Ciuboțica-cucului: plantă pentru problemele respiratorii și durerile de cap

Ciuboțica-cucului: plantă pentru problemele respiratorii și durerile de cap

Bianca Geica - Redactor Senior

Ciuboțica-cucului este o plantă-minune, care se folosește de ani de zile pentru tratarea anumitor afecțiuni, precum problemele respiratorii sau durerile de cap. Are proprietăți terapeutice și o mulțime de beneficii pentru sănătate, fiind recomandată în special persoanelor care au probleme cu somnul sau care suferă de migrene.

Hai să aflăm împreună mai multe despre ciuboțica-cucului - ce beneficii are, unde se găsește, dar și cum putem beneficia din plin de toate proprietățile sale!

flori galbene de ciuboțica cucului

Cum arată ciuboțica-cucului?

Ciuboțica-cucului este frecvent întâlnită pe multe terenuri deschise și câmpuri deschise, pajiști însorite, dune de coastă și creste stâncoase. Este o plantă perenă sempervirescentă sau semi-veșnic verde ce crește până la înălțimea de 25 cm, cu o rozetă de frunze de 5-15 cm lungime și 2-6 cm lățime.

Florile de un galben intens apar primăvara, în grupuri de 10-30 de flori împreună pe o singură tulpină. Fiecare floare are lățimea de 9-15 mm. Plante cu flori roșii și portocalii apar rar, dar pot fi răspândite local în zonele în care înfloresc hibrizi ai genului primulă, permițând polenizarea încrucișată.

Cum o recunoști? Poze cu ciuboțica-cucului

Ciuboțica-cucului se deosebește de restul plantelor prin florile de culoare galbenă, închinate, grupate mai multe pe o tulpină. 

Flori de ciubotica cucului in apropierea unor crengi

Imagine de Franz W. de la Pixabay

Florile sub formă de clopot au petale în formă de inimioară, cu suprafață încrețită și margine ondulată. Acestea au un miros dulceag, de miere, iar după uscare, capătă miros de anason.

flori de ciuboțica cucului, în formă de inimioară, cu suprafață încrețită și margine ondulată

Imagine de congerdesign de la Pixabay

Când se culege ciuboțica-cucului

Ciuboțica-cucului se recoltează fie primăvara, în lunile martie, aprilie și mai, fie toamna târziu. Se pot culege atât rizomul cu rădăcini, cât și florile care se recoltează față codițe, în timpul înfloririi. Se îndepărtează caliciul păros, se spală ușor și se așază pe hârtie sau pe un prosop absorbant pentru a se usca.

Ciuboțica-cucului: proprietăți și beneficii pentru sănătate

Ciuboțica-cucului este recunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătății, având proprietăți antispastice, calmante, sedative, emoliente, fluidifiante al secretiilor bronşice, secretolitice, diaforetice, calmante, cicatrizante și sudorifice. Această plantă este recomandată în caz de pneumonie, bronșite, astm bronșic, tușe, gripă, migrene, cefalee, nevralgii, tulburări nervoase, insomnii, boli cardiace. De asemenea, combate nevorezele cardiace și previne formarea calculilor vezicali.

Ciuboțica-cucului mai poate fi folosită că tratament natural contra infertilității, la femei. Compușii activi ajută la reglarea ovulației, precum și la tonifierea musculaturii cervixului și a consistenței mucusului cervical.

Planta amelioreaza simptomele provocate de infecțiile respiratorii, având proprietăți calmante și expectorante.

Citește și: Cum intarim sistemul imunitar la bebelusi - sfaturi de la specialist 

Ajută în stările de insomnie, ajutând organismul să scape de tensiunea nervoasă și musculară. Același efect calman îl are această plantă și asupra depresiei - combinată cu tratamentul prescris de medicii specialiști, poate avea efecte deosebite.

Pentru uz extern, ciuboțica-cucului are efect cicatrizant. Poate fi folosită pentru echimoze, contuzii și ulcerații ale pielii. Adaugi 2-3 lingurițe de flori de Ciuboțica-cucului la 250 ml apă clocotită, lași totul acoperit timp de 20 de minute apoi aplici comprese locale.

Cum se prepară ceaiul de ciuboțica-cucului

ceașca cu ceai de ciuboțica-cucului lângă flori uscate și proaspete de ciuboțica-cucului

Ceaiul de ciuboțica-cucului este eficient în combaterea stărilor nervoase și anxioase, fiind un adevărat sedativ pentru organism. Ajută la calmarea sistemului nervos central și este indicat în stările de stres și irascibilitate.

Ceaiul de ciuboțica-cucului se prepară foarte ușor: se amestecă o lingură de flori uscate cu 250 ml apă clocotită, se lasă să se macereze 4-7 minute, apoi se strecoară bine.

În caz de oboseală, dureri de cao sau migrene, se consumă o cană de ceai de Ciuboțica-cucului cu înghițituri mici, pe tot parcursul zilei. Nu se recomandă mai mult de 2 căni de ceai pe zi.

Citește și: Care sunt cele mai potrivite ceaiuri pentru răceală și gripă

Tinctura de ciuboțica-cucului

Tinctura de ciuboțica-cucului se folosește pentru calmarea durerilor de dinți, de masele sau pentru ameliorarea durerilor de cap și a migrenelor, dar și pentru arsuri solare sau pete pigmentare.

Se prepară dintr-o linguriță pulbere de rizom și rădăcina de la 200 ml oțet de vin. Se lasă la macerat timp de cinci zile, se strecoară și se păstrează în sticle bine închise.

Cum se prepară siropul de ciuboțica-cucului și la ce ajută

Siropul de ciuboțica-cucului este eficient în bolile respiratorii. Se prepară foarte ușor în casă: rădăcinile proaspăt culese se spală bine și se toacă mărunt. Se pun, apoi, într-un borcan până se umple o treime, după care restul de completează cu miere. La final, se amestecă bine, se pune capacul și se lasă la macerat, la temperatura camerei, cam o lună.

Unde găsești ciuboțica-cucului

În natură, ciuboțica-cucului poate fi întâlnită în grădini, poieni, pășuni sau fânețe însorite. În comerț, se găsește la Plafar sau pe diverse site-uri și în magazine care comercializează produse naturiste, sub formă de ceai, capsule pentru imunitate, siropuri, ulei de ciuboțica-cucului, tinctura sau cremă hidratantă pentru uz extern.

Ciuboțica-cucului este o plantă cu adevărat minunată pentru sănătatea noastră, mai ales în sezonul rece, când sistemul imunitar este mai slăbit și suntem predispuși la gripe, răceli și viroze.

Atenție! Ciuboțica-cucului consumată în doze mai mari poate provoacă vărsături. De asemenea, nu este recomandată persoanelor alergice la aspirina din cauza cantității mari de salicilați și nici gravidelor, mamelor care alăptează sau persoanelor care iau tratament anticoagulant.

Surse: healthbenefitstimes.com, webmd.com, paradisverde.ro, gabrielafaur.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Articolul urmator
12 antivirale naturale care te ajută să ții piept bolilor
12 antivirale naturale care te ajută să ții piept bolilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul
    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul

    Un tată din Dublin a subliniat importanța controalelor oftalmologice, după ce a aflat că fiica sa se lupta cu o tumoră cerebrală care îi pune punea viața în pericol.

    Am crezut că durerile mele de cap sunt migrene de sarcină, dar adevarul a fost mult mai crunt
    Am crezut că durerile mele de cap sunt migrene de sarcină, dar adevarul a fost mult mai crunt

    Multe viitoare mămici se confruntă cu migrene în sarcină, care sunt mai complicate decât durerile de cap obișnuite fiindcă nu pot fi tratate cu inflamatoare, iar uneori pot...

    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi
    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi

    Durerile de cap pot interveni la orice vârstă și, în anumite cazuri, sunt însoțite și de alte manifestări neplăcute. Printre astfel de manifestări se regăsește și...

    Mi s-a spus să nu-mi fac griji pentru durerile de cap ale fiicei mele. Câteva luni mai târziu nu mai putea să vorbească
    Mi s-a spus să nu-mi fac griji pentru durerile de cap ale fiicei mele. Câteva luni mai târziu nu mai putea să vorbească

    Să afli că micuțul tău suferă de o boală gravă este una dintre cele mai grele încercări prin care poate trece un părinte. Cu atât mai mult cu cât vestea vine pe...

    Ce plantă elimină acidul uric: cele mai bune variante
    Ce plantă elimină acidul uric: cele mai bune variante

    Acidul uric este sintetizat în special la nivelul ficatului, al intestinelor, al mușchilor, al rinichilor și al endoteliului vascular, adică al structurii care...

    Zodiile care obișnuiesc să ignore problemele în cuplu
    Zodiile care obișnuiesc să ignore problemele în cuplu

    Fie că se tem să nu-și piardă partenerii, fie că vor să evite cu orice preț momentele tensionate sau pur și simplu pentru că obișnuiesc să pună nevoile celorlalți mai presus de...

    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere
    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere

    Cât de grea este nașterea fără epidurală? Ne spune o mămică de peste ocean, care a născut 4 copii, fără injecția la care speră majoritatea mamelor, care se pregătesc să...

    Seminar: Riscuri în sezonul rece în cazul prematurilor sau al nou-născuților cu probleme cardiace sau bronho-respiratorii
    Seminar: Riscuri în sezonul rece în cazul prematurilor sau al nou-născuților cu probleme cardiace sau bronho-respiratorii

    Asociația Unu și Unu prezintă un seminar pentru părinți, din care veți afla care sunt riscurile infectării cu Virusul Respirator Sincițial (VRS) în cazul prematurilor sau al...

    © 2024 Qbebe