Boli cronice care iti pot afecta sarcina

Boli cronice care iti pot afecta sarcina

Louise Tanase - Contributor

O sarcina planificata este aproape intotdeauna o sarcina mai sanatoasa si mai usoara decat o sarcina aparuta intamplator, mai ales in cazul femeilor care au in istoricul medical anumite boli cronice. In cazul in care esti diagnosticata cu anumite boli cronice, probabil ca vrei sa stii cum iti pot afecta acestea sarcina si bebelusul. Qbebe iti ofera cateva informatii, dar nu uita sa te consulti si cu medicul!

Conceperea unui copil nu ar trebui sa fie o intamplare, mai ales pentru femeile care sufera de anumite afectiuni care se pot agrava in timpul sarcinii, pot pune in pericol bunul mers al acesteia ori sanatatea bebelusului.

In cazul in care si tu esti diagnosticata cu o boala cronica, ar trebui ca inainte de a ramane insarcinata sa ceri un consult medicului de specialitate care iti urmareste boala cronica si sa discuti cu acesta ce optiuni ai, care este tratamentul cel mai potrivit pentru boala ta in perioada sarcinii si a alaptarii, care sunt riscurile pentru sanatatea ta sau a bebelusului si ce poti face ca sarcina sa decurga cat mai bine.

In al doilea rand, stai de vorba cu un medic obstetrician cu experienta si chiar cu un pediatru si afla mai multe detalii despre sanatatea copiilor nascuti de mame care au boala de care suferi si tu.

 Femeie ingrijorata


Astmul si sarcina

Astmul este o boala inflamatorie cronica a cailor respiratorii care produce episoade recurente (recidivante) de respiratie suieratoare, lipsa de aer, apasare in piept si tuse. Daca suferi de astm, trebuie sa stii ca statisticile spun ca in timpul sarcinii, aceasta boala cronica poate avea urmatoarele evolutii: intr-o treime dintre cazuri astmul se amelioreaza in cursul sarcinii, intr-o treime dintre cazuri astmul se poate agrava, iar in celelalte cazuri nu sufera modificari. Cu toate acestea, fiecare femeie care sufera de astm si doreste sa ramana insarcinata trebuie sa tina cont de faptul ca, daca beneficiaza de o terapie eficienta si supraveghere medicala de specialitate, sarcina poate decurge la fel de normal ca in cazul unei femei care nu are astm.

In ceea ce priveste tratamentul specific pentru astm, in perioada sarcinii trebuie folosit cu preponderenta cel administrat pe cale inhalatorie. Bronhodilatatoarele cu actiune scurta pe cale inhalatorie ca medicatie de criza sunt permise in timpul sarcinii si in perioada de alaptare (nu trec in laptele matern). Totusi, chiar si acestea se vor administra cu prudenta cu 72 ore inaintea travaliului. Corticosteroizii administrati pe cale inhalatorie ca medicatie de fond sunt permisi in perioada sarcinii si alaptare la dozele cele mai mici la care s-a obtinut controlul simptomelor.

 Tanara documentandu-se pe internet

In cazul in care si tu te confrunti cu aceasta boala cronica este recomandat ca inainte de a ramane insarcinata (sau daca ramai insarcinata accidental, imediat dupa ce ai confirmarea sarcinii) sa te consulti cu medicul obstetrician, dar si cu medicul pneumolog in privinta tratamentului pe durata sarcinii. Anumite medicamente prescrise pentru astm, in special administrate pe cale orala sau injectabila, nu sunt recomandate in timpul sarcinii, iar unele sunt complet interzise.

Cum afecteaza astmul sarcina: Fatul poate fi afectat de astmul tau numai daca nu reusesti sa il tii sub control, ai crize dese si din cauza acestora oxigenarea bebelusului are de suferit. Un astm care nu este tratat corespunzator poate creste riscul preeclampsiei, restrictiei de crestere intrauterina, nastere prematura si chiar necesitatea unei operatii cezariene. 

 Cuplu ingrijorat

Diabetul si sarcina

Diabetul este o tulburare a metabolismului in care pancreasul fie produce prea putina insulina, fie nu produce deloc, ceea ce determina variatii ale concentratiei de zahar in sange. In timpul sarcinii, in organismul mamei apar o serie de modificari ale metabolismului ce au rolul de a asigura dezvoltarea optima a bebelusului. Glucoza din sangele matern fiind esentiala pentru fat, organismul mamei renunta la folosirea ei pentru a fi suficienta pentru bebelus, acesta fiind motivul pentru care gravidele diabetice vor observa ca dupa doua luni de sarcina glicemia masurata pe nemancate scade semnificativ si nu se opreste din scazut pana la sfarsitul celei de-a patra luni de sarcina.

Pentru a ajunge suficienta glucoza la fat, in organismul matern va apare o rezistenta la actiunea insulinei, astfel incat aceasta sa nu mai poata introduce glucoza in celulele mamei pentru a fi consumata acolo. Ca urmare, glicemia masurata dupa mese va creste mai mult decat inainte de sarcina, deoarece insulina nu va mai face fata la solicitare, efectul ei fiind blocat partial. Aceasta crestere suplimentara a glicemiei materne dupa mese este benefica pentru fat, asigurandu-i o crestere normala.

Daca ai diabet zaharat de tip 1 trebuie sa stii ca necesarul de insulina va scadea usor in primul trimestru de sarcina, dar ulterior va creste la valori mai mari decat cele de dinaintea sarcinii, deoarece apare treptat o stare de rezistenta la actiunea insulinei in tot organismul matern. Daca ai diabet zaharat de tip 2 exista deja o stare de rezistenta la actiunea insulinei de dinainte de sarcina si se va agrava pe parcursul sarcinii. Pastilele pentru diabet sunt contraindicate in sarcina, astfel incat daca glicemia nu se poate controla cu dieta se va adauga insulina. Daca este nevoie de insulina in loc de pastile pentru controlul glicemiei, aceasta va fi administrata de multe ori in doze mari, ce pot depasi chiar pe cele prescrise in diabetul de tip 1 (insulino-dependent).

 Tineri ingrijorati

Cum afecteaza diabetul sarcina: Sarcina se asociaza cu un necesar mai mare de insulina pentru organismul matern, de aceea cea mai importanta provocare pentru tine va fi sa tii glicemia sub control. Cu ajutorul medicilor (diabetolog, nutritionist si obstetrician) iti poti monitoriza glicemia si poti evita complicatiile pe toata durata sarcinii. Medicii vor stabili care este nivelul ideal al glicemiei in situatia ta si care sunt dozele de insulina si/sau dieta potrivita pentru perioada sarcinii. Trebuie sa iei in serios monitorizarea glicemiei, deoarece, este important atat pentru tine cat si pentru copil.

Trebuie sa stii ca, daca in primele 6-8 saptamani de sarcina - atunci cand se formeaza inima, plamanii, rinichii si creierul fatului - glicemia ta este crescuta, copilul poate face boli congenitale, sau poti suferi un avort spontan. Daca in corpul tau este prea putina insulina, nivelul acizilor din sange pot provoca, de asemenea, avort. Pe parcursul sarcinii glicemia foarte mare poate provoca moartea copilului, iar nivelurile mai putin extreme ale glicemiei pot face copilul sa se dezvolte mai mult decat normal si sa provoace complicatii la nastere. De asemenea, daca glicemia ta este mare, bebelusul ar putea avea glicemia prea mica la nastere, ceea ce va necesita tratament de urgenta.

O alta complicatie posibila este o culoare galbuie a pielii din cauza unei acumulari de celule vechi ale sangelui pe care ficatul copilului nu le poate indeparta destul de repede. Complicatiile care pot aparea la femeia gravida cu diabet, includ tensiunea mare, inrautatirea complicatiilor provocate de diabet, in special ale bolilor de ochi.

 Tanara la medic

Epilepsia si sarcina

Epilepsia reprezinta o dereglare a sistemului nervos care produce descarcari bruste si intense de activitate electrica in creier, care se manifesta clinic prin convulsii care afecteaza controlul miscarii, al vorbirii, al vederii sau chiar al starii de constienta. Persoanele cu epilepsie au convulsii repetate care, fara tratament corect, devin mai severe si mai frecvente in timp. Cel mai adesea, tratamentul implica administrarea zilnica a unor medicamente specifice.

Cum afecteaza epilepsia sarcina: In cazul in care si tu esti diagnosticata cu epilepsie, trebuie sa stii ca medicii obstreticieni spun ca daca epilepsia este tinuta sub control, sansele de a avea o sarcina sanatoasa si o nastere fara complicatii sunt echivalente cu cele ale femeilor care nu sufera de aceasta boala (aproape 90% dintre bebelusii nascuti de mame epileptice sunt perfect sanatosi).

Daca suferi de epilepsie si planuiesti sa ramai insarcinata, trebuie sa te consulti cu medicul care urmareste evolutia epilepsiei inainte de conceperea copilului pentru a determina daca medicatia pentru combaterea acceselor de epilepsie pot fi luate in timpul conceperii si pe perioada sarcinii. Medicamentele care ar putea fi prescrise unei gravide trebuie sa respecte anumite limite in dozaj. In plus, trebuie sa stii ca metabolismul unei femei se schimba pe perioada sarcinii, acesta fiind motivul pentru care acelasi dozaj al unui medicament poate fi inadecvat combaterii acceselor de epilepsie.

Medicul te va informa si ca, din pacate, unele medicamente anti-convulsive cresc riscul aparitiei unor malformatii ale bebelusului, cum ar fi malformatii ale inimii, coloanei vertebrale, malformatii ale boltei palatine sau buza de iepure, de aceea va cantari atent raportul beneficiu matern - risc fetal al medicatiei pe care ti-o prescrie.

 Tanara la consult medical

Hipertensiunea arteriala si sarcina

Tensiunea arteriala este presiunea cu care sangele circula prin artere, fiind echivalenta cu presiunea pe care sangele o exercita asupra peretilor arteriali. Hipertensiunea arteriala reprezinta forma patologica a tensiunii arteriale, definita prin valori crescute ale tensiunii sistolice mai mari de 140, iar a tensiunii diastolice mai mari de 90 la cel putin doua masuratori repetate la interval de cateva zile.

Diagnosticul de hipertensiune arteriala poate fi stabilit si prin intermediul unei metode numite MAPA (monitorizare ambulatorie a presiunii arteriale), prin montarea unui dispozitiv holter pe o perioada de minim 24 de ore care masoara continuu tensiunea arteriala si inregistreaza evolutia acesteia. In general, tensiunea arteriala crescuta contribuie la aparitia bolilor coronariene, a accidentelor vasculare cerebrale, insificientei cardiace, dar si a bolilor de rinichi.

In cazul in care suferi de hipertensiune arteriala si planuiesti sa ramai insarcinata, este recomandat sa te consulti cu medicul de familie ori cardiologul tau in aceasta privinta, pentru a sti cum poti tine hipertensiunea sub control si ce medicamente sunt admise in timpul sarcinii si in ce doze. Inainte de conceptie, ai grija sa elimini pe cat posibil sarea din alimentatie, sa faci exercitii fizice in mod regulat, sa renunti la consumul de alcool si la fumat. Daca esti supraponderala, ar trebui sa faci tot posibilul sa pierzi cateva kilograme inainte de a ramane insarcinata.

Cum afecteaza hipertensiunea sarcina? In cazul in care si tu suferi de hipertensiune arteriala inainte de a ramane insarcinata, trebuie sa stii ca hipertensiunea arteriala cronica poate constitui un factor de risc in timpul sarcinii, atat pentru tine cat si pentru bebelusul tau. Din cauza hipertensiunii arteriale, in timpul sarcinii poti suferi anumite complicatii, cum ar fi preeclampsie si placenta abruptio (separarea placentei de peretele uterin). De asemenea, hipertensiunea arteriala cronica este considerata a fi unul dintre factorii de risc in cazul greutatii mici a bebelusului la nastere si a nasterilor premature.

 Control tensiune arteriala

Bolile tiroidiene si sarcina

Glanda tiroida se afla in partea frontala a gatului, in spatele laringelui, si este formata din doi lobi, cate unul de fiecare parte a traheei. Glanda tiroida secreta doi hormoni importanti in functionarea organismului: triiodotironina si tiroxina. Hormonii tiroidieni controleaza metabolismul, dezvoltarea creierului, respiratia, functionarea sistemului nervos si a inimii, temperatura corpului, forta musculara, umezeala pielii, ciclul menstrual, greutatea si nivelul colesterolului. Productia acestor doi hormoni tiroidieni este controlata si stimulata de TSH (hormonul stimulant al tiroidei) care este produs de glanda pituitara (aflata in creier).

Bolile tiroidiene sunt afectiuni ale glandei tiroide si apar atunci cand glanda tiroida secreta o cantitate prea mare sau prea mica de hormoni tiroidieni. Atunci cand glanda tiroida produce o cantitate prea mare de hormoni tiroidieni, boala se numeste hipertiroidism si poate provoca accelerarea functiilor organismului. Atunci cand glanda tiroida produce o cantitate prea mica de hormoni tiroidieni, boala se numeste hipotiroidism si provoaca incetinirea functiilor organismului.

Trebuie sa stii ca hormonii tiroidieni joaca un rol esential in timpul sarcinii, atat in dezvoltarea unui bebelus sanatos, cat si in mentinerea sanatatii tale. In cazul in care ai o boala tiroidiana, medicii spun ca poti avea o sarcina sanatoasa si poti proteja sanatatea bebelusului tau daca te vei informa din timp in legatura cu efectele sarcinii asupra glandei tiroide, daca vei face analize specifice regulat si vei lua medicamentele prescrise de medicul endocrinolog.

In timpul sarcinii, doi hormoni strans relationati cu sarcina - hCG (gonadotropina corionica umana) si estrogenul determina cresterea nivelului hormonilor tiroidieni. Produs de placenta, hCG este asemanator cu TSH si stimuleaza bland tiroida sa produca mai multi hormoni tiroidieni. Hormonii tiroidieni sunt vitali pentru dezvoltarea normala a creierului si sistemului nervos al bebelusului; in primul trimestru de sarcina fatul depinde de hormonii tiroidieni ai mamei care traverseaza placenta. In jurul saptamanii 12 de sarcina, tiroida bebelusului incepe sa functioneze independent.

 Ecografia tiroidei

Cum afecteaza bolile tiroidiene sarcina? In cazul in care suferi de hipertiroidism trebuie sa stii ca daca nu este tinuta sub control aceasta boala poate duce la insuficienta cardiaca congestiva, preeclampsie, furtuni tiroidiene (inrautatire brusca si severa a simptomelor bolii tiroidiene); greutatea bebelusului mica la nastere; avort spontan, nastere prematura.

Daca ai fost diagnosticata cu hipotiroidism inainte de sarcina, trebuie sa stii ca aceasta boala poate dauna grav sarcinii in cazul in care nu o tratezi corect. Hipotiroidismul poate cauza preeclampsie, anemie severa, insuficienta cardiaca congestiva (mai rar), greutate mica la nastere, avort spontan, nasterea unui bebelus mort.

Cel mai bun mod de a preveni toate aceste probleme, in cazul in care suferi de o boala a tiroidei este recomandat sa te consulti cu medicul endocrinolog inainte de a ramane insarcinata pentru a-ti fi prescris tratamentul corect pentru perioada conceptiei, a sarcinii si a alaptarii, dar si pentru a programa analize si teste periodice.

Tu esti diagnosticata cu o boala cronica? Ce probleme ai avut in timpul sarcinii din cauza bolilor cronice?

 Cuplu ingrijorat
Articolul urmator
Analize sarcina. Noutati legistlative. Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii
Analize sarcina. Noutati legistlative. Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi
    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi

    Cu toții vrem să facem ceea ce este mai bine pentru copiii noștri. De multe ori, însă, din dorința de a-i ține cât mai departe de orice i-ar outea răni emoțional sau...

    7 greșeli care pot afecta somnul unui nou-născut
    7 greșeli care pot afecta somnul unui nou-născut

    Somnul bebelușului este unul dintre cele mai importante aspecte care îi preocupă pe părinți. Uite 7 greșeli care pot afecta somnul nou născutului, din care poți să...

    Ce boli pot produce bacteriile la stomac în rândul copiilor și adulților
    Ce boli pot produce bacteriile la stomac în rândul copiilor și adulților

    Problema bacteriilor la stomac rămâne una deosebit de importantă, având in vedere obiceiurile culinare pe care tot mai mulți dintre noi obișnuim să le adoptăm în ziua...

    Ce este tanatofobia și cum îți poate afecta viața
    Ce este tanatofobia și cum îți poate afecta viața

    Este firesc să ai și momente în care să îți faci griji legate de finalul vieții tale, să te întrebi cum pot decurge lucrurile atunci. Însă dacă aceste griji...

    5 cauze ale oboselii cronice pe care nu le știai
    5 cauze ale oboselii cronice pe care nu le știai

    În ritmul trepidant de zi cu zi, nu este de mirare că fiecare dintre noi are perioade marcate de oboseală intensă. Cu toate acestea, dacă este vorba despre oboseală persistentă,...

    Ce este discalculia și cum îți poate afecta copilul?
    Ce este discalculia și cum îți poate afecta copilul?

    Discalculia este o tulburare de învățare care impune probleme cu privire la capacitatea unei persoane de a înțelege și de a efectua calcule matematice. Așa cum dislexia...

    Ce este dispraxia și cum îți poate afecta copilul
    Ce este dispraxia și cum îți poate afecta copilul

    Dispraxia sau tulburarea de mișcare afectează dezvoltarea motricității și a coordonării corpului, atât la copii, cât și la adulți. La copil, semnele care arată că...

    4 semne că ești „țapul ispășitor” din familie și cum îți poate afecta asta relațiile
    4 semne că ești „țapul ispășitor” din familie și cum îți poate afecta asta relațiile

    Ai simțit de multe ori că majoritatea membrilor familiei dau vina pe tine pentru diverse probleme sau că întreaga responsabilitate pentru a rezolva o problemă stă în...

    © 2024 Qbebe