Progesteronul in sarcina

Progesteronul in sarcina

Roxana Cristea

Progesteronul in sarcina ajuta la implantarea ovulului fecundat si mentinerea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea bebelusului. Progesteronul este un hormon feminin produs de ovare. Insa, dupa 2 luni de sarcina, placenta preia de la ovare productia de progesteron care va creste considerabil. Afla ce este progesteronul si care sunt functiile progesteronului in sarcina.

Ce este pogesteronul si ce rol indeplineste in sarcina?

Progesteronul, numit si luteina sau progestagen este un hormon steroid (hormonul steroid este o substantafemeie insarcinata derivata de la colesterol si secretata de o glanda endocrina). Progesteronul este secretat, in mod normal, de corpul galben in timpul ovulatiei.

*Corpul galben este reprezentat de foliculi ovarieni care elimina ovule in cea de-a doua parte a ciclului menstrual (ovulatia).

Progesteronul in timpul sarcinii este secretat de placenta si intr-o mica masura de corticosuprarenale si ovare.

Pe scurt, progesteronul este un hormon feminin eliberat de ovare, care favorizeaza nidatia (prinderea ovulului fecundata de mucoasa uterina) si gestatia.

Nivelul scazut de progesteron poate fi o cauza a infertilitatii.

In general, la femeile care nu sunt insarcinate, modificarile nivelurilor de progesteron pot provoca perioade menstruale anormale (ciclu neregulat) sau pot fi un simptom al menopauzei.

Progesteronul inainte de sarcina

Progesteronul este numit si "hormonul sarcinii" pentru ca are un rol important atat inainte de sarcina, cat si dupa instalarea ei. Mai exact, progesteronul este necesar pentru implantarea ovulului fecundat in uter si pentru mentinerea sarcinii.

Practic, progesteronul pregateste uterul pentru sarcina prin modificarea proprietatilor vasculare si chimice ale endometrului (mucoasa uterina).

Dupa ce se produce ovulatia, ovarele incep sa produca progesteron. In cazul in care ovulul nu intra in contact cu un spermatozoid si, in consecinta, nu este fecundat, nivelul de progesteron scade si in cele din urma apare menstruatia.

Daca ovulul este fecundat, progesteronul determina mucoasa uterina (endometrul) sa se ingroase si ajuta la pregatirea unui mediu propice in uter pentru "prinderea" si dezvoltarea ovulului fecundat.

Progesteronul in timpul sarcinii

In timpul sarcinii, endometrul are nevoie de o cantitate mai mare de progesteron. Daca a avut loc nidatia si sarcina s-a instalat in uterul mamei, progesteronul este necesar pentru mentinerea unui mediu favorabil dezvoltarii fatului. Dupa 8-10 saptamani de sarcina, placenta va prelua productia de progesteron de la ovare si astfel productia de progesteron in sarcina va creste substantial.

Progesteronul in sarcina impiedica aparitia contractiilor uterine inainte de termen. De asemenea, hormonul sarcinii ajuta la relaxarea uterului si pregateste sanii pentru a produce lapte.

Progesteronul in sarcina aduce si cateva aspecte neplacute. Din cauza acestui hormon, sanii devin sensibili la atingere, iar sfincterul esofagian se relaxeaza, provocand arsuri stomacale sau reflux gastroesofagian. Oboseala in sarcina si balonarea sunt si ele rezultate ale cresterii nivelului de progesteron.

Forme de progesteron

Pe langa progesteronul natural produs de ovare sau placenta, de multe ori gravida - femeia care doreste sa ramana insarcinata sau are dereglari hormonale - are nevoie de progesteron artificial, produs in laborator. Acesta imita functiile progesteronului produs de ovare.

Progesteronul farmaceutic are mai multe forme de prezentare, cum ar fi:

- gel vaginal care se utilizeaza o data pe zi, pana la 12 saptamani de sarcina; acest tip de progesteron este preferat de femei pentru ca este confortabil si usor de aplicat;

- supozitoare vaginale se folosesc de 2-3 ori pe zi; femeia are nevoie de protectie in zona vaginului pentru ca aceste supozitoare se topesc si provoaca o scurgere vaginala "urata";

- insertiile vaginale cu progesteron sunt eficiente in cazul femeilor trecute de 35 de ani si se folosesc de 2-3 ori pe zi;

- capsulele orale cu progesteron pot fi folosite si vaginal si se utilizeaza de pana la de 3 ori pe zi; efectele secundare sunt mai reduse in cazul in care sunt folosite vaginal;

- injectiile cu progesteron sunt substante injectabile pe baza de ulei; sunt utilizate pe scara larga (cea mai veche metoda de administrare a progesteronului); necesita ac lung si gros; sunt dificil de administrat de una singura; pot fi dureroase.

Avand in vedere rolul important al progesteronului in sarcina, de cele mai multe ori, medicii recomanda gravidelor suplimente de progesteron -  sub o forma sau alta (depinde si de nevoia gravidei, dar si de eficienta si confortul pe care le ofera un tip de progesteron).

De asemenea, suplimentele cu progesteron reprezinta o parte importanta a tratamentului impotriva infertilitatii, deoarece sustine implantarea ovulului fecundat si sarcina.

Progesteronul de sinteza este utilizat si pentru prevenirea riscurilor de falsa nastere, in tratamentul menopauzei si in tratamentul tulburarilor menstruale.

Ce se intampla daca ovarele nu produc suficient progesteron in sarcina?

In cazul in care ovarele nu produc o cantitate suficienta de progesteron, endometrul nu este suficient de gros ca sa sustina si sa pastreze o sarcina si astfel nidatia nu se produce. Aceasta problema se rezolva prin administrarea de progesteron de sinteza care sa suplineasca functiile progesteronului natural si sa ajute la implantarea ovulului fecundat in mucoasa uterina.

In concluzie, progesteronul in sarcina este un hormon care te ajuta sa-ti indeplinesti cel mai frumos vis - acela de a avea un bebelus.

Surse: esolve.org; whattoexpect.com; sfatulmedicului.ro; webmd.com

 

Articolul urmator
Care este temperatura bazală în sarcină
Care este temperatura bazală în sarcină

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Afacerea momentului pe Facebook: Gravidele își vând testele pozitive de sarcină
    Afacerea momentului pe Facebook: Gravidele își vând testele pozitive de sarcină

    Ce poți face cu un test de sarcină pozitiv? Îl poți păstra că una dintre cele mai frumoase amintiri sau îl poți vinde pe internet, așa cum o fac de foarte mulți ani...

    Este însărcinată în 5 luni deja! Vedeta recunoaște că „e o sarcină bazată pe frică”
    Este însărcinată în 5 luni deja! Vedeta recunoaște că „e o sarcină bazată pe frică”

    Candice Accola King, actrița din ”The Vampire Diaries”, este însărcinată cu al doilea copil! Vedeta în vârstă de 33 de ani a făcut anunțul recent,...

    Katy Perry, probleme în sarcină: ce a făcut cand a ajuns într-un magazin
    Katy Perry, probleme în sarcină: ce a făcut cand a ajuns într-un magazin

    Sarcina se pare că îi da mari bătăi de cap lui Katy Perry, care zilele trecute a adormit într-un magazin!

    Primele declarații ale Andrei după ce fanii au acuzat-o că își ascunde sarcina
    Primele declarații ale Andrei după ce fanii au acuzat-o că își ascunde sarcina

    De câteva zile circulă zvonul că Andra ar fi din nou însărcinată. Multă lume a felicitat-o pe îndrăgita artistă după ce Pepe a postat o poză în care ținea...

    Vloggerița Irina Deaconescu are probleme cu sarcina: „Bebelușul meu deja se chinuie”
    Vloggerița Irina Deaconescu are probleme cu sarcina: „Bebelușul meu deja se chinuie”

    Una dintre cele mai de succes vloggerițe din România, Irina Deaconescu, a realizat mai multe postări pe rețelele de socializare legate de problemele pe care le are în...

    Kate Middleton de România: cum arată soția Principelui Nicolae în ultimul trimestru de sarcină
    Kate Middleton de România: cum arată soția Principelui Nicolae în ultimul trimestru de sarcină

    În urmă cu câteva luni, Principele Nicolae al României, nepotul regelui Mihai I, a anunțat că el și soția sa, Alina-Maria Binder, vor deveni părinți. Alina se află...

    Cum arată Eva Longoria la 45 de ani, după o sarcină, în costum de baie. Este superbă!
    Cum arată Eva Longoria la 45 de ani, după o sarcină, în costum de baie. Este superbă!

    Timpul pare că a stat în loc pentru Eva Longoria, actrița în vârstă de 45 de ani, care nu își arată deloc vârsta. Vedeta afișează o silueta de invidiat,...

    Bărbații ar trebui să-și facă test de sarcină? DA! Motivul te va surprinde
    Bărbații ar trebui să-și facă test de sarcină? DA! Motivul te va surprinde

    Sună puțin ciudat, nu-i așa? De ce și-ar face un bărbat test de sarcină? Ei bine, motivul te va surprinde! Se pare că testul de sarcină, pe lângă faptul că depistează...

    © 2023 Qbebe