8 lucruri despre anticonceptionale pe care trebuie sa le stii

8 lucruri despre anticonceptionale pe care trebuie sa le stii

Ioana-Catalina Pavel

Anticonceptionalele, asa cum ne spune si denumirea, sunt niste pastile special create pentru a impiedica conceptia. Este important de stiut ca anticonceptionalele nu numai ca impiedica sarcina, dar o pot si elimina. Anticonceptionalele contin anumiti hormoni sintetici, estrogen si progesteron, care sunt produsi de organism in mod natural, si care, impiedica ovulatia. Practic, femeia care consuma anticonceptionale, consuma foarte multi hormoni. Unii medici spun ca anticonceptionalele au, insa, si efecte benefice asupra organismului.

1. Tratamentul anticonceptional scade riscul unor boli

Unul din efectele pozitive ale pilulei contraceptive, este acela ca scade riscul de cancer uterin si ovarian. Medicii de specialitate au evidentiat faptul ca tratamentul contraceptiv oral reduce riscul aparitiei cancerului ovarian cu 40 pana la 80% chiar dupa primul an de utilizare, prin scaderea ciclurilor ovulatorii, dar si riscul aparitiei cancerului de endometru, cu pana la 50%. Protectia oferita de pilule continua timp de 15 ani sau mai mult si dupa oprirea utilizarii, iar pe masura ce acestea sunt administrate pe perioade mai mari de timp, riscul de cancer ovarian scade. Astfel, analizele realizate de-a lungul anilor indica faptul ca femeile care au folosit contraceptive orale sunt mult mai putin susceptibile in a dezvolta cancer ovarian si endometrial fata de cele care nu au folosit.

2. Anticonceptionalele reduc durerea in timpul ciclului menstrual

Pentru adolescentele mai mari, care inca sufera de sangerari abundente sau crampe, doctorul ginecolog ar putea prescrie pilule/plasturi/injectii cu rol contraceptiv, chiar daca adolescenta nu are nevoie de metode de control a sarcinii. Aceste metode reduc efectele menstruale secundare cum sunt si durerile, deoarece acestea impiedica ovulatia si toate modificarile hormonale ulterioare care pot duce la dureri sau sangerari abundente. Unele adolescente care au probleme in a-si aminti sa ia pastila in fiecare zi, pot opta pentru injectii, care sunt luate o data pe luna. De asemenea, o asistenta va recomanda si suplimente de calciu sau o dieta cu alimente care sunt bogate in calciu. 

3. Anticonceptionalele pot avea efecte poztive asupra tenului

De obicei pilulele contraceptive au un efect pozitiv asupra tenului. Pilula cu drospirenona contine un nou hormon sintetic, drospirenona, care are un "efect antiandrogenic". Prin acest efect, drospirenona blocheaza actiunea naturala a androgenului in corpul tau, de stimulare a secretiei glandelor seboreice ce induce aparitia acneei. O asistenta medicala poate ajuta o adolescenta sa aleaga o pilula potrivita, poate una care sa reduca, de asemenea, acneea. O asistenta va lua in calcul si eventualele efecte secundare, cum ar fi fumatul, combinatie care este deosebit de periculoasa in timp ce se utlizeaza pilulele contraceptive.

  

4. Anticonceptionalele pot scadea productia de lapte a mamei

Folosite pe perioada alaptarii, hormonii din pilule pot sa scada productia de lapte al mamei, uneori dramatic, de aceea, numerosi medici recomanda utilizarea altor metode anticonceptionale in primele 3 luni dupa nastere pe perioada de alaptare ("Minuni la nastere", proiect Pro Vita).

5. Anticonceptionalele nu protejeaza organismul impotriva bolilor cu transmitere sexuala

Medicii si cercetatorii in domeniu spun la unison ca anticonceptionalele nu pot sa protejeze de bolile cu transmitere sexuala, doar prezervativul te poate proteja de acestea (sunt dovezi ca nici el nu asigura o protectie de 100%, ba chiar mult sub acest procent), iar eficienta anticonceptionalelor nu este 100%, ci undeva in jurul valorii de 99,7% cu anumite variatii in functie de tipul acestora. Nicio metoda contraceptiva nu iti poate garanta siguranta 100% impotriva sarcinilor nedorite (poate doar abstinenta totala).

  

6. Anticonceptionalele au efecte secundare


Cateva din efectele secundare pe care le produc anticonceptionalele sunt:

-tromboza venoasa

Cand au aparut primele pilule contraceptive, in anii '60, tromboza venoasa era un efect secundar cunoscut al pilulelor contraceptive, dar destul de rar. Efectele secundare rare fac si mai importanta cercetarea, in timp, a pilulelor contraceptive. Tromboza venoasa, cunoscuta si sub numele de flebita, desemneaza formarea unui cheag de sange la nivelul venei, ingreunand circulatia sangelui si favorizand aparitia varicelui. Cheagul se poate deplasa, antrenand complicatii, cea mai periculoasa dintre acestea fiind embolia pulmonara.

 -acnee

 -greata

 -balonare

 -dureri de cap

 -sensibilitatea sanilor

 -sangerari intre menstre

 -scaderea libidoului

 -varsaturi

 -tulburari de dispozitie

  

6. Anticonceptionalele nu sunt recomandate tuturor femeilor

Este bine ca femeile care sunt in urmatoarele situatii sa nu foloseasca anticonceptionale:

- posibila sarcina

- alaptare

- mai putin de 6 saptamani de la nastere

- sangerare vaginala neexplicata

- boala de ficat, fiere sau noduli in ficat in prezent sau trecut

- varsta peste 35 de ani

- fumat

- boala de inima, accident vascular cerebral, probleme de coagulare a sangelui hipertensiune arteriala, diabet zaharat in prezent sau trecut

- cancer la san, sau crestere anormala in dimensiuni a sanilor in prezent sau trecut

- migrena sau semne neurologice de focar (depistate de neurolog)

 

 

7. Consumul de anticonceptionale poate scadea fertilitatea


Un voluntar Pentru Viata intrebat fiind la o varsta respectabila, de ce fiica lor maritata de ceva ani, la varsta de 30 de ani, nu putea avea copii, raspunde prin intrebarea: Dar cati ani anterior, fata aceasta a folosit contraceptive, ori alte procedee avortive?

Adevarul este ca anticonceptionalele contin anumiti hormoni sintetici care fac ravagii in organele genitale feminine, se localizeaza in ficat pana la 3-4 ani si e posibil ca pruncul sa sufere de boli sau chiar sa cauzeze infertilitatea la anumite femei.

Dr. Radu Isaila in "Secretii si hormonii sintetici" spune: "Hormonii pe care ii contine un anticonceptional, adica estrogenul sintetic si progesteronul sunt de 50 de ori, iar progesteronul chiar de 1000 de ori mai puternici decat hormonii naturali." Este de la sine inteles ca excesul de hormoni poate dauna in diferite moduri organismului femeii.

Pierre Chaunu, medic istoric spune: "Nu exista o contraceptie, un avort si o sterilitate, ci toate formeaza un intreg, una dezvoltandu-se si fiind rezultatul celeilalte. La fel cum DRAGOSTEA, RELATIILE INTIME SI PROCREEREA SUNT UN INTREG".

8. Anticonceptionalele nu asigura lipsa unei sarcini 100% 

"Pilulele folosite astazi au doze hormonale scazute, - dar permit ovulatia si sarcina de 2-3 ori pe an (3-5% rata de esec) - deci exista si posibilitatea sarcinii in perioada folosirii anticonceptionalelor! Uneori copilul moare pentru ca uterul se usuca de la pilule. Nu impiedica conceptia (copilul este format si viu!) ci impiedica legarea lui de pantece- nidarea, aruncandu-l afara, adica avortandu-l!" ("Minuni la nastere", proiect Pro Vita)

  

 In ce proportie cunosteai aceste lucruri? Vei tine cont de ele pe viitor? 

Articolul urmator
Gemeni dizigoți: ce sunt și cum știi că porți în pântece o astfel de sarcină?
Gemeni dizigoți: ce sunt și cum știi că porți în pântece o astfel de sarcină?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă
    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă

    Ești pe punctul de a deveni mamă vitregă? Uite 9 lucruri de care trebuie să ții cont, pentru a menține o relație bună cu copilul.

    6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)
    6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)

    Ai grupa de sânge B3? Cu siguranță îți dorești să afli cât mai multe informații despre această grupă sanguină, care este și cea mai rară. Știai că doar 9% din...

    6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge
    6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge

    Să îți vezi copilul că plânge este una dintre provocările vieții de părinte. Chiar dacă te îngrijorează, te supără sau pur și simplu este frustrant să-ți vezi...

    Lucruri pe care orice copil cu sindromul Asperger ar vrea să le știi despre el și boala lui
    Lucruri pe care orice copil cu sindromul Asperger ar vrea să le știi despre el și boala lui

    Sindromul Asperger este inclus printre tulburările de spectru autist, iar persoanele care se confruntă cu un asemenea sindrom nu au, în general, dificultăți în privința...

    3 lucruri pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie
    3 lucruri pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie

    Care sunt lucrurile pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie? Ce lucruri vorbim în preajma lui sau cu el, şi nu realizăm că îl pot afecta negativ?

    5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri
    5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri

    În ceea ce privește travaliul, există multe informații false sau care nu se mai aplică în ziua de azi. Iată 5 lucruri de evitat atunci când te pregătești să naști.

    9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie
    9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie

    Atunci când ai un bebeluș, mai ales dacă este primul, nu știi întotdeauna la ce să te aștepți. E ușor să te îngrijorezi, însă vestea bună este că unele...

    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist
    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist

    Ann Anderson este medic specialist ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) la secția de neonatologie din cadrul unui spital de copii din Nebraska, SUA. Ea dezvăluie 7 lucruri pe care...

    © 2024 Qbebe