Burtici fericite

De ce am pierdut sarcina în trimestrul 2? Cauze și simptome

Este cunoscut faptul că cel de-al doilea trimestru este cel mai liniștit din timpul sarcinii. Este perioada în care mama scapă de grețurile și stările neobișnuite din primele luni și se bucură de primele mișcări ale bebelușului. Riscul de avort scade considerabil față de primul trimestru, dar cu toate acestea, există cazuri nefericite în care sarcina se oprește din evoluție în trimestrul 2. Iată care sunt principalele cauze ce conduc la pierderea sarcinii în trimestrul 2, precum și simptomele ce indică faptul că există o problemă în sarcină.

Pierderea unei sarcini este e experiență traumatizantă pentru orice mamă, indiferent de perioada la care fătul se oprește din evoluție. Este un moment greu pentru ambii părinți, din care nu lipsesc mustrările de conștiință, sentimentul de vinovăție și întrebările de forma “De ce noi?”. Aproximativ 2 – 3% dintre sarcinile ajunse în stadiul 2 de dezvoltare se pot opri din evoluție, rată mult mai mică față de primul trimestru, când riscul de avort spontan este mai mare.

Simptome sarcină oprită din evoluție în trimestrul 2

Pierderea sarcinii în al doilea trimestru poate apărea între săptămânile 13 – 20, când fătul se oprește din evoluție. Printre simptomele principale se numără:

 • Sângerări. Indică, de regulă, probleme cu placenta, dar pot fi și un semn că cervixul se deschide în absența travaliului, lucru ce conduce inevitabil la apariția contracțiilor.
 • Crampe. Pierderea sarcinii în trimestrul 2 poate fi provocată de un travaliul prematur.
 • Lipsa mișcărilor fetale. Majoritatea femeilor simt mișcările bebelușului începând cu săptămâna 20.

sarcina-oprita-din-evolutie

Spre deosebire de avortul spontan, apărut de regulă în primul trimestru de sarcină, când există un caz de moarte fetală în uter produsul de concepție nu este eliminat. Asta face ca mare parte din femeile ce pierd sarcina în trimestrul 2 să nu aibă semne clare. Mai mult decât atât, există situații în care placenta încă elimină hormoni, lucru ce-i poate da mamei senzația că sarcina decurge normal. Sarcina oprită din evoluție este confirmată în timpul unui consult de specialitate, în care medicul va încerca să găsească bătăile cordului fetal.

Sarcină oprită în evoluție, în trimestrul 2: cauze

Fără doar și poate, pierderea unei sarcini este cel mai greu moment din viața unei femei. Suferința este mare, recuperarea psihică necesită timp, iar pentru asta este nevoie de răspunsuri. Nimeni nu se gândește că poate trece prinr-o astfel de pierdere și, cu toate acestea, se întâmplă să apară nedoritul “sarcina s-a oprit din evoluție”. Iată care sunt principalele cauze ce determină pierderea bebelușului în trimestrul 2!

Citește și: 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre fiecare trimestru de sarcina

Anomalii cromozomiale

Pot fi considerate principalele cauze pentru care se opresc din evoluție toate sarcinile, nu numai cele din trimestrul 2. În ceea ce le privește pe acestea din urmă, aproximativ un sfert sunt provocate de anomaliile cromozomiale.

Malformații congenitale

Fie sunt moștenite, fie se pot dezvolta în timpul sarcinii din cauza unei infecții, sau în urma contactului cu anumite medicamente, toxine sau chimicale. Malformațiile la inimă sau creier descoperite în timpul evoluției fătului fac ca sarcina să nu mai fie viabilă.

Placenta abruptio

Problemă la nivelul placentei manifestată prin separarea prematură a placentei de peretele uterului, unde este fixată pe toată durata sarcinii. Desprinderea placentei înainte de termen oprește fătul din evoluție din cauza întreruperii alimentării cu oxigen și elemente nutritive necesare dezvoltării. Aceasta se manifestă prin:

 • Sângerări vaginale
 • Dureri abdominale
 • Contracții uterine
 • Dureri de spate

Insuficiență cervicală

Cunoscută și sub numele de incompetență cervicală, se manifestă prin deschiderea cervixului înainte ca sarcina să ajungă la termen. Sunt femei care prezintă această problemă după o primă naștere dificilă, ori după o intervenție chirurgicală la nivelul cervixului, sau din cauza prezenței unor malformații congenitale la nivelul uterului. Insuficiența cervicală poate fi și asimptomatică, dar principalele semne ce indică această problemă sunt:

 • Crampe abdominale
 • Presiune pelviana
 • Sângerări vaginale
 • Dureri de spate

Infecții

Infecțiile uterine reprezintă o altă cauză comună pentru pierderea sarcinii în trimestrul 2. Din câte se pare, orice infecție netratată corect poate provoca un avort spontan, sau oprirea sarcinii din evoluție, iar printre acestea se numără:

 • Vaginoza bacteriană
 • Vaginita virală
 • Chlamydia
 • Gonoree
 • Thricomonas vaginalis

pierdere-sarcina-trimestrul-doi

Prezența bolilor cronice

Prezența unei afecțiuni cronice necesită de două ori mai multă grijă în timpul lunilor de sarcină. Asta face ca lipsa unui stil de viață sănătos, a unei medicații corespunzătoare și a unui control periodic să crească riscul de moarte fetală în uter. Principalele boli cronice sunt:

 • Hipertensiune arterială
 • Diabet
 • Boli tiroidiene
 • Sindromul ovarelor polichistice
 • Tulburări hormonale
 • Boli autoimune

Trombofilie

Este o problemă la nivelul sistemului circulator manifestată prin tendința sângelui de a se coagula în vasele de sânge. Trombofilia poate fi o problemă genetică, sau poate fi provocată de tulburări ale sistemului imunitar. Poate fi periculoasă în sarcină, din cauza posibilelor cheaguri de sânge ce se pot forma la nivelul placentei, împiedicând fătul să primească un flux normal de sânge. Cele mai comune simptome ale trombofiliei sunt:

 • Dureri și umflături la nivelul gambelor
 • Piele caldă și roșie în spatele genunchilor

Traumă abdominală

Orice lovitură, căzătură sau presiune la nivel abdominal poate condure la pierderea sarcinii în trimestrul 2. Purtarea centurii de siguranță este obligatorie; banda inferioară trebuie să fie plasată sub burtă, iar cea superioară între sâni. De asemenea, în timpul sarcinii trebuie evitate activitățile care suprasolicită zona abdominală.

Consum de droguri și alcool

Cercetătorii au descoperit că femeile care consumă alcool în timpul sarcinii au șanse de 70% să piardă sarcina. De asemenea, consumul de droguri crește riscul de greutate mică la naștere, naștere prematură, moarte fetală în uter și placenta abruptio.

Pierderea sarcinii în trimestrul 2, din cauza stresului

Dat fiind faptul că tot mai multe probleme de sănătate par să aibă o cauză comună, stresul, cercetătorii și-au îndreptat atenția asupra efectelor pe care le poate avea în evoluția sarcinii. Aparent, riscul de moarte fetală în uter este mai mare la femeile care experimentează tulburări emoționale în timpul concepției, sau în primele luni de sarcină. Dar asta nu este tot!

Stresul ar putea fi răspunsul pentru avorturile ce nu prezintă cauze medicale și pentru pierderile repetate de sarcină, conform unei echipe de cercetători de la Universitatea Tufts, Statele Unite ale Americii. În perioadele stresante creierul eliberează Corticotropina, cu rol în producția și secreția hormonilor corticosteroizi. Este un hormon secretat de creier ca reacție la stresul fizic și emoțional. De asemenea, acesta este întâlnit și la nivelul placentei și uterului unei femei însărcinate, având rol în declanșarea contracțiilor.

Așadar, în urma studiilor s-a descoperit faptul că femeile care au născut prematur și cele care au adus pe lume bebeluși cu greutate mică au prezentat valori crescute de corticotropina în sânge. Mai mult decât atât, analizând țesuturile femeilor ce au pierdut sarcini au descoperit valori crescute ale hormonului de stres la nivelul celulelor uterine, și nu în sânge, ceea ce întărește afirmația cercetărilor conform căreia hormonul poate fi produs local. În cele din urmă, au mai descoperit că odată ajuns în interiorul celulelor și în combinație cu un alt hormon descoperit, urocortin, acesta poate avea efect alergen și poate elibera chimicale ce conduc la moarte fetală în uter sau avort spontan.

Citește și: Al doilea trimestru de sarcina: Ce ai de facut?

sarcina-pierduta-din-cauza-stresului

În cât timp elimini o sarcină oprită în evoluție

Sarcina oprită din evoluție mai poartă denumirea de “avort silențios” din cauza faptului că mamele nu experimentează simptome comune de avort. Nu manifestă dureri abdominale sau sângerări, semn că fătul nu a fost eliminat. Pierderea sarcinii în trimestrul 2 necesită o intervenție chirurgicală, cunoscutul chiuretaj, pentru a elimina produsul de concepție. Desigur, există cazuri în care eliminarea sarcinii se face în mod natural, după câteva zile de la oprire din evoluție, dar poate dura chiar și până la 3-4 săptămâni.

Variantele de eliminare trebuie discutate cu medicul după confirmarea diagnosticului. Se poate opta pentru medicație care declanșează contracțiile, având astfel un avort natural, sau se poate alege varianta chirurgicală sub anestezie, pentru îndepărtarea resturilor ce prezintă risc de infecție.

Ce este sarcina chimică

Din păcate, numărul avorturilor spontane este în creștere, aproximativ 10 – 25% din sarcinile confirmate sfârșesc printr-un avort nedorit. Cifrele nu se opresc aici. Aparent, 50 – 70% din avorturile silențioase sunt sarcini chimice, care se opresc din evoluție la scurt timp după implantare.

De ce poartă denumirea de sarcină chimică? Pentru că poate fi confirmată numai în urma analizelor de sânge, prin creșterea gonadotropinei corionice umană (HCG). Este eliminată cu câteva zile înainte de menstruație, ceea ce face ca multe femei să nu știe că au fost însărcinate. Se manifestă prin dureri asemănătoare menstruației, urmate de sângerări. Sunt mai des întâlnite după vârsta de 35 de ani și nu prezintă un pericol pentru o viitoare sarcină viabilă.

Ce spun mamele despre pierderea sarcinii în trimestrul doi

După confirmarea sarcinii, cele mai multe dintre mame fac tot posibilul să ducă sarcina mai departe de primul trimestru, când riscul de avort este mare, și să se pregătească psihic pentru naștere. Trimestrul al doilea este cel mai liniștit, dar se pare că nu pentru toate mamele. Din păcate, cele ce au trecut prin pierderi de sarcină în trimestrul 2 simt durerea mai apăsat. Embrionul devine făt și capătă formele bebelușului. De asemenea, mișcările prin care își anunță prezența fac ca mama să-și imagineze cum va arăta viața lor de familie. Dar se întâmplă ca visul să fie năruit și să lase în urmă numai suferință, așa cum o spun chiar mărturiile mamelor ce au pierdut sarcini.

Lumea mea s-a dărâmat cu totul când am auzit “Bebelușul dumneavoastră este mort”. Este un control de rutină. I-am auzit bătăile inimii la 12 săptămâni și iată-mă la 16 săptămâni și jumătate. După ce am aflat, următoarele 20 de ore au fost în ceață totală. Mi-am sunat soțul și i-am dat vestea la telefon. Mă simțeam goală pe dinăuntru. (…) După ce am plecat mă simțeam ca un coșciug ambulant. În noaptea aia mi-am mai privit burtica de gravidă în oglinda din dormitor. Plângeam atât de tare și mă gândeam că poate faptul m-am fortaț prea mult, ca poate casa din baloane de la ziua fiului meu de 4 ani sau faptul că am făcut sex săptămâna trecută au condus la moartea bebelușului meu”, a povestit Lisa Sarnowski.

sarcina-pierduta

Chiar dacă nu era ceea ce-mi doream, am fost nevoită să împing pentru a-l scoate. Nu aveam contracții, ceea ce a fost mai dificil. Încă îl simțeam cum se mișca în mine până la momentul în care s-a rupt apa și apoi nu a mai fost nicio mișcare pentru ca nu avea cum să supraviețuiască fără lichid. (…) Dacă ar mai fi rezistat opt sau nouă zile ar fi fost considerați bebeluși născuți morți. Dacă i-ai născut sunt copiii tăi, dar nu au nicio recunoaștere legală. E foarte dificil. Din punct de vedere legal nu există, dar dacă ar fi avut o piartă de mormânt cu numele lor simțeam că au trăit. (…) Să plănuiești o astfel de înmormântare este groaznic pentru că nu ai nicio amintire frumoasă la care să te gândești. E groaznic. Te gândești doar la ceea ce ar fi putut fi, nu la ce a fost”, a spus Rachel Corry, mama care a pierdut o sarcină gemelară la 23 de săptămâni.

Se pare că acest fenomen nu ocolește nici vedetele. Multe au avut de-a face cu pierderi de sarcină în trimestrul doi, printre care și Hillaria Baldwin. “Astăzi am aflat că bebelușul nostru s-a oprit în evoluție la patru luni. Sunt devastată. Nu mă așteptam la asta când am mers astăzi la control. Nu știu ce să spun, sunt în stare de șoc și încă nu-mi dau seama exact ce se întâmplă”, a scris vedeta pe contul de Instagram.

Surse: health.ucdavis.edu, bloodandmilk.com, independent.co.uk, healthline.com, verywellfamily.com, newsmed.ro, webmd.com

Simptome sarcina: Primele semne de sarcina! Cum sa iti dai seama daca esti gravida

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Vedeta a pierdut sarcina! "Îmi amintesc vag totul: ne pare rău, bebeluşului tău nu îi bate inima..."
  Vedeta a pierdut sarcina! "Îmi amintesc vag totul: ne pare rău, bebeluşului tău nu îi bate inima..."

  O cunoscută autoare de cărţi culinare din Marea Britanie a dezvăluit recent momentele dificile prin care a trecut când a pierdut sarcina. Parcurge cu atenţie articolul de mai jos...

  Bronsita la copii. Cauze si simptome. Cum se trateaza corect
  Bronsita la copii. Cauze si simptome. Cum se trateaza corect

  Bronsita la copii este o afectiune a cailor respiratorii medii si mari. De obicei, bronsita dispare de la sine. Insa iti poti ajuta copilul sa se simta mai bine.

  A pierdut sarcina mult dorită pentru că a fost plimbată între maternități
  A pierdut sarcina mult dorită pentru că a fost plimbată între maternități

  O tânără din Iași a pierdut sarcina, după ce a fost plimbată între două spitale. Inițial, femeia s-a prezentat la Maternitatea "Cuza Vodă" cu sângerări...

  Chrissy Teigen a pierdut sarcina: ”Trecem prin cea mai mare durere prin care am trecut vreodată”
  Chrissy Teigen a pierdut sarcina: ”Trecem prin cea mai mare durere prin care am trecut vreodată”

  La sfârșitul lunii august, artistul John Legend și soția lui, Chrissy Teigen, anunțau că urmează să devină pentru a treia oară părinți. Din păcate, însă, lucrurile...

  De la Insula Iubirii la naufragiul deznădejdii: Alexandra a pierdut sarcina
  De la Insula Iubirii la naufragiul deznădejdii: Alexandra a pierdut sarcina

  În luna decembrie a anului trecut, Alexandra Diaconescu de la Insula Iubirii anunța cu entuziasm că este însărcinată și că ea și iubitul ei, Mădălin, vor deveni pentru...

  Diareea la copii. Cauze, simptome, prevenire. Ghid complet pentru parinti
  Diareea la copii. Cauze, simptome, prevenire. Ghid complet pentru parinti

  Diareea la copii. Multi copii se lupta cu cate un episod diareic din cand in cand, spre disperarea si uneori neputinta noastra. Vestea buna este aceea ca diareea copiilor e cauzata de...

  Durere profundă pentru Roxana Ionescu: a pierdut sarcina în ultimul trimestru
  Durere profundă pentru Roxana Ionescu: a pierdut sarcina în ultimul trimestru

  Roxana Ionescu este pusă la încercare de viață, aflându-se într-un moment de cumpănă. Frumoasa „Mama Natură" urma să nască, dar a pierdut sarcina chiar...

  © 2021 Qbebe