Diastazis de mușchi abdominal drept: efectul advers al unei sarcini cu un bebeluș foarte mare

Diastazis de mușchi abdominal drept: efectul advers al unei sarcini cu un bebeluș foarte mare

Irina Olteanu - Redactor Senior

În cazul în care nu ai născut niciodată este ușor să presupui că o rutină de exerciții fizice și o alimentație sănătoasă sunt suficiente pentru a-ți reda abdomenul de dinainte de sarcină. În definitiv, o mulțime de femei nasc și revin la silueta de odinioară. Diastazisul drepților abdominali este o situație în care acest lucru nu se întâmplă. Iată cum se manifestă, ce complicații poate cauza și ce modalități de tratament există pentru acesta.

Informații despre diastazis de mușchi abdominal drept

Majoritatea mamelor care suferă de diastază abdominală știu prea bine cât adevăr există în spatele realității pe care o aduce perioada postpartum. Chiar și femeile care au luat relativ puține kilograme în plus în sarcină rămân cu un fel de buzunar pe burtă care persistă mult după ce au scăpat de toată greutatea din sarcină. Această afecțiune poartă denumirea de diastază și apare când benzile paralele din mușchii abdominali se separă în locul de mijloc unde se întâlnesc, pentru a se acomoda bebelușului care crește în uter. Denumirea diastasis recti provine de la diastasis care înseamnă separare și recti de la mușchii abdominali denumiți rectus abdominis. Este o situație care apare în cazul a două treimi din gravide. Atunci când mușchii abdominali se depărtează astfel, uterul, intestinele și celelalte organe au doar o bandă subțire de țesut conjunctiv în față pentru a le menține laolaltă. În lipsa sprijinului muscular necesar, nașterea vaginală se poate dovedi mai dificilă.

Deși este o problemă comună pentru gravide, diastaza este de fapt asociată presiunii abdominale interne pe care sarcina o crește, însă nu este în mod specific cauzată de sarcină. Din acest motiv și bărbații, dar și copiii pot să sufere de o separație a mușchilor abdominali, în special după o intervenție chirurgicală sau o accidentare.

Doamna doctor Marina Dumitraș, medic specialist chirurgie generală, doctor în științe medicale, competență flebologie, competență chirurgie laparoscopică și ultrasonografie generală - Euroclinic Regina Maria și Skinmed Clinic completează: 

"Diastazisul abdominal reprezintă îndepărtarea mușchilor drepți abdominali de pe linia mediană. Cauzele cele mai frecvente sunt reprezentate de sarcinile repetate la intervale scurte de timp, de dimensiunea mare a fătului, de creșterea presiunii intraabdominale în ultimul trimestru de sarcină prin volumul uterin, de calitatea slabă a țesutului conjunctiv și a fibrelor de colagen, de sedentarism, de scăderea concentrației de estrogeni și de creșterea concentrație de progesteron în sarcină."

diastazis de muschi abdominal drept

Cauze pentru diastazis de mușchi abdominal

După cum am menționat, diastaza apare pentru că spațiul existent în abdomen și bebelușul pot imprima presiune ridicată asupra burții, astfel încât mușchii nu pot să-și păstreze forma. Specialișii nu au reușit să creeze un tipar al persoanelor predispuse, dar există câțiva factori care par să crească riscul, conform terapeutului în sănătate și planșeu pelvian al femeilor Laura Ward din cadrul Universității Ohio: ridicarea greutăților, mușchi abdominali slăbiți anterior sarcinii, un tors scurt, sarcini multiple sau sarcină multiplă. De asemenea, și vârsta de peste 35 de ani poate crește riscul.

Tratament pentru diastazis abdominal

Diastaza se tratează cel mai eficient după ce naști (deoarece abdomenul este mai plat), iar tratamentul include în mare parte exerciții care întăresc mușchii, fără a evita stresarea mușchilor drepți abdominali și a celor transversali (un strat de mușchi situat în fața și în lateralul peretelui abdominal). Există de asemenea tehnici de terapie manuală care pot ajuta la descompunerea țesutului conjunctiv din abdominali pentru a fi apoi repoziționați corespunzător. Este important să apelezi la un terapeut specializat în sănătatea femeilor care poate concepe planul de tratament potrivit și îți poate explica ce exerciții trebuie evitate.

Odată ce țesutul conjunctiv ajunge să se întindă, se poate dovedi dificilă fortifierea sa și readucerea mușchilor în poziția inițială. Abdomenele tradiționale pot agrava problema, deoarece au tendința de a subția mușchii, îndepărtându-i și mai mult și întinzând țesutul exagerat. Intervenția chirurgicală implică coaserea pereților musculari abdominali la mijloc, în unele cazuri putând fi realizată laparoscopic (cu ajutorul unei camere mici și instrumente introduse prin mici incizii). Diastaza gravă necesită operație abdominală printr-o incizie mai mare. În cazul în care intenționezi să mai rămâi însărcinată în viitor, este indicat să încerci reparația cu ajutorul fizioterapiei pentru a întări musculatura; dacă reapare diastazis sunt șanse mari să fie mai puțin grav. Nu este niciodată prea târziu să tratezi problema; cu ajutorul unui profesionist competent poți să o remediezi chiar la mai mulți ani după naștere. Durata de recuperare depinde de gravitatea diastazisului (distanța dintre mușchi și gradul de lezare al țesutului conjunctiv), precum și de gradul tău de implicare. 

Doamna doctor Marina Dumitraș, medic specialist chirurgie generală, doctor în științe medicale, competență flebologie, competență chirurgie laparoscopică și ultrasonografie generală - Euroclinic Regina Maria și Skinmed Clinic completează:  

"Diastazisul de mușchi drepți abdominali îl confirmăm prin examen clinic sau ecografie de părți moi, măsurând și distanțarea de la linia mediană a acestor mușchi drepți abdominali în centimetri. Tratamentul recomandat este cel chirurgical laparoscopic minim invaziv.

Principiile tratamentului chirurgical sunt de a apropia mușchii drepți abdominali prin însăilarea lor și strângere progresivă, urmată de aplicarea unei plase care se fixează cu capse metalice resorbabile.

Recuperarea este extrem de rapidă: pacientul se externează a doua zi, își reia alimentația și tranzitul intestinal din prima zi postoperator, are incizii milimetrice (5 și 10 mm), respectiv cicatrici estetice. Pacienta este sfătuită sa poarte centura abdominală de contenție și să evite eforturile fizice susținute, timp de 6 săptămâni. Există destul de frecvent asocierea dintre hernia ombilicală și diastazisul de mușchi drepți abdominali și se poate rezolva în aceeași sesiune operatorie.

Cu cât pacienta se prezintă la medic mai repede, cu atât distanță dintre acești mușchi este mai mică și mai ușor de tratat chirurgical, lăsând o șansa de recidiva minimă (sub 1%)."

diastazis de muschi abdominal drept

Complicații și prevenire pentru diastazis

Conform medicului Jennifer Wider, afecțiunea poate să conducă și la complicații precum durere cronică în porțiunea inferioară a spatelui, constipație, durere în timpul sexului, durere pelviană sau de șold și incontinență urinară. De asemenea, poate îngreuna respirația și mișcarea (din cauza unui suport slăbit la nivelul abdomenului). În cazuri rare, dar extreme, țesutul se poate rupe, iar organele pot protrude prin deschidere, ceea ce poartă denumirea de hernie.

Pentru a preveni apariția diastazisului este indicat să începi prin exerciții fizice care fortifică musculatura abdominală înainte de sarcină. Odată ce ești gravidă poți să le continui în primul trimestru de sarcină. Conform studiilor, ajută menținerea unui stil de viață activ în sarcină în prevenire. 

De reținut faptul că dacă te confrunți cu această problemă, nu trebuie să încerci să o tratezi singură. Anumite exerciții pot chiar să o agraveze, prin urmare trebuie să discuți cu medicul. Acesta va concepe un plan de tratament pentru tine sau poate să îți recomande un fizioterapeut competent. 

Citește și: Totul despre separatia muschilor abdominali sau diastaza abdominala

Mulțumim doamnei doctor Marina Dumitraș pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Surse: www.prevention.com; www.webmd.com; https://wellnessmama.com

Articolul urmator
A pierdut 16 sarcini dar a devenit, în sfârșit, mamă, după ce a avut o premoniție în vis
A pierdut 16 sarcini dar a devenit, în sfârșit, mamă, după ce a avut o premoniție în vis

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mărturia unei tinere mame care a șocat internetul: "Am avut 7 sarcini până la 20 de ani"
    Mărturia unei tinere mame care a șocat internetul: "Am avut 7 sarcini până la 20 de ani"

    O tânără în vârstă de 21 de ani de peste hotare s-a luptat cu judecata aspră a lumii de când avea 15 ani și a rămas însărcinată cu primul său copil, o...

    „Am adus pe lume al 16-lea copil”. Povestea unei familii care folosește un autobuz, drept „mașina” familiei
    „Am adus pe lume al 16-lea copil”. Povestea unei familii care folosește un autobuz, drept „mașina” familiei

    O familie din SUA se mândrește deja cu 15 copii, iar în luna mai urmează să se mărească și cu al 16-lea copil. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a-i...

    Viața unui bebeluș de numai 5 luni a fost salvată miraculos în urma unei operații pentru extirparea unei tumori pe creier
    Viața unui bebeluș de numai 5 luni a fost salvată miraculos în urma unei operații pentru extirparea unei tumori pe creier

    Să vezi cum copilul tău se luptă să învingă boala și să supraviețuiască este una dintre cele mai dificile provocări din viața de părinte. Cu așa ceva s-a confruntat și o...

    Mai poți purta unghiile foarte lungi când ai grijă de un bebeluș?
    Mai poți purta unghiile foarte lungi când ai grijă de un bebeluș?

    Ah, unghiile lungi! Nu sunt pentru toată lumea, dar atunci când le iubești…le iubești de nu mai poți și nu vrei să renunți în ruptul capului la ele. Cu alte...

    Da, este foarte greu rolul de frate/soră mai mare. Uite de ce!
    Da, este foarte greu rolul de frate/soră mai mare. Uite de ce!

    Când ai mai mulți copii, una dintre cele mai importante provocări este să găsești un echilibru în ceea ce privește implicarea copiilor mai mari în creșterea celor...

    Cel mai mare bebeluș de pe TikTok! A cântărit 6 kilograme la naștere
    Cel mai mare bebeluș de pe TikTok! A cântărit 6 kilograme la naștere

    O femeie a adus pe lume un bebeluș de 6 kg, iar imaginile cu nou-născutul au făcut înconjurul lumii. Bebelușul i-a luat prin surprindere atât pe părinți, cât și pe...

    Record de fericire! După 19 sarcini pierdute, această mamă a născut un copil de 6,3 kilograme
    Record de fericire! După 19 sarcini pierdute, această mamă a născut un copil de 6,3 kilograme

    După 19 sarcini pierdute, o mămică în vârstă de 27 de ani, din Statele Unite, a adus pe lume un bebeluș de 6.37 kg, dublu față de de greutatea pe care ar trebui să o...

    Povestea femeii care a adoptat un bebeluș, supraviețuitor al unei tentative de avort
    Povestea femeii care a adoptat un bebeluș, supraviețuitor al unei tentative de avort

    O mamă din Florida a adoptat o fetiță care a supraviețuit unei tentative de avort la doar 10 săptămâni și jumătate. Femeia a povestit, intr-o emisiune TV, ca mama bebelușului...

    © 2024 Qbebe