Din grija pentru copilul tau

200 de pasionati ai sportului in aer liber au alergat pentru persoanele cu autism

Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR) și Houston NPA au organizat în weekendul trecut "Maratonul" Autismului în Parcul Izvor, eveniment dedicat pasionaților sportului în aer liber. Organizatorii au dorit să atragă atenția opiniei publice asupra problemelor cu care se confruntă tinerii și adulții cu autism, să tragă astfel un semnal de alarmă la complicațiile și greutățile întâmpinate de autiști, viața lor fiind un maraton continuu, o cursă lungă cu obstacole, la care societatea civilă nu poate fi indiferentă.

"Primul eveniment al Campaniei Omul din spatele Autismului a debutat cu dreptul. Maratonul Autismului a reuşit să strângă în jur de 200 de participanţi cu vârste cuprinse între 2 şi 90 de ani (copii, tineri şi adulţi cu autism, copii, tineri şi adulţi tipici, dar şi persoane cu diferite dizabilităţi). Tuturor le mulţumim! Credem că s-a putut vedea încă o dată că societatea românească este capabilă să strângă rândurile şi să demonstreze că le pasă de semenii lor. Problemele grave cu care se confruntă persoanele adulte cu autism în România, din punct de vedere medical şi social, trebuie cunoscute şi este nevoie de implicare din partea tuturor, pentru a fi rezolvate. "Maratonul" Autismului a arătat că România are şi tineri şi adulţi cu autism, nu numai copii, iar aceştia pot participa alături de noi la viaţa socială dacă facem ca aceasta să se întâmple" a declarat Georgeta Crișu, președinte ANCAAR.


 "Maratonul" Autismului face parte din campania națională "Omul din spatele autismului" inițiată de ANCAAR și Houston NPA și se desfășoară în perioada august-decembrie 2011, având ca scop principal informarea opiniei publice cu privire la Tulburările din Spectrul Autist, în cazul adolescenților și adulților, dar și strângerea de fonduri necesare pentru construirea unei Case Familiale în Soveja, județul Vrancea, un centru rezidențial și de lucru dedicat adolescenților și adulților cu autism.
Proiectul Casei Familiale are în vedere în prima etapă achiziţionarea terenului şi construirea primului pavilion în care pot fi instruiţi tinerii cu autism, cu un spaţiu de cazare corespunzător. Urmează construirea celui de-al doilea pavilion şi a unei ferme terapeutice, unde vor lucra şi persoanele cu TSA. În pavilioanele Centrului aceștia vor beneficia de terapie ocupaţională, de profesionalizare prin ateliere de art-terapie (pictură, muzică), calculatoare, bucătarie, panificaţie, grădinărit. Personalul va fi specializat, pregătit şi format în lucru cu persoane cu TSA.


"Compania Houston a fost alături de ANCAAR și de persoanele cu autism încă de la apariție. Denumirea de maraton a fost aleasă special pentru a atrage atenția asupra discordanței între distanta alergată (corespunzatoare unui cros) și termenul folosit. Crosul este un maraton pentru persoanele cu autism. Copii cu autism învață în cu totul alt interval de timp să spună „mama" sau să scrie litera „A". În lumea persoanei cu autism distanta și timpul înseamnă altceva. Îi așteptăm alături de ANCAAR pe toți cei care sunt interesați să îi cunoască pe acești oameni minunați să participe în perioada 1-2 octombrie la Conferinta Națională dedicată persoanelor cu autism care va avea loc la Focșani. De asemenea, fac un apel către toți cei care doresc să sprijine financiar care au acum oportunitatea de a se alătura ANCAAR în demersurile de construire a unei case familiale pentru adulții cu autism din România. Ajutorul poate fi financiar, dar și material (constând în produse specifice, materiale de construcții, birotică, mobilier, etc) sau pur și simplu puteți trimite mai departe informații despre campanile, astfel încât mesajul autiștilor să ajungă cât mai departe. Orice pas făcut frumos și cu suflet micșorează distanța și timpul între noi și ei, iar pe viitor nu ne vom mai adresa cu "noi" și "ei" și vom folosi numai „noi" a declarat dr. Maria Szerac, CEO Houston Npa.

Următorul eveniment al campaniei este Conferința Națională "Omul din spatele autismului" care se va desfășura între 1-2 octombrie 2011 la Focșani. Evenimentul are ca scop dezbaterea aspectelor legate de traseul persoanelor cu autism în sistem, îmbunătățirea diagnosticării precoce, clarificarea rolului pe care îl au cadrele medicale și familia si informarea opiniei publice asupra Tulburărilor din Spectrul Autist (TSA) îndeosebi la adolescenți și adulti. La eveniment sunt asteptați aprox. 300 de participanți (aparținători ai persoanelor cu autism, autorități, psihologi, psihiatri, pediatri, asistenți medicali, farmaciști, educatori, asistenți personali, presă, etc) din toată țara. Detalii și înscrieri la office@autismancaar.ro sau Raluca Ciochina - tel. 0722.393.763.


Despre campanie
Prin această campanie Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România și Houston NPA doresc să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că în România autismul la tineri și adulți reprezintă o problemă gravă, extrem de actuală și de prezentă, care necesită o legislație specială, informare și conștientizare din partea opiniei publice, direcționare de resurse și deschidere socială în fața acestor persoane.
Mesajele principale pe care organizatorii doresc să le trasmită prin intermediul campaniei sunt:
 CUNOAȘTE OMUL DIN SPATELE AUTISMULUI -> Omul din spatele autismului este unic. Are o voce, o personalitate, pasiuni și aptitudini. Trebuie să le observăm capacitățile, nu deficiențele ca să aibă un viitor. În cadrul campaniei se vor prezenta tineri și adulți cu TSA cu capacități și firi deosebite.
 AUTISMUL NU DISPARE CÂND COPILUL CREȘTE -> Cele mai multe acțiuni de conștientizare ale problematicii autismului s-au axat pe incidența și manifestarea acestei tulburări la copii. Realitatea este că autismul nu se vindecă niciodată, iar problemele sociale și comportamentale cu care se confruntă persoanele trecute de 18 ani sunt și mai greu de cuantificat. Din punct de vedere legal, în România, persoana cu autism este încadrată la majorat la "afecțiuni psihice" sau "boli mentale". Așadar, adulții cu autism nu există pentru statul român.
 PERSOANELE ADULTE CU AUTISM AU DREPTURI -> Tinerii și adulții cu autism au dreptul la educație specială și la integrare pe piața muncii, într-un mediu profesionist, în care să se țină cont de nevoile specifice acestei tulburări. De asemenea, persoanele adulte cu autism au dreptul la servicii medicale specializate și la o locuință. Nu există în România în acest moment un pachet de servicii speciale pentru persoanele cu autism, deși incidența tulburării a crescut de 1 la 38, în urma unui studiu recent publicat de American Journal of Psychiatry.
 AUTIST TE NAȘTI, NU DEVII -> Autismul nu este o alegere. Discriminarea, da.
 AUTISMUL NU ESTE O BOALĂ PSIHICĂ ȘI NICI O BOALĂ CONTAGIOASĂ -> Autismul este o tulburare de dezvoltare, de origine neurologică, o tulburare a creierului care interferă adesea cu abilitatea de a comunica și de a relaționa cu cei din jur.
 PERSOANELE CU AUTISM AU NEVOIE DE SPRIJINUL SOCIETĂȚII CIVILE, AL AUTORITĂȚILOR, AL COMPANIILOR -> Organizatorii vor demara și o campanie de strângere de fonduri pentru construirea Casei Familiale în jud Vrancea: donații SMS (număr unic care va fi comunicat ulterior prin intermediul mass media), 20% impozit pe profit (pentru companii), formular 2% (persoane fizice), donații individuale, sponsorizări.

Acum aveți oportunitatea de a participa activ la construirea Centrului Rezidenţial pentru Tineri și Adulți cu Autism din localitatea Soveja - jud Vrancea. Cunoașteți Oamenii din spatele autismului și oferiți-le o șansă pentru un viitor mai bun.
Donații se pot face în contul ANCAAR: Cod fiscal 13342650.
IBAN CONT LEI:RO16RNCB0072049714260001 BCR sucursala sector 1
IBAN CONT EURO: RO86RNCB0072049714260002 BCR sucursala sector 1

Detalii despre campania "Omul din spatele autismului" și pe http://autismancaar.ro/campanie
Detalii eveniment si campanie: office@autismancaar.ro ; evenimente@houston.ro
Parteneri media ai campaniei: Click Sanatate, 121.ro, Garbo.ro, 9am.ro, Kudika.ro, Reader's Digest, PaginaMedicala.ro, Mami.ro, Parinti.com, Doctorbun.ro, Ele.ro, Medicpentrutine.ro, SanatateaTV.ro, Comunicatemedicale.ro, Qbebe.ro, Media Kompass (confirmați până în prezent)

DaddyCool organizează o petrecere caritabilă pentru copiii de la Asociația Autism și Terapii Complementare din Curtea de Argeș

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum îți poți convinge copilul să petreacă mai mult timp în aer liber
  Cum îți poți convinge copilul să petreacă mai mult timp în aer liber

  Generația copiilor care au acces încă de la vârste fragede cu tabletele, smartphone-urile sau jocurile pe computer petrece mai puțin timp jucându-se afară decât...

  Cum îți ajuți copilul să se distreze pe cinste în aer liber
  Cum îți ajuți copilul să se distreze pe cinste în aer liber

  Copilăria are toate atributele unei lumi magice. Este plină de descoperiri, de miracole, de farmecul indiscutabil al lucrurilor mărunte. Este universul fantastic al lucrurilor care se...

  Copiii trebuie să petreacă cel puțin 4 ore pe zi in aer liber
  Copiii trebuie să petreacă cel puțin 4 ore pe zi in aer liber

  Între orele de școală, timpul petrecut în fața ecranelor și teama părinților de a-i lăsa liberi în natură, copiii au ajuns să petreacă foarte puțin timp afară....

  5 schimbări importante care se petrec în organismul copilului când se joacă în aer liber
  5 schimbări importante care se petrec în organismul copilului când se joacă în aer liber

  Nu numai grija pentru alimentația și confortul psihic sunt importante pentru a ne asigura că vom avea copii sănătoși și fericiți, spun experții. În afară de ele, faptul că...

  Copiii petrec din ce în ce mai puțin timp în aer liber: cum este afectată dezvoltarea lor fizică și psihică
  Copiii petrec din ce în ce mai puțin timp în aer liber: cum este afectată dezvoltarea lor fizică și psihică

  Copiii petrec din ce în ce mai puțin timp în aer liber, iar acest lucru are un impact uriaș asupra sănătății și dezvoltării lor fizice și psihice. Efectele paradoxale...

  5 semne de autism pe care parintii ar trebui sa le stie. Incep sa se manifeste intre 12 si 18 luni
  5 semne de autism pe care parintii ar trebui sa le stie. Incep sa se manifeste intre 12 si 18 luni

  Este binecunoscut faptul ca, in tratarea autismului, diagnosticarea precoce este elementul-cheie. Cu cat se depisteaza mai devreme, cu atat mai bine pentru cei mici. Semnele de autism incep...

  © 2019 Qbebe