înseamnă asta și cum ne afectează pe toți
  OMS a declarat oficial că este pandemie, prima cauzată de un coronavirus. Ce înseamnă asta și cum ne afectează pe toți

  În cursul zilei de ieri, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că, în prezent, se poate vorbi despre o pandemie determinată de noul coronavirus.

  Botez inedit in plină pandemie: preotul a scos un pistol. Părinții au rămas șocați!
  Botez inedit in plină pandemie: preotul a scos un pistol. Părinții au rămas șocați!

  Familia unui bebeluș a trecut prin momente de coșmar după ce au decis în plină pandemie să creștineze micuțul și au descoperit abia la fața locului cum va avea loc ceremonia...

  Un cuplu din India au vrut să-și boteze gemenii născuți în plină pandemie, Corona și Covid! Vezi ce i-a făcut să se răzgândească
  Un cuplu din India au vrut să-și boteze gemenii născuți în plină pandemie, Corona și Covid! Vezi ce i-a făcut să se răzgândească

  Viața continuă chair și sub amenințarea Sars-CoV-2. Doi tineri din India au devenit părinți de gemeni și au dorit să-i boteze "Corona" și "Covid".

  Alina Tănasă despre cum a fost la botezul fabulos al băiețelului ei, în plină pandemie:”Am avut emoții mai mari ca la nuntă”
  Alina Tănasă despre cum a fost la botezul fabulos al băiețelului ei, în plină pandemie:”Am avut emoții mai mari ca la nuntă”

  Acum aproape 1 an, una dintre fabuloasele bloggerițe de fashion din România, anunța cu emoție că este însărcinată. Invitată azi la emisiunea Vorbește Lumea, Alina...

  Cum trebuie să mergem la medic, dacă este necesar, în plină epidemie de coronavirus
  Cum trebuie să mergem la medic, dacă este necesar, în plină epidemie de coronavirus

  Declanșarea pandemiei cu noul coronavirus aduce schimbări importante în toate domeniile. Iată cum trebuie să ne comportăm dacă mergem la medic.

  Povestea cutremurătoare a unei mame: „Mi-am adus pe lume copilul mort singură, într-un salon de spital, în plină pandemie"
  Povestea cutremurătoare a unei mame: „Mi-am adus pe lume copilul mort singură, într-un salon de spital, în plină pandemie"

  Pierderea unei sarcini este înfiorătoare, mai ales atunci când se întâmplă într-un mod total neașteptat. Povestea acestei mame ne-a lăsat cu sufletele...

  © 2022 Qbebe