Hidroxiclorochina, medicamentul experimental pentru tratarea COVID-19: este periculoasă pentru copii?

Hidroxiclorochina, medicamentul experimental pentru tratarea COVID-19: este periculoasă pentru copii?

Bianca Petcu - Redactor Senior

Hidroxiclorochina și un alt medicament înrudit, clorochina, sunt în prezent studiate datorită potențialelor lor atribuții în tratamentul pentru COVID-19. Aceste medicamente nu au fost încă aprobate de FDA pentru și prin urmare, nu se recomandă utilizarea lor fără o prescripție și un consult medical de specialitate. Cu toate acestea, este important de știut de unde provine medicamentul și care sunt proprietățile sale:

Hidroxiclorochina este un medicament pe bază de prescripție medicală, sub formă de tabletă orală, care, la momentul de față, se află în etapa de studiu pentru tratamentul coronavirusului. Medicamentul este disponibil atât sub eticheta demarcă Plaquenil, cât și într-o versiune generică. Medicamentele generice costă de obicei mai puțin decât versiunea cu numele de marcă. Aceasta poate fi utilizată ca parte a terapiei combinate, adică este posibil să fie nevoie ca administrarea acesteia să fie făcută împreună cu alte medicamente.

Hidroxiclorochina este utilizată pentru tratarea lupusului eritematos și a artritei reumatoide. De asemenea, este utilizat pentru prevenirea și tratarea malariei.

Ce tratează hidroxiclorochina?

Fiind un medicament antimalarian, tratează malaria prin uciderea paraziților care provoacă boala. La momentul actual, nu se cunoaște pe deplin cum funcționează acest medicament pentru a trata lupusul eritematos sau artrita reumatoidă, dar cu toate acestea, specialiștii consideră că acest medicament afectează modul în care funcționează sistemul imunitar, ceea ce poate fi un beneficiu în lupta împotriva lupusului eritematos, precum și artritei reumatoide.

Hidroxiclorochina: efecte secundare la adulți

Hidroxiclorochina sub formă de comprimate oral nu provoacă somnolență, dar poate provoca o serie de alte reacții adverse, dintre care le enumerăm pe cele mai frecvente:

  • durere de cap
  • ameţeală
  • diaree
  • crampe stomacale
  • vărsături

hidroxiclorochina medicament

Efectele secundare ușoare sau moderate pot dispărea în câteva zile sau câteva săptămâni, de obicei, de la sine. Cu toate acestea, există riscul dezvoltării unor efecte adverse secundare severe, iar în aceste cazuri se recomandă adresarea la medic în regim de urgență. Dintre simptomele severe enumerăm:

  • vedere încețoșată sau alte modificări ale vederii (care pot determina leziuni permanente în unele cazuri)
  • boli de inimă, inclusiv insuficiență cardiacă și probleme cu ritmul cardiac (unele cazuri pot deveni fatale)
  • senzație de țiuit în urechi sau pierderea auzului
  • angioedem (umflarea rapidă a pielii)
  • urticarie
  • bronhospasm ușor sau sever
  • durere în gât
  • hipoglicemie severă
  • sângerări neobișnuită (fără o cauză anume) sau vânătăi
  • culoarea pielii albastru-negru
  • slăbiciune musculară
  • căderea părului sau modificarea culorii părului
  • modificări anormale ale dispoziției
  • efecte asupra sănătății mintale, inclusiv gânduri suicidare

Mare atenție! Hidroxiclorochina poate interacționa cu alte medicamente, vitamine sau pastile naturiste pe care le luați. Interacțiunea se referă la faptul că o substanță poate modifica semnificativ modul în care funcționează un anumit medicament. Acest lucru poate fi dăunător sau poate împiedica funcționarea medicamentului în mod corespunzător. Asigurați-vă că îi comunicați medicului absolut toate medicamentele, vitaminele sau pastilele naturiste pe care le luați. Pentru a afla cum ar putea interacționa acest medicament cu un anumit tratament pe care deja îl luați, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Cu ce medicamente interacționează cel mai des?

Hidroxiclorochina nu se administrează în combinație cu alte medicamete și niciodată fără prescripție și consult medical de specialiate! În cazul în care vă aflați deja sub anumite tratamente, adresați-vă medicului și menționați toate pastilele pe care le luați. Hidroxiclorochina trebuie evitată în cazul persoanelor cărora li se administrează deja aceste tratamente:

  • medicamentele pentru inimă
  • digoxina (poate crește nivelul de digoxinei și implicit riscul de reacții adverse cauzate de creșterea acestuia)
  • insulina și alte medicamente pentru diabet (dacă administrăm hidroxiclorochina cu medicamentele pentru diabet, putem ajune să declanșăm un episod de hipoglicemie)
  • anumite medicamente contra malariei (dacă luați hidroxiclorochina cu alte medicamente contra malariei, apare riscul dezvoltării convulsiilor)
  • medicamente imunosupresoare

Hidroxiclorochina si alergiile

Deși rar, acest medicament poate provoca o reacție alergică, iar simptomele pot include:

  • urticarie
  • umflături
  • probleme de respirație

Dacă dezvoltați aceste simptome, prezentați-vă de urgență la medic. Nu mai luați acest medicament dacă ați avut vreodată o reacție alergică la el. Readministrarea în asemenea condiții ar putea fi fatală.

Hidroxiclorochina și alcoolul

Specialiștii recomandă ca alcoolul să nu fie niciodată combinat cu tratamentele medicamentoase. În situația în care ați consumat alcool de-a lungul tratamentului cu hidroxiclorochina, adresați-vă de urgență medicului! Se cunoaște faptul că abuzul de alcool va scădea potențial efectele medicamentului asupra organismului, sistându-i din beneficii!

Avertismente generale: alte afecțiuni, vârstnici, sarcină și alăptare!

Este posibil ca adulții mai în vârstă cu funcție renală redusă să nu poată prelucra bine acest medicament, ceea ce poate crește riscul de reacții adverse, inclusiv leziuni ale vederii. Adulții mai în vârstă pot necesita mai multe examene oculare pe parcursul perioadei de tratament, pentru a monitoriza vederea! De asemenea, acest medicament poate agrava condițiile pielii psoriazis și porfirie; poate provoca ruperea (distrugerea) globulelor roșii la persoanele cu niveluri scăzute de glucoză-6-fosfat dehidrogenază (G6-PDH) și trebuie evitat cu precădere în timpul sarcinii! Unele studii arată că medicamentul poate fi transmis prin sângele mamei către copil. Dacă știți că ați rămas gravidă în timp vi se administra acest medicament, contactați de urgență medicul!

 

Pentru femeile care alăptează: cantități mici din acest medicament trec prin laptele matern, dar nu se știe ce efect poate avea acest lucru asupra unui copil care este alăptat. Împreună cu medicul dumneavoastră ar trebui să decideți dacă alăptarea va fi sau nu posibilă în situația în care vă aflați sub influența acestui medicament.

Află care sunt medicamentele interzise în alăptare!

Hidroxiclorochina la copii 

Acest medicament poate fi extrem de periculos pentru copii. Înghițirea accidentală chiar și a câtorva tablete poate duce la deces, în cazul unui copil mic. Păstrați acest medicament într-o sticlă sau un recipient securizat și nu lăsați la îndemâna copiilor. Copiii nu ar trebui să utilizeze acest medicament pentru perioade îndelungate, ca urmare a faptului că pot suferi consecințe dezastruoase, precum deteriorarea permanentă a vederii și alte efecte irecuperabile.

Ce trebuie să-i spuneți medicului înainte ca micuțul să ia acest medicament:

  • Dacă aveți un copil alergic la acest medicament, orice componentă a acestui medicament, sau orice alte medicamente, alimente sau substanțe. Spuneți-i medicului despre alergie și despre simptomele specifice ale copilului.
  • Dacă micuțul a suferit modificări la nivelul ochilor sau modificări ale vederii din cauza acestui medicament sau altor medicamente similare.
  • Dacă micuțul are psoriazis sau porfirie.
  • Dacă ia cimetidină sau orice medicament care poate provoca un anumit tip de bătăi ale inimii, anormale (la interval prelungit). Există multe medicamente care pot face acest lucru. Întrebați medicul sau farmacistul dacă nu sunteți sigur.

Spuneți-le medicului și farmacistului despre toate medicamentele copilului dumneavoastră (rețete, produse naturale, vitamine) și probleme de sănătate. Trebuie să vă asigurați foarte bine că medicamentul poate fi administrat copilului, iar acest lucru înseamnă că este datoria dumneavoastră de a ține pasul cu toate medicamentele și problemele sale de sănătate. Nu începeți, opriți sau nu modificați doza de medicament pe care copilul dumneavoastră o ia fără să verificați acest aspect cu medicul.

Ce trebuie să știți când copilul ia acest medicament:

Spuneți-le tuturor cadrelor medicale (acolo unde este/ dacă este cazul) faptul că al vostru copil se află sub influența acestui medicament. Toți medicii, asistentele, farmaciștii și medicii stomatologi ai copilului dumneavoastră trebuie să știe despre tratament.

Declanșarea problemelor severe ale ochilor poate fi asociată cu ușurință cu administrarea acestui medicament. Acest lucru poate duce la probleme de vedere durabile sau permanente. Riscul poate fi mai mare dacă micuțul are deja anumite tipuri de probleme ale ochilor sau ale rinichilor. De asemenea, riscul crește semnificativ în cazul administrării anumitor doze de medicament, dacă al vostru copil se află deja în influența lui de mai bine de 5 ani sau dacă ia anumite alte medicamente, cum ar fi tamoxifenul. Apelați imediat medicul dacă micuțul suferă modificări la nivelul vederii, precum vederea încețoșată sau incapacitatea de a mai vedea, probleme de focalizare sau de citire sau probleme de a vedea în lumină slabă. Contactați de urgență medicul copilului dvs. dacă acesta își pierde o parte din vedere, dacă vede pete întunecate sau vede doar o parte dintr-un obiect.

hidroxiclorochina la copii

Urmați în totalitate instrucțiunile medicului!

  • Asigurați-vă că cel mic nu are deficiență de G6-PDH. Poate apărea anemia.
  • Faceți în permanență analizele de sânge ale copilului și urmăriți indicațiile medicului!
  • Acest medicament îi poate cauza copilul arsuri ușoare - ca drept urmare, aveți grijă atunci când expuneți micuțul la soare. Spuneți-i medicului dacă micuțul are sensibilitate solară, înainte de a-i administra tratamentul!
  • Glicemia scăzută poate fi asociată cu administrarea acestui medicament. Uneori, acest lucru poate fi extrem de periculos, punând în pericol viața. Discutați cu medicul.
  • Verificați glicemia din copilul dvs. așa cum vi s-a spus de către medic.
  • Alcoolul poate interacționa negativ cu acest medicament. Asigurați-vă că al vostru copil nu consumă alcool.
  • Țineți medicamentul departe de copii. Expunerea accidentală poate provoca decesul. Dacă un copil ia acest medicament din întâmplare, trebuie să primească numaidecât asistență medicală!
  • Utilizați medicamentul cu grijă, la copii și niciodată fără avizul medicului!

Dacă aveți o fiică însărcinată sau care alăptează:

Discutați cu medicul dacă fiica dumneavoastră este gravidă, rămâne însărcinată sau alăptează un copil. Va trebui să discutați despre beneficiile și riscurile mamei și fătului/ copilului.

Prevenirea malariei, în cazul copiilor:

Este nevoie să fie luate și alte măsuri atunci când se administrează acest medicament, inclusiv utilizarea unor plase pentru țânțari, repelente pentru insecte (10% până la 35% DEET) și spray-uri non toxice pentru oameni pe îmbrăcăminte și plasele de la geamuri. Evitați pulverizarea celor mai puternici repelenți împotriva insectelor la copii. Limitați activitățile în aer liber, mai ales seara! Dacă doriți să călătoriți cu copilul într-un loc care ar putea fi infectat cu malarie, discutați cu medicul acest aspect, mai ales dacă există și o sarcină în ecuație!

 Reacții adverse ale medicamentului în administrarea la copii

Deși poate fi rar, unele persoane pot avea reacții adverse foarte grave și uneori mortale atunci când iau un medicament. Spuneți-i medicului copilului despre toate simptomele cu care vă confruntați voi sau copiii voștri și primiți imediat ajutor medical dacă micuțul manifestă oricare dintre următoarele simptome care pot fi legate de un efect secundar sever:

  • Semne ale unei reacții alergice, sub forma erupțiilor cutanate; urticarie; mâncărime; piele roșie, umflată sau cojită, cu sau fără febră; respirație grea; senzație deranjantă în piept sau gât; probleme cu respirația, înghițirea sau vorbirea; răgușeală neobișnuită; sau umflarea gurii, feței, buzelor, limbii sau gâtului.
  • Semne ale problemelor hepatice, cum ar fi urina închisă, senzația de oboseală, lipsa senzației de foame, dureri de stomac, scaune de culoare deschisă, piele sau ochi în nuanță galbenă.
  • Semne de zahăr scăzut în sânge, cum ar fi amețelile, durerile de cap, senzația acută de somn, senzația de slăbiciune, agitație, bătăi rapide ale inimii, confuzie, foame sau transpirație.
  • Semne ale unei reacții cutanate grave (sindromul Stevens-Johnson / necroliză epidermică toxică), cum ar fi pielea roșie, umflată, plină de bășici sau descuamată (cu sau fără febră); ochi roșii sau iritați; sau răni în gură, gât, nas sau ochi.
  • Convulsii.
  • Schimbările de spirit.
  • Gânduri de auto-vătămare sau sinucidere.
  • Coșmaruri.
  • Țiuit în urechi, pierderea auzului sau orice alte modificări ale auzului.
  • Schimbare în echilibru.
  • Probleme cu controlul mișcărilor corpului.
  • Tremuratul.
  • Slăbiciune musculară.
  • Incapacitatea de a controla mișcările ochilor.

hidroxiclorochina - reactii adverse copii

Cu acest medicament mai este asociat și un număr scăzut de celule din sânge. Dacă numărul de celule din sânge devine foarte scăzut, acest lucru poate duce la probleme de sângerare, infecții sau anemie. Apelați imediat medicul copilului dacă acesta prezintă semne de infecție precum febră, frisoane sau dureri în gât; orice vânătăi sau sângerare inexplicabile și chiar senzația acută de oboseală.

Cu acest medicament au fost asociate și problemele cardiace, precum insuficiența cardiacă și bătăile cardiace anormale (interval prelungit). Uneori, aceste probleme cardiace pot deveni fatale. Apelați imediat medicul dacă copilul suferă de un ritm cardiac rapid sau anormal; amețeală intensă, lipsa respirației, creștere în greutate sau umflarea brațe și/ sau picioarelor.

Care sunt alte efecte secundare ale acestui medicament?

Toate medicamentele pot provoca reacții adverse. Cu toate acestea, multe persoane nu au reacții adverse sau au doar reacții adverse minore. Apelați medicul copilului dacă are oricare dintre aceste reacții adverse:

  • Amețeli, oboseală sau senzație de slăbire.
  • Durere de cap.
  • Nervi și agitație.
  • Pierdere în greutate sau sațietate permanentă.
  • Stomac deranjat sau vărsături, diaree.
  • Schimbarea culorii pielii.
  • Schimbarea culorii părului.
  • Pierderea parului.

Cum se administrează cel mai bine acest medicament?

Administrați conform indicațiilor oferite de medicul copilului dumneavoastră. Citiți toate informațiile care vă sunt oferite. Urmați îndeaproape toate instrucțiunile.

  • Administrați copilului acest medicament cu alimente sau lapte.
  • Puneți-vă copilul să înghită pastila întreagă. Nu lăsați copilul să o mestece, să o rupă sau să o zdrobească.
  • Continuați să-i dați acest medicament copilului dvs. așa cum vi s-a spus de către medicul copilului sau alt furnizor de îngrijiri medicale, chiar dacă începe să se simtă mai bine.
  • Nu administrați antiacide sau caolină în 4 ore de la acest medicament.

Ce fac dacă copilul meu sare peste o doză?

Dați-i doză ratată imediat ce vă amintiți.
Dacă este aproape de momentul pentru următoarea doză, săriți cu totul peste doza pierdută.
Nu îi dați două doze copilului în același timp sau doze suplimentare.

Cum depozitez și/ sau arunc acest medicament?

Depozitați la temperatura camerei într-un loc uscat. Nu depozitați medicamentul în baie.
Păstrați toate medicamentele într-un loc sigur. Nu lăsați medicamentele la îndemâna copiilor și animalelor de companie.
Aruncați medicamentele neutilizate sau expirate. Nu aruncați medicamentul în toaletă sau în diferite scurgeri decât dacă vi se spune acest lucru. Consultați farmacistul dacă aveți întrebări despre cea mai bună modalitate de a arunca medicamente.

Informații pentru consumatori și utilizarea medicamentului

Aceste informații nu trebuie utilizate pentru a decide dacă luați sau nu acest medicament sau orice alt medicament. Doar furnizorul de servicii medicale are cunoștințele și instruirea necesaje pentru a decide care medicamente sunt potrivite pentru un anumit pacient. Aceste informații nu aprobă niciun medicament ca fiind sigur, eficient sau aprobat pentru tratarea oricărui pacient sau a unei stări de sănătate. Acesta este doar un articol informativ, cu informații generale despre acest medicament. Consultați medicul!

Surse: healthline.com, jia.org.uk, mskcc.org

 

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Terapia ocupațională la copii: ce este și când este recomandată
Terapia ocupațională la copii: ce este și când este recomandată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Comoția cerebrală la copii. În ce condiții apare, cât de periculoasă este și cum trebuie să acționeze părinții?
    Comoția cerebrală la copii. În ce condiții apare, cât de periculoasă este și cum trebuie să acționeze părinții?

    Contuziile la nivelul capului la copii pot avea loc oricând, indiferent cât de mult am încerca să prevenim. Dacă, însă, micul pacient prezintă simptome...

    Atenție, părinți! Un copil de 4 ani s-a infectat cu o bacterie periculoasă de la odorizantul de cameră
    Atenție, părinți! Un copil de 4 ani s-a infectat cu o bacterie periculoasă de la odorizantul de cameră

    Părinți, gândiți-vă de două ori înainte de a cumpăra parfumuri și odorizante de cameră! Ingredientele pe care acestea le conțin pot fi periculoase pentru inreaga...

    Trei spitale din trei țări diferite au refuzat tratarea unui copil pentru că părinții nu erau vaccinați
    Trei spitale din trei țări diferite au refuzat tratarea unui copil pentru că părinții nu erau vaccinați

    În încercarea de a ajuta un copil cu o afecțiune cardiacă gravă, autoritățile din Cipru au contactat spitale din străinătate pentru ca micuțul să poată fi tratat acolo....

    S-a demonstrat că pisicile sunt cele mai eficiente în tratarea dezechilibrelor emoționale
    S-a demonstrat că pisicile sunt cele mai eficiente în tratarea dezechilibrelor emoționale

    Terapia cu ajutorul animalelor de companie a devenit tot mai apreciată în ultimele decenii. Printre cele mai populare tipuri de terapii este cea care se realizează cu ajutorul...

    Un copil de 3 ani din București a fost diagnosticat cu gripă, Covid-19 și virus sincițial respirator
    Un copil de 3 ani din București a fost diagnosticat cu gripă, Covid-19 și virus sincițial respirator

    Caz de triplă infecție virală la un copil de 3 ani din București, raportat de Spitalul de Copii „Victor Gomoiu”. Micuțul a fost depistat cu gripă, Covid-19 şi virus...

    Depresia mută, funcțională: O afecțiune periculoasă a prezentului, care pândește din întuneric
    Depresia mută, funcțională: O afecțiune periculoasă a prezentului, care pândește din întuneric

    Atunci când ne gândim la depresie, ne imaginăm cel mai adesea că persoanele afectate se află într-o situație de viață aproape lipsită de speranță. Ne imaginăm că...

    Vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani începe în 26 ianuarie!
    Vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani începe în 26 ianuarie!

    Începând cu data de 26 ianuarie, copiii cu vârste între 5 şi 11 ani vor putea fi imunizaţi anti-Covid. Vaccinarea se poate realiza și fără programare, în...

    O mamă și-a băgat în portbagaj copilul infectat cu Covid ca să nu se îmbolnăvească și ea
    O mamă și-a băgat în portbagaj copilul infectat cu Covid ca să nu se îmbolnăvească și ea

    Cazul prezentat în articolul de mai jos arată că teama de infectare cu noul coronavirus poate fi atât de mare, încât unele persoane recurg la soluții care de care...

    © 2024 Qbebe