ECONOMIDA

Analize in al doilea trimestru de sarcina

Unele mame spun ca al doilea trimestru de sarcina, adica din saptamana a 13-a pana in saptamana a 27-a de sarcina , este cel in care se simt cel mai bine, intrucat tensiunile de la nivelul sanilor, greturile de dimineata si oboseala se reduc sau dispar cu totul, iar disconfortul fizic al ultimei perioade a sarcinii este inca departe. In fiecare trimestru de sarcina este nevoie sa iti faci anumite analize si teste. Qbebe iti spune care sunt analizele pe care trebuie sa le faci in al doilea trimestru de sarcina.

   
  

 Exista anumite examinari pe care trebui sa le faci in fiecare trimestru de sarcina, deci implicit si in al doilea trimestru. La fiecare vizita ti se va lua greutatea, tensiunea arteriala, ti se va masura circumferinta abdomenului, si ti se vor recolta probe de urina. Toate aceste controale sunt necesare si recomandate de ginecologi pentru a ajuta medicul sa urmareasca evolutia sarcinii si sa sesizeze eventualele complicatii ce pot aparea pe parcurs.

  

In timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina va trebui sa faci teste de sange (triplu si cvadruplul test) pentru a observa daca exista riscul de avea un copil cu malformatii sau cu probleme genetice. Daca deja exista riscul unor astfel de defecte, fie pentru ca exista in familie alti membrii cu boli genetice sau diferite malformatii la nastere, fie ca varsta mamei este peste 35 ani, trebuie discutat cu medicul ginecolog pentru a face aceste teste mai devreme si mai in detaliu. Spre sfarsitul celui de-al doilea trimestru de sarcina se verifica glicemia mai ales in cazul diagnosticului de diabet gestational.

Testul de sange triplu

Testul de sange triplu are rolul de a verifica nivelul serului matern de alfa-fetoproteina, de estriol neconjugat si de gonadotropina corionica umana din sange. Daca aceste substante se gasesc in cantitati prea mari sau prea mici, atunci apare riscul unor deficiente ale tubului neural, cum ar fi Sindromul Down si Trisomia 18. Testul de sange triplu nu poate identifica o eventuala dereglare/boala a fetusului, este doar un instrument de screening pentru a identifica sarcinile care prezinta un grad mare de risc.

Triplul test poate fi efectuat de catre femeile sub 35 de ani, intre saptamanile 14 si 22 de sarcina, perioada optima fiind insa in intervalul 16-18 saptamani. Este un test de sange menit sa detecteze eventuale anormalitati ale fetusului, cum ar fi spina bifida, Sindromul Down sau Sindromul Trisomiei 18.


Testul de glicemie

In cazul testului de toleranta la glicemie, ginecologii il recomanda tuturor femeilor in al doilea trimestru de sarcina, indiferent daca sunt diagnosticate cu diabet gestational sau nu. Testul presupune sa bei un pahar de apa in care este dizolvat zahar, apoi va trebui sa astepti o ora, dupa care ti se va recolta sange. Asa ti se va stabili nivelul de glucoza. Nu trebuie sa faci nimic special pentru a te pregati pentru acest test.

Acest test este obligatoriu in cazul diagnosticarii cu diabetul gestational. Acesta este diabetul care apare la unele femei in timpul sarcinii din cauza insuficientei organismului de a secreta insulina in cantitati necesare pentru a mentine o glicemie in limite normale. Glicemia creste de obicei intre saptamanile 24 si 28 de sarcina.
Diabetul gestational este diferit de celelalte tipuri de diabet, prin faptul ca apare in timpul sarcinii si dispare dupa nastere.

Acest tip de diabet este factor de risc pentru aparitia hipertensiunii in timpul sarcinii. Copilul poate avea greutate crescuta la nastere, lucru care complica nasterea naturala. Femeile care au avut diabet gestational in timpul unei sarcini au risc crescut de a face diabet si la sarcinile urmatoare.
 

  

  

  

Cvadruplul test de sange

 

Acest test presupune screeningul malformatiilor fetale, un test care evalueaza concentratia sangvina a 4 hormoni: cei trei utilizati in cadrul triplului test (alfa-fetoproteina, beta-gonadotropina corionica umana (beta-hcg), estriolul neconjugat sau uE3) plus hormonul inhibin A.

Screening-ul markerilor serici materni a devenit un instrument important  in scopul identificarii sarcinilor cu risc crescut pentru anumite anomalii fetale, cum ar fi  trisomia 21 (sindromul Down) si trisomia 18 (sindromul Edwards).

 


Screening-ul consta in determinarea serica a unor analiti produsi de fat si placenta. Valorile obtinute pentru acesti markeri impreuna cu unele date clinice materne (varsta materna, varsta gestationala, greutate, rasa, status diabetic, fumat, numarul fetilor, fertilizare in vitro) sunt folosite intr-un model matematic complex (realizat cu ajutorul unor programe speciale de calculator) pentru a furniza un risc calculat. In laborator se stabileste o limita pentru fiecare conditie. Obtinerea unui risc crescut indica faptul ca valoarea obtinuta depaseste limita stabilita, dar nu are valoare diagnostica, ci mai degraba indica oportunitatea efectuarii unor investigatii suplimentare.

In functie de evolutia personala a sarcinii, s-ar putea sa fie necesar in cazul tau sa mai faci o serie de analize, de exemplu un test pentru identificarea sifilisului sau a altor boli cu transmitere sexuala ori infectii ale vaginului.

Cea mai bună poziție de dormit pentru fiecare trimestru de sarcină

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Durere profundă pentru Roxana Ionescu: a pierdut sarcina în ultimul trimestru
  Durere profundă pentru Roxana Ionescu: a pierdut sarcina în ultimul trimestru

  Roxana Ionescu este pusă la încercare de viață, aflându-se într-un moment de cumpănă. Frumoasa „Mama Natură" urma să nască, dar a pierdut sarcina chiar...

  Șocant! 70% din cele 4.000 de laboratoare pentru analize nu au contract cu statul
  Șocant! 70% din cele 4.000 de laboratoare pentru analize nu au contract cu statul

  Nereguli șocante în laboratoarele de recoltare a analizelor de sânge. Din câte se pare, nu se respectă normele de igienă și protocoalele medicale și aproape 70% dintre...

  De ce nu trebuie să mănânci înainte de analize
  De ce nu trebuie să mănânci înainte de analize

  Dacă te pregătești să-ți faci analize de sânge, trebuie să știi că nu trebuie să mănânci și să bei altceva decât apă, timp de 8 până la 12 ore...

  Examene și analize medicale permise în primii 2 ani de viață
  Examene și analize medicale permise în primii 2 ani de viață

  Primii doi ani din viața unui bebeluș înseamnă multă atenție din partea părinților săi. Aceștia îl vor îngriji cât mai bine pe cel mic, astfel...

  Jenna Dewan, insarcinata cu al doilea copil! Cine este tatal!
  Jenna Dewan, insarcinata cu al doilea copil! Cine este tatal!

  Felicitări din suflet pentru Jenna Dewan și Steve Kazee! Actrița și dansatoarea, în vârstă de 38 de ani, și iubitul ei actor, în vârstă de 43 de ani,...

  Adrian Streinu Cercel avertizează: „Toți cei născuți înainte de 1990 trebuie să-și faca aceste analize”
  Adrian Streinu Cercel avertizează: „Toți cei născuți înainte de 1990 trebuie să-și faca aceste analize”

  Medicul Adrian Streinu Cercel aduce în vedere un aspect foarte important, de care toți cei născuți înainte de 1990 ar trebui să țină cont!

  Ştiinţa confirmă: al doilea copil va fi un adult rebel certat cu legea
  Ştiinţa confirmă: al doilea copil va fi un adult rebel certat cu legea

  Un studiu american a ajuns la concluzia că al doilea născut este mai înclinat să fie adeptul unor comportamente indezirabile, inclusiv la maturitate. Iată explicaţia oamenilor de...

  © 2019 Qbebe