Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Sarcina si Streptococul B

Streptococul B (Streptococcus) in sarcina este una dintre cauzele principale ale mortii nou-nascutilor. In general, acesta bacterie trece de la mama la fat in timpul  sarcinii sau al nasterii. Deoarece aceasta infectie nu are niciun simptom care sa demonstreze prezenta infectiei, mamele nu stiu ca o au.

Ce este Streptococul B?

Streptococul B este bacteria care poate fi identificata la nivelul tractului vaginal sau in zona rectala pentru multe femei. Modul de raspindire a acestei infectii nu este cunoscut inca, dar bacteria nu este transmisibila prin contact sexual.

Streptococul B este diferit insa de bacteria ce produce infectia la nivelul gatului (strep throat).

Streptococul B afecteaza mama sau fatul?

Pentru viitoarea mama Streptococul B nu provoaca probleme, dar in cazul bebelusului nascut pe cale vaginala poate duce la infectii serioase si chiar la moartea copilului.

Care sunt riscurile infectarii cu Streptococul B?

Riscul de infectare este foarte mare daca mama a mai dat nastere unui copil infectat cu Streptococul B, daca viitoarea mama are mai putin de 20 de ani, copilul se naste dupa 18 ore de la ruperea membranelor sau daca travaliul incepe inainte de cea de a 37-a saptamana de sarcina.

Exista simptome ale acestei infectii?

Nu exista nici un simptom care sa semnalizeze prezenta Streptococului B. Din acest motiv, medicii specialisti recomanda un test de urina intre saptamanile 35-37 de sarcina. Testarile facute inainte de saptamana 35 nu sunt concludente privind prezenta Streptococului B la nastere. Daca testul nu este recomandat de catre medic, este bine sa fie cerut de viitoarea mama.

Unii medici specialisti nu-l considera un test de rutina, in schimb trateaza femeile aflate deja in travaliu ce prezinta factori de risc. Desi multi medici nu tin seama de faptul ca mama a mai dat nastere unul alt copil infectat cu Streptococul B, acestia aplica totusi direct tratamentul pe durata nasterii.

In testul pentru Streptococul B se iau probe din zona vaginala si rectala, iar femeile cu rezultat pozitiv sunt supuse tratamentului cu antibiotice pe durata travaliului. Daca Streptococul B este detectat in urina (saptamanile 35-37), antibioticele orale vor fi prescrise in ultimele saptamani de sarcina.

Ce efecte are infectia cu Streptococul B la nou- nascuti?

Pentru nou-nascuti infectiile cauzate de prezenta Streptococului B apar in primele saptamani dupa nastere. Majoritatea copiilor care sunt infectati cu Streptococul B nu au insa probleme. Dar aceasta infectie poate duce la retard mintal, surzenie sau orbire.

Statisticile arata ca aproape 10% dintre copii infectati cu Streptococul B mor.

Ce se intampla daca infectia cu Streptococul B nu este tratata?

Chiar daca infectia cu Streptococul B nu se tratateaza, aceasta se transmite la copil in doar 1-2% din cazuri.

Femeile care nasc prin cezariana au nevoie de monitorizare si tratament pentru streptococul de grup B in cazul in care membranele s-au rupt prematur, inainte de inceperea operatiei de cezariana.

Cat de eficient este tratamentul cu antibiotice in cazul infectiei cu Streptococul B?

Tratamentul cu antibiotice administrat pe cale orala nu este la fel de eficient precum cel administrat pe cale intravenoasa, deoarece nu sterilizeaza complet si in timp util (cateva ore) tractul genital al femeii si astfel mentine riscul transmiterii infectiei la nou-nascut.

De asemenea, tratamentul oral necesita o durata mai lunga de administrare pentru a garanta sterilizarea tractului genital si urinar.

In ceea ce priveste perfuzia cu antibiotic, aceasta reduce riscul transmiterii infectiei la copil la cu 0,2% si previne infectarea mamei in cursul nasterii.

Perfuzia cu antibiotice trebuie inceputa imediat dupa internarea in spital si instalarea travaliului, cu aproximativ patru ore inainte de nasterea propriu-zisa.

Cu cat se incepe mai repede tratamentul cu antibiotice, cu atat mai mic este riscul transmiterii infectiei cu streptococ B beta hemolitic la nou-nascut.

Ce se intampla daca am Streptococul B si nu am primit tratamentul inainte de nastere?

Viitoarele mame care nu primesc prima doza de antibiotic cu patru ore inainte de nastere, fie ca s-au prezentat mult prea tarziu la spital, fie ca nu au stiut de infectia cu streptococ, trebuie sa primeasca tratamentul imediat dupa nastere.

Mamele vor ramane internate in spital pentru cel putin 48 de ore, timp in care medicul neonatolog va urmari starea de sanatate a nou-nascutului si va trata infectia in cazul in care aceasta apare.

Exista reactii adverse la tratamentul cu antibiotice administrat in cursul travaliului?

Tratamentul infectiei SGB se face de obicei cu penicilina. Din aceasta cauza este foarte important ca viitoarea mama sa stie daca a mai luat vreodata acest antibiotic, astfel incat sa se evite aparitia unor reactii adverse.

Dintre reactiile adverse cel mai frecvent intalnite la administrarea de penicilina sunt alergiile. Iritatia pielii apare la 10% dintre viitoarele mame care primesc antibioticul.

Un numar mic dintre gravide (1 la 10.000) va dezvolta alergii severe la penicilina, putand prezenta chiar si simptome amenintatoare de viata, asa cum este socul anafilactic (1 la un milion).

Daca pacienta stie ca are o alergie la penicilina, ea trebuie sa primeasca un alt antibiotic tratament, dintr-o alta grupa medicamentoasa.

Este important ca in momentul monitorizarii pentru streptococ sa se efectueaze si o antibiograma dupa identificarea bacteriei pentru a sti cu exactitate care antibiotic este cel mai eficient in tratamentul infectiei.  

Cele trei mari riscuri din primul trimestru de sarcina

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Sex in timpul si dupa sarcina. Ce trebuie sa stii
  Sex in timpul si dupa sarcina. Ce trebuie sa stii

  Multi dintre noi s-au confruntat cu dilema: facem sau nu sex in timpul sarcinii. Ce riscuri sunt? Cum poate fi afectat bebelusul? etc. Cum sexul este inca un subiect tabu pentru multi,...

  Îngrozitor! Un medic a facut întrerupere de sarcină gravidei greșite
  Îngrozitor! Un medic a facut întrerupere de sarcină gravidei greșite

  Un doctor și o asistentă au dat peste cap planurile unui cuplu de a-și întemeia o familie în momentul în care au realizat o întrerupere de sarcină din greșeală.

  14 vedete care au uitat să se îngrijească în sarcină
  14 vedete care au uitat să se îngrijească în sarcină

  Cu toate că situația financiară le permite și statutul pe care îl au le impune, sunt câteva vedete care au uitat să se îngrijească în sarcină. Paparazzi le-au...

  Vloggerița Irina Deaconescu are probleme cu sarcina: „Bebelușul meu deja se chinuie”
  Vloggerița Irina Deaconescu are probleme cu sarcina: „Bebelușul meu deja se chinuie”

  Una dintre cele mai de succes vloggerițe din România, Irina Deaconescu, a realizat mai multe postări pe rețelele de socializare legate de problemele pe care le are în...

  Deea Maxer are probleme cu sarcina: risc ca uterul să nu mai țină greutatea bebelinei
  Deea Maxer are probleme cu sarcina: risc ca uterul să nu mai țină greutatea bebelinei

  Deea Maxer trece prin clipe dificile în timpul sarcinii. La momentul actual se pare că vedetei îi este interzisă activitatea fizică din cauza unor probleme medicale.

  Ne întoarcem la comunism, cu CO de la Covid-19: nu se mai pot face întreruperi de sarcină în clinicile din România
  Ne întoarcem la comunism, cu CO de la Covid-19: nu se mai pot face întreruperi de sarcină în clinicile din România

  Se pare că am închis ochii pentru un moment și ne-am întors înapoi în perioada comunistă: avortul este indisponibil momentan, ca urmare a stării de urgență.

  O singură țigară fumată în sarcină dublează riscul sindromului morții subite pentru bebeluș, confirmă un studiu
  O singură țigară fumată în sarcină dublează riscul sindromului morții subite pentru bebeluș, confirmă un studiu

  Încă un semnal de alarmă pentru femeile ce fumează în timpul sarcinii. Conform unui nou studiu, chiar și o singură țigară în timpul celor 3 trimestre poate dubla...

  © 2019 Qbebe