Top 7 beneficii surprinzatoare ale sarcinii!

Top 7 beneficii surprinzatoare ale sarcinii!

Louise Tanase - Contributor

Cele 9 luni de sarcina pot fi pline de simptome neplacute, de griji si emotii, insa trebuie sa stii ca sarcina poate fi o perioada superba pentru tine daca stii cum si de ce sa ramai optimista. Qbebe iti ofera motive de optimism dezvaluindu-ti beneficiile surprinzatoare ale sarcinii!

Probabil ca si tu, la fel ca majoritatea femeilor insarcinate, te astepti ca in timpul sarcinii sa ai parte de nenumarate neplaceri specifice: greturi matinale, arsuri la stomac, oboseala, vergeturi, crampe musculare, mancarimi ale pielii abdomenului, pete pe piele, somn intrerupt de numeroasele drumuri la toaleta... Uneori sarcina poate sa para atat de obositoare si neplacuta, incat ai tendinta sa uiti ce final fericit va avea.

 
Si totusi, crezi sau nu, bebelusul care se va naste nu este singura bucurie pe care ti-o aduce aceasta perioada cam dificila. Toti hormonii aceia care ajuta la dezvoltarea unei alte fiinte inauntrul tau au un efect pozitiv si asupra starii tale de bine. Unii iti pot chiar imbunatati sanatatea in timpul sarcinii si dupa sarcina. Qbebe iti dezvaluie care sunt cele 7 beneficii ale sarcinii despre care trebuie sa stii pentru a te bucura mai mult de aceasta perioada deosebita a vietii tale!

Stilul de viata sanatos devine obisnuinta

 Gravida mancand un mar
Sarcina este o perioada propice schimbarilor pozitive in cazul celor mai multe gravide, fiind momentul in care femeile au tendinta de a renunta la obiceiuri nesanatoase si de a adopta un stil de viata mai sanatos. De exemplu, expertii afirma ca sarcina reprezinta cel mai frecvent motiv al renuntarii la fumat, al inceperii plimbarilor in aer liber si chiar a exercitiilor fizice.

De asemenea, statisticile arata ca femeile care sufera de boli cronice, in mod special diabeticele, incearca sa afle cum isi pot tine afectiunile sub un control cat mai strict.

Tot in perioada sarcinii femeile incep sa isi schimbe dieta, renuntand la mancarurile tip fast-food, la mancaruri grele si devin mult mai atente la ce cumpara si consuma. Beneficiul schimbarii stilului de viata in timpul sarcinii nu este, in general, trecator, ci te vei bucura de el si dupa nastere, deoarece statisticile arata ca obiceiurile proaste la care renunti in timpul sarcinii au tendinta de a ramane uitate, iar cele bune, dobandite in timpul sarcinii, se instaleaza definitiv in viata ta.

Adio crampe menstruale!

 
Probabil ca te astepti ca atunci cand ciclul menstrual se va restabili dupa nastere, sa revina si crampele dureroase cu care erai obisnuita. Insa trebuie sa stii ca sarcina iti ofera un beneficiu nesperat si la acest capitol: dupa nastere este posibil sa ai crampe menstruale mai putin severe sau chiar sa dispara de tot.

Foarte multe femei au surpriza ca dupa sarcina si nastere sa descopere ca durerile menstruale au ramas numai o amintire. Acest fenomen de reducere a durerilor este foarte cunoscut, insa pana acum cercetatorii nu au putut gasi o explicatie medicala pentru acesta.

Una dintre teoriile acceptate spune ca in timpul nasterii se elimina si unii dintre receptorii prostaglandinelor din interiorul uterului. Prostaglandinele, horrmonii care comanda uterul sa se contracte in timpul travaliului si nasterii joaca un rol important si in crearea durerilor menstruale. Beneficiul tau dupa sarcina? Mai putini receptori, mai putina durere menstruala.

Scaderea riscului de aparitie a cancerului

 Medic
Studii recente au raportat ca sarcina poate fi un factor excelent de protectie impotriva cancerului de san si ovarian. Cu cat treci prin mai multe sarcini si cu cat incepi sa ai copii mai tanara cu atat beneficiul este mai puternic.

In plus, unele studii au aratat ca alaptarea la san pentru mai mult de trei luni poate sa scada riscul aparitiei anumitor forme de cancer. "Pana acum, cercetatorii nu au mai mult decat teorii in ceea ce priveste relatia intre sarcina si cancerul de san", spune doctorul Kevin Hughes, profesor la Facultatea de Medicina Harvard.

O ipoteza se bazeaza pe faptul ca ovulatia inceteaza in timpul celor noua luni de sarcina ceea ce sugereaza ca femeile care ovuleaza mai putin au un risc mai scazut de a dezvolta cancer de san sau cancer ovarian. O alta teorie putin mai complicata spune ca tesutul mamar care nu trece niciodata prin sarcina este mai predispus la cancer.

Simturile tale sunt mai sensibile

 
Majoritatea femeilor insarcinate observa la un moment dat ca au mirosul mult mai sensibil decat inainte de sarcina si ca perceptia gusturilor este mai accentuata. Daca esti la inceputul sarcinii si mirosul sensibil iti da de furca mai ales dimineata pentru ca iti accentueaza greturile, trebuie sa stii ca greturile de dimineata vor trece, iar beneficiile nu vor intarzia sa apara. Datorita acestei schimbari subtile in simtul mirosului si gustului, mancarea ti se va parea mult mai gustoasa de acum inainte.

Expertii spun ca aceste schimbari senzoriale se datoreaza nivelului crescut de estrogen din timpul sarcinii. O teorie spune ca simtul mirosului si gustului se imbunatatesc in timpul sarcinii pentru a ajuta femeile insarcinate sa evite instinctual acele substante care ar putea fi periculoase pentru fat, cum ar fi alcoolul, tutunul si fumul de tigara, substantele toxice sau chiar otravitoare.

Cresterea increderii in sine

 
La fel ca orice alt proiect personal dus la bun sfarsit, sarcina poate fi unul dintre factorii cheie care cresc increderea in sine a femeii. Unele femei considera chiar ca imaginea asupra corpului lor se imbunatateste in timpul sarcinii. Femeile cu sarcini fara risc descopera foarte mandre ca sunt capabile sa se implice si sa sustina foarte multe activitati fizice, cu tot stresul la care este supus organismul lor in sarcina.

Nasterea a fost adesea comparata cu un maraton, pe buna dreptate. Unele studii au aratat ca in timpul sarcinii si dupa nastere femeile simt ca au o parere mai buna despre propria persoana, despre puterea lor si despre abilitatile lor. Specialistii spun ca perioada sarcinii si nasterea reprezinta momente in care femeile invata sa se priveasca in perspectiva, nu in detaliu. Atunci cand femeia intelege ca propriul sau corp a fost capabil de a crea o persoana noua pe care a adus-o apoi pe lume, este mai putin probabil sa mai conteze ca au cateva fire de par alb.

Scaderea riscului aparitiei sclerozei multiple

 

Scleroza multipla, o boala care afecteaza celulele nervoase din maduva spinarii si creier este una dintre bolile a caror frecventa a inceput sa creasca in randul femeilor pentru ca, spun expertii, in ultima vreme femeile amana momentul primei sarcini si au mai putini copii. Trebuie sa stii ca o sarcina reduce la jumatate riscul de a te imbolnavi de scleroza multipla, cel putin asa ne asigura un studiu realizat de experti australieni.

De asemenea, fiecare sarcina in plus iti ofera mai multa protectie impotriva acestei boli necrutatoare: statisticile spun ca femeile care au cinci copii au un risc cu 94% mai mic de a face scleroza multipla fata de femeile care nu au avut nici o sarcina.

Care este explicatia? In timpul sarcinii, sistemul imunitar al mamei se adapteaza astfel incat nu ataca bebelusul (pe care altfel l-ar putea percepe ca pe o prezenta straina in organism), iar expertii cred ca un sistem imunitar mai putin activ poate reduce inflamatiile care preseaza nervii deteriorandu-i. Dupa nastere, cateva celule ale bebelusului raman in organismul tau si se presupune ca astfel activitatea sistemului imunitar ramane putin mai scazuta, scazand astfel si riscul aparitiei sclerozei multiple. Desi medicii sfatuiau femeile diagnosticate cu scleroza multipla sa nu ramana insarcinate, acum cercetatorii cred ca o sarcina ar putea reduce riscul unei recidive.

Sexul este grozav

 
Pentru foarte multe femei, sexul se imbunatateste considerabil in timpul sarcinii, cel putin in ultima parte a acesteia. Medicii spun ca explicatia consta in faptul ca in timpul celui de-al doilea trimestru fluxul sangvin creste in zona pelvina, ceea ce face ca sensibilitatea zonei sa creasca foarte mult, la fel ca si probabilitatea de a avea orgasm. Trebuie sa stii ca exista foarte multe femei care experimenteaza bucuria orgasmului pentru prima data in viata lor in timpul sarcinii. De asemenea, foarte multe femei au raportat prezenta mai multor orgasme in timpul unui act sexual ca o premiera tot in timpul sarcinii.

Insa, trebuie sa stii ca experienta sexuala in timpul sarcinii difera de la femeie la femeie. Daca te simti foarte obosita sau constienta de surplusul de greutate acumulat in sarcina si iti vine sa iti trimiti partenerul departe de tine cand vine vorba despre sex, trebuie sa stii ca si asta este normal. Insa daca nu ai chef de sex, nu inseamna ca in timpul sarcinii trebuie sa uiti de intimitatea in cuplu: roaga-ti partenerul sa iti perie parul, sa iti maseze picioarele, umerii sau spatele si apoi intoarce-i favoarea.

Totusi, cu putin noroc, hormonii de sarcina isi vor face la un moment dat simtita prezenta si libidoul tau va creste. Este posibil ca in timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina sa ai libidoul mai crescut ca inainte de sarcina! Bucura-te de aceasta perioada, fa sex cat te simti confortabil de mult (cu o singura conditie: ca medicul sa nu iti fi interzis actul sexual).

Prin urmare, sarcina este, de fapt, un restart pentru organismul femeii, care se regenereaza. El asteapta si se pregateste intreaga viata adulta a femeii pentru acest moment, iar beneficiile sunt cu adevarat surprinzatoare si nu isi dezmint deloc definitia. 

Articolul urmator
O mamă dezvăluie un efect șocant al sarcinii: „Nu-mi mai simt partea dreaptă a feței”
O mamă dezvăluie un efect șocant al sarcinii: „Nu-mi mai simt partea dreaptă a feței”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Trăsăturile de caracter cu adevărat surprinzătoare ale zodiilor
    Trăsăturile de caracter cu adevărat surprinzătoare ale zodiilor

    Fiecare zodie este vestită pentru anumite caracteristici. Spre exemplu, Berbecul este considerat ambițios, Taurul extrem de încăpățânat, Fecioarele sunt renumite pentru...

    Ce beneficii are combinatia bicarbonat-ulei de cocos
    Ce beneficii are combinatia bicarbonat-ulei de cocos

    Atat femeile, cat si barbatii sunt in cautarea frumusetii eterne. Iar ridurile sau cearcanele pot deveni o povara.

    Oua de prepelita. 10 beneficii uimitoare. Punctul 7 te va bucura!
    Oua de prepelita. 10 beneficii uimitoare. Punctul 7 te va bucura!

    Stiai ca oul de prepelita contine mai multi nutrienti decat oul de gaina? In plus, oul de prepelita ofera o multime de beneficii pentru sanatate.

    „Războiul” dintre preșcolari și ora de culcare - Explicația surprinzătoare a unui specialist
    „Războiul” dintre preșcolari și ora de culcare - Explicația surprinzătoare a unui specialist

    Printre cele mai importante provocări cu care te poți confrunta când ești părinte se numără și aceasta: să-ți convingi copilul să meargă seara la culcare. Astfel, pe...

    Terapia cu venin de albine. Ce beneficii are si ce boli vindeca
    Terapia cu venin de albine. Ce beneficii are si ce boli vindeca

    Apiterapia este numită adesea terapia cu produse apicole și presupune, în principiu, utilizarea acestora pentru a trata un spectru larg de afecțiuni și simptomele acestora, precum...

    Deshidratarea fructelor acasă: beneficii și contraindicații
    Deshidratarea fructelor acasă: beneficii și contraindicații

    Te-ai gândit vreodată să încerci deshidratarea fructelor acasă? Și dacă da și dacă nu, noi ți-am pregătit un ghid despre cum poți face asta. Poți să le mănânci...

    Astragalus: beneficii și mod de administrare
    Astragalus: beneficii și mod de administrare

    Nu ai auzit niciodată de astragalus? Renumită pentru proprietățile sale adaptogene, se crede că rădăcina Astragalus susține sistemul imunitar, îmbunătățește sănătatea...

    Bacopa monnieri: beneficii și mod de administrare
    Bacopa monnieri: beneficii și mod de administrare

    Bacopa monnieri, cunoscută și sub numele de Brahmi sau isopul de apă, este o plantă perenă, cu frunze mici și flori albastre sau albe, care face parte din familia Plantaginaceae....

    © 2024 Qbebe