ABC-ul viitorilor părinți: Scurt ghid pentru perioada de preconcepție

ABC-ul viitorilor părinți: Scurt ghid pentru perioada de preconcepție

Qbebe.ro

Există destule moduri prin care viitorii părinți își pot spori fertilitatea, șansele de a avea o sarcină sigură și un viitor bebeluș sănătos, chiar dacă statisticile actuale pot fi descurajatoare pentru cuplurile care încă nu avut parte de succes.

În România, infertilitatea este o problemă care nu poate fi ignorată. Diagnosticarea se face după 1 an de încercări fără succes în cazul tinerilor și după 6 luni dacă femeia a împlinit vârsta de 35 de ani.

Conform primului studiu de analiză a problemelor de infertilitate din România, realizat de Asociația pentru Reproducere Umană din România, 27% dintre cuplurile care au încercat să conceapă un bebeluș, într-un interval de 1-5 ani, nu au reușit. La aceștia se mai adaugă 11% dintre cupluri, care eșuează la acest capitol, deși încearcă demai bine de 5 ani.

femeie insarcinata care tine pe burtica o pereche de pantofi pentru bebelusi

Ca idee, un cuplu de 25 de ani, care nu se confruntă cu probleme de sănătate, are 25% șanse să obțină o sarcină din prima lună, 70% să reușească să conceapă în prima jumătate de an și 85% șanse după un an de zile.
Procentele scad odată cu înaintarea în vârstă. Iar pe lângă asta, pot exista diverși factori care cauzează infertilitate și culpa poate fi în egală măsură a femeilor sau a bărbaților.

Evaluarea stării de sănătate

Un bun punct de plecare este ca tu și partenerul tău să faceți analize pentru a identifica orice probleme de sănătate existente.

80% dintre cazurile de infertilitate care sunt diagnosticate, sunt cauzate de probleme ale spermatozoizilor, probleme ale trompelor uterine sau probleme de ovulație și majoritatea dintre acestea pot fi tratate si rezolvate. Între 10% și 15% dintre cazuri nu se poate identifica o cauză exactă.

Chiar și în cazurile de infertilitate inexplicabilă, se recomandă apelarea la consilierea preconcepțională. Aceasta poate fi o practică folositoare în toate cazurile, întrucât schimbarea stilului de viață poate corecta o eventuală problemă care nu a putut fi găsită de specialist.

Monitorizarea ciclului menstrual și identificarea perioadei fertile

Ciclul menstrual și ovulația regulate sunt condiții esențiale pentru obținerea unei sarcini. De aceea, este extrem de important să cunoști ce se întâmplă în corpul tău luna de luna.
Menstruația este doar prima parte a ciclului menstrual, care are loc după ce ovulul eliberat la ovulație nu a fost fertilizat. Sângerările durează, de regulă, între 3 și 7 zile în fiecare lună și sunt determinate de fluctuațiile hormonale normale, care apar în lipsa fecundării ovulului și care determină uterul să se contracte și să se elibereze de mucoasa uterină formată în ciclul menstrual anterior.

Imediat după menstruație începe faza foliculară, în care mucoasa uterină se îngroașă și stratul interior al uterului se pregătește pentru posibilitatea susținerii unui ovul (aflat și el în dezvoltare), care ar putea fi fecundat.
A treia etapă este faza de ovulație, în care ovulul ajuns la maturitate este eliberat din ovar. Acesta trăiește în trompa uterină 12-24 de ore, iar dacă nu este fertilizat de un spermatozoid în acest interval, se dezintegrează. Este important de știut că spermatozoizii pot supraviețui cel mult 5 zile în interiorul sistemului reproducător al unei femei, așa că cele 5 zile de dinainte și ziua ovulației reprezintă perioada fertilă, în care instalarea unei sarcini este posibilă.

După ovulație, începe sa se producă progesteron și apoi estrogen, pentru a ajuta la pregătirea endometrului pentru o posibilă sarcină. Daca ovulul nu este fertilizat, nivelurile de estrogen și progesteron se reduc, iar mucoasa uterină îngroșată se descompune și corpul o elimină.

femeie care tine in mana un calendar de ovulatie

Identificarea momentului ovulației este un aspect important, pe care trebuie să-l cunoască orice femeie care dorește să aibă o sarcină. Există numeroase metode în acest sens, atât cele de natură simptomatică, cât și folosirea unor teste speciale pentru depistarea ovulației.

Menstruațiile neregulate și orice alte probleme legate de ciclul menstrual pot face dificilă identificarea momentului ovulației. De asemenea, ele pot semnala existența unor alte probleme de sănătate, așa că este bine ca femeile să-și monitorizeze ciclul chiar și în afara perioadelor în care plănuiesc să aibă un copil. Istoricul poate fi extrem de folositor în diagnosticarea unor eventuale probleme și implicit, pentru soluționarea cât mai rapidă a acestora.
De multe ori, nu este nevoie neapărat de recurgerea la un tratament cu hormoni sau cu medicamente, problemele putând fi rezolvate și într-un mod mai puțin invaziv, cu mai puține efecte secundare.

Femeile pot alege o alternativă bazată pe ingrediente active din plante, care stimulează fertilitatea: ProFecund este un supliment a cărui formulă unică combină extracte de Vitex, Maca și Quatrefolic – cea mai eficientă formă a acidului folic, care se asimilează în proporție de până la 100%.

Studiile recente nu fac altceva decât să confirme proprietățile de creștere a fertilității oferite de Vitex și Maca, plante care reglează secreția hormonilor implicați în procesul de reproducere.

Evaluarea calității spermei

Un lucru pe care nu îl conștientizează multe persoane este că virilitatea și fertilitatea sunt două lucruri total diferite. Pe lângă asta, bărbații produc spermatozoizi pe tot parcursul vieții, începând de la pubertate. Din aceste două motive, la care se adaugă reticența bărbaților în a se testa, depistarea unor probleme de fertilitate pe linie simptomatică poate fi mult mai dificilă decât în cazul femeilor.

Cu toate acestea, bărbații sunt depistați cu probleme de infertilitate în 50% dintre cazuri. De aceea, o vizită preconcepțională la medic este întotdeauna o idee grozavă. Spermograma este singura metodă prin care se poate determina numărul și calitatea spermatozoizilor și se poate evalua cu precizie fertilitatea masculină.
În cazul în care rezultatele nu se încadrează în parametri, se mai pot face și alte analize pentru a diagnostica problema. Partea bună este că există mai multe moduri de a îmbunătăți calitatea spermei, inclusiv prin intermediul unor suplimente bazate pe ingrediente naturale, cum este, de exemplu, ProFecund B.

Acest supliment stimulează fertilitatea masculină, atât prin creșterea numărului de spermatozoizi, cât și prin îmbunătățirea calității acestora. Efecte benefice s-au înregistrat în cazuri de azoospermie, astenosospermie, oligospermie, teratospermie. În plus, are și capacitatea de a îmbunătăți rezistența la stresul fizic și mintal și îmbunătățește libidoul și performanțele intime la bărbați. Cu alte cuvinte, este benefic și bărbaților care nu au probleme identificate de fertilitate.

În concluzie, putem spune că în zilele noastre există multe moduri prin care viitorii părinți își pot creștere fertilitatea. Schimbarea stilului de viață, în sensul de a opta pentru o alimentație sănătoasă, evitarea sedentarismul, a stresul și expunerii la poluare, precum și consultarea unui specialist și urmarea unei cure cu ProFecund pentru stimularea fertilității, reprezintă pașii pe care cuplurile trebuie să le urmeze atunci când vor să-și mărească familia.

Articolul urmator
Perioada sarcinii prin ochii unei femei cu dizabilități. „Nu mai subestimați persoanele cu dizabilități!”
Perioada sarcinii prin ochii unei femei cu dizabilități. „Nu mai subestimați persoanele cu dizabilități!”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ghid de „supraviețuire” pentru părinți - Cum să ne înțelegem mai bine fiicele adolescente
  Ghid de „supraviețuire” pentru părinți - Cum să ne înțelegem mai bine fiicele adolescente

  Știm cu toții că adolescenții pot avea anumite comportamente dificile, sau mai greu de înțeles pentru unii părinți. Câteodată se creează o lacună înte părinte...

  Vești bune pentru părinți: vor primi zile libere ca să stea acasă cu copiii, pe perioada cât școlile sunt închise
  Vești bune pentru părinți: vor primi zile libere ca să stea acasă cu copiii, pe perioada cât școlile sunt închise

  Vacanța celor mici poate reprezenta o problemă reală pentru mulți părinți, luând în considerare situația actuală. After school-urile fiind închise, mulți micuți...

  Ghid de administrare a paracetamolului la copii. Atenție, părinți! Administrat greșit poate fi toxic!
  Ghid de administrare a paracetamolului la copii. Atenție, părinți! Administrat greșit poate fi toxic!

  Paracetamolul este un medicament, pe cât de benefic, pe atât de periculos dacă nu este administrat corect. De aceea mulți medici atrag atenția părinților în această...

  Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți
  Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți

  Spălarea corectă a mâinilor este un subiect important, dezbătut vehement în ultimii ani. Iată tot ce ai nevoie să știi despre spălarea mâinilor copilului tău.

  S-a publicat noua structură a anului școlar. Semestrul al doilea va fi mai scurt cu o săptămână
  S-a publicat noua structură a anului școlar. Semestrul al doilea va fi mai scurt cu o săptămână

  Noua structură a anului școlar 2020-2021 a fost publicată în Monitorul Oficial. Cea mai importantă modificare este reducerea numărului de săptămâni de cursuri de la 34 la...

  Eructația la bebeluși: ghid complet pentru părinți
  Eructația la bebeluși: ghid complet pentru părinți

  Eructația este un obicei foarte important în alăptare și se referă la eliminarea aerului pe care bebelușul îl înghite, atunci când mănâncă. Dacă sari...

  Tabel cu temperatura la bebeluși: ghid complet pentru părinți
  Tabel cu temperatura la bebeluși: ghid complet pentru părinți

  Tabelul cu temperatura la bebeluși trebuie să fie un reper pentru toți părinții. În special când discutăm despre bebeluși, ei sunt mult mai sensibili la anumite...

  Greutatea fătului pe săptămâni: ghid complet pentru părinți
  Greutatea fătului pe săptămâni: ghid complet pentru părinți

  Încă din prima clipă în care ți s-a confirmat faptul că ești însărcinată, pe lângă entuziasmul enorm, vei deveni tot mai preocupată de evoluția sarcinii...

  © 2023 Qbebe