Infertilitatea secundară. De ce nu pot rămâne însărcinată după ce am născut

Irina Olteanu - Redactor Senior

Deși multe cupluri nu realizează acest lucru, infertilitatea nu este doar o problemă specifică la prima sarcină, ci poate apărea și ulterior în viață, chiar dacă ai deja un copil. Nu este vorba despre efectul primei sarcini, ci mai degrabă de alte afecțiuni trecute cu vederea sau apărute între timp. Iată de ce se întâmplă acest lucru și ce sfaturi oferă medicul specialist.

Ce este infertilitatea secundară

Infertilitatea secundară reprezintă inabilitatea de a obține o sarcină sau de a duce o sarcină la termen după ce anterior ai avut o naștere. Organizația Mondială a Sănătății extinde definiția înglobând în cadrul său și femeile care au suferit avorturi spontane repetate sau nașterea unui copil mort în urma unei sarcini duse la termen și care nu mai reușesc acest lucru.
Prin comparație, infertilitatea primară este atunci când un cuplu care nu a mai avut copii nu poate concepe. Multe persoane pot crede că este mai comună cea primară, însă în realitate statistica este împărțită. Astfel, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), 11% dintre cuplurile care au deja un copil experimentează infertilitate secundară (aproximativ 4 milioane de familii din SUA sau jumătate din cazurile de infertilitate). Din păcate, acestea au tendință mai mare să amâne căutarea ajutorului profesional, tocmai pentru că au deja un copil.

Domnul doctor Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie, directorul clinicii Genesis-Athens din Bucuresti, membru al Societății Elene de Obstetrică și Ginecologie și al Federației de Medicină Fetală din Londra (Marea Britanie) www.vythoulkas.ro completează:

"Infertilitatea secundară este relativ frecventă, primul studiu de infertilitate din România, realizat la inițiativa Asociației de Reproducere Umană, arată că 19% dintre cuplurile care încearcă să obțină a doua sarcină nu reușesc din pricina acestui tip de infertilitate. Infertilitatea secundară este mai greu de diagnosticat pentru că multe cupluri cred că daca ai un copil obținut pe cale naturală, nu ai cum să nu obții și cea de-a doua sarcină. Și nu este așa. În anii care s-au scurs până la încercarea obținerii unei noi sarcini pot să apară patologii care să împiedice obținerea celei de-a doua. Apoi, există o resemnare mai mare în rândul acestor cupluri, pentru că au deja un copil și nu întotdeauna merg la medicul specialist în infertilitate pentru rezolvarea problemei." 

infertilitatea secundara

Cauze pentru infertilitatea secundară

Infertilitatea secundară este cauzată de aceleași probleme ca și cea primară, respectiv:
- Infertilitate masculină - număr redus de spermatozoizi sau absența spermatozoizilor, probleme cu forma lor sau cu mișcarea acestora
- Probleme cu ovulația - neregulată sau inexistentă
- Trompe uterine blocate
- Endometrioză
- Fibroame uterine
- Pierderi de sarcină recurente
- Probleme imunologice (cu celulele natural killer NK sau cu anticorpii antispermatici)
- Mucus cervical ostil
- Probleme cu endometrul
- Adeziuni sau cicatrici uterine
- Mai există și posibilitatea de cauze inexplicabile

Uneori pot fim implicați și factori care țin de stilul de viață (fumatul joacă un rol important în acest sens) sau medicamentele pe care le administrezi.
Din punct de vedere statistic, aproximativ o treime din cazuri au la bază probleme de infertilitate masculină, o altă treime probleme de infertilitate feminină, iar ultima treime probleme care țin atât de bărbat cât și de femeie sau rămân fără explicație clară.

"Sunt aceleași categorii care există și în cazul infertilității primare. Nu există categorii mai expuse sau mai puțin expuse decât în cazul fertilității primare. O a doua sarcină nu apare din aceleași motive din care nu apare nici prima oară. Sunt aceleași patologii des întâlnite: endometrioza, patologii ale trompelor uterine, probleme ale spermogramei" subliniază domnul doctor Andreas Vythoulkas. 

De ce nu pot rămâne însărcinată a doua oară

Această întrebare frământă pe multe persoane care se confruntă cu infertilitate secundară. Însă aceasta poate apărea în primul rând dacă ai vârsta mai mare decât la prima sarcină (de exemplu, la 38 de ani fertilitatea scade natural semnificativ comparativ cu 35 de ani). Apoi, dacă ai un alt partener, poate fi vorba de o problemă nediagnosticată de infertilitate sau poate să fi dezvoltat între timp o problemă de fertilitate. De asemenea, poate fi vorba despre o problemă de fertilitate care s-a agravat, de exemplu dacă ai endometrioză sau boala ovarului polichistic; este posibil ca rezerva ovariană să fi scăzut între timp. Și greutatea poate influența fertilitatea; astfel, dacă ești sub sau supraponderală poate apărea o problemă cu ovulația la femei, respectiv cu sănătatea spermei la bărbați. Mulți proaspeți părinți ajung să acumuleze în greutate, ceea ce poate conduce la probleme de fertilitate. Mai există și posibilitatea ca între timp să fi apărut o problemă de sănătate necunoscută, de exemplu tu sau partenerul ai dezvoltat diabet sau iei medicamente pentru tensiune sau suferi de depresie; aceste afecțiuni și tratamentele asociate pot influența fertilitatea. Sunt și situații în care ultima sarcină a cauzat o problemă de fertilitate sau complicații, precum o infecție pelviană sau mai multe proceduri de tip dilatație și chiruretaj pot conduce la adeziuni uterine sau trompe uterine blocate. În urma unei cezariene se poate dezvolta un țesut de tip cicatricial, care joacă un rol în gradul de fertilitate. Nu în ultimul rând, poate să nu existe un motiv anume pentru care nu poți rămâne însărcinată, chiar dacă ai născut deja, sunt și situații în care medicina nu are un răspuns.

"Nu există lucruri pe care le poate face o femeie decât să încerce să rămână însărcinată cât mai repede după prima sarcină. Sau, în cazul în care există ceva patologii, dar totuși a fost obținută o sarcină, e nevoie de mai mare atenție atunci când se încearcă obținerea celei de-a doua sarcini. Și mai este ceva: în momentul în care cea de-a doua sarcină nu apare după un an de încercări, tot medicul specialist în infertilitate este soluția", spune doctor Andreas Vythoulkas

infertilitatea secundara

Când trebuie să mergi la medic

Dacă ai vârsta mai mică de 35 de ani, ar trebui să apelezi la medic în cazul în care nu reușești să concepi după 1 an de încercări. În cazul în care ai vârsta peste 35 de ani, ar trebui să apelezi la medic după 6 luni. De asemenea, indiferent de vârstă, trebuie să apelezi la medic după două pierderi consecutive de sarcină. Momentul în care apelezi la ajutor de specialitate nu trebuie amânat prea mult deoarece unele cauze de infertilitate se agravează, iar odată cu trecerea timpului îți vor scădea șansele de sarcină. Faptul că ai reușit să rămâi însărcinată în trecut nu îți garantează că vei reuși singură din nou.

Testele specifice pentru infertilitate secundară sunt aceleași ca și pentru infertilitate primară; atât bărbatul cât și femeia trebuie să beneficieze de investigații specifice. De asemenea, este posibil să ai un partener diferit de cel cu care ai avut primul copil, așa că trebuie să beneficiați de un consult de specialitate (chiar dacă el sau tu sunteți deja părinți).
În final, trebuie să reții că atunci când te confrunți cu infertilitate secundară ai cu siguranță o vârstă mai înaintată decât atunci când ai conceput primul copil; vârsta este principalul factor care influențează fertilitatea.

"În mod normal, sarcina nu afectează în niciun fel infertilitatea. Dimpotrivă, organismul unei femei se reface după sarcină, iar în primii doi ani după naștere, există șanse mari de apariție a unei noi sarcini pe cale naturală. Există însă cazuri în care rămân aderențe după operație și acestea pot împiedica apariția unei alte sarcini ulterior", concluzionează domnul doctor Andreas Vythoulkas.  

Citește și: Infertilitatea: probleme emotionale pe care nu ti le spune nimeni si rezolvarea lor 


Surse: www.mayoclinic.org; https://ivi-fertility.com; www.verywellfamily.com; www.who.int

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  O femeie a născut la 4 ore după ce a aflat că este însărcinată
  O femeie a născut la 4 ore după ce a aflat că este însărcinată

  Miracolele chiar există! O femeie din Marea Britanie, care a devenit mamă la 4 ore după ce a aflat că este însărcinată, este dovada clară a acestui lucru!

  Surpriză! Vedeta Game of Thrones a născut primul ei copil. Nimeni nu știa nici măcar că este însărcinată
  Surpriză! Vedeta Game of Thrones a născut primul ei copil. Nimeni nu știa nici măcar că este însărcinată

  Veste mare la Hollywood! Natalie Dormer, actrița care a interpretat rolul lui Margaery Tyrell în serialul „Game of Thrones” a devenit mămică! Vedetă a făcut recent...

  Povestea mamei de 38 de ani, care a fost gravidă timp de un deceniu. A născut cu 3 luni în urmă și este însărcinată cu cel de-al 16-lea copil.
  Povestea mamei de 38 de ani, care a fost gravidă timp de un deceniu. A născut cu 3 luni în urmă și este însărcinată cu cel de-al 16-lea copil.

  Patty Hernandez din Carolina de Nord (SUA) este mama a 15 copii, iar în prezent este însărcinată cu cel de-al șaisprezecelea. Descoperă din articolul de mai jos cum se...

  Încă o graviduță în showbiz! Nicole Cherry este însărcinată! „Din inimile noastre s-a mai născut încă una. Am învățat ce e iubirea absolută”
  Încă o graviduță în showbiz! Nicole Cherry este însărcinată! „Din inimile noastre s-a mai născut încă una. Am învățat ce e iubirea absolută”

  În ultimele zile s-a tot zvonit că Nicole Cherry ar fi însărcinată. Ei bine, iată că speculațiile s-au adeverit, artista anunțând în urmă cu puțin timp că,...

  A născut acum 5 luni și e din nou însărcinată! Artista va avea gemeni!
  A născut acum 5 luni și e din nou însărcinată! Artista va avea gemeni!

  Cântăreața de muzică populară, Letiția Moisescu, cunoscută drept „Leticia”, a născut prima oară în urmă cu cinci luni, iar acum este din nou...

  Lavinia a născut la 9.000 de metri altitudine în avion. Nici măcar nu știa că e însărcinată
  Lavinia a născut la 9.000 de metri altitudine în avion. Nici măcar nu știa că e însărcinată

  O femeie a născut în avion, la peste 9.000 de metri altitudine! Proaspăta mămică a avut parte de surpriza vieții sale, fiindcă nu știa că este însărcinată.

  O îndrăgită cântăreață a născut în secret. Nici prietenii ei nu știau că este însărcinată
  O îndrăgită cântăreață a născut în secret. Nici prietenii ei nu știau că este însărcinată

  Are 45 de ani și a născut o fetiță după ce a ținut totul secret, inclusiv față de prieteni.

  De ce am ascuns de șefii mei faptul că am fost însărcinată și am născut al doilea copil
  De ce am ascuns de șefii mei faptul că am fost însărcinată și am născut al doilea copil

  Să reușești să îmbini responsabilitățile de mamă cu cele care țin de viața profesională este o mare provocare. Lucrurile se complică și mai mult când nu ai doar un...

  © 2022 Qbebe