Alimente recomandate in sarcina

Alimente recomandate in sarcina

Stefana Suchar

Dieta ta este foarte importanta cu atat mai mult atunci cand urmeaza sa devii mamica, deoarece tot ceea ce consumi  reprezinta principala sursa de substante nutritive pentru fat. De aceea, trebuie sa fii foarte bine informata si sa stii care sunt alimentele recomandate in sarcina si cele care iti pot face rau.

Alimentatia in timpul sarcinii trebuie sa contina fructe si legume proaspete, proteine si cereale intergrale. De asemenea, este recomandat sa mananci des, putin si cat mai variat pentru a evita disconfortul adus de un stomac plin.

Iata unele dintre cele mai importante alimente recomandate in sarcina:

1.Fructele si legumele

Daca esti insarcinata incearca sa mananci cel putin sapte portii de legume si fructe pe zi. Fructele si legumele constituie o sursa bogata de fibre, vitamine si minerale.

De asemenea, acestea contin si vitamina C, care este foarte importanta pentru tine si copilul tau. Aceasta accelereaza vindecarea ranilor si absoarbe fierul.

Fructele si legumele care contin vitamina C sunt: capsunile, pepenele, lamaia, portocala, papaya, rosiile, ardeii, verdeturile, varza, broccoli s.a.

O dieta bazata pe fructe si legume iti ofera necesarul de fibre si minerale care iti dau un tonus bun si multa energie.

Model de meniu pentru o zi:

O portie de fructe:

- 1 mar mediu;

- o banana medie;

- jumatate de cana de fructe taiate;

-o jumatatea de cana de suc de fructe.

O portie de legume:

- o ceasca de legume crude;

- o jumatate de cana de suc de legume.

2. Cereale

Unul dintre alimentele recomandate in sarcina sunt cerealele integrale  sau produsele care contin cereale. Pentru tine si copilul tau ar fi ideal sa consumi intre sase si noua portii de cereale pe zi.

Produsele care contin cereale integrale sunt recomandate pentru micul dejun si  sunt foarte bune, deoarece contin vitamina B, minerale, fibre si fier. De asemenea cerealele, contin acid folic, care dupa cum s-a demonstrat in mai multe studii ajuta la prevenirea unor defecte congenitale grave.

Consumul de cereale la micul dejun sau de alimente bogate in acid folic este foarte important inainte si in timpul sarcinii.

O portie de cereale:

- o felie de paine cu cereale;

- jumatate de cana de cereale fierte(orez, paste);

- o cana de cereale integrale cu lapte sau iaurt.

3.Produsele lactate

Daca vrei sa ai o dieta echilibrata in timpul sarcinii trebuie sa consumi cat mai multe produse lactate cu o cantitate redusa de grasime. Acestea sunt o bogata sursa de calciu atat pentru tine, cat si pentru copilul tau. De asemenea, produsele lactate reprezinta surse de vitamine A, B si D si proteine.

Vitamina A ajuta la cresterea bebelusului si previne eventualele infectii. Numeroase studii arata ca femeile insarcinate au nevoie de 1000 de mg de calciu in fiecare zi.

Alte surse de calciu se gasesc in legumele cu frunze verzi, fasole si mazare uscata, nuci, seminte si tofu.

 O portie de lactate:

- o ceasca de lapte sau iaurt;

- 200g branza naturala.

4. Proteinele

Daca esti insarcinata ai nevoie de 10g in plus de proteine decat in mod normal. In dieta ta zilnica trebuie sa se gaseasca in total aproximativ 60g de proteine. Acestea au un rol foarte important in dezvoltarea copilului, deoarece ajuta la construierea tesuturilor, a masei musculare si a anticorpilor. Alimentele bogate in proteine contin de asemenea, vitamina B si fier care sunt foarte importante pentru sange.

Proteinele se gasesc in carne macra, peste, oua, nuci, fasole uscata si mazare.

O portie de proteine:

- 100g carne slaba pui, vita sau peste;

- o jumatate de cana de fasole uscata fiarta;

- un ou;

- jumatate de cana de tofu;

- un  sfert de cana de nuci.

5. Apa

 Un lucru recomandat  atunci cand esti insarcinata este consumul de lichide, hidratarea. Ideal ar fi sa bei intre sase si opt pahare de apa pe zi.  Apa transporta substantele nutritive din alimentele pe care le consumi. De asemenea, previne constipatia, hemoroizii, balonarea si infectiile tractului urinar sau ale vezicii urinare.

Consumul suficient de apa mai ales in ultimul trimestru de sarcina impiedica deshidratarea care poate duce la nastere prematura.

 

 

Articolul urmator
La ce pericole îți supui bebelușul când consumi fast-food în sarcină, în mod regulat
La ce pericole îți supui bebelușul când consumi fast-food în sarcină, în mod regulat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tipuri de pește recomandate în sarcină
    Tipuri de pește recomandate în sarcină

    Peștele este unul dintre cele mai bune alimente pe care le poți consuma în sarcină. Da, ai citit bine! Deși multe viitoare mămici evita să mănânce pește în timpul...

    Top 3 specii de pește recomandate în diversificare
    Top 3 specii de pește recomandate în diversificare

    Carnea de pește nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. Este bogată în proteine, acizi grași omega-3, vitamine precum D și B2 (riboflavină) și minerale precum fier,...

    Spălături în urechi: când sunt recomandate
    Spălături în urechi: când sunt recomandate

    S-ar putea să fii tentată să iei un tampon de bumbac și să te apuci de îndepărtat ceara imediat ce o vezi sau simți. Însă știai că ceara de ureche protejează canalul...

    Lacrimi artificiale: când sunt recomandate?
    Lacrimi artificiale: când sunt recomandate?

    Lacrimile artificiale reprezintă o soluție oftalmică utilizată pentru a ameliora simptomele de ochi uscați și disconfort ocular asociate cu insuficiența lacrimală. Aceste soluții...

    Oboseala, slabiciune, puls neregulat? Top alimente bogate in potasiu
    Oboseala, slabiciune, puls neregulat? Top alimente bogate in potasiu

    Alaturi de calciu si sodiu, potasiul este un mineral esential pentru buna functionare a sistemului nervos, sistemului muscular, a inimii si a rinichilor. O deficienta de potasiu poate duce...

    Cele 7 alimente pe care le poți mânca în orice moment al zilei fără să te îngrași
    Cele 7 alimente pe care le poți mânca în orice moment al zilei fără să te îngrași

    Pentru a-ți menține silueta, nutriționiștii recomandă să incluzi permanent în meniul tău alimente bogate în fibre, ce se remarcă prin conținutul ridicat de fibre și...

    Ce alimente poți oferi bebelușului dacă suferă de reflux gastroesofagian?
    Ce alimente poți oferi bebelușului dacă suferă de reflux gastroesofagian?

    Refluxul gastroesofagian poate fi prezent la bebeluși întrucât sfincterul esofagian inferior (mușchiul ce face legătura dintre stomac și esofag) nu este încă pe deplin...

    8 alimente care cresc ureea serică
    8 alimente care cresc ureea serică

    Hrana nu este responsabilă doar de asigurarea unor nutrienți valoroși, ci influențează și modul în care diverse organe reușesc să îi transforme prin procesele metabolice....

    © 2024 Qbebe