Pete albe pe penis: de ce apar și când să ne îngrijorăm?

Pete albe pe penis: de ce apar și când să ne îngrijorăm?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Indiferent de partea corpului pe care apar, petele stârnesc adesea îngrijorare. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre o zonă sensibilă, precum este cea intimă, orice schimbare sesizată te pune pe gânduri. Nu toate petele sau punctele localizate acolo sunt dovada unor afecțiuni serioase, dar pentru a te asigura că nu este niciun pericol trebuie să consulți un medic. 

De ce apar punctele albe pe penis?

Întrucât zona intimă este sensibilă prin natura ei, nu este de mirare că, în anumite situații, vei putea sesiza pete albe pe penis. De asemenea, nu doar petele pot apărea pe suprafața acestuia, ci și puncte albe. Oricare dintre acestea nu sunt neobișnuite și reprezintă încă o dovadă a faptului că și pielea din zona genitală este expusă iritațiilor, eczemelor și infecțiilor. 

barbat-tânar-in-camasa-albastra-pregatindu-se-de-o-examinare-la-medicul-urolog

În ceea ce privește punctele albe de pe penis, trebuie să știi că acestea au cauze variate, că nu sunt întotdeauna motiv de îngrijorare și că pot dispărea și fără un tratament. Astfel, printre cele mai cunoscute cauze responsabile de apariția lor se regăsesc:

Coșurile

Acestea nu apar sub forma unor pete albe pe penis, ci mai degrabă sub forma unor puncte, dat fiind faptul că se formează prin blocarea porilor. „Capul” lor alb reprezintă puroiul conținut, rezultat al unui mix de țesut deteriorat, de celule moarte, de uleiuri proprii piele și bacterii. Coșurile pot fi mai moi sau mai dure la atingere, iar riscul de a te confrunta cu ele crește dacă:

  • Ai pielea grasă
  • Îți razi adesea părul pubian
  • Trăiești într-un climat umed
  • Porți lenjerie intimă prea strâmtă (care amplifică fricțiunea)

De cele mai multe ori, se poate scăpa de coșuri dacă se va practica o igienă cât mai riguroasă, dacă zona afectată va fi menținută cât mai curată și mai uscată. Oricât de tentant ar părea, nu este recomandat să te apuci să le spargi, în condițiile în care se poate ajunge la inflamații, la agravarea infecției și ulterior la cicatrici. În același timp, spargerea forțată a coșurilor va conduce la proliferarea bacteriilor și va crește riscul ca numărul de coșuri să devină mai mare.  

O metodă sigură de a scăpa de punctele albe ce reprezintă de fapt coșuri este să aplici o compresă călduță de mai multe ori pe zi. Aceasta va stimula circulația sanguină, va mări presiunea asupra porilor afectați și va crește șansele de eliberare a puroiului. De asemenea, pentru a preveni să ai parte de disconfortul produs de coșurile apărute în zona penisului, vei lua măsuri precum:

  • Te poți folosi de o cârpă umedă pentru a îndepărta celulele moarte; totodată, dacă obișnuiești să te razi în zona intimă, înainte să realizezi acest demers apelează la un exfoliant cât mai blând
  • Orientează-te către lenjerie intimă și îmbrăcăminte cât mai lejere
  • Evită ca zona genitală să vină în contact cu materiale iritante, dar și cu substanțe toxice (precum sunt cele provenite din detergenți, din vopsele etc.)
  • În fiecare zi te vei spăla bine cu apă călduță și vei utiliza doar săpunuri din ingrediente cât mai naturale (lipsite de parfumuri artificiale, de coloranți, de parabeni)

Acneea

La fel ca în alte părți ale corpului tău, cum ar fi pe față de exemplu și porii pielii din zona intimă se pot bloca din cauza acumulării excesive de uleiuri, de celule moarte, de bacterii. Din acest motiv, nu este imposibil să observi pete albe pe penis sau puncte albe. Factorii de risc pentru declanșarea unui episod acneic (ce afectează cu precădere locul în care penisul se întâlnește cu scrotul) sunt transpirația abundentă, fricțiunea generată de părul pubian și purtarea de lenjerie intimă și/sau de haine prea strâmte. 

Va conta foarte mult, pentru a afla exact dacă este vorba despre acnee, despre o infecție provocată de fire de păr necrescut sau de o infecție cu transmitere sexuală, să te programezi la un medic dermatolog. Numai acesta îți va putea pune un diagnostic și te va îndruma spre tratamentul cel mai adecvat nevoilor tale. De altfel, dermatologii vin cu următorul avertisment: deși există unguente fără prescripție medicală destinate acneei și coșurilor în genere, pielea din zona intimă este mai subțire și mai sensibilă decât cea din alte regiuni ale corpului. Cu alte cuvinte, produsele spre care te-ai orienta fără a avea recomandarea unui medic pot fi nepotrivite pentru tine și pot conduce la iritații și erupții severe. Printre asemenea produse se numără, de pildă, cele pe bază de benzoyl peroxid sau de acid salicilic. 

În situația în care ai un episod de acnee în zona genitală, consultă-te cu medicul dermatolog întrucât poate fi necesar, pentru a scăpa de infecție, să faci și un tratament cu un antibiotic administrat pe cale orală. Totodată, dacă se va considera necesar, ți se pot prescrie și câteva ședințe de terapie cu laser. 

Papule perlate peniene

În funcție de dimensiunea lor, acestea apar ca pete sau puncte albe pe penis, reprezentând papule (leziuni superficiale ale pielii, cu aspect de ridicătură/proeminență) albe sau de culoarea pielii, situate de obicei în zona glandului penian (extremitatea liberă a penisului). Sunt benigne, nu sunt de origine infecțioasă și nici nu se transmit pe cale sexuală. 

Papulele perlate peniene sunt mai des întâlnite la bărbații între 20 și 30 de ani, pot persista pe durata întregii vieții, dar nu generează simptome. Nu necesită un tratament anume, cu timpul vor fi tot mai puțin vizibile și, dacă se dorește și dacă medicul recomandă, se poate recurge, pentru eliminarea lor, la demersuri precum electrodesicare (leziunile vor fi arse cu ajutorul laserului), chirurgie excizională (de extirpare) sau ablație (îndepărtare, pe cale chirurgicală, a unei porțiuni de țesut) cu carbon. 

Molluscum contagiosum

Reprezintă mici umflături pe piele, care pot fi albe, rozalii sau roșiatice și care sunt pline de lichid alb, cremos. Molluscum contagiosum este o afecțiune provocată de un virus, ce se răspândește nu doar prin contactul direct cu pielea cuiva ce este infectat, ci și prin venirea în contact cu un obiect ce a fost contaminat (de exemplu, cu un prosop) sau prin activități sexuale. De aceea, leziunile apar în special în zona intimă, pe vulvă sau penis (pot fi sub forma unor puncte albe pe penis). Ele sunt mai contagioase în momentul în care sunt stoarse sau dacă sunt scărpinate și după aceea este atinsă o altă parte a corpului. 

În general, nu este recomandat un tratament pentru Molluscum contagiosum, leziunile ameliorându-se și dispărând până la urmă (uneori dispar după 12-18 luni). Dar în situația în care sunt mari, sub forma unor pete albe pe penis, provocând și disconfort, medicii pot indica următoarele soluții: 

  • Aplicarea unui acid topic- Este utilă pentru distrugerea primului strat al leziunii de pe piele
  • Chiuretajul- Ajută și el la îndepărtarea leziunilor
  • Chirurgia cu laser
  • Criochirurgia- Presupune folosirea de nitrogen în formă lichidă pentru „înghețarea” leziunilor, ce vor dispărea de pe suprața afectată

De ce apar pete albe pe prepuț? 

Prepuțul este pielea care acoperă capătul penisului și poate fi acoperită de pete albe din cauza a diferite afecțiuni, ca de exemplu:

O infecție fungică

Este provocată de fungul numit „Candida albicans” și se localizează în special la nivelul capătului penisului și pe prepuț. Factorii de risc responsabili de apariția ei sunt: utilizarea de antibiotice sau de corticosteroizi, un sistem imunitar slăbit, prezența diabetului, o igienă neadecvată sau utilizarea unor produse nepotrivite pentru îngrijirea zonei intime. 

În afară de prezența petelor albe pe penis sau pe prepuț, infecția poate fi recunoscută după următoarele simptome:

  • Mâncărimi
  • Piele roșie, uscată
  • Inflamație
  • Iritații
  • O scurgere densă, albicioasă, cu aspect ca de brânză dulce, posibil cu miros neplăcut (chiar sub prepuț sau în pliurile pielii)
  • Rigiditatea pielii

Candida în zona genitală se poate lua și dacă există contact sexual cu o persoană infectată. 

Balanita

Survine în cazul în care glandul (extremitatea liberă a penisului) este iritat sau inflamat. Balanita este mai des întâlnită la bărbații necircumciși, la cei care au fimoză (când penisul nu poate fi decalotat perfect, iar prepuțul acoperă glandul penian), dar și la băieții cu vârsta mai mică de 4 ani întrucât zona prepuțului, zonă cu umezeală și căldură, este favorabilă răspândirii unei infecții. De altfel, această afecțiune este cauzată de următoarele infecții:

  • O infecție fungică (o candidoză)
  • O boală cu transmitere sexuală
  • Din cauza unei infecții parazitare (scabie)

Alte cauze responsabile de apariția balanitei sunt afecțiuni dermatologice precum psoriazisul sau eczema sau alergiile/iritațiile generate de folosirea unor produse neadecvate de igienă, cu substanțe iritante. 

Unul dintre simptomele balanitei este prezența petelor albe pe gland sau prepuț, dar alături de acesta sunt vizibile și alte manifestări:

  • Roșeață
  • Mâncărimi
  • Dureri și iritație la nivelul glandului
  • Durere/disconfort la urinare
  • Miros dezagreabil
  • Scurgere albicioasă (dedesubtul prepuțului)

barbat-purtand-blugi-si-camasa-alba-si-tinandu-si-mâinile-in-zona-abdomenului-inferior-din-cauza-unui-disconfort

Factorii de risc pentru balanită sunt:

  • O igienă inadecvată
  • Prezența diabetului (nivelul ridicat al glucozei favorizează proliferarea fungilor)
  • Obezitatea
  • O boală cu transmitere sexuală
  • Sensibilitatea la anumiți factori iritanți

Negii produși de o infecție cu HPV 

Infecția cu HPV este o infecție cu transmitere sexuală, negii din zona genitală fiind provocați mai ales de HPV-6 și de HPV-11. De obicei, ei apar la 1-6 luni după contactarea virusului. Acesta se răspândește și din cauza salivei cuiva infectat. 

Negii produși de HPV au aspecte diferite, putând fi ca niște excrescențe subțiri, flexibile, cu aspect ca de conopidă sau mai plați, sub forma unor pete albe pe penis sau uneori, sub prepuț sau pe gland. Pot avea și alte nuanțe, cum ar fi gri-deschis, rozaliu și pot fi și mai mulți la un loc. 

Pentru diagnosticarea negilor genitali la bărbați se va efectua un examen al zonei genitale de către medic și, dacă acesta va considera necesar, se va recurge la prelevarea secreției uretrale ca să se poată identifica prezența virusului HPV și a genotipului. 

În vederea prevenirii răspândirii negilor genitali se recomandă respectarea următoarelor măsuri:

  • Zona genitală va fi menținută cât mai curată și uscată
  • Mâinile vor fi spălate cât mai bine înainte de atingerea zonei intime
  • Negii nu vor fi atinși
  • Se va utiliza prezervativul

De asemenea, pentru prevenirea unei infecții cu HPV, inclusiv cu tulpinile HPV-6 și de HPV-11, responsabile de negii genitali, se poate efectua și vaccinul anti-HPV. Acesta nu are însă efect terapeutic dacă infecția este deja prezentă, medicii susținând că vaccinul este mai eficient dacă este administrat în perioada preadolescenței.

Lichenul scleros

Este o afecțiune ce presupune o inflamație cronică a pielii, ce poate surveni la orice vârstă (inclusiv în copilărie), iar primul semn după care poate fi recunoscută este prezența petelor albe pe prepuț (în special pe fața internă) și pe penis (în regiunea glandului). Până acum nu se cunosc cauzele ce duc la dezvoltarea lichenului scleros, cazurile mai frecvente fiind în rândul bărbaților de vârstă medie, necircumciși. Ceea ce se știe este că nu are origine infecțioasă și că nu se transmite prin atingere sau prin contact sexual.

Pe lângă petele albe sau gri-albicioase, care pot fi dispuse și sub formă de mozaic, alte semne ce indică prezența bolii sunt:

  • Durere/disconfort 
  • Mâncărimi
  • Dureri în timpul erecției
  • Dificultăți la urinare 
  • Pielea de pe zona afectată își pierde din elasticitate
  • În cazurile severe, nu este exclus să apară și leziuni cu secreție purulentă

O diagnosticare corectă a lichenului scleros se va realiza de către medicul urolog, ce va efectua o biopsie, în condițiile în care această afecțiune poate fi adesea diagnosticată greșit (spre exemplu, se poate crede că este vorba despre o infecție fungică și se vor folosi unguente antifungice, dar care nu vor da rezultate). 

Pete albe pe penis: sunt motiv de îngrijorare?

Nu întotdeauna petele albe pe penis reprezintă un motiv de îngrijorare. Uneori, ele dispar în câteva zile sau în câteva săptămâni, fără să fie nevoie de un tratament, fiind inofensive. Cu toate acestea, odată ce provoacă disconfort, durere și stări de anxietate, este neapărat necesar să se consulte un medic. De altfel, ele necesită consult medical în oricare dintre următoarele situații:

  • Zona pe care sunt prezente petele albe devine inflamată
  • Prezența iritațiilor 
  • Prezența unei erupții însoțită de mâncărimi
  • Pielea devine uscată, crăpată sau mai rigidă decât în mod obișnuit
  • Există o scurgere în zona genitală
  • Sunt prezente regiuni cu pete cu aspect ca de conopidă

Petele albe, fie că sunt situate pe penis, fie că sunt pe prepuț, pot fi semnul unei infecții (bacteriene, virale, fungice), așa că nu ar trebuie neglijate. Se va solicita neapărat sprijin medical în cazul petelor asociate cu:

  • O scurgere purulentă sau albicioasă
  • Debutul întreținerii de relații intime sau schimbarea partenerilor
  • Prezența unor leziuni sub formă de bășici dureroase
  • Stare generală alterată din cauza febrei, a stărilor de slăbiciune
  • Extinderea petelor pe arii întinse din zona intimă
  • Dificultăți la urinare

Pete albe pe penis: tratament

Tratamentul petelor albe pe penis variază în funcție de cauzele responsabile de apariția lor. 

Cum se tratează petele albe pe penis din infecțiile fungice

De cele mai multe ori va fi suficient un tratament pe bază de unguente antifungice. Spre exemplu, printre cele mai folosite sunt cele care conțin miconazol sau clotrimazol.  

Dacă este vorba despre o infecție severă, persistentă, ce nu cedează la unguentele antifungice obișnuite, medicul poate recomanda un tratament ce reprezintă îmbinarea dintre aplicațiile topice pe zonele afectate de infecție și administrarea unui medicament antifungic administrat pe cale orală (cum ar fi Diflucan de exemplu). 

barbat-cu-pantaloni-negri-tinand-una-dintre-maini-in-dreptul-zonei-intime-si-in-cealalta-tinand-o-folie-cu-pastile

Tratamentul petelor albe pe penis produse de balanită

Pe de o parte, balanita se tratează cu aplicații topice de unguente cu corticosteroizi (pentru diminuarea inflamațiilor) sau, dacă afecțiunea este de origine fungică, se pot folosi unguente antifungice. 

Pe de altă parte, în cazul în care sursa infecției este o boală cu transmitere sexuală, se va recomanda un antibiotic.

Nu în ultimul rând, dacă există adesea recurențe ale balanitei, medicul poate recomanda efectuarea unei circumcizii (îndepărtarea, pe cale chirurgicală, a prepuțului). 

Cum se tratează petele albe pe penis produse de negii genitali 

Negii de acest tip pot dispărea fără un tratament, într-un interval îndelungat (cam în doi ani sau mai mult), dar pentru rezultate mai rapide medicul poate recomanda proceduri ca de exemplu:

  • Un tratament topic- Pe baza unor unguente sau geluri, cum ar fi Podofilox (conține o rășină ce distruge negii) sau unele ce conțin acid tricloracetic (ajută la cauterizarea negilor, însă are efecte nedorite precum durerile, iritațiile, apariția unor leziuni)
  • Crioterapia- Generează și efecte nedorite ca de exemplu durerea, o senzație de arsură, inflamații
  • Electrodesicarea- Presupune arderea negilor cu ajutorul curentului electric. Deși este considerată o procedură eficientă, nu este lipsită de riscuri precum: sângerări, infecții, cicatrici, modificarea nuanței pielii
  • Chirurgia cu laser- Se recomandă doar pentru formele grave de negi, ce sunt extinși pe suprafețe întinse. Recuperarea totală după o asemenea intervenție durează cam 4 săptămâni, iar printre efectele nedorite ce pot surveni se numără: durerile, sângerările, iritațiile, cicatricile

Tratamentul petelor albe pe penis din cauza lichenului scleros 

Tratarea lichenului scleros genital la bărbați este de două feluri:

  • Fără să se recurgă la intervenții chirurgicale- În acest caz, se vor recomanda aplicații topice (în special cu unguente pe bază de corticosteroizi) sau injectări cu steroizi (pentru stoparea evoluției bolii)
  • Prin intervenții chirurgicale- În general, este recomandată circumcizia. În cazurile în care leziunile produse de lichenul scleros sunt foarte extinse, dacă sunt severe, dacă recidivează adesea și dacă este afectată și uretra (tubul ce permite transportul urinei în afara corpului), ajungându-se la probleme urinare și sexuale, pot fi indicate intervenții complexe de chirurgie reconstructivă la nivelul uretrei

medic-in-varsta-uitandu-se-ingrijorat-pe-rezultatele-de-la-un-examen-RMN-ale-unui-pacient-tanar

Ce sunt petele Fordyce pe penis? Trebuie să le tratăm?

Petele Fordyce sunt structuri albicioase-gălbui ce apar în diferite zone ale corpului (precum pe partea interioară a obrajilor, pe marginea buzelor), inclusiv în zonele intime, atât la femei (de pildă, în zona labiilor), cât și la bărbați. În cazul petelor Fordyce vizibile la bărbați, ele pot fi prezente sub forma unor pete albe pe penis, pe prepuț sau pe scrot. 

Numele petelor Fordyce provine de la numele unui dermatolog din secolul al XIX-lea, John Fordyce. Mai sunt cunoscute și sub denumirea de glandele Fordyce, reprezentând glande sebacee mărite. Oamenii de știință nu pot spune cu precizie de ce apar, dar mărirea lor este pusă în legătură cu sistemul endocrin, devenind sesizabile după perioada pubertății, în contextul transformărilor hormonale. Un studiu din anul 2015 a arătat că petele Fordyce sunt frecvente, fiind semnalate cam la 70-80% dintre persoanele adulte. 

Poți sesiza mai ușor aceste pete (cu diametru de 1-5 mm), ce au uneori linii simetrice, dacă pielea va fi întinsă (de pildă, în timpul unei erecții). Ele nu sunt dureroase, nu generează simptome neplăcute, doar ocazional pot genera mâncărimi ușoare, de aceea nu este nevoie să fie tratate. Cu toate acestea, dacă devin iritate și conduc la mâncărimi intense, trebuie să consulți un medic. 

În situația în care vei sesiza pete albe pe penis, nu uita că ele nu reprezintă întotdeauna pete Fordyce, putându-se confunda cu ușurință cu alte probleme, cum ar fi chisturi, negi genitali sau molluscum contagiosum. Din acest motiv, ia legătura cu un medic pentru a putea primi un diagnostic. Uneori, medicul poate opta pentru efectuarea unei biopsii pentru a putea să-ți dea diagnosticul corect și, dacă va fi necesar, să-ți prescrie și un tratament. 

Surse: arasnet.ro, birminghamprostateclinic.co.uk, healthline.com, healthyhorns.utexas.edu, medicalnewstoday.com, my.clevelandclinic.org, oatext.com, revista-urologia.ro, sfatulmedicului.ro, skincarenetwork.co.uk, verywellhealth.com, webmd.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Articolul urmator
Spălături în urechi: când sunt recomandate
Spălături în urechi: când sunt recomandate

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi
    Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi

    Există multe motive pentru care apar pete roșii pe piele la copii. De cele mai multe ori, acestea nu reprezintă motive serioase de îngrijorare, însă pot ascunde si afecțiuni...

    Frisoane fără febră la copii: când să ne îngrijorăm
    Frisoane fără febră la copii: când să ne îngrijorăm

    Frisoanele sunt o serie incontrolabilă de tremurături, în timpul cărora senzația este una de frig la nivelul întregului corp. Deși aceste serii de tremurături sunt asociate...

    Oxiurii la copii: când, de ce apar și ce tratamente există
    Oxiurii la copii: când, de ce apar și ce tratamente există

    Oxiurii sunt frecvent întâlniți la copiii preșcolari și cei de vârstă școlară. Oxiurii sunt extrem de contagioși, astfel încât ei se transmit cu...

    De ce transpiră bebelușii în somn? Când apar motive de îngrijorare
    De ce transpiră bebelușii în somn? Când apar motive de îngrijorare

    Printre preocupările unei mămici în primul an de viață al copilului ei se regăsește și aceasta: să se asigure că bebelușul are un somn sănătos. Un aspect pe care îl...

    De ce nu trebuie să consumi piept de pui cu striații albe. Este un pericol pentru sănătate!
    De ce nu trebuie să consumi piept de pui cu striații albe. Este un pericol pentru sănătate!

    Carnea de pui face parte dintre alimentele pe care le consumăm cel mai mult, iar pieptul de pui este apreciat întrucât este versatil, putând fi gătit în numeroase...

    Cum vorbim cu copiii despre schimbările climatice fără să-i îngrijorăm
    Cum vorbim cu copiii despre schimbările climatice fără să-i îngrijorăm

    „Schimbările climatice mă sperie pentru că mă tem că lumea se va sfârși”, spune Maya, 14 ani, elevă în clasa a 9-a în Toronto, Canada. În cealaltă...

    Tuberculii lui Montgomery: ce sunt, cum și de ce apar?
    Tuberculii lui Montgomery: ce sunt, cum și de ce apar?

    Tuberculii lui Montgomery sunt glande mici care îndeplinesc roluri importante la fiecare femeie. Glandele lui Montgomery devin vizibile în timpul sarcinii, din cauza...

    Soțul meu nu-mi mai permite să apar în sutien în fața fiului nostru adolescent
    Soțul meu nu-mi mai permite să apar în sutien în fața fiului nostru adolescent

    Linda, mamă a trei băieți de vârste diferite nu se mai poate afișa în fața băiatului cel mare îmbrăcată sumar, acest lucru fiindu-i impus de soțul ei. Intrigată...

    © 2024 Qbebe