Poti ramane insarcinata in ultima zi de ciclu?

Poti ramane insarcinata in ultima zi de ciclu?

Oana Voncick

Sa ramai insarcinata in ultima zi a ciclului menstrual este foarte putin probabil, dar sansele nu sunt nule.

Perioada de ovulatie are loc cam la jumatatea ciclului menstrual (mai precis in a treia parte a ciclului). Spre exemplu, daca ciclul menstrual dureaza 28 de zile, atunci ovulatia are loc in a 14-a zi (prima zi de mentruatie se calculeaza ca prima zi a ciclului menstrual).

Ca reper, daca menstruatia dureaza intre sapte si opt zile, atunci cand ajungi la sfarsitul acestei perioade, inseamna ca mai ai cinci sau sase zile pana cand ovulezi. Trebuie luat in considerare, de asemenea, ca spermatozoizii pot supravietui doua, trei zile in vagin. Prin urmare, exista o foarte mica posibilitate de a ramane insarcinata, daca ovulezi mai devreme decat de obicei.

Daca nu incerci sa ramai insarcinata, atunci este important sa folosesti o metoda contraceptiva sigura atunci cand ai un contact sexual, indiferent in ce etapa a ciclului menstrual te afli.

Poți rămâne însărcinată înainte de ciclu?

Șansele sunt mai mici să poți rămâne însărcinată fix înainte de menstruație, dar sexul neprotejat este riscant dacă nu îți dorești momentan un copil. Potrivit nhs.com, nu există o perioadă sigură a lunii când poți avea contacte intime neprotejate și să nu rămâi gravidă. Astfel, poți rămâne însărcinată în ultima zi de ciclu sau la final. Totul ține de durata ciclului tău menstrual. Un ciclu normal este acela care durează 28 de zile, timp în care o femeie are 6 - 7 zile în care este cea mai fertilă. În cazul unui ciclu menstrual de 28 de zile situația stă în felul următor: prima zi de menstruație reprezintă debutul ciclului, iar ziua dinaintea următoarei menstruații este ultima. Acest lucru înseamnă că perioada fertilă este cu 12 - 14 zile înaintea următoarei menstruații.

femeie-cu-ruj-rosu-care-tine-in-mana-un-caiet-cu-zilele-saptamanii

În teorie, un ciclu menstrual regulat de 28 de zile îți oferă câteva zile în care poți face sex fără grija unei sarcini. Însă, în realitate majoritatea ciclurilor menstruale sunt neregulate, ceea ce înseamnă că pot avea loc la 21 sau chiar 35 de zile. Potrivit healthline.com, acest lucru face dificil de calculat ovulația, luând în calcul și faptul că spermatozoizii pot supraviețui în vagin între 3 - 5 zile după ce au fost eliberați.

Un ciclu menstrual neregulat poate face ca ovulația să apară chiar cu 2 - 3 zile înaintea menstruației. De aceea, există șanse să poți rămâne însărcinată în ultima zi de ciclu, iar dacă știi că ai un ciclu neregulat este recomandat să te protejezi tocmai pentru a evita o sarcină nedorită. Nu uita că organismul nostru nu este programat după un calendar anume, cu precădere la femei unde dereglările hormonale cauzate de stilul de viață sunt frecvent întâlnite.

Poți rămâne însărcinată după prima zi de ciclu?

Cu toate că există mitul conform căruia nu poți rămâne însărcinată în ultima zi de ciclu sau în prima, dar șansele de a concepe un copil în acele zile nu sunt nule și mai mult ca sigur te întrebi de ce. Motivul este unul simplu. La femeile cu un ciclu menstrual scurt, adică care se produce între 21 - 24 de zile, au prima menstruație care ține între 5 - 7 zile, apoi un posibil contact sexual în ultimele zile de sângerare. Urmează ovulația care apare la 4 - 5 zile distanță de la finalul menstruației, iar cum spermatozoizii sunt foarte rezistenți fecundarea unui ovul poate avea loc chiar în timpul următoarei menstruații.

Să nu uităm și de faptul că la unele femei cu un ciclu scurt ziua ovulației poate fi chiar imediat după încheierea menstruației. Așadar, perioada fertilă de câteva zile pe lună poate începe foarte devreme, cât încă mai sunt sângerări. Deși șansele sunt mai mici să poți rămâne însărcinată în prima zi de ciclu sau în prima, acest lucru nu este imposibil, de aceea metodele de contracepție rămân de bază.

Citește și: Pot să rămân însărcinată în prima zi de menstruație?

Poți rămâne însărcinată în ultima zi de ciclu?

Întrebarea dacă poți rămâne însărcinată în ultima zi de ciclu se află în mintea multor femei, care fie își doresc un copil, ori nu. Da, în ultima zi de ciclu poți rămâne însărcinată, deoarece așa cum am precizat mai sus foarte rar femeile au un ciclu regulat. La un ciclu menstrual scurt de 21 de zile, perioada fertilă poate începe chiar în timpul menstruației, iar ovulația să aibă loc fix la o zi după oprirea sângerării. De aceea, răspunsul este afirmativ referitor la întrebarea dacă poți rămâne însărcinată în ultima zi de menstruație.

absorbante-cu-paiete-roz-pe-ele

De asemenea, chiar dacă nu ai un ciclu scurt, este bine să te protejezi dacă nu îți dorești un copil în oricare dintre zilele ciclului menstrual. Astfel, nu uita că atât la începutul cât și în ultima zi de menstruație poți rămâne gravidă, așa că nu renunța niciun moment la măsurile de contracepție deja cunoscute. Discută cu medicul despre orice nelămurire pe care o ai referitoare la ciclu menstrual și citește dacă poți rămâne însărcinată în ultima zi de ciclu de pe tpu sau alte forumuri. Cu siguranță și experiențele altor femei te vor ajuta.

Care este perioada fertilă după ciclu?

Perioada fertilă cuprinde acele zile din lună în care există cele mai mari șanse de a concepe un bebeluș. Perioada fertilă diferă în funcție de vârstă și de durata ciclului menstrual. La o femeie de peste 30 ani, din cauza numărului mai scăzut de ovule, perioada fertilă nu garantează apariția unei sarcini. De asemenea, la ciclurile menstruale între 28 - 32 de zile perioada fertilă începe la 5 - 7 zile înainte de ovulație. În timpul perioadei fertile unul dintre ovare eliberează un ovul care își începe călătoria prin trompele uterine până ajunge la uter. Dacă în acele zile fertile un spermatozoid întâlnește ovulul are loc fecundarea acestuia.

Rata de supraviețuire a unui ovul este între 24 - 48 de ore, de aceea acea perioadă fertilă este urmărită cu atenție de către femeile care își doresc un copil. Dacă ai un ciclu menstrual neregulat, atunci este recomandat să îți calculezi perioada fertilă, deoarece poți rămâne însărcinată în ultima zi de ciclu. Metoda calendarului este cea mai folosită dintre toate, deoarece cu ajutorul ei sunt înregistrate ciclurile menstruale din ultimele 6 luni. Astfel, se notează numărul de zile de la prima menstruație până la următoarea, pentru a observa care a fost diferența cea mai mare, dar și cea mai mică între cele două menstruații. Pentru cel mai mic interval de timp de scad 18 zile, iar pentru cel mai mare se scad 11 zile. De exemplu, dacă cel mai mic interval de timp a fost de 26 de zile se scad 18 dintre ele și rămânem cu ziua 8 după venirea menstruației. Dacă intervalul cel mai mare a fost de 31 de zile se scad 11 și atunci ajungem la ziua 20 după venirea menstruației. Astfel rezultă că perioada fertilă este cuprinsă între ziua 8 și 20. Aici poți afla mai multe despre metoda calendarului.

Citește și: Menstruație cu cheaguri: cauze și remedii

În a câta zi după ciclu poți rămâne însărcinată?

În funcție de perioada fertilă îți dai seama și în a câta zi poți rămâne însărcinată după menstruație. Cea mai fertilă zi a lunii pentru o femeie se numește ovulație și poți rămâne însărcinată în ultima zi de ciclu dacă acesta este neregulat. În mod normal, în cazul unui ciclu regulat, ziua ovulației trebuie să fie cu 12 - 14 zile înaintea de următoarea menstruație. De exemplu, la un ciclu menstrual cu durata de 28 de zile, a 14- a zi după prima zi a menstruației este considerată a fi cea mai fertilă. Pe de altă parte, la un ciclu menstrual de 32 de zile, ziua 18 după prima a menstruației este cea mai fertilă. Însă, la femeile cu un ciclu neregulat ovulația este mai greu de stabilit, așa că ține cont că există o posibilitate să poți rămâne însărcinată în ultima zi de ciclu.

Ciclul începe din prima zi de menstruație și se încheie în prima zi a următoarei menstruații. În tot acest timp, femeile au diferite perioade cât șansele de a rămâne însărcinată cresc. Multe femei vor să afle răspunsul la întrebarea dacă poți rămâne însărcinată în ultima zi de ciclu. În mod normal, perioada fertilă este pe la jumătatea ciclului menstrual, însă la femeile cu dereglări hormonale acest lucru se schimbă. De aceea, perioada fertilă începe chiar în timpul menstruației sau spre finalul acesteia, de aceea este spulberat mitul că nu poți concepe în timpul menstruației. În realitate, poți rămâne însărcinată în ultima zi de ciclu, așa că pentru a evita o sarcină nedorită nu renunța la metodele de contracepție.

Surse: healthline.com, medicalnewstoday.com, nhs.uk, nastenatural.ro, euromaterna.ro, elleone.ro, eva.ro, medicinenet.com, reginamaria.ro, sfatulparintilor.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
O femeie rămâne însărcinată cu al doilea copil, în timp ce era gravidă cu primul
O femeie rămâne însărcinată cu al doilea copil, în timp ce era gravidă cu primul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Medicii nu îi dădeau șanse să fie mamă! Ce sacrificii a făcut Simona Pătruleasa pentru a rămâne însărcinată, acum 12 ani
  Medicii nu îi dădeau șanse să fie mamă! Ce sacrificii a făcut Simona Pătruleasa pentru a rămâne însărcinată, acum 12 ani

  Simona Pătruleasa este una dintre cele mai cunoscute și apreciate prezentatoare de știri. Puțini știu însă că, înainte de a ajunge în televizune, vedetă a fost...

  Este ultima lună în care voi încerca să mai rămân însărcinată...
  Este ultima lună în care voi încerca să mai rămân însărcinată...

  O femeie încearcă de mult timp să rămână însărcinată cu al treilea copil, însă nu reușește. Aceasta este ultima lună în care va încerca din...

  Atenție! Poți să ai lactație chiar dacă nu ești însărcinată sau nu ai născut un copil
  Atenție! Poți să ai lactație chiar dacă nu ești însărcinată sau nu ai născut un copil

  Orice secreție mamelonară trebuie să te pună în gardă. În unele cazuri, nu este exclus ca secreția să fie lăptoasă, având aspect similar laptelui matern....

  12 lucruri pe care NU le poti cumpara. Poti sa ai toti banii din lume ca nu te ajuta!
  12 lucruri pe care NU le poti cumpara. Poti sa ai toti banii din lume ca nu te ajuta!

  Lumea noastra pare sa fie din ce in ce mai obsedata de bani. Si, in timp ce se incearca intelegerea aceastei mentalitati, devine greu de acceptat. Da, banii sunt necesari pentru...

  Am recunoscut că sunt lesbiană, dar voi rămâne căsătorită cu soțul meu
  Am recunoscut că sunt lesbiană, dar voi rămâne căsătorită cu soțul meu

  Nicolette Popa, o femeie de 26 de ani de peste Ocean, are o familie perfectă - un soț care o iubește și doi copii minunați, pentru care ar fi în stare să facă orice sacrificiu....

  Un băiat care și-a îngrijit mama grav bolnavă de la 12 ani a reușit să-i îndeplinească ultima dorință
  Un băiat care și-a îngrijit mama grav bolnavă de la 12 ani a reușit să-i îndeplinească ultima dorință

  Un tânăr de 18 ani Oklahoma, SUA, a avut grijă de mama sa bolnavă de când avea 12 ani. Cu o zi înainte să moară, băiatul i-a îndeplinit ultima dorință....

  O învățătoare însărcinată și-a întrebat elevii ce să facă dacă bebe va plânge. Răspunsurile sunt haioase!
  O învățătoare însărcinată și-a întrebat elevii ce să facă dacă bebe va plânge. Răspunsurile sunt haioase!

  Viața este plină de surprize, unele fericite, altele mai puțin fericite. Uneori avem nevoie de sfaturi pentru a face față acestor surprize și, de obicei, le primim de la cei pe care...

  Un cuplu vegan și-a înfometat copila de 2 ani. Și-a dat ultima suflare la spital
  Un cuplu vegan și-a înfometat copila de 2 ani. Și-a dat ultima suflare la spital

  Un cuplu din Rusia și-ar fi înfometat fiica în vârstă de doi ani și ar fi refuzat să lase medicii să o trateze când aceasta s-a îmbolnăvit. Cei doi erau...

  © 2024 Qbebe