Epilepsia in sarcina - ce implica si ce urmari ar putea avea

Epilepsia in sarcina - ce implica si ce urmari ar putea avea

Irina Olteanu - Redactor Senior

Epilepsia in sarcina este o problema de sanatate care poate fi tinuta sub control cu ajutorul unei medicatii speciale si a unei monitorizari permanente. Care sunt insa riscurile la care sunt expuse femeile care sufera de epilepsie in sarcina si cum trebuie sa procedeze pentru o nastere fara probleme vom afla in articolul urmator.

Procentul de femei care sufera de epilepsie si care nasc copii sanatosi este mai mare de 90%, deci mai mult decat incurajator. Desi pentru majoritatea femeilor numarul de crize ramane neschimbat, la unele poate fi mai mic, iar cele care nu controleaza suficient boala pot observa si o crestere a frecventei acestora (20% din cazuri). Trebuie retinut insa faptul ca fiecare organism reactioneaza diferit si nu exista nicio regula in acest sens.

In ce mod afexteaza epilepsia sarcina

Complicatiile care pot aparea in aceste cazuri includ: greturi matinale severe, anemie, sangerari in timpul si dupa sarcina (execeptandu-le pe cele obisnuite), ruperea placentei (desprinderea prematura a placentei de uter), tensiune crescuta si exces de proteine in urina dupa 20 saptamani de sarcina (preeclampsie), nastere prematura, copil cu greutate scazuta, un travaliu dificil si chiar bebelusi cu anormalitati congenitale (defecte din nastere).

Medicatia la gravidele care sufera de epilepsie

Orice tip de medicament administrat pe perioada sarcinii poate afecta copilul, iar cele pentru epilepsie sunt cunoscute pentru efectele lor teratogene (teratogeneza se refera la producerea de defecte morfologice la fat).

Defectele din nastere incluzand buza de iepure, defectul de tub neural, anormalitatile scheletului si defectele congenitale ale inimii si ale tractului urinar sunt principalele preocupari in ce priveste tratamentul medicamentos. In plus, unele medicamente anticonvulsive (in special un dozaj mai mare decat de obicei) pot creste riscul ca bebelusul sa prezinte o dezvoltare cognitiva defectuoasa (de exemplu medicamentele care contin valproat). Riscul de aparitie a defectelor din nastere este intre 4-8% la mamele care urmeaza o medicatie pentru epilepsie, in comparatie cu 2-3% in cazul celor fara probleme de sanatate (conform Fundatiei pentru Epilepsie), dar prin intermediul ecografiilor pot fi detectate orice probleme in dezvoltarea intrauterina a fatului. Din pacate, statisticile indica faptul ca bebelusii nascuti de mame epileptice sunt si predispusi la riscul de moarte infantila (imediat dupa nastere).

Pentru aceasta peioada medicii pot recomanda fie reducerea dozajului, fie modificarea tratamentului, existand si variante de medicamente cu eliberare prelungita. Aceste modificari sunt recomandate indeosebi inainte de aparitia sarcinii (pentru ca organismul sa aiba timp de acomodare). Uneori este indicat si un supliment de acid folic (in plus fata de medicatia uzuala) cu trei luni inainte de conceptie deoarece medicamentele antiepileptice scad nivelul concentratiei de acid folic. De asemenea, unele medicamente reduc abilitatea de coagulare a sangelui fatului si vi se poate administra vitamina K (in ultimul trimestru si adeseori chiar la nastere inainte de a fi externat bebelusul este vaccinat cu vitamina K).

Ce se poate intampla insa in lipsa medicatiei? Se pare ca crizele necontrolate pot priva fatul de oxigen si in plus cresc riscul de aparitie a avortului spontan si, din pacate, chiar a decesului din cauza unor accidente pe durata crizelor (mamei si fatului). In afara de acest aspect, se pare ca si cei mici au un risc usor mai mare (2%) de a dezvolta epilepsie cand cresc (in comparatie cu copiii mamelor care nu sufera de epilepsie).

Mama cu epilepsie - Cum sa ma pregatesc pentru sarcina?

Inainte de a va pregati sa ramaneti insarcinate, este bine sa discutati toate aspectele pe care le implica cu medical curant. Este posibil sa fie necesara si vizita medicala la neurolog. Trebuie sa respectati indicatiile primite si sa nu ajustati dozele (nici sa nu le opriti) pe cont propriu. Este de asemenea important sa urmati o alimentatie sanatoasa si un program de odihna echilibrat, sa luati vitamine prenatale si sa includeti activitatea fizica in rutina zilnica. Stresul este un factor nociv si prin urmare este bine sa-l tineti sub control, dar si fumul, alcoolul sau drogurile ilicite. Limitati cantitatea de cofeina din dieta si evitati expunerea la chimicale cum sunt cele din pesticide, vopsea sau solventi.

Ingrijire pre si intra-natala

Dupa cum am mentionat anterior, femeile care sufera de epilepsie trebuie sa efectueze (ca si cele sanatoase, de altfel) ecografii incepand cu saptamana 18-20 de sarcina, chiar si mai devreme (11-13 saptamani) pentru a putea preveni eventualele malformatii congenitale. Este bine sa continuati tratamentul medicamentos chiar si pe perioada travaliului si sa optati pentru centre medicale adecvate (maternitati, spitale) si nu piscine (nu sunt recomandate). In cazul in care in timpul travaliului apare o criza, aceasta poate fi controlata intravenos (prin administrarea de medicamente). Desi de obicei este imposibil sa le evitam, hiperventilarea si extenuarea care apar odata cu procesul de nastere trebuie ocolite de catre gravidele care sufera de epilepsie.

Ingrijire postnatala

Alaptarea este posibila si incurajata, fiind in general sigura. Se pare ca doza de medicamente care este transferata nou-nascutului prin placenta odata cu nasterea este mai mare decat cea transferata prin laptele matern. Totusi, unele medicamente administrate constant pot conduce la preluarea lor de catre bebelus (lamotrigin), iar altele pot provoca somnolenta (fenobarbital). Proaspata mama trebuie sa beneficieze de o perioada de odihna suficienta (pot aparea crize din cauza lipsei somnului). Nu in ultimul rand, pentru a preveni potentialele accidentari, mama trebuie sa schimbe sau sa hraneasca bebelusul pe podea, sa evite port-bebe-urile, sa evite urcatul pe scari sau imbaiatul copilului cand este singura.

In cazul in care colaborati eficient cu medical in vederea obtinerii medicamentatiei potrivite, respectati o alimentatie sanatoasa si evitati aspectele care va pot influenta negativ, puteti avea atat o sarcina, dar si o nastere lipsite de probleme, chiar daca suferiti de epilepsie.

Surse:
www.epilepsyfoundation.org; www.nhs.uk; www.patient.co.uk; www.mayoclinic.com

Articolul urmator
Sunt sigure testele de sarcină „homemade”?
Sunt sigure testele de sarcină „homemade”?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Epilepsia, una dintre cele mai frecvente boli neurologice la copii. Care sunt semnele
    Epilepsia, una dintre cele mai frecvente boli neurologice la copii. Care sunt semnele

    Epilepsia este o afecțiune neurologică ce apare destul de frecvent la copii și care poate fi recunoscută cu ușurință după crizele și convulsiile care afectează calitatea vieții...

    Românii care locuiesc în Spania vor avea dublă cetățenie. Limba română ar putea fi studiată în școli
    Românii care locuiesc în Spania vor avea dublă cetățenie. Limba română ar putea fi studiată în școli

    Guvernul Spaniei a anunțat că în curând, românii stabiliți în Spania vor avea cetățenie dublă. Mai mult, se discută ca limba română să fie studiată...

    Gestul suprem făcut de o mamă pentru fiica ei. I-a donat uterul pentru a putea avea nepoți
    Gestul suprem făcut de o mamă pentru fiica ei. I-a donat uterul pentru a putea avea nepoți

    Născută cu o afecțiune extrem de rară datorită căreia a fost privată încă de la naștere de organe reproducătoare, o femeie din Spania a primit șansa de a deveni mamă!...

    Irina Nicolae, fosta membră a trupei A.S.I.A., a fost nevoită să întrerupă prima sarcină la cinci luni. „Fetița avea inima în dreapta...”
    Irina Nicolae, fosta membră a trupei A.S.I.A., a fost nevoită să întrerupă prima sarcină la cinci luni. „Fetița avea inima în dreapta...”

    Puțini știu drama prin care a trecut Irina Nicolae, în urmă cu câțiva ani. Invitată în podcastul lui Cătălin Măruță, fosta componentă a trupei A.S.I.A. și-a...

    Am fost copil singur la părinți și mi-a revenit mie sarcina de a avea grijă de mama mea. Am detestat faptul că am fost nevoită să fac asta
    Am fost copil singur la părinți și mi-a revenit mie sarcina de a avea grijă de mama mea. Am detestat faptul că am fost nevoită să fac asta

    A fi unicul copil al părinților este o binecuvântare în copilărie și un "blestem" la maturitate. Acest lucru este confirmat de o femeie care dezvăluie provocările prin care...

    Studiu: perioada prenatală ar putea prezice ADHD-ul la copii
    Studiu: perioada prenatală ar putea prezice ADHD-ul la copii

    Un studiu recent realizat în SUA demonstrează că semnele ADHD-ului la copii pot fi prezise chiar de la naștere. Eșantionul a cuprins 10.000 de copii din SUA, care au fost...

    Tehnologia viitorului: Trăsăturile copiilor vor putea fi alese cu ajutorul unui uter artificial
    Tehnologia viitorului: Trăsăturile copiilor vor putea fi alese cu ajutorul unui uter artificial

    EctoLife reprezintă o tehnologie modernă, mai exact primul uter virtual din lume. Acesta poate produce până la 30.000 de copii pe an. Fiecare dintre acești copii, pot avea...

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    © 2024 Qbebe