Ulei de șofrănel: beneficii și contraindicații

Bianca Geica - Redactor Senior

Te întrebi ce beneficii are uleiul de șofrănel pentru sănătate? Planta de șofrănel își are rădăcinile în Egiptul Antic, Grecia, dar și în alte zone ale lumii, iar în zilele noastre este adesea folosită pentru a face ulei de șofrănel, bun pentru gătit, dar folosit și în producția de alimente procesate, produse de îngrijire a pielii și multe altele.

Legat de beneficiile uleiului de șofrănel pentru sănătate, părerile specialiștilor sunt împărțite. Unii susțin că șofrănelul poate provoca inflamație în organism și afecțiuni cronice, în timp ce alții spun că această plantă conține compuși care asigură o stare bună de sănătate, cum ar fi vitamina E, grăsimile sănătoase pentru inimă și acidul linoleic conjugat (CLA).

Află tot ce trebuie să știi despre uleiul de șofrănel: ce este, ce beneficii are, dar și ce contraindicații prezintă.

Ce este uleiul de șofrănel

Uleiul de șofrănel provine dintr-o plantă asemănătoare cu floarea-soarelui. Florile sale portocalii strălucitoare au fost folosite de mii de ani pe post de colorant și ca înlocuitor al șofranului, iar miezul de șofrănel poate fi presat pentru a obține un ulei cu cea mai mare concentrație de grăsimi polinesaturate (75 până la 82%) dintre toate uleiurile de gătit. Concentrația mare de grăsimi polinesaturate din uleiul de șofrănel l-a făcut extrem de popular în anii 1970, când nutriționiștii au promovat importanța acizilor grași polinesaturați.

Floare de şofrănel
Floare de şofrănel | Foto: Pixabay

Există două tipuri de șofrănel care produc diferite tipuri de ulei: unul bogat în acizi grași mononesaturați (acid oleic) și celălalt bogat în acizi grași polinesaturați (acid linoleic). În prezent, piața predominantă a uleiului comestibil este pentru primul tip de ulei de șofrănel, care are un conținut mai scăzut de grăsimi saturate decât uleiul de măsline.

Valorile nutriționale pentru o lingură de ulei de șofrănel sunt următoarele:

  • Calorii: 124;
  • Grăsimi: 14 grame;
  • Proteine: 0 grame;
  • Carbohidrați: 0 grame;
  • Vitamina E: 32% din doza zilnică recomandată.

Așadar, uleiul de șofrănel este compus în principal din grăsimi. În afară de vitamina E, este lipsit de majoritatea celorlalte substanțe nutritive. Uleiul de șofrănel este compus în principal din acizi oleic și linoleic. Aceste două grăsimi nesaturate alcătuiesc 90% din uleiul de șofrănel. Acizii grași saturați, acidul palmitic și acidul stearic, alcătuiesc restul de 10%. Studiile arată că uleiul de șofrănel standard conține:

  • 6-8% acid palmitic;
  • 2-3% acid stearic;
  • 71-75% acid linoleic;
  • 16-20% acid oleic.

Cu toate acestea, cantitatea de acid linoleic și acid oleic din semințele de șofrănel poate varia foarte mult. Unele soiuri sunt foarte bogate în acid linoleic, conținând până la 89% acid linoleic. Altele sunt foarte bogate în acid oleic, conținând până la 91% acid oleic.

Beneficii uleiului de șofrănel

Așa cum am menționat anterior, uleiul de șofrănel este compus, în principal, din grăsimi și, în afară de vitamina E, nu conține alte vitamine și minerale. La fel ca multe uleiuri, este bogat în vitamina E, un nutrient solubil în grăsimi care are proprietăți antioxidante și joacă un rol important în funcția imunitară.

În comparație cu alte uleiuri, cum ar fi uleiul de măsline, uleiul de șofrănel are mult mai puține dovezi care să susțină utilizarea sa ca grăsime sănătoasă. De fapt, unele studii sugerează că acidul linoleic, grăsimea omega-6, componenta principală a uleiului de șofrănel standard, poate dăuna atunci când este consumat în exces. Un studiu din 2020 a sugerat că aportul de acid linoleic alimentar în exces poate dăuna creierului prin promovarea neuroinflamării.

Și în timp ce unele studii au sugerat că uleiurile bogate în acid linoleic, cum ar fi uleiul de șofrănel standard, pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă prin scăderea colesterolului, cercetătorii susțin că efectele sale asupra altor aspecte ale sănătății sunt mai puțin clare și că aportul alimentar actual de acid linoleic este mult prea mare.

Chiar dacă organismul are nevoie de cantități foarte mici de acid linoleic pentru a funcționa, cantitatea consumată, în prezent, de majoritatea oamenilor depășește cu mult aceste nevoi. Consumul de acid linoleic omega-6 a crescut vertiginos în ultimele decenii, modificând raportul omega-6/omega-3 de la un raport ideal de 4 la 1 la 20 la 1.

Deși organismul nostru are nevoie atât de grăsimi omega-3, cât și de omega-6, grăsimile omega-3, precum acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA), tind să fie antiinflamatorii. Grăsimile omega-6, cum ar fi acidul linoleic, tind să fie mai mult proinflamatorii. Acest dezechilibru tot mai mare în raportul dintre omega-6 și omega-3 a fost legat de multe afecțiuni, cum ar fi bolile inflamatorii și autoimune, bolile de inimă și multe altele.

Uleiul de șofrănel cu conținut ridicat de oleic conține cantități mai mici de acid linoleic, astfel încât este posibil să nu contribuie la aceste probleme în același mod ca uleiul de șofrănel standard. Pentru a fi etichetat ca fiind înalt oleic, uleiul de șofrănel trebuie să conțină cel puțin 70% acid oleic.

Unele studii sugerează că uleiurile vegetale cu conținut ridicat de acid oleic ar putea fi o alternativă sănătoasă la anumite alte uleiuri, cum ar fi cele care conțin grăsimi trans (cel mai periculos tip de grasimi, deoarece cresc nivelul colesterolului) sau niveluri ridicate de grăsimi saturate. Deși este nevoie de mai multe cercetări, este posibil să poată fi redus riscul de boli de inimă prin consumul uleiului de șofrănel cu conținut ridicat de acid oleic în locul opțiunilor cu un conținut ridicat de grăsimi saturate, cum ar fi uleiul de cocos, uleiul de palmier sau untul.

În acest moment, nu există nicio dovadă că uleiul de șofrănel este mai sănătos sau mai eficient în promovarea sănătății inimii decât alte uleiuri bine documentate, cum ar fi uleiul de măsline. Uleiul de șofrănel cu conținut ridicat de acid oleic poate fi o alegere mai bună decât uleiul de șofrănel standard, dar există doar dovezi limitate pentru afirmațiile sale privind sănătatea. Totuși, dacă cumperi ulei de șofrănel, verifică eticheta pentru a te asigura că obții o versiune cu conținut ridicat de oleic.

Uleiul de șofrănel are mai multe beneficii pentru piele si păr, decât pentru organism, datorită faptului că este bogat în vitamina E. Atunci când este aplicat local, uleiul de șofrănel poate fi folosit ca o cremă hidratantă naturală pentru pielea uscată. Mai mult, cercetările sugerează că uleiul de șofrănel poate fi util pentru tratarea rănilor pielii datorită proprietăților sale antibacteriene și antifungice.

Contraindicațiile uleiului de șofrănel

Majoritatea oamenilor nu vor avea nicio reacție adversă la uleiul de șofrănel, atâta timp cât îl consumă în cantitățile zilnice recomandate. Cu toate acestea, uleiul de șofrănel nu este indicat în sarcină, fiindcă are efecte care pot duce la un avort spontan. De asemenea, se recomandă evitarea consumului uleiului de șofrănel în timpul alăptării.

Experții în sănătate susțin că nu există suficiente informații de încredere pentru a ști dacă uleiul de șofrănel este sigur pentru copii.

Deoarece șofrănelul poate subția sângele, acesta poate încetini coagularea sângelui, ceea ce poate crește riscul de sângerare la: persoanele care au tulburări de sângerare sau care urmează să sufere o intervenție chirurgicală în următoarele două săptămâni.

Șofrănelul poate provoca o reacție alergică la persoanele sensibile la familia Asteraceae/Compositae. Printre membrii acestei familii se numără ambrozia, crizantemele, gălbenelele, margaretele și multe altele.

Uleiul de șofrănel ar putea crește glicemia. Acest lucru ar putea îngreuna controlul nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet.

Cum se folosește uleiul de șofrănel

În ultimii 50, șofrănelul a fost cultivat în principal pentru uleiul vegetal extras din semințele sale. Uleiul din semințe de șofrănel este lipsit de aromă și incolor; este utilizat în principal în cosmetică și ca ulei de gătit, în dressingul pentru salate și pentru producerea de margarină.

Cel mai bun mod de a depozita uleiul de șofrănel depinde de tipul acestuia. Uleiul de șofrănel mononesaturat (cu conținut ridicat de oleic) se păstrează într-un loc răcoros și întunecat, cum ar fi un dulap sau debara, timp de până la șase luni. Lumina și căldura pot deteriora uleiul, așa că păstrarea unei sticle chiar lângă aragaz nu este ideală.

Uleiul de șofrănel polinesaturat este mai puțin stabil, așa că trebuie păstrat în frigider. Conținutul său ridicat de grăsimi polinesaturate înseamnă că uleiul de șofrănel rămâne lichid chiar și atunci când este refrigerat, ceea ce face din acest ulei vegetal practic lipsit de aromă o opțiune bună pentru dressinguri de salată și alte preparate reci. Tipurile de ulei de șofrănel cu conținut ridicat de acid oleic, care au mai multe grăsimi mononesaturate, sunt considerate mai bune pentru mâncărurile preparate la temperaturi ridicate (prin prăjire, de exemplu).

Pe lângă gătit, uleiul de șofrănel poate avea multiple întrebuințări.

Ulei de șofrănel pentru slăbit

Unii oameni consideră că uleiul de șofrănel este un ajutor pentru pierderea în greutate, dar există puține cercetări în acest domeniu. Unele studii, inclusiv un studiu din 2011, raportează că uleiul de șofrănel nu are efecte semnificative asupra greutății sau a grăsimii corporale. La 120 de calorii pe lingură, uleiul de șofrănel nu este un aliment cu puține calorii.

Dar adăugarea unei cantități mici din acest ulei în mâncare poate îmbunătăți gustul acesteia, crește senzația de sațietate și echilibra glicemia - toate acestea putând avea un efect benefic asupra controlului greutății.

În general, atunci când încerci să slăbești, poate fi util să limitatezi consumul de uleiuri la cantitățile recomandate și să te concentrați pe consumul de alimente integrale, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale și surse de proteine slabe.

Ulei de șofrănel pentru păr

Uleiul de șofrănel menține părul hrănit și strălucitor! Deoarece uleiul de șofrănel poate ajuta la prevenirea pierderii proteinelor, este folosit pentru hidratarea și creșterea părului. Fiind o sursă bogată de vitamina E, uleiul de șofrănel ajută la menținerea scalpului complet hidratat, iar datorită conținutului său de acid oleic ajută și la pătrunderea în profunzime în scalp, stimulând creșterea fluxului sanguin. Acest lucru acționează pentru a provoca lărgirea mușchilor netezi din scalp aducând mai multe substanțe nutritive la foliculii de păr, ceea ce duce la creșterea părului.

femeie care aplica ulei pe par
Foto: Freepik

Ulei de șofrănel pentru piele

Este posibil să vezi ingredientul „Carthamus tinctorius” pe etichetele produselor cosmetice și să te întrebați ce ingredient reprezintă. Această denumire aparține plantei este șofrănel, a cărei extract este folosit pe scară destul de largă în alimente și suplimente, având, de asemenea, o istorie îndelungată în formulările cosmetice. Planta datează încă de pe vremea faraonilor egipteni și a fost menționată în multe documente grecești.

Uleiul presat din semințele de șofrănel este foarte bogat în vitamina E, care oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Pe lângă vitamina E, uleiul de șofrănel conține și acizi grași omega-6, ceea ce îl face o alegere sănătoasă atât pentru gătit, cât și pentru piele.

Uleiul de șofrănel încetinește procesul de îmbătrânire a pielii

Vitamina E este recunoscută ca fiind un antioxidant puternic și o mare linie de apărare împotriva radicalilor liberi, care sunt molecule care tind să atace colagenul și ajută la îmbătrânirea prematură a pielii. Atunci când pielea este expusă la radiații UV excesive de la lumina soarelui, organismul produce radicali liberi. Radicalii liberi atacă pielea la nivel celular, deteriorând mitocondriile din celulă și provocând o pierdere de elasticitate. Acest lucru contribuie în mod semnificativ la apariția liniilor fine, a ridurilor și a aspectului de îmbătrânire a pielii.

Uleiul de șofrănel este adesea combinat cu alte ingrediente în multe produse cosmetice pentru a reduce semnele evidente ale îmbătrânirii și ale altor afecțiuni ale pielii. Aceste produse conțin unturi hidratante, acid hialuronic și alte ingrediente care acționează împreună cu proprietățile antioxidante ale uleiului de șofrănel pentru a reda pielii un aspect mai tânăr și mai radiant.

Beneficii calmante pentru piele

Uleiul de șofrănel conține o cantitate mare de acid linoleic funcționează atât ca analgezic, cât și ca antioxidant. Această proprietate antioxidantă este cea care acționează pentru a minimiza aspectul îmbătrânirii pielii, deoarece acționează, de asemenea, pentru a ajuta la refacerea colagenului care a fost pierdut din cauza factorilor de mediu, cum ar fi expunerea la UV și radicalii liberi.

Uleiul de șofrănel conține atât acizi grași esențiali omega-6, cât și omega-3, care sunt esențiali pentru un aspect sănătos al pielii. Aplicarea locală a uleiului de șofrănel poate ajuta la minimizarea răspunsului inflamator în diferite straturi ale pielii. De asemenea, simptomele asociate cu sensibilitatea pielii și tulburările inflamatorii pot fi reduse la minimum.

Uleiul de șofrănel aduce pielii hidratare și echilibru

Uleiul de șofrănel ajută la îmbunătățirea texturii și tonusului pielii. Un alt beneficiu al uleiului de șofrănel este că are un rating comedogenic de 0. Acest lucru înseamnă că are practic zero șanse de a astupa porii pielii. În plus, are un procent mult mai mic de acid oleic decât alte uleiuri, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui, de exemplu. Datorită nivelului său ridicat de acid linoleic, este excelent pentru a ajuta la echilibrarea nivelului de sebum din piele. Iar cu consistența sa ușoară, non-grasă, uleiul de șofrănel este absorbit rapid de piele, ceea ce îl face un ulei facial hidratant excelent, potrivit pentru toate tipurile de piele.

Datorită unor componente precum vitamina E, antioxidanți puternici pentru combaterea radicalilor liberi și capacităților semnificative de hidratare, uleiul de șofrănel este o alegere inteligentă pentru a fi inclus în formulele produselor cosmetice. Beneficiile uleiului din semințe de șofrănel sunt numeroase, iar acest ingredient poate gestiona cu adevărat o varietate de probleme ale pielii.

Așadar, chiar dacă cantități mici de ulei de șofrănel nu vor avea un impact negativ asupra sănătății, consumul de prea puține omega-3 și de prea mult ulei de șofrănel și alte surse de grăsimi bogate în omega-6 poate contribui la un dezechilibru în raportul omega-6/omega-3 din alimentația dumneavoastră. Acest lucru, la rândul său, poate avea un impact negativ asupra sănătății generale. Prin urmare, consumă uleiul de șofrănel cu moderație și folosește-l mai mult în scop cosmetic!

Surse foto: pixabay.com, freepik.com, istockphoto.com

Surse articol: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322245
https://www.healthline.com/health/safflower-oil-healthy-cooking-oil
https://www.catena.ro/ulei-de-sofranel-beneficii-proprietati-si-utilizari
https://www.herbaldynamicsbeauty.com/blogs/herbal-dynamics-beauty/safflower-seed-oil-benefits-for-skin
https://www.simplyrecipes.com/what-is-safflower-oil-5199903
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-96/safflower

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce beneficii are combinatia bicarbonat-ulei de cocos
    Ce beneficii are combinatia bicarbonat-ulei de cocos

    Atat femeile, cat si barbatii sunt in cautarea frumusetii eterne. Iar ridurile sau cearcanele pot deveni o povara.

    Ulei de avocado: beneficii și mod de utilizare
    Ulei de avocado: beneficii și mod de utilizare

    Prin conținutul de vitamine, de minerale, de grăsimi sănătoase și de antioxidanți, avocado („para aligator”) este un superaliment. De aceea, nu este de mirare că și...

    Semințe de dovleac: contraindicații și reguli de consum
    Semințe de dovleac: contraindicații și reguli de consum

    Semințele de dovleac sunt excelente pentru sănătate, dar au și contraindicații. Ca orice alt aliment consumat în exces, semințele de dovleac pot face mai mult rău decât...

    Cura cu ouă de prepeliță: contraindicații și eficiență
    Cura cu ouă de prepeliță: contraindicații și eficiență

    Ouăle de prepeliță intră în categoria super-alimentelor, fiind accesibile atât din punct de vedere al prețului cât și din perspectiva procurării. Pentru aceia dintre...

    Bariederm Cica Ulei susține și îngrijește pielea
    Bariederm Cica Ulei susține și îngrijește pielea

    De-a lungul vieții, corpul unei femei trece prin numeroase schimbări, iar fiecare experiență, dar și vârsta, își lasă amprenta asupra pielii. Uriage Bariéderm Cica...

    Scazi in greutate si scapi de vergeturi cu ulei CBD
    Scazi in greutate si scapi de vergeturi cu ulei CBD

    Sarcina si nasterea iti schimba iremediabil viata si nu vei mai fi cea dinainte de a deveni mama. Prioritatile ti se schimba, copilul devine centrul universului tau, cea mai iubita persoana...

    Oua de prepelita. 10 beneficii uimitoare. Punctul 7 te va bucura!
    Oua de prepelita. 10 beneficii uimitoare. Punctul 7 te va bucura!

    Stiai ca oul de prepelita contine mai multi nutrienti decat oul de gaina? In plus, oul de prepelita ofera o multime de beneficii pentru sanatate.

    Nu ai auzit până acum de acest ulei! Este o revelație în curele de slăbire! Ce trebuie să știi despre uleiul de muștar
    Nu ai auzit până acum de acest ulei! Este o revelație în curele de slăbire! Ce trebuie să știi despre uleiul de muștar

    Uleiul de muștar este unul dintre cele mai cunoscute ingrediente din bucătăria indiană, fiind un substitut pentru uleiurile rafinate. În ultimii ani, a început să fie tot...

    © 2023 Qbebe