Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula

Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Tranzitul gastrointestinal reprezintă procesul prin care alimentele care au fost ingerate vor fi digerate și prelucrate în timp ce vor traversa tractul digestiv. Modul în care se desfășoară este un indicator al stării de sănătate, atât pentru adulți, cât și în cazul copiilor. În privința acestora din urmă, tranzitul intestinal se va modifica încă din primul an de viață, fiind influențat și de modul în care vor fi hrăniți. 

Despre tranzitul gastrointestinal

Tranzitul gastrointestinal, desfășurat la nivelul stomacului, al intestinului subțire și al celui gros, are un rol-cheie în realizarea digestiei și în absorbția nutrienților. Dacă este vorba despre tranzitul gastrointestinal superior, acesta cuprinde procesul de golire a stomacului de alimentele solide și lichide și peristaltismul (mișcările de contracție a musculaturii intestinale) intestinului subțire, fiind un proces important, de exemplu pentru reglarea apetitului și a sațietății sau pentru controlul glicemiei. În schimb, tranzitul realizat la nivelul colonului are un impact major asupra microbiomului care, la rândul său, este implicat în diverse procese fiziologice (precum în reglarea funcțiilor metabolice, în sensibilitatea la insulină- modalitatea în care pancreasul va detecta nivelul glucozei din sânge și după aceea va reacționa corespunzător- etc.). 

mama-care-îi-face-un-masaj-pe-burtica-bebelusului-ei-care-este-vesel

Tranzitul intestinal în primul an de viață al copilului

Majoritatea nou-născuților vor avea primul lor scaun în primele 24 de ore de la naștere. Acest scaun se numește meconiu, este maro-verzui și are o consistență lipicioasă, fiind lipsit de miros. Eliminarea meconiului durează 1-3 zile, iar laptele matern (mai ales colostrul) este cel care o va stimula. 

Între zilele 3 și 6 după naștere, vor fi vizibile așa-numitele scaune de tranziție, când meconiul se va transforma în materii fecale fluide, cu nuanțe deschise de maro-verzui sau galben-verzui, dar care nu au miros pătrunzător. 

Începând cu cea de-a șasea zi de la naștere, bebelușul va avea scaune care vor fi diferite în funcție de cum este hrănit: dacă este alăptat sau dacă i se dă lapte formula.

mama-care-schimba-scutecul-unui-nou-nascut-aflat-in-patutul-sau

Tranzitul intestinal al copiilor alăptați

În timpul primelor luni de viață, bebelușii alăptați au mai multe scaune într-o zi. Acestea au o consistență moale-apoasă și au aspectul muștarului (sunt galbene, iar prin ele se văd particule mici, precum niște semințe, albe- acestea provin de la grăsimile din lapte). 

Constipația intervine rar în cazul bebelușilor alăptați. În situația în care bebelușul tău elimină scaune tari, uscate, alături de alte manifestări, este posibil să fie bolnav. Printre asemenea manifestări se numără:

  • Refuzul hranei
  • Gura uscată
  • Vărsăturile
  • Bebelușul este mai agitat ca de obicei

Bebelușii care sunt hrăniți cu lapte matern au multe scaune pe zi. Spre exemplu, în primele 6 săptămâni de viață vor avea cel puțin 3 scaune pe zi. Unii bebeluși alăptați pot avea chiar 4-12 scaune pe parcursul unei zile. 

Dacă vei constata că bebelușul tău are mai puțin de 3 scaune pe zi, ia în calcul că nu primește suficient lapte. Adresează-te medicului pediatru pentru ca acesta să vadă cât de mult ia în greutate. 

mama-tânara-care-sta-in-picioare-si-care-isi-alapteza-bebelusul-in-preajma-patutului-acestuia

Sursă poză: pexels.com

Când ajung la vârsta de 6 săptămâni, tranzitul intestinal al bebelușilor alăptați se schimbă. Spre exemplu, unii dintre ei ar putea avea un singur scaun pe zi, iar alții chiar un scaun la câteva zile. Nu trebuie să îți faci griji din acest punct de vedere dacă vei vedea că bebelușul tău ia în greutate, are poftă de mâncare și este vesel. Ceea ce ar trebui să îți atragă atenția și să te îngrijoreze întrucât indică prezența constipației este: scaunul arată precum pietricelele sau este mai consistent decât untul de arahide. 

În același timp, trebuie să știi că vei observa modificări în scaunul bebelușului tău în funcție de schimbările din dieta ta, dar și în momentul în care vei începe să-i dai alimente solide. În ceea ce privește bebelușii hrăniți cu formulă, constipația este mai des întâlnită, scaunele fiind mai puțin numeroase, dar voluminoase, consistente, cu o nuanță de galben sau maro și cu un miros mai accentuat. Pe măsură ce bebelușul crește, frecvența scaunelor se diminuează (o dată la 2 zile), iar consistența și volumul - crește.

Administrarea unui probiotic pe baza de Bifidoabacterii, prezente in proportie de pana la 91% in mod natural in flora intestinala a nou nascutului, poate ajuta la normalizarea si echilibrarea micilor burtici sensibile. Bacteriile bune din probiotice contribuie la un bun tranzit, împiedicând astfel un potențial dezechilibru al microbiomului instestinal.

Printre aspectele care ar trebui să te pună în gardă și să te determine să te adresezi medicului pediatru se numără:

  • Bebelușul nu câștigă în greutate (bebelușii alăptați ar trebui să ajungă din nou la greutatea avută la naștere după 10-14 zile de la venirea lor pe lume)
  • Bebelușul nu este dornic să mănânce
  • Elimină scaune tari
  • Scaunele bebelușului sunt negre, în ele se văd urme de sânge sau sunt verzi, spumoase
  • Scaunele bebelușului sunt mai frecvente ca de obicei și mai apoase

Tranzitul intestinal la bebelușii hrăniți cu lapte formula

În situația în care un bebeluș primește lapte formula încă din prima sa lună de viață, se poate sesiza, încă din ziua a șasea de la naștere, că scaunul său are o consistență mai solidă și un miros mai puternic decât în cazul bebelușilor alăptați. În privința culorii, scaunul va avea diverse nuanțe de maro. 

mama-care-sta-pe-o-banca-in-parcu-tinandu-si-bebelusul-si-simtind-mirosul-ce-vine-dinspre-scutecul-acestuia

Specialiștii atrag atenția asupra următorului fapt legat de tranzitul intestinal al copilului în primul său an de viață: bebelușii care sunt hrăniți cu lapte formula sunt mai predispuși la constipație decât aceia care sunt hrăniți exclusiv cu lapte matern. Explicația este aceasta: laptele matern este mai ușor de digerat și poate fi considerat un laxativ natural. De cealaltă parte, în laptele praf se găsesc mai multe proteine, care sunt mai dificil de digerat și din acest motiv nu este exclus ca un bebeluș să fie constipat. 

Ai însă în vedere și acest fapt: fiecare bebeluș este diferit, așa că nu este imposibil ca și un bebeluș alăptat să se constipe la un moment dat sau un bebeluș care este hrănit doar cu formula de lapte să nu aibă o asemenea problemă. În plus, dacă are scaun la 3-4 zile, dar acesta are consistență normală, înseamnă că totul este în regulă. Dar dacă bebelușul are scaun aproape în fiecare zi, dar observi cât îi este de greu în momentul evacuării materiilor fecale, înseamnă că este constipat. 

Ca să îți dai seama dacă bebelușul tău este constipat, ar trebui să observi și aceste semne:

  • Scaunele sale au devenit mai rare ca de obicei
  • Scaunul este mereu tare (și are aspect ca de biluțe, de pietricele etc.)
  • Când îl ștergi poți sesiza ușoare urme de sânge
  • Îl vezi că îi este greu să evacueze scaunul (de exemplu, se înroșește la față, își arcuiește spatele, începe să plângă)
  • Este tot mai puțin interesat de hrană
  • Burtica sa este mai tare ca de obicei

Schimbarea laptelui formula va avea impact asupra tranzitului intestinal al bebelușului, în contextul în care anumite ingrediente din noua variantă pot favoriza constipația. Nu va fi o idee bună să încerci, de exemplu, să-i oferi 1-2 zile un anumit tip de lapte praf, pentru ca după aceea să-l înlocuiești cu altul, iar micuțul să fie deja constipat. Procedând așa, riscul de agravare a constipației va fi mai mare. Soluția este să-i lași un interval mai mare de adaptare cu noul lapte. 

Într-adevăr, există cazuri în care este înțelept să se schimbe laptele formula, dar numai la recomandarea medicului pediatru. De altfel, printre motivele care ar trebui să te determine să-i schimbi laptele bebelușului tău se numără:

  • Vărsăturile
  • Diareea
  • Prezența stărilor de slăbiciune, de oboseală
  • Este mereu agitat
  • Medicul ți-a spus că este nevoie ca bebelușul să aibă un aport mai ridicat de fier (și ți-a fost recomandată o formulă cu mai mult fier)
  • Prezintă semnele unei intoleranțe alimentare (de exemplu, o intoleranță la lactoză)- Printre semnele unei intoleranțe la lactoză se regăsesc: diaree apoasă, gaze, crampe abdominale etc.

Din punct de vedere al nutriției o atenție deosebit de importantă o acordăm probioticelor introduse în alimentație fie pe cale naturală - iaurturi, kefir și alte preparate, fie la recomandarea medicului pediatru, un produs probiotic, supliment alimentar.

În cazul tranzitului intestinal mai lent este important și ca bacteriile care se dezvoltă și stagnează local să nu fie patogene întrucât acestea pot afecta și mai departe echilibrul.

Pentru partea de suplimente alimentare se studiază diverse varietăți care conțin specii de bacterii din specia Bifidobacterium animalis (BB-12), care se regaseste in mod natural in flora nou nascutului inca de la nastere, și Lactobacillus (L. rhamnosus, L. reuteri). Administrarea lor poate crește frecvența scaunelor copilului precum și ameliorarea consistenței acestor scaune.

bebelus-in-body-care-sta-intins-in-patutul-sau-si-care-plange

Acest articol a fost susținut de Linex baby.

Sursă poză: pexels.com

Surse: anatomie.romedic.ro, babycentre.co.uk, choc.org, healthline.com, healthychildren.org, ncbi.nlm.nih.gov, romedic.ro, pcfarm.ro, sfatulmedicului.ro, ucsfbenioffchildrens.org, verywellfamily.com, whattoexpect.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com

Articolul urmator
Rolul bacteriilor lactice în boala diareică acută a copilului
Rolul bacteriilor lactice în boala diareică acută a copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    1 din 3 copii sunt crescuți de alte rude. Micuța Anais crede că mătușa este mama ei
    1 din 3 copii sunt crescuți de alte rude. Micuța Anais crede că mătușa este mama ei

    În România, 1 copil din 3 este crescut de bunici sau alte rude apropiate pentru că ambii părinți sunt plecați la muncă în străinatate. Iar lipsa părinților îi...

    Nestlé lansează prima formulă pentru copii de vârstă mică cu 5 oligozaharide identice structural cu cele din laptele matern
    Nestlé lansează prima formulă pentru copii de vârstă mică cu 5 oligozaharide identice structural cu cele din laptele matern

    Noua formulă de lapte conține cel mai avansat amestec Nestle de oligozaharide importante în nutriția copiilor de vârstă mică, identice din punct de vedere structural cu cele...

    Studiu nou: copiii alăptați au rezultate neurocognitive superioare
    Studiu nou: copiii alăptați au rezultate neurocognitive superioare

    Laptele matern are proprietăți impresionante, fiind considerat cel mai bun aliment pentru bebeluș, întrucât este adaptat perfect nevoilor sale! Conține cantitatea optimă de...

    Studiile confirmă: bebelușii alăptați au șanse mai mici să dezvolte probleme de comportament
    Studiile confirmă: bebelușii alăptați au șanse mai mici să dezvolte probleme de comportament

    Organizația Mondială a Sănătății recomandă tuturor mamelor să-și alăpteze copiii cel puțin 6 luni, însă un studiu recent de peste hotare arată că alăptarea face o...

    Greșeli pe care le-am făcut în primul an de viață al copilului meu
    Greșeli pe care le-am făcut în primul an de viață al copilului meu

    Pe toată perioada sarcinii am încercat să mă informez cât de mult posibil cu privire la modul în care aș putea să îmi cresc puiul de om cât mai frumos și...

    De ce spun specialiștii că nou-născuții trebuie alăptați în primele 30 de minute de la naștere
    De ce spun specialiștii că nou-născuții trebuie alăptați în primele 30 de minute de la naștere

    UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea încă din prima zi de viață a unui copil, mai exact la 1 oră de la naștere, în condițiile în...

    „La ce se reduce viața ta dacă nu faci un copil?” - teama părinților că ai lor copii rămân singuri dacă nu fac copii
    „La ce se reduce viața ta dacă nu faci un copil?” - teama părinților că ai lor copii rămân singuri dacă nu fac copii

    Cuplurile de tineri căsătoriți sunt adesea supuse unui amplu și foarte indiscret interogatoriu privind decizia partenerilor de a face copii și de a „intra în rândul...

    Gest impresionant: mamele donează lapte matern pentru un bebeluș alergic la lapte praf, a cărui mamă a murit imediat după naștere
    Gest impresionant: mamele donează lapte matern pentru un bebeluș alergic la lapte praf, a cărui mamă a murit imediat după naștere

    Minal Vernekar din Nagpur, India l-a născut pe bebe Ivaan prin cezariană de urgență, la 32 de săptămâni pe sarcină. Femeia, care era diagnosticată cu Covid-19, a murit la...

    © 2024 Qbebe