Cele mai bune uleiuri esențiale pentru somn

Cele mai bune uleiuri esențiale pentru somn

Bianca Geica - Redactor Senior

Somnul este la fel de necesar pentru organism ca apa și mâncarea. Un somn odihnitor protejează sănătatea fizică și ajută creierul să funcționeze corect, îmbunătățind activitatea psihică. Stimulează imunitatea și poate preveni anumite boli precum diabetul zaharat, obezitatea sau afecțiuni cardiace.

Somnul insuficient încetinește metabolismul, iar lipsa somnului este asociată cu funcționarea deficitatară a creierului. Există și studii conform cărora adulții care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte sunt mai predispuși riscului de a dezvolta o serie de boli și de a trăi mai puțin. Dar cum să mai avem parte de un somn liniștit, profund și odihnitor în aceste vremuri pandemice dominate de stres, anxietate, griji și incertitudine, care nu ne afectează nu numai pe noi, adulții, ci și pe copiii noștri?

Uleiurile esențiale îți pot fi de mare ajutor dacă ai probleme cu somnul! Inhalarea moleculelor din uleiurile esențiale au puterea să activeze substanțe chimice din creier implicate în controlul somnului. Așa că dacă suferi de insomnie, adormi greu, te trezești des în timpul nopții sau nu te odihnești suficient, uleiurile esențiale pot fi o soluție!

Uleiuri esențiale pentru somn liniștit

Cu cât dormim mai puțin, cu atât ne este mai greu să ne concentrăm la locul de muncă. Sunt incoerenți, obosiți, anxioși și irascibili, iar asta pentru că organismul nu a avut șansă să se refacă și să se pregătească pentru o nouă zi. Lipsa somnului îți afectează starea de sănătate în general, însă, din fericire, există câteva soluții simple la care poți apela pentru un somn liniștit și odhinitor.

Uleiurile esențiale sunt privite ca ajutoare de nădejde pentru un somn mai bun. Nu sunt scumpe și sunt foarte ușor de introdus în rutine de zi sau de noapte. Ai și de unde alege, întrucât există o varietate mare de uleiuri esențiale care te pot ajuta să te relaxezi, să îți fie mai ușor să adormi și să te bucuri de un somn profund și odihinitor. Iată care sunt acestea:

Uleiul esențial de lavandă

Uleiul esențial de lavandă este cunoscut pentru efectele sale relaxante și calmante, dar și pentru faptul că induce somnul. De altfel, uleiul esențial de lavandă este probabil cel mai bine studiat ulei, oamenii de știință ajugand la concluzia că lavandă are proprietăți care diminuează anxietatea, precum și efecte benefice în cazul depresiei. Uleiul de lavandă, datorită parfumului sau liniștitor, îmbunătățește calitatea somnului, crește perioada de somn și îmbunătățeste stărea de alertă din timpul zilei.

Pur și simplu pui câteva picături de ulei esențial de lavandă pe una dintre perne sau chiar pe cearceaf și vei constata că vei adormi mai ușor și vei avea un somn cu adevărat odihnitor!

Ulei esențial de bergamotă

Uleiul esențial de bergamotă reduce stresul. Potrivit unui studiu japonez realizat publicat în 2015, inhalarea vaporilor proveniți de la uleiul de bergamotă, amestecat cu vaporii de apă, reduce anxietatea și oboseala. De asemenea, aromaterapia cu bergamotă (alături de alte uleiuri esențiale) poate să reducă depresia, anxietatea și să amelioreze diferite alte fluctuații de dispoziție stimulând creierul să elibereze dopamină și serotonină.

Ulei esențial de Lemn de Santal

Santalul este cunoscut încă din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile pe care le are pentru anxietate și pentru relaxare. Cu o aromă bogată, lemnoasă, uleiul esențial de santal poate să aibă efect în ușurarea stărilor de anxietate. Reduce oboseală și induce o stare de relaxare, având efecte sedative. De asemenea, uleiul esențial de santal crește calitatea somnului și te ajută să de odihnești mai bine în timpul nopții și să te trezești revigorată și relaxată.

Uleiuri esențiale pentru liniștire. Cum le folosești?

Stresul, anxietatea și tulburările de somn merg, adesea, mână-n mână, iar cei care experimentează astfel de stări adorm foarte greu, au un somn agitat, iar a doua zi se trezesc mai obosiți față de cum erau când s-au culcat. Din fericire, studiile au arătat că aromaterapia contribuie la diminuarea stresului și anxietății, ceea ce va îmbunătăți inclusiv calitatea somnului.

Și nu îți trebuie neapărat un difuzor pentru a te bucura de efectele aromaterapiei. Uneori este suficient să deschizi o sticluță în care se află un ulei esențial și să inspiri aroma direct din ea. Mai poți pune câteva picături de ulei esențial pe o bucată de material textil și să inspiri aroma. Multe persoane presară câteva picături de ulei esențial de lavandă pe pernă sau pe așternut pentru relaxare înainte de somn.

Pentru liniștire mai poți face inhalații cu aburi. Toarnă câteva picături de ulei esențial într-un vas cu apă fierbinte, pune capul deasupra vasului, acoperă-l cu un prosop și inhalează aburii formați.

Ulei esențial pentru un somn liniștit la copii

Somnul este extrem de important pentru copii astfel încât să se bucure de o dezvoltare corectă. După vârsta de 1 an, cei mici au nevoie de aproximativ 11-14 ore de somn, iar între 3 și 5 ani cei mici ar trebui să doarmă undeva între 11 și 13 ore pe noapte. Școlarii cu vârste cuprinse între 6 și 13 au nevoie, în general, de 9-11 ore de somn pe noapte.

Se întâmplă, uneori, ca cei mici să nu doarmă suficient sau să sufere de tulburări de somn. Când se întâmplă acest lucru, ei răcesc mai ușor, uită lucrurile pe care le învață în timpul zilei, se descurcă mai greu la școală, sunt morocănoși, nervoși și nu au suficientă energie să se joace sau să facă mișcare.

Uleiurile esențiale pot fi de mare ajutor și în cazul celor mici, care la fel ca și adulții, se pot bucura de efectele lor înainte de culcare, pentru un somn liniștit. Poți pune o picătură de ulei esențial de lavandă pe perna copilului la ora de culcare, iar dacă ai un difuzor, pune cu o oră înainte de culcare două picături dintr-un ulei de lavandă, vanilie sau bergamotă și lasă-l în camera copilului.

Uleiuri esențiale pentru somnul bebelușului. Care sunt și cum să le folosești în siguranță

Nou născuții au nevoie de 16-18 ore de somn pe zi (9 – 10 ore de somn noaptea, iar ziua între 6 și 8 ore). Bebelușii nu fac diferența între zi și noapte, de aceea, programul lor de somn este haotic și pot avea perioade dese de trezire noaptea. Aromaterapia sau masajul cu ulei esențial poate face minuni în cazul micuților care suferă de tulburări de somn. Când folosești uleiuri esențiale pentru bebeluși și copii mici, este indicat să le diluezi pentru masaj sau să le difuzezi. Pentru calmare și un somn liniștit, uleiurile esențiale recomandate sunt cele de Chiparos, Frankincense, geranium, lavandă, Mușețel Roman, trandafir Otto sau ylang ylang.

Indiferent că folosești uleiurile esențiale pentru tine sau pentru prichindelul tău, asigură-te că acestea sunt pure, nu conțin SLS (lauril-sulfat de sodiu), uleiuri minerale, coloranți artificiali, parfumuri artificiale, parabeni sau silicon. Uleiurile esențiale SOiL sunt 100% pure, organice, certificate de o autoritate în domeniu – ECOCERT Franța.

Pe site-ul www.soilromania.ro găsești și mai multe informații despre uleiurile esențiale și utilizarea lor.

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă
Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ulei pentru riduri adânci: cele mai bune variante
    Ulei pentru riduri adânci: cele mai bune variante

    Uleiurile de față pot fi folosite ca parte a unei rutine de îngrijire a pielii pentru a ajuta la reducerea aspectului ridurilor adânci. Aceste uleiuri conțin substanțe...

    Cele mai bune vitamine pentru femei peste 40 de ani
    Cele mai bune vitamine pentru femei peste 40 de ani

    Sănătatea este esențială, după cum bine știm, dar aprecierea reală pentru sănătate apare mai târziu în viață, în cazul multora dintre noi. Undeva în jurul...

    Cele 9 cuvinte esențiale în parenting
    Cele 9 cuvinte esențiale în parenting

    Atunci când te gândești la rolul tău de părinte, ce cuvinte îți vin în minte? Iubire? Devotament? Bucurie? Vorbim despre cele mai importante 9 cuvinte în...

    Cele mai bune ceaiuri pentru splină
    Cele mai bune ceaiuri pentru splină

    Splina este localizată între coaste și diafragmă, în partea stângă a abdomenului superior. Pentru a-și menține funcționarea optimă, splina poate fi protejată...

    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii
    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii

    La fel cum s-a întâmplat în cazul altor aspecte ale vieții, și în ceea ce privește zodiile s-au creat, de-a lungul timpului, diverse stereotipuri. Acestea țin de...

    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare
    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare

    „Ce avem la cină? Ew, te rog, nu pește!”, „Pot să mă uit la asta? Pot să mă uit la asta? Dar mamă! Prietenii mei au voie!” Vă sună cunoscut? Mamele au cea...

    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă
    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă

    Deși poți fi tentată să recurgi la diete restrictive, care promit eliminarea rapidă a kilogramelor în plus, medicii nutriționiști îndeamnă ca, pentru obținerea unor...

    Cele mai bune soții din zodiac. Te numeri printre ele?
    Cele mai bune soții din zodiac. Te numeri printre ele?

    Te-ai visat mireasă încă din copilărie, dar oare ai acea „stofă de soție”? Unele femei sunt pur și simplu născute pentru a fi partenere de încredere și soții...

    © 2024 Qbebe