Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Autismul în familie: tulburarea se poate „lua" de la unchi sau mătuși

Un procent între 3% până la 5% dintre copiii cu o mătușă sau un unchi diagnosticați cu autism pot fi diagnosticați la rândul lor o formă de TSA, comparativ cu doar 1,5% dintre copii, în general, concluzionează un studiu finanțat de Institutul Național de Sănătate din SUA.

Cu toate acestea, cercetătorii consideră acest lucru drept veste liniștitoare pentru o persoană cu un frate sau o soră cu autism care se gândește să își întemeieze o familie. Un cuplu care a avut un copil cu autism are șanse între 20% - 50% ca ulterior frații să fie diagnosticați și cu o tulburare a spectrului de autism (TSA), a declarat co-autorul studiului, Dr. John Constantino, director la Școala de Medicină a Universității Washington din St.

„În medie, aceste rezultate sunt o sursă potențială de reasigurare pentru frații indivizilor cu autism, în termeni de a avea propriii copii”, a spus Constantino. „Arată că riscul este ridicat, dar nu dramatic”.

Autismul este o tulburare complexă, dezvoltată la nivel neuropsihic, care are debutul în copilăria timpurie și afectează comunicarea, abilitățile sociale și învățarea. Rezultatele studiului pun la îndoială o teorie a autismului, care susține că fetele au rezistență integrată la genele asociate cu TSA, ceea ce ar putea explica de ce de trei ori mai mulți băieți sunt diagnosticați cu autism, spre deosebire de fete, au mai adăugat cercetătorii.

Studiul nu a găsit nicio diferență semnificativă statistic între riscurile genetice la mamele cu un frate sau soră cu autism în comparație cu riscul genetic al taților cu un frate sau o soră cu autism.

dezvoltarea autismului

Potrivit cercetătorului principal Sven Sandin, statistician și epidemiolog la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia: „Dacă ipoteza efectului protector feminin este adevărată, atunci acest raport ar trebui să fie mai mare. Ar trebui să vedem acest lucru preponderent, la nivelul populației”.

O pondere uriașă a riscului unei persoane de a dezvolta autism - aproximativ 85% - provine din genetica lor, a spus Constantino. Dacă există un efect protector feminin real, multe femei care poartă astfel de factori de risc ar rămâne neafectate, dar pasa aceste gene care pot declanșa TSA fiilor lor, au spus cercetătorii. În acest caz, copiii mamelor cu o soră diagnosticată cu autism ar putea avea un risc cu 30% mai mare de a dezvolta TSA, a declarat Constantino.

„Întrucât teoria prevalentă despre diferențele de gen ar putea prezice o rată de autism mult mai mare în urma descendenților unei surori, sora ar trebui să fie relativ asigurată că rata nu este atât de mare în raport cu populația generală", a mai adăugat cercetătorul Constantino cu privire la rezultatele studiului.

Pentru a testa această teorie, cercetătorii au urmărit datele de sănătate de la aproape 850.000 de copii născuți în Suedia între 2003 și 2012 și familiile lor. Aproximativ 13.000 dintre acei copii au fost diagnosticați cu o tulburare a spectrului de autism, mai exact, 1,5% din toți copiii născuți în acea perioadă.

Anchetatorii nu au găsit nicio diferență semnificativă între bărbați și femei din perspectiva dezvoltării autismului. Ei au descoperit faptul că, deși a crescut riscul genetic al TSA asociat cu persoanele care au o mătușă sau unchi cu autism, acesta nu a depășit pragul la care se așteptau cercetătorii, gândit pe baza studiilor anterioare legate de rolul geneticii în autism.

Concluziile cercetătorilor referitoare la lipsa unui efect protector feminin sunt „plauzibile”, a spus Kristen Lyall, profesor asistent la Drexel University Autism Institute din Philadelphia.

Cu toate acestea, este nevoie de colectarea mult mai multor date pentru a se putea concluziona un fapt real, motiv pentru care studii viitoare urmează să fie desfășurate în vederea stabilirii concluziei finale!

Sursa: webmd.com

De ce folosirea căștilor poate fi periculoasă pentru sănătatea urechilor?

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Autismul poate fi invins! Povestea minunata a lui R
  Autismul poate fi invins! Povestea minunata a lui R

  Dorim sa aducem in lumina cat mai multe povesti frumoase, despre reusita si succes in recuperarea copiilor cu autism.

  Mesajul audio disperat al unei asistente de la Spitalul din Suceava: "Am familie. Am copil. Nu vor să ne mai testeze ca să venim să lucrăm"
  Mesajul audio disperat al unei asistente de la Spitalul din Suceava: "Am familie. Am copil. Nu vor să ne mai testeze ca să venim să lucrăm"

  Spitalul Judeţean Suceava a ajuns „în acel punct în care a decimat personalul medical”, a declarat Nelu Tătaru, Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii...

  Trăsătura fizică ce te ajută să depistezi autismul
  Trăsătura fizică ce te ajută să depistezi autismul

  Cazurile de autism sunt din ce în ce mai răspândite în țara noastră, ținând cont de statisticile care spun că unul din 51 de copii români este diagnosticat...

  Studiu: autismul ar putea fi cauzat de expunerea mamelor la chimicale
  Studiu: autismul ar putea fi cauzat de expunerea mamelor la chimicale

  Un nou studiu care cercetează cauzele autismului leagă dezvoltarea acestuia de expunerea frecventă la chimicale. Se pare că mămicile care se expun constant la substanțe chimice au un...

  Băieţelul de doi ani al vedetei resimte din plin lipsa tatălui: "Spune "tati" atunci când vede orice bărbat!"
  Băieţelul de doi ani al vedetei resimte din plin lipsa tatălui: "Spune "tati" atunci când vede orice bărbat!"

  Fosta membră a formaţiei "Mandinga", Elena Ionescu, a povestit, în cadrul unei emisiuni pentru un cunoscut post de televiziune din România, că fiul ei pronunţă des...

  Confesiunea unei mame: ziua în care l-am înlocuit pe "hai mai repede" cu "te iubesc"
  Confesiunea unei mame: ziua în care l-am înlocuit pe "hai mai repede" cu "te iubesc"

  Atunci când ai familie și carieră totul pare că începe să devină haotic, mai ales în momentele în care programul tău plin pare că se umple din ce în ce...

  Streinu-Cercel, "diagnostic" dur pentru români în perioada de pandemie: "Virusul rezistă 50 de zile în corp. Ne apucă toamna în casă"
  Streinu-Cercel, "diagnostic" dur pentru români în perioada de pandemie: "Virusul rezistă 50 de zile în corp. Ne apucă toamna în casă"

  Nicio zi fără informații noi despre pandemia de coronavirus. Profesorul Adrian Streinu-Cercel este dezamăgit de măsurile luate de guvern împotriva răspândirii visului....

  © 2019 Qbebe