Cistita: cum o recunoști și când trebuie să te îngrijorezi

Cistita: cum o recunoști și când trebuie să te îngrijorezi

Irina Olteanu - Redactor Senior

Cistita este o afecțiune la nivelul vezicii urinare, care poate apărea în urma unei infecții la nivelul tractului urinar, fiind cauzată de cele mai multe ori de bacterii. Află în continuare informații despre mai multe tipuri de cistită și ce simptome asociază, cum se tratează și cum se manifestă la copii, bărbați și femei.

Ce este cistita

Cistita este o inflamație a vezicii urinare; inflamația reprezintă o porțiune din corp iritată, roșie sau inflamată. În majoritatea cazurilor, cauza cistitei este o infecție de tract urinar, apărând când bacteriile pătrund în vezică urinară și încep să se multiplice. Fenomenul se poate petrece cu bacterii prezente în mod natural în corp, al căror nivel se dezechilibrează și conduc la infecție și inflamație. Există însă și situații în care nu este responsabilă o infecție; anumite medicamente sau produse de igienă pot cauza inflamație. Majoritatea cazurilor de cistită sunt acute (apar subit); cistita intestițială presupune o afecțiune cronică, pe termen lung. Boala poate să afecteze orice persoană, însă femeile sunt mai predispuse.

Cistita simptome

Simptomele cistitei pot include:

 • Senzație frecventă de urinare
 • Senzație de durere/arsură/înțepătură la urinare
 • Nevoia de a urina după golirea vezicii urinare sau nevoia de a urina mai des
 • Urină închisă la culoare, tulbure sau urât mirositoare
 • Ușoară febră în combinație cu o infecție de tract urinar
 • Durere în zona pelviană
 • Hematurie (sânge în urină)
 • Durere în timpul contactului sexual
 • Senzație de presiune sau plenitudine a vezicii urinare
 • Crampe la nivelul abdomenului sau al spatelui
 • Stare generală proastă, de oboseală

De menționat că febra (peste 38 grade Celsius) și hematuria nu sunt simptome ale unei cistite, însă pot apărea în combinație cu alte simptome de infecție renală. Atunci când o infecție a vezicii urinare se extinde la nivelul rinichilor, poate deveni o problemă gravă de sănătate. Astfel, în plus față de simptomele de mai sus, simptomele unei infecții renale includ:

 • Greață
 • Vărsături
 • Durere la nivelul spatelui sau în lateralul corpului
 • Frisoane

cistita

Cistita în sarcină

Urina este în mod natural un produs steril, însă în timpul sarcinii tractul urinar se relaxează și se dilată, prin urmare șansele ca bacteriile să pătrundă în el sunt mai crescute. Astfel, te confrunți cu un risc mai mare de infecții de tract urinar, inclusiv cistită.

În cazul în care crezi că ai o infecție a vezicii urinare, trebuie să discuți cu medicul; acesta îți va recomanda un tratament sigur pentru sarcină. Odată diagnosticată, cel mai eficient mod de a trata infecția în sarcină constă într-un curs scurt de antibiotice. Este important să consumi apă din abundență. De asemenea, sucul de merișoare ajută la ameliorarea simptomelor de cistită.

Cistita la copii

Poate fi dificil de identificat cistita la copii deoarece simptomele pot să fie vagi, iar copiii de vârstă mică nu pot să comunice cu ușurință ceea ce simt. Simptomele posibile ale cistitei la copiii de vârstă mică pot include:

 • febră mai mare de 38 grade Celsius
 • stare de oboseală și slăbiciune
 • irascibilitate
 • apetit redus
 • vărsături

Copiii care au cistită pot să prezinte și simptome specifice adulților, precum durere la urinare, urinare mai frecventă și durere abdominală. Este important de investigat această afecțiune la copii deoarece poate indica o problemă de sănătate mai gravă, precum reflux urinar (cunoscut și sub denumirea de reflux vezico-uretral); acesta implică o problemă cu valva vezicii urinare, care permite urinei să curgă invers, către rinichi.

Cistita la femei

Femeile tinere alături de cele vârstnice sunt cele mai susceptibile cistitei, în special dacă au viață sexuală activă. Uretra feminină are doar 4 cm lungime, ceea ce permite bacteriilor un acces mai ușor la vezica urinară. Hormonii sexuali feminini influențează secrețiile vaginale, care la rândul lor afectează abilitatea bacteriilor de a supraviețui. Următoarele aspecte cresc predispoziția femeilor la infectare:

 • anumite faze ale ciclului menstrual
 • sarcina
 • menopauza
 • o histerectomie totală

Cistita la bărbați

Bărbații în general nu se confruntă cu un risc ridicat de a dezvolta cistită; acest aspect se datorează anatomiei sistemului reproducător masculin – uretra bărbatului este mai lungă, iar bacteriile care pătrund în ea trebuie să circule o distanță mai lungă pentru a intra în vezica urinară. Unii bărbați tind să dezvolte cistită mai târziu în viață. Atunci când o problemă cu fluxul urinar reprezintă un simptom, aceasta poate indica faptul că există o problemă cu glanda prostatică. Există câțiva factori care pot crește predispoziția pentru cistită la bărbat, inclusiv:

 • activitate sexuală care implică penisul
 • folosirea cateterelor urinare
 • o prostată mărită
 • afecțiuni medicale care slăbesc sistemul imunitar, precum HIV sau diabet
 • neeliminarea urinei o perioadă lungă de timp
 • pietre la vezica urinară

Cistita acută

Cistita acută reprezintă o inflamație bruscă a vezicii urinare sau a tractului urinar inferior. În cea mai mare parte a timpului este cauzată de o infecție bacteriană, respectiv infecție de tract urinar. Produsele de igienă iritante, o complicație a anumitor boli sau o reacție la anumite medicamente poate cauza cistita acută. Tratamentul pentru cistita acută datorată unei infecții bacteriene implică antibiotice. Tratamentul pentru cistita noninfecțioasă depinde de cauza subiacentă.

Cistita interstițială

Cistita interstițială sau sindromul vezicii dureroase reprezintă o afecțiune cronică a vezicii urinare. Este caracterizată de senzație de durere și presiune în zona vezicii urinare, precum și simptome localizate în tractul urinar inferior care au persistat mai mult de 6 săptămâni, fără să existe o infecție sau alte cauze clare. La femei poate să apară durere în timpul actului sexual. Simptomele variază de la ușoare la grave; la unele persoane simptomele pot să apară și să dispară, iar pentru altele persistă. Afecțiunea tinde să afecteze persoane de vârsta 30-40 ani, fiind mult mai comună la bărbați. Poate avea un impact semnificativ asupra stilului de viață, locului de muncă, sănătății emoționale și relațiilor, dar cu ajutorul tratamentului simptomele pot fi ținute sub control. Unele persoane cu cistită interstițială au și sindrom de colon iritabil, fibromialgie și alte sindroame dureroase.

Cistita hemoragică

Cistita hemoragică este definită ca o afecțiune inflamatorie difuză a vezicii urinare, datorată unui agent infecțios sau non-infecțios, care conduce la hemoragie din mucoasa vezicii; implică lezarea mucoasei vezicii și a vaselor de sânge care irigă interiorul vezicii. Cea mai comună cauză este o infecție bacteriană care răspunde de obicei prompt la tratament. Însă cistita hemoragică cronică și hemoragică apare adesea în urma chimioterapiei și radioterapiei pentru tratamentul malignităților pelviene. Cauzele infecțioase sunt mai puțin comune pentru acest tip de cistită, cu excepția gazdelor imunocompromise, precum pacienții de transplant de măduvă. Simptomele sunt inflamație a vezicii și sânge în urină. Există patru tipuri de cistită hemoragică, clasificate în funcție de cantitatea de sânge din urină.

 • Gradul 1 implică sângerare microscopică (nu este vizibilă)
 • Gradul 2 implică sângerare vizibilă
 • Gradul 3 implică sângerare cu mici cheaguri de sânge
 • Gradul 4 implică sângerare cu cheaguri de sânge suficient de mari să blocheze fluxul de urină și să implice îndepărtarea lor.

Cistita tratament

Cistita cauzată de o infecție bacteriană este în general tratată cu antibiotice. Este important de urmat întregul tratament cu antibiotice pentru a elimina complet infecția, chiar dacă simptomele se ameliorează după 1 zi de tratament. În cazul infecțiilor urinare repetate, se impune un tratament antibiotic de durată mai lungă, precum și evaluare din partea unui specialist pentru a verifica prezența unei anomalii la nivelul sistemului urinar. Când infecția este dobândită dintr-un spital, se pot impune mai multe tipuri de antibiotice, deoarece bacteriile acestea sunt mai rezistente. Femeile aflate în post-menopauză pot primi și o cremă vaginală cu estrogen. Cistita interstițială se poate trata cu medicație orală sau introdusă direct în vezica urinară, cu proceduri care manipulează vezica urinară (distensie a vezicii), cu stimulare nervoasă (impulsuri electrice ușoare pentru a ameliora durerea și a reduce frecvența urinărilor).

Tratamentul pentru cistita non-infecțioasă depinde de cauză. Dacă ești sensibilă la anumite produse cosmetice sau spermicide, prin evitarea lor se pot ameliora simptomele și preveni alte episoade. Atunci când cistita apare în urma chimioterapiei/radioterapie se urmărește gestionarea durerii, de obicei cu medicamente și hidratare pentru a elimina factorii iritanți din vezica urinară. Intervenția chirurgicală se impune pentru cazurile cronice și poate repara o problemă de natură structurală.

 

Surse: www.healthline.com,www.nhs.uk,www.cgbabyclub.co.uk,www.betterhealth.vic.gov.au, https://medlineplus.gov,www.urologyhealth.org,www.nhs.uk,www.ncbi.nlm.nih.gov, www.mayoclinic.org

Articolul urmator
Ceai de sânziene: cum ajută leacul din bătrâni pentru sănătate
Ceai de sânziene: cum ajută leacul din bătrâni pentru sănătate

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Copilul se mișcă mult în somn? Iată de ce și când trebuie să te îngrijorezi
  Copilul se mișcă mult în somn? Iată de ce și când trebuie să te îngrijorezi

  Copilul se mișcă mult în somn și ești îngrijorată din această cauză? Somnul este foarte important pentru sănătatea celor mici, ajutându-i să se dezvolte sănătos...

  7 tipuri de tuse și când trebuie să te îngrijorezi
  7 tipuri de tuse și când trebuie să te îngrijorezi

  Tusea este una dintre cele mai supărătoare afecțiuni ale copilului și reprezintă de fiecare data un motiv de neliniște pentru părinți. Există mai multe tipuri de tuse la copii și...

  Comportamentul antisocial la copil: cum îl recunoști și ce trebuie să faci
  Comportamentul antisocial la copil: cum îl recunoști și ce trebuie să faci

  Este normal ca, pe măsură ce cresc, copiii să manifeste comportamente sociale pozitive și negative sau unele tendințe antisociale, cum ar fi închidere, retragere în sine sau...

  Cum recunoști mușcătura de căpușă și ce trebuie să faci
  Cum recunoști mușcătura de căpușă și ce trebuie să faci

  Joaca în aer liber este minunată și vine cu o mulțime de avantaje, dar și dăunători. Căpușele, în special, pot transmite boli potențial periculoase, precum boala Lyme....

  Cum sa recunosti un suflet pereche din trecut
  Cum sa recunosti un suflet pereche din trecut

  Notiunile noastre romantice cu privire la intalnirea cu un suflet pereche, care apartine vietii noastre trecute, nu sunt o fantezie noua si ciudata. Acest lucru se datoreaza in principal...

  Colul uterin deschis: ce înseamnă și când să te îngrijorezi
  Colul uterin deschis: ce înseamnă și când să te îngrijorezi

  Colul uterin deschis prematur (insuficiența sau incompetența cervicală) este prezent la aproximativ 1-2% din sarcini. Apare, de regulă, în al doilea trimestru de sarcină și este...

  Placenta îmbătrânită: ce este și când să te îngrijorezi?
  Placenta îmbătrânită: ce este și când să te îngrijorezi?

  Placenta îmbătrânită este cunoscută în domeniul medical sub numele de placentă calcificată. Pe măsură ce sarcina progresează, apar schimbări la nivelul placentei....

  O recunoști? Acum este una dintre cele mai iubite prezentatoare TV!
  O recunoști? Acum este una dintre cele mai iubite prezentatoare TV!

  Este una dintre cele mai îndrăgite prezentatoare TV, iar aparițiile sale sunt întotdeauna impecabile. Ilinca Vandici, prezentatoarea emisiunii ”Bravo, ai stil” are...

  © 2023 Qbebe