Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se proteja în fața agenților patogeni (bacterii, virusuri, paraziți, toxine). Ne naștem cu ea, dar evoluția ei este influențată de numeroși factori, printre aceștia fiind și tipul nașterii. S-a ajuns la concluzia că modul în care se vor dezvolta anumite celule ale sistemului imunitar depinde și de tipul nașterii (naturală sau prin cezariană). Parcurgând cu atenție articolul de mai jos vei afla ce impact poate avea tipul de naștere asupra evoluției imunității.

Imunitatea este de mai multe feluri

Înainte de a afla cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului tău, trebuie să știi de câte feluri este aceasta. Astfel, imunitatea fiecăruia dintre noi este:

Imunitatea înnăscută nespecifică

Se referă la prima „linie” de apărare a organismului în fața diferitelor atacuri, bazându-se pe: globulele albe (acestea circulă prin țesuturi și celule), secreții care conțin enzime și care pot distruge bacterii (precum lacrimile și sucurile digestive), bariere fizice (corneea, mucoasele de pe tractul digestiv, respirator, urinar). 

Imunitatea înnăscută specifică

Reprezintă rezistența corpului în fața infecțiilor cu agenți patogeni specifici.

Imunitatea dobândită

Oferă organismului o rezistență specifică la un anumit agent patogen. Imunitatea dobândită este și ea de mai multe feluri:

 • Dobândită NATURAL, în mod activ (se dezvoltă când organismul dobândește rezistență față de un agent microbian după ce s-a confruntat cu o boală și după aceea s-a vindecat cu ajutorul anticorpilor, ce vor persista o perioadă îndelungată) sau în mod pasiv (anticorpii trec de la mamă la făt prin placentă în perioada sarcinii)
 • Dobândită ARTIFICIAL, în mod activ (cu ajutorul vaccinurilor) sau în mod pasiv (cu ajutorul administrării unor seruri)

Cum influențează nașterea naturală imunitatea copilului

Pe măsură ce corpul tău se pregătește pentru a-ți aduce copilul pe lume, se vor produce modificări importante inclusiv la nivelul microflorei vaginale (totalitatea microorganismelor care colonizează vaginul). Astfel, structura acesteia se va schimba și va crește prezența bifidobacteriilor (bacterii „bune”, care fac parte dintre probiotice- microorganisme vii cu efecte benefice asupra sănătății ).

femeie-tanara-aflata-in-sala-de-nasteri-alaturi-de-partenerul-ei-si-de-cadre-medicale

Odată ce micuțul tău va părăsi mediul steril din burtica ta, va veni în contact cu ele prin canalul de naștere. Bifidobacteriile sunt de fapt primele bacterii care vor coloniza microflora sa intestinală [1] (totalitatea bacteriilor, virusurilor, fungilor și altor microorganisme găzduite de interiorul intestinului), punându-i în mișcare sistemul imunitar chiar de la nivelul mucoasei intestinale, prevenind aderarea agenților patogeni și contribuind la descompunerea laptelui matern în substanțe benefice sănătății sale. Laptele matern stimulează și el dezvoltarea bifidobacteriilor grație compoziției sale (oligozaharidele sunt cele ce „hrănesc” bifidobacteriile, prezente și ele în laptele matern).

mama-care-sta-pe-fotoliu-si-care-isi-tine-bebelusul-in-brate-ca-sa-l-alapteze

De altfel, bifidobacteriile se găsesc, în mod natural, într-o proporție covârșitoare (cam 90%) în microflora intestinală a bebelușilor și a copiilor până la 3 ani. Copiii născuți printr-o naștere naturală au posibilitatea de a-și forma o diversitate ridicată a bacteriilor „bune”, care le vor coloniza microflora intestinală. Nu numai că bifidobacteriile [2] se vor remarca în mod special prin abundența lor, dar au și roluri extraordinare pentru organismul copilului tău, precum:

 • Stimulează funcționarea sistemului imunitar și elimină bacteriile nocive din microflora intestinală
 • Ajută ca microflora intestinală să se mențină intactă, diminuându-se astfel și riscul de infecții
 • Contribuie la absorbția nutrienților
 • Sprijină sintetizarea unor vitamine esențiale (cum ar fi vitamine din grupul vitaminelor B sau vitamina K)
 • Diminuează riscul de apariție a diareei (atât cea infecțioasă, cât și cea generată de administrarea de antibiotice)
 • Favorizează un tranzit intestinal echilibrat (diminuează riscul de apariție a constipației)

Raportându-te la asemenea beneficii, vei putea să îți dai seama de ce administrarea de probiotice pe bază de bifidobacterii va fi binevenită pentru copilul tău încă din primul său an de viață. Dintre aceste bifidobacterii, cele care conțin Bifidobacterium animalis (subsp. lactis BB-12) [3] ajută la restabilirea microflorei intestinale și cresc rezistența corpului în fața infecțiilor întărind răspunsul imunitar în fața unei amenințări.

Influența nașterii prin cezariană asupra imunității copilului

Ai văzut care este impactul nașterii naturale asupra dezvoltării microflorei intestinale a copilului. Dar dacă acesta se va naște prin cezariană? Ce se întâmplă cu bifidobacteriile?

cadru-medical-ce-tine-in-brate-bebelusul-unei-femei-ce-a-nascut-prin-cezariana

În condițiile în care nașterea prin cezariană elimină contactul bebelușului cu bacteriile provenite de la mamă, microflora intestinală a acestuia va fi colonizată mai ales cu bacterii din mediul cu care vine în contact imediat după naștere. Transmiterea bacteriilor „bune” de la mamă la copil va fi întreruptă, iar din acest motiv microflora sa intestinală nu va avea o diversitate atât de mare precum în cazul nașterii naturale. Prezența bifidobacteriilor va fi și ea mai scăzută și va crește riscul unor dezechilibre ale microflorei (ce conduc la manifestări neplăcute precum diaree, constipație, disconfort abdominal etc.), inclusiv în primele 6-12 luni de viață [4]. Riscul acesta se va mări mai mult dacă bebelușul nu va fi alăptat, laptele matern ajutând mucoasa intestinală imatură să se dezvolte și stimulând sistemul imunitar să răspundă corespunzător la colonizarea microflorei cu diverse bacterii.

Din fericire, stă în puterea ta să diminuezi riscul ca micuțul tău să aibă de suferit din cauza disconfortului produs de un dezechilibru al microflorei intestinale, cu atât mai mult cu cât se află într-o situație de risc întrucât s-a născut prin cezariană și a fost hrănit exclusiv cu formula de lapte. Soluția este, ca la recomandarea medicului pediatru, să se apeleze la un supliment alimentar cu probiotice, cu Bifidobacterium animalis (BB-12), creat special pentru a veni în sprijinul menținerii și refacerii echilibrului microflorei intestinale a sugarilor și a copiilor mici. Formulă activă din LINEX® Baby, ce conține Bifidobacterium animalis (subsp. Lactis BB-12), reprezintă o soluție naturală recomandată în diverse situații responsabile pentru dezechilibrul microflorei intestinale, ca de exemplu:

 • Diareea
 • Constipația
 • Administrarea unui antibiotic
 • Un episod marcat de scăderea imunității
 • Prezența unor erupții cutanate de tip alergic
 • O dietă neechilibrată

Cu ajutorul unui asemenea supliment alimentar, sistemul imunitar al micuțului tău va primi un imbold, putând depăși mai ușor un episod marcat de o infecție și se va menține buna funcționare a microflorei intestinale, ceea ce va reduce din riscul de îmbolnăviri pe viitor. Un mare avantaj este că se administrează ușor, regăsindu-se atât sub formă de plicuri cât și sub formă de picături, fiind ideal încă din primele zile de viață ale copilului tău, iar de preferat ar fi să se administreze în timpul meselor.  Atenție! Nu vei amesteca pulberea cu lichide fierbinți pentru a nu diminua activitatea bacteriilor benefice

Acum, după ai cunoscut câteva dintre beneficiile bifidobacteriilor, poți să îți dai seama că, de fapt, când un copil este adus pe lume, primește, alături de miracolul vieții și de dragoste infinită, un alt dar foarte important: prin transferul de bacterii „bune” de la mamă, va avea parte de primul stimul pentru a face față provocărilor din mediul în care va trăi. Cu atât mai mult cu cât încă din primii 2 ani de viață va primi și suplimente cu Bifidobacterium animalis, vei avea mulțumirea că va fi mai ferit de unele dintre afecțiunile responsabile adesea de lăcrămioarele și de suferința sa, infecțiile respiratorii și, mai mult decât atât, că ai reușit să pui o „temelie” solidă pentru o imunitate mai puternică.

Articol susținut de LINEX Baby.

Surse: 

1.Diana Di Gioia, Irene Aloisio, Giuseppe Mazzola, Bruno Biavati, Bifidobacteria: their impact on gut macrobiota composition and their applications as probiotics in infants, Applied Microbiology and Biotechnology, 98, 563-577 (2014)

2.Amy O'Callaghan, Douwe van Sinderen, Bifidobacteria and Their Role as members of Human Macrobiota, Frontiers in Microbiology, 2016 Jun 15; 7:925

3.Mikkel Jungersen, Annette Wind, Eric Johansen, The Science behind the Probiotic Strain Bifidobacterium Animalis subsp. lactis BB-12®, Microorganisms 2014, 2(2), 92-110

4.Korpela K., Impact of Delivery Mode on Infant Gut Macrobiota, Annals of Nutrition and Metabolism 2021; 77 (suppl.3): 11-19

5.Mikkel Jungersen, Annette Wind, Eric Johansen, The Science behind the Probiotic Strain Bifidobacterium Animalis subsp. lactis BB-12®, Microorganisms 2014, 2(2), 92-110

healthline.com, sciencedirect.com, webmd.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ai băiat sau fată? Genul copilului îți influențează imunitatea
  Ai băiat sau fată? Genul copilului îți influențează imunitatea

  Cunoști cu siguranță diverse mituri legate de sarcina cu un băiat, respectiv cu o fată. Îți explicăm în continuare și un aspect mai puțin cunoscut, mai exact care este...

  Care este data probabilă a nașterii copilului tău? Află acum!
  Care este data probabilă a nașterii copilului tău? Află acum!

  Venirea pe lume a unui bebeluș este cel mai important eveniment în viața unei familii. Toată lumea așteaptă cu nerăbdare noul venit, dar cum știi exact când se va naște...

  Cum influențează cititul creierul copilului
  Cum influențează cititul creierul copilului

  Specialistii spun ca numarul cartilor pe care un copil le are la indemana in casa este puternic legat de succesul academic ulterior. Multe studii au demonstrat ca un copil se va descurca mai...

  Kit de imunitate pentru părinți responsabili: Cum ai grijă de sănătatea copilului după întoarcerea în colectivitate
  Kit de imunitate pentru părinți responsabili: Cum ai grijă de sănătatea copilului după întoarcerea în colectivitate

  Odată cu reîntoarcerea în colectivitate, la grădiniță sau la școală, apar și grijile părinților cu privire la sănătatea celor mici, care ajung să se confrunte destul...

  Cum ai grijă de imunitatea copilului în izolare
  Cum ai grijă de imunitatea copilului în izolare

  Statul în casă este activitatea principală la ora actuală, de care părinții și mai ales cei mici nu sunt deloc încântați. Doar un părinte știe cât este de...

  Tot ce trebuie să știi despre ruptura de perineu în timpul nașterii
  Tot ce trebuie să știi despre ruptura de perineu în timpul nașterii

  Nașterea, în sine, reprezintă o întreagă cascadă de evenimente care au loc începând cu momentul concepției. Indiferent de cât de mult te pregătești...

  Am fost forțată să nasc mai devreme pentru că data nașterii pica în zi de sărbătoare
  Am fost forțată să nasc mai devreme pentru că data nașterii pica în zi de sărbătoare

  O mămică de peste hotare urma să nască în ziua Crăciunului, dar 5 zile mai târziu, copilul încă nu venise. Așa că medicii i-au indus nașterea, chiar dacă aceasta...

  O mamă a șocat TikTok-ul după ce a dezvăluit că i-a ieșit ochiul din orbită în timpul nașterii, pentru că a împins prea tare
  O mamă a șocat TikTok-ul după ce a dezvăluit că i-a ieșit ochiul din orbită în timpul nașterii, pentru că a împins prea tare

  O proaspătă mămică a șocat TikTok-ul când a publicat faptul că globul său ocular i-a ieșit din orbite de la forța cu care a împins în timpul nașterii naturale.

  © 2022 Qbebe