Țigara electronică: este sau nu periculoasă în sarcină și alăptare?

Țigara electronică reprezintă o alternativă pentru varianta clasică de a fuma, multe persoane considerând-o și drept mult mai sănătoasă. Care este adevărul, cât de periculoasă este țigara electronică în sarcină și alăptare și ce sfaturi oferă medicul specialist în acest sens veți afla în articolul următor.

Țigara electronică în sarcină

Aflată în ipostaza de viitoare mamă, cu siguranță luați în considerare renunțarea la fumat (în cazul în care aveți acest viciu). Unele gravide se întreabă dacă țigara electronică reprezintă o modalitate sigură de a renunța la fumat. Cu siguranță este mai bună decât variantă clasică de țigări în primul rând datorită faptului că nu arde și transmite astfel o cantitate mai mică de substanțe nocive fătului (de asemenea, in cazul său utilizării sale este și mai redus riscul ca bebelușul să fie ars accidental cu scrum sau cu chibrituri/brichete).

Acest dispozitiv funcționează pe bază de baterii care transformă substanțele chimice, inclusiv nicotina, în abur care este apoi inhalat. Adevărul este că țigara electronică nu dispune de un cadru legislativ concret și nici de studii documentate cu privire la siguranță (Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente nu a aprobat-o) și nu puteți cunoaște cu exacitate cantitatea de chimicale conținută sau inhalată la fiecare fum. Există totuși câteva studii pe animale care indică prezența de toxine în vaporii eliminați, prin urmare este interzisă folosirea sa în spații publice.

tigara electronica

Ce compoziție are o țigară electronică de fapt: un amestec de nicotină, apă și propilenglicol (folosit în alimente pentru a le menține umezeala și drept conservant pentru substanțele medicamentoase din inhalatoare) aflate într-un cartuș. Pe măsură ce este extras din țigară, lichidul este introdus într-o cameră; aici acesta este încălzit (există un element de încălzire acționat de o baterie) și transformat într-un vapor pe care îl inspirați sau trageți în plămâni (un vapor care seamănă cu fumul). O cantitate de nicotină ajunge direct în plămâni și este ușor absorbită în fluxul sanguin. Există produse care sunt de unică folosință, în timp ce altele au baterie sau cartuș reîncărcabil.

Nicotina reprezintă o substanță care conferă dependență, toxică pentru reproducere și care are un impact asupra dezvoltării creierului fetal (se cunoaște deja impactul de care dispune asupra femeilor care alăptează - trece în lapte; Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente clasifică nicotina drept o substanță din categoria D, adică este toxică). Poate de asemenea să afecteze dezvoltarea fetală a plămânilor și să crească riscul de SMS (sindrom al morții subite). Produsele fabricate din tutun care nu produc fum, precum tabacul sau tutunul dizolvabil au fost asociate cu nașterea unui copil mort, naștere prematură și apnee infantilă în timpul sarcinii. Este adevărat însă că datorită faptului că țigările conține o multitudine de compuși nocivi (precum monoxid de carbon și plumb), și ele pot fi responsabile pentru problemele menționate și nu nicotina privită în mod individual. Din acest motiv renunțatul la fumat trebuie să includă o terapie de substituție a nicotinei, precum plasturi, gumă, spray, pastile, inhalator sau alte mijloace care sunt aprobate de autoritățile din domeniu. Este important însă ca înainte să folosiți oricare dintre variante să aveți aprobarea unui medic.

Țigara electronică - ce trebuie să știe femeile care alăptează

Cu toate că se cunosc puține despre acest produs, folosirea sa pe durata alăptării nu este indicată. Trebuie subliniat însă faptul că bebelușul va beneficia în urma alăptării, prin urmare este indicat să continuați alăptarea și nu să o opriți din cauza țigării electronice. Dacă totuși nu puteți renunța la ea, este de preferat să o folosiți după ce vă hrăniți bebelușul și nu înainte (laptele este mai puțin probabil să fie afectat de toxinele conținute de țigară). De asemenea, folosiți țigara electronică în afara casei și spălați-vă pe mâini și dinți înainte de a atinge copilul.

tigara electronica

Sfatul specialistului

Domnul doctor Cătălin Boșoancă, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Metropolitan Hospital a avut amabilitatea de a ne răspunde la următoarele întrebări legate de țigara electronică:

1.Care este opinia dumeavoastră cu privire la folosirea țigării electronice?

Dacă ești fumătoare și alegi țigara electronică în sarcină s-ar putea să nu faci cea mai bună alegere. Chiar dacă pare o alternativă sigură, țigara electronică conține și ea anumiți compuși care pot afecta de asemenea viitorul copil.

2.Este periculoasă pentru făt, respectiv copil? Explicați vă rog.

Cu siguranță fumatul în sarcină este dăunător. Toată lumea ar trebui să știe că fumatul pe perioada sarcinii poate influența dezvoltarea viitorului copil. Numeroase studii certifică acest lucru, de aceea femeile însărcinate au acum alt motiv de a renunța la fumat. Noile studii fac referire la impactul fumatului asupra metilării ADN-ului viitorului copil, de aceea cercetătorii au analizat date referitoare la mamele fumătoare și nou-născuții lor, concluzia fiind certă.

De asemenea, cercetătorii au identificat aproximativ 6,073 locusuri unde ADN-ul copiilor din mame fumătoare a fost metilat diferit față de ADN-ul copiilor din mame nefumătoare. Impactul fumatului asupra copilului este evidențiat prin semne similare observate atât la nou-născut, cât și la adultul fumător.
Rezultatele adunate dintr-un studiu ce cuprinde 6,685 mame și nou-născuți din toată lumea certifică faptul că 13% dintre femei nu au renunțat la fumat și 25% fumau ocazional, astfel încât cercetătorii pentru a analiza șabloanele repetitive  în metilarea ADN-ului au colectat probe de sânge din cordonul ombilical după naștere.
Pentru documentarea diferențelor între nou-născuții din mame nefumătoare și cei din mame fumătoare cercetătorii au analizat un grup de copii mai mari mari și au găsit anumite diferențe de metilare a ADN-ului ce persistau la copii din mame fumătoare.
Totodată, este posibil ca fumatul să modifice modul în care ADN-ul este desfășurat și să altereze procesul de programare celulară într-un mod în care sănătatea viitorului copil poate fi afectată. În încercarea de a face față efectelor adverse, programarea celulară poate fi modificată, aceasta fiind o explicație plauzibilă.
Chiar dacă motivele acestor modificari nu sunt sigure, mesajul pentru pacienți este cât se poate de clar: fumatul susținut poate duce la mai multe efecte adverse, de aceea femeile care nu au renunțat pe perioada concepției la fumat sunt încurajate să renunțe măcar pe parcursul sarcinii.

3.Ce sfaturi aveți pentru gravide și mame în acest sens?

Mai bine să previi decât să tratezi, astfel renunțarea la fumatul activ și cel pasiv este cel mai bun sfat. Femeile care renunță la fumat înainte de a rămâne însărcinate au șansa de a îmbunătăți starea de sănătate a copiilor lor în mod direct.

De reținut

În concluzie, nicotina este dăunătoare pentru toată lumea în orice moment al vieții, iar expunerea copilului la tutun, înainte sau după naștere trebuie evitată. Dacă alăptați deja, nu vă opriți, beneficiul alăptării îl excede pe cel al riscului fumatului; încercați să renunțați la fumat (aveți la dispoziție varianta de terapie de substituție nicotinică). Nu fumați în preajma copilului sub nicio formă.

tigara electronica

Deoarece lichidul folosit pentru țigările electronice dispune uneori de o aromă atrăgătoare precum gumă de mestecat sau vată de zahăr, pot fi atrăgătoare pentru copii. Cazurile de vizite la camera de gardă drept urmare a otrăvirii accidentale în urma ingerării sunt în continuă creștere; o singură linguriță de nicotină lichidă poate fi fatală (același sfat este valabil și pentru guma de mestecat cu nicotină sau chiștoacele de la țigări).

Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor pentru Sănătate, care investighează siguranța dispozitivelor medicale, a identificat probleme cu privire la calitatea și etichetarea țigărilor electronice, dupa cum urmează:

- Unele lichide din acestea și vapori conțin urme de toxine, inclusiv chimicalele cauzatoare de cancer denumite nitrozamine și formaldehida
- Unele țigări electronice care au fost etichetate că nu conțin nicotină, conțin de fapt nicotină în cantitate redusă (prin urmare, puteți inhala acest compus fără știință)
- Există o variație în ceea ce privește cantitatea de nicotină eliminată, prin urmare puteți inhala mai mult decât credeți

Chiar dacă singura toxină din țigara electronică este nicotina, există un risc ca aceasta să afecteze copilul. Nicotina determină o îngustare a vaselor sanguine la adulții fumători. Teoretic, nicotina din laptele matern ar putea avea același efect asupra copiilor ca și în cazul adulților. Însă, cantitatea care trece prin lapte este mai mică decât cea la care vă expuneți voi. Există și alte probleme pe care le cauzează; astfel, scade nivelul hormonului prolactină (pe care corpul îl secretă pentru a stimula sânii să producă lapte și are un impact asupra apariției sentimentului de maternitate) - prin urmare poate fi afectată rezerva de lapte.

În cazul în care doriți să renunțati la tutun, țigările electronice sunt mai sigure decât cele convenționale. Este bine să discutați opțiunile pe care le aveți la dispoziție cu specialistul care vă urmărește starea de sănătate. Rețineți că un copil care a fumat în mod pasiv și nu mai este expus la nicotină manifestă simptomele de sevraj cunoscute în cazul adulților: stare de irascibilitate, depresie, agitație și neliniște.

Mulțumim domnului doctor Cătălin Boșoancă pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Surse: 

www.breastfeedingbasics.com; http://americanpregnancy.org; www.babycentre.co.uk; www.psychologytoday.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  O singură țigară fumată în sarcină dublează riscul sindromului morții subite pentru bebeluș, confirmă un studiu
  O singură țigară fumată în sarcină dublează riscul sindromului morții subite pentru bebeluș, confirmă un studiu

  Încă un semnal de alarmă pentru femeile ce fumează în timpul sarcinii. Conform unui nou studiu, chiar și o singură țigară în timpul celor 3 trimestre poate dubla...

  Alăptare sau formula? Se pare că astfel poți influența dacă vei avea un copil dreptaci sau stângaci
  Alăptare sau formula? Se pare că astfel poți influența dacă vei avea un copil dreptaci sau stângaci

  Printre întrebările pe care ajungem să ni le punem adesea, când vedem că micuțul nostru începe să-și folosească tot mai mult mânuțele, este dacă va fi...

  Embolia amniotică: ce este și cât de periculoasă este la naștere
  Embolia amniotică: ce este și cât de periculoasă este la naștere

  Embolia amniotică trebuie și ea luată în calcul ori de câte ori este vorba despre complicațiile nașterii. Așa cum vei afla și din articolul de mai jos, ea poate avea...

  Este periculoasa tusea seaca la bebelusi ?
  Este periculoasa tusea seaca la bebelusi ?

  Tusea seacă la bebeluși poate fi un semn că aerul pe care îl respiră copilul nu este tocmai curat sau poate indica o boală. Important este sa nu intri în panică....

  În plină epidemie de gripă, un medic avertizează: Antibioterapia fără discernământ este nu doar ineficientă, ci şi potenţial periculoasă!
  În plină epidemie de gripă, un medic avertizează: Antibioterapia fără discernământ este nu doar ineficientă, ci şi potenţial periculoasă!

  Tudor Ciuhodaru, medic la Spitalul de Urgență din Iași, avertizează părinții cu privire la măsurile de prevenire a gripei care a făcut deja 54 de victime în toara țara:

  Noua tulpină de coronavirus este periculoasă pentru copii? Ce trebuie să ştie părinţii
  Noua tulpină de coronavirus este periculoasă pentru copii? Ce trebuie să ştie părinţii

  Despre noua tulpină de coronavirus, identificată iniţial în Marea Britanie, se vorbeşte încă din luna decembrie a anului trecut. Parcurge cu atenţie articolul de mai jos...

  Rutina de îngrijire a mamelor: cum au grijă de corpul lor în sarcină și alăptare
  Rutina de îngrijire a mamelor: cum au grijă de corpul lor în sarcină și alăptare

  Ești pe cale să devii mamă sau deja ai dat naștere unui pui de om, care-ți luminează viața? Cu siguranță, trăiești cele mai speciale momente din viața ta, descoperind cum este...

  Cât de sigur este vopsitul părului în alăptare?
  Cât de sigur este vopsitul părului în alăptare?

  Multe proaspete mămici se întreabă dacă vopsitul părului în alăptare afectează în vreun fel sau altul laptele matern. Se tem de efectele secundare pe care compușii...

  © 2022 Qbebe