Cum decurge, de fapt, procesul fertilizării in vitro

Cum decurge, de fapt, procesul fertilizării in vitro

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În ultimii ani, tot mai multe cupluri apelează la fertilizarea in vitro pentru a-și împlini visul de a deveni părinți. Fertilizarea in vitro constă în proceduri complexe, folosite pentru a sprijini cuplurile infertile să obțină o sarcină ori pentru a se preveni transmiterea unor afecțiuni genetice. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos, poți descoperi nu numai ce demersuri sunt necesare pentru pregătirea anterioară fertilizării in vitro, ci și care sunt etapele pe care se bazează această procedură. 

Cum trebuie să te pregătești pentru fertilizarea in vitro

Înainte de a recurge la procedura de fertilizare in vitro, este recomandat să realizezi următoarele demersuri:

 • Consultă-te cu un medic endocrinolog și cu un medic specializat în reproducerea umană asistată;
 • Întâlnește-te cu un consilier familial cu competențe în reproducerea umană asistată pentru ca acesta să te pregătească pentru ceea ce va urma;
 • Stai de vorbă cu un medic nutriționist pentru a afla cum alimentația și stilul de viață pot influența succesul procedurii de fertilizare in vitro;
 • Alătură-te unui grup de susținere pentru persoanele care apelează la procedura de fertilizare in vitro;
 • Ia măsuri pentru a te asigura că ești sănătoasă: în acest scop, cu aprox. 3 luni înainte de a demara un ciclu de fertilizare in vitro, ai grijă să ai o alimentație echilibrată, ia vitamine prenatale, odihnește-te mai mult, limitează-ți consumul de produse cu cafeină și, dacă fumezi, renunță la acest obicei. 

femeie in halat alb pe care o tine de mâna doctorita ginecolog

Investigații care preced ciclul de fertilizare in vitro

Cu 30 de zile înainte de a începe un ciclu de fertilizare in vitro, folosindu-se ovulele tale și sperma partenerului, atât tu, cât și acesta, trebuie să efectuați teste precum:

 • Testarea rezervei ovariene: pentru a determina calitatea și cantitatea ovulelor, se recomandă efectuarea unor analize cum ar fi măsurarea nivelului hormonului de stimulare foliculară (FSH), estrogenului și al hormonului anti-mullerian (AMH);
 • Efectuarea unui screening pentru detectarea unor boli infecțioase: de exemplu, atât tu, cât și partenerul tău, veți fi testați pentru HIV;
 • Analiza spermei: pentru a se determina dacă nu cumva partenerul tău are probleme de fertilitate;
 • Investigarea uterului: medicul poate recomanda o ecografie, o sonohisterografie sau o histeroscopie. Aceasta din urmă implică introducerea unui endoscop cu fibră optică în cavitatea uterină. În ceea ce privește sonohisterografia, această procedură constă în vizualizarea uterului, la ecograf, în timp ce în cavitatea uterină se introduce o soluție salină sterilă;
 • Alte analize de sânge: printre acestea se numără, de exemplu, teste pentru boli genetice, măsurarea glicemiei, analize ce vizează funcționarea glandei tiroide etc.

cuplu intr-un cabinet medical

Cât durează un ciclu de fertilizare in vitro?

În general, un ciclu complet de fertilizare in vitro durează în jur de 4-6 săptămâni. În anumite situații, ciclul de fertilizare in vitro durează mai mult. Iată când se întâmplă așa:

 • Dacă ovarele nu reacționează așa cum ar trebui la medicamentele ce însoțesc procedura de fertilizare in vitro: de pildă, se poate ajunge la amânarea sau la anularea ciclului de fertilizare in vitro dacă nu se dezvoltă suficienți foliculi ovarieni (cavitatea ovarelor în care se dezvoltă ovulele). În aceste condiții, nu se produc nici suficiente ovule;
 • Dacă nivelul hormonilor este scăzut: uneori, ciclul de fertilizare in vitro se amână până când nivelul hormonilor atinge nivelul optim pentru mai multe șanse de succes;
 • Dacă se efectuează un screening al embrionilor: acest screening este necesar pentru detectarea anomaliilor genetice și poate prelungi durata ciclului de fertilizare in vitro cu încă 4-5 săptămâni. Screening-ul este recomandat pentru reducerea riscului de a pierde sarcina sau de a aduce pe lume un copil cu o boală genetică.

Care sunt etapele procesului de fertilizare in vitro

Acest proces complex implică următoarele etape:

Administrarea contraceptivelor orale

Pacientele care optează pentru fertilizarea in vitro trebuie să ia timp de 10-14 zile contraceptive orale sau estrogen înainte de a începe tratamentul de fertilizare. Acestea sunt utile nu numai pentru a preveni dezvoltarea chisturilor ovariene, ci și pentru a regla ciclul menstrual. În același timp, contraceptivele orale contribuie la creșterea numărului de ovule ce vor fi folosite pentru obținerea embrionilor.  

Stimularea ovariană

Pentru stimularea ovarelor, medicul prescrie injecții care conțin fie hormon FSH, fie hormon luteinizant sau o combinație între ambii hormoni. Aceste injecții se fac aprox. 9-11 zile și sunt necesare pentru dezvoltarea și creșterea numărului de ovule. 

femeie care isi face o injectie in abdomen

În etape de stimulare ovariană, pacientele pot fi chemate la clinica de fertilizare zilnic sau odată la două zile pentru monitorizare, care constă în:

 • Ecografie vaginală: pentru a se verifica modul în care se dezvoltă foliculii;
 • Analize de sânge: pentru a se măsura răspunsul organismului la tratamentul de stimulare ovariană. Nivelul estrogenului crește de obicei după dezvoltarea foliculilor, iar nivelul de progesteron rămâne scăzut până după ovulație. Dimensiunea foliculilor indică maturitatea ovulelor. Majoritatea foliculilor mai mari de 14 mm conțin un ovul matur.

Când se constată că ovulele sunt suficient de mature, pentru a se pregăti recoltarea lor, medicii recomandă ca pacientele să-și administreze încă o injecție cu 36 de ore înainte de momentul în care este programată recoltarea. 

Încep din nou tratamentul pentru fertilizare și sunt îngrozită...

Recoltarea ovulelor

Este procedura prin care ovulele sunt extrase, sub anestezie, din foliculii ovarieni. Pentru efectuarea recoltării ovulelor, medicul se ghidează ecografic pentru a introduce un ac fin, prin vagin, ca să ajungă la ovare. Ovulele recoltate sunt puse într-un recipient ce conține o soluție specială.

Fertilizarea ovulelor

Mai întâi, sperma este prelevată de la partener. După aceea, este injectată în fiecare ovul matur. În medie, cam 70% dintre ovulele mature sunt fertilizate cu succes. În urma fertilizării, ovulele se transformă în embrioni. 

Dezvoltarea embrionilor va fi monitorizată timp de 5-6 zile. Pentru ca aceștia să fie implantați în uter, trebuie să ajungă la stadiul de blastocist: să conțină 60-100 de celule, dar și o porțiune cu lichid. 

Transferul embrionilor

Procedura durează în jur de 20-30 de minute, nu este dureroasă și nu necesită anestezie. Astfel, o seringă atașată la capătul unei cateter conține unul sau mai mulți embrioni și este inserată prin cervix până la uter. După transfer, trebuie să mai aștepți aprox. 9-10 zile pentru a afla dacă embrionul s-a implantat cu succes în uter. 

femeie tanara fericita care se pregateste sa i se faca o injectie

După transfer, se recomandă să nu te implici în activități fizice solicitante. Printre manifestările cu care te poți confrunta în urma transferului de embrioni se numără:

 • Crampe ușoare;
 • O ușoară balonare;
 • Sensibilitate la nivelul sânilor: ca urmare a creșterii nivelului de estrogen;
 • Constipație.

Prezintă-te cât mai repede la medic în cazul în care, după transferul de embrioni, suferi din pricina crampelor moderate sau severe. 

La aprox. 12-14 zile de la transferul de embrioni, medicul îți va recomanda o analiză de sânge pentru a afla dacă ești sau nu însărcinată. 

Nu uita că succesul procesului de fertilizare in vitro depinde de numeroși factori, precum:

 • Vârsta mamei;
 • Statusul embrionilor: pentru a rămâne însărcinată, embrionii trebuie să fie bine dezvoltați;
 • Cauzele responsabile de infertilitate;
 • Stilul de viață;
 • Istoricul reproductiv: specialiștii în fertilitate spun că femeile care au născut au mai multe șanse să se bucure de reușită în cazul în care optează pentru fertilizarea in vitro.

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, Image by wirestock on Freepik

Surse articol: mayoclinic.org, mother.ly, my.clevelandclinic.org, sfatulmedicului.ro

Articolul urmator
Mulți au crezut că o femeie este infertilă doar pentru că se afla într-un scaun cu rotile. Soțul ei avea, de fapt, probleme de fertilitate
Mulți au crezut că o femeie este infertilă doar pentru că se afla într-un scaun cu rotile. Soțul ei avea, de fapt, probleme de fertilitate

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Soacra mea i-a spus soțului meu să divorțeze de mine În timpul tratamentelor de fertilizare in vitro
  Soacra mea i-a spus soțului meu să divorțeze de mine În timpul tratamentelor de fertilizare in vitro

  Relația dintre soacră și noră este adesea complicată. De multe ori, există un clinci între femeia care a crescut un bărbat și femeia cu care acesta alege să-și petreacă...

  Cum am învățat să-mi înțeleg cu adevărat copilul și să-l tratez așa cum merită, de fapt
  Cum am învățat să-mi înțeleg cu adevărat copilul și să-l tratez așa cum merită, de fapt

  Această mămică și-a dorit mereu ca fiul său să fie într-un anumit fel, însă dorințele sale nu corespundeau cu realitatea. Câțiva ani mai târziu, a...

  Nu știu cum să-i spun fiicei mele că fratele ei vitreg este, de fapt, tatăl ei biologic
  Nu știu cum să-i spun fiicei mele că fratele ei vitreg este, de fapt, tatăl ei biologic

  Din dorința de a-și proteja copiii, părinții pot ajunge să le ascundă lucruri deosebit de importante. Cu atât mai mult cu cât copiii ajung la maturitate, acestora le va fi...

  Mi s-a spus că bebelușul meu nenăscut a murit în pântec. Cum am descoperit că de fapt trăia
  Mi s-a spus că bebelușul meu nenăscut a murit în pântec. Cum am descoperit că de fapt trăia

  O viitoare mamă a fost anunțată de medici că bebelușul ei nenăscut a murit în uter. Devastată, aceasta a cerut o doua părere și a insistat să i se mai facă încă un...

  „Mi-am cheltuit toți banii pe fertilizare in vitro și acum trebuie să stau cu sora mea”. Povestea unei femei care și-a dorit cu orice preț să fie mamă
  „Mi-am cheltuit toți banii pe fertilizare in vitro și acum trebuie să stau cu sora mea”. Povestea unei femei care și-a dorit cu orice preț să fie mamă

  O femeie din Melbourne, Australia a rămas fără bani de chirie, după ce a cheltuit mai mult de 50.000 de dolari pe fertilizarea in vitro. A reușit să rămână însărcinată,...

  Mărturiile mămicilor: cum se simt, de fapt, contracțiile în travaliu
  Mărturiile mămicilor: cum se simt, de fapt, contracțiile în travaliu

  Suntem sigure că te-ai întrebat, măcar o dată în viață, cum se simt, de fapt, contracțiile și cât de mult dor. Ei bine, dacă nu ai devenit mămică până acum...

  Autismul, diagnosticat prin obiceiurile din copilărie. Cum arată, de fapt, viața unui copil cu autism
  Autismul, diagnosticat prin obiceiurile din copilărie. Cum arată, de fapt, viața unui copil cu autism

  Cum e să trăiești într-o lume complet diferită de lumea celor din jur, pe care nu o poate înțelege cu adevărat nimeni? Mai mult, cum e să nu ai idee de ce ești așa de...

  Oaia neagră a familiei: ce înseamnă, de fapt, acest termen și cum îți dai seama dacă te încadrezi?
  Oaia neagră a familiei: ce înseamnă, de fapt, acest termen și cum îți dai seama dacă te încadrezi?

  Expresia “oaia neagră a familiei” se folosește, de regulă, atunci când ne referim la cineva cu un caracter atipic, adesea prost ințeles, și care e de multe ori...

  © 2023 Qbebe