Complicatii care pot sa apara la o sarcina multipla

Dana Serbanescu

Nasterea de gemeni, tripleti sau mai multi copii (numita sarcina multipla) este mai complicata decat nasterea unui singur bebelus.

Sarcina multipla apare aproximativ o data la 80 de cazuri. Femeile mai varstnice, cele cu gemeni in familie, femeile foarte inalte sau corpolente, multiparele (femeile care au nascut cel putin o data) si femeile care au recurs la tratamente medicamentoase sau chirurgicale de stimulare a fertilitatii au, de asemenea, o probabilitate crescuta de a avea sarcini multiple.

Gemenii fraterni apar in urma fecundarii a doua ovule de catre doi spermatozoizi, facand ca gemenii sa fie asemanatori tot atat cat ar fi doi frati nongemeni, la aceeasi varsta. Gemenii identici apar prin fecundarea unui ovul, oul rezultat divizandu-se apoi spre a da nastere la doi bebelusi.

  Sarcina multipla poate fi suspectata daca se aud bataile a doua sau mai multe inimi fetale, daca ai antecedente familiale de sarcini multiple, daca iei rapid in greutate sau daca uterul tau creste mai repede decat in mod normal.

Asteptarea bebelusilor poate fi emotionanta, dar in acelasi timp si stresanta. Sustinerea cresterii a mai mult decat unui bebelus va solicita suplimentar organismul.

Poti fi incurajata sa maresti numarul de calorii din dieta alimentara in timpul sarcinii si poti simti nevoia de a te odihni mai mult din cauza disconfortului, a oboselii si a posibilitatii crescute de declansare premature a travaliului.

 

Majoritatea problemelor aparute la nou-nascutii gemeni, tripleti apar la cei care se nasc prematur. Solicitarea cresterii mai multor feti asupra organismului matern, distensia uterului si greutatile suplimentare ale bebelusilor si placentelor lor provoaca adesea declansarea prematura a travaliului.

Probabilitatea complicatiilor - precum eclampsia, prematuritatea, dimensiunile mici pentru varsta gestationala, prezentatia pelvina, travaliului prelungit si prolapsul de cordon - este mai mare in cadrul sarcinilor multiple. Uneori, uterul supradestins nu se poate contracta eficient, ceea ce incetineste progresia travaliului si creste riscul de hemoragie post-partum. Ruptura prematura a membranelor este mai frecventa in sarcinile multiple si reprezinta o alta cauza a prematuritatii. Aceste dificultati se accentueaza direct proportional cu numarul de copii.


Chiar daca travaliul, intr-o nastere multipla, progreseaza normal, medicii sunt mai atenti din cauza numarului mare de dificultati care pot aparea. Trebuie sa te asteptati la o supraveghere medicala mai atenta si la mai multe interventii decat de obicei si din pacate chiar si la nasterea la termen a unui singur bebelus.
Unii specialisti programeaza inducerea travaliului sau nasterea prin cezariana la 37 de saptamani, in speranta alegerii momentului optim pentru asigurarea sanatatii copiilor si a mamei. 
 

Uneori se asteapta si declansarea spontana a travaliului, in ideea ca este necesara incurajarea procesului fiziologic.
Poate fi recomandata anestezia epidurala, in caz ca nasterea celui de-al doilea copil necesita interventii care pot fi dureroase.
Rata cezarienelor pentru gemeni este mai mare decat in cazul nasterilor cu un singur copil si creste direct proportional cu numarul de bebelusi. De fapt, rareori se intampla ca tripletii (sau sarcinile cu mai multi copii) sa se nasca la termen, pe cale vaginala.

Nasterea pe cale vaginala a gemenilor

    Cele mai frecvente si favorabile prezentatii pentru nasterea pe cale vaginala a gemenilor sunt cu ambele capete ale bebelusilor in jos (cefalice). Ecografia in travaliu ajuta la identificarea pozitiilor copiilor.

Rezultatele acesteia ajuta medical sa decida asupra celei mai bune variante de nastere - vaginala sau cezariana.
Daca ambii copii sunt in prezentatie pelviana, de obicei se efectueaza cezariana.
Daca primul bebelus este cu capul in jos, iar al doilea in prezentatie pelviana, cel din urma s-ar putea intoarce dupa nasterea vaginala a primului sau s-ar putea naste tot in prezentatie pelviana.

Cel de-al doilea copil se naste de obicei la 5 - 30 minute dupa primul, iar placenta se elimina dupa nasterea amandurora. Bebelusii se nasc de obicei in sala de operatii, pentru cazul in care cezariana ar deveni brusc necesara.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Breaking News! Copiii pot să dezvolte complicații grave în infecția cu Covid-19. Iată care sunt cei mai afectați
  Breaking News! Copiii pot să dezvolte complicații grave în infecția cu Covid-19. Iată care sunt cei mai afectați

  În condițiile în care China a depășit perioada de criză a pandemiei, a început să studieze cazurile sale și să ofere lumii cât mai multe informații cu privire...

  Studiu: Mamele care iau vitamina B12 în sarcină pot naște bebeluși liniștiți și cuminți
  Studiu: Mamele care iau vitamina B12 în sarcină pot naște bebeluși liniștiți și cuminți

  Vitamina B12 face parte dintre nutrienții esențiali pentru o stare de sănătate optimă, iar prezența ei este indispensabilă pe durata sarcinii. Parcurgând articolul de mai jos...

  Nou-născut subponderal: cauze, riscuri și complicații
  Nou-născut subponderal: cauze, riscuri și complicații

  Un nou-născut subponderal este desemnat acel nou-născut care cântărește sub 2500 grame și îngrijorează pe orice proaspăt părinte. Dacă în ceea ce privește modul...

  Ne întoarcem la comunism, cu CO de la Covid-19: nu se mai pot face întreruperi de sarcină în clinicile din România
  Ne întoarcem la comunism, cu CO de la Covid-19: nu se mai pot face întreruperi de sarcină în clinicile din România

  Se pare că am închis ochii pentru un moment și ne-am întors înapoi în perioada comunistă: avortul este indisponibil momentan, ca urmare a stării de urgență.

  Azi este Ziua Mamei Creștine. Spune rugăciunea Bunei Vestiri care te apără de rele
  Azi este Ziua Mamei Creștine. Spune rugăciunea Bunei Vestiri care te apără de rele

  Pe 25 martie creștinii sărbătoresc Buna Vestire, cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului. În această zi, Biserica ortodoxă celebrează vestea adusă Fecioarei Maria de...

  Sânziana Buruiană îşi pune fiica în pericol: "Nu mi-e frică, noi o împărtăşim pe Iza în fiecare duminică. Asta o apără de orice Covid!"
  Sânziana Buruiană îşi pune fiica în pericol: "Nu mi-e frică, noi o împărtăşim pe Iza în fiecare duminică. Asta o apără de orice Covid!"

  Fosta asistentă TV a dezvăluit recent unde o duce pe fiica ei, Izabela, în fiecare duminică. De asemenea, a venit cu detalii legate de botezul fiicei sale mici, născută în...

  Care sunt categoriile de oameni și copii care pot fi grav afectați de Covid-19
  Care sunt categoriile de oameni și copii care pot fi grav afectați de Covid-19

  Deși riscul de îmbolnăvire cu noul coronavirus și de a dezvolta o formă severă diferă de la om la om, sunt categorii de persoane care prezintă risc ridicat.

  14 vedete care au uitat să se îngrijească în sarcină
  14 vedete care au uitat să se îngrijească în sarcină

  Cu toate că situația financiară le permite și statutul pe care îl au le impune, sunt câteva vedete care au uitat să se îngrijească în sarcină. Paparazzi le-au...

  © 2022 Qbebe