Winton, evreu de origine, cunostea operatiunile macabre ale nazistilor indreptate impotriva evreilor in Austria si Germania. In perioada 9-13 noiembrie 1939, in numeroase sate si provincii din Germania si Austria, au fost devastate casele evreilor si magazinele acestora. Cunoscuta in istorie ca Noaptea de Cristal sau Noaptea sticlei sparte, in aceasta perioada au fost ucisi peste 400 de evrei, 30.000 au fost dusi in lagare de concentrare, iar 1668 de sinagogi au fost distruse.
Operatiunea Kindertransport
Operatiuni de salvare precum Kindertransport avusesera loc anterior in aceste tari. Sute de familii din Marea Britanie au salvat peste 10.000 de copii din lagarele naziste, copii ce erau transportati cu trenurile catre noile familii. In 1939, Marea Britanie hotaraste sa simplifice procedurile obtinerii unei vize pentru a permite copiilor refugiatilor din taberele naziste sa emigreze. Copiii aveau nevoie doar de un sponsor (o familie adoptiva) care sa ofere suma de 50 de lire (aproximativ 1.500 de dolari raportat la cursul actual).
Pe 25 noiembrie 1939, postul de radio BBC face un prim apel catre cetatenii britanici pentru salvarea copiilor. Operatiunea Kindertransport incepuse. In doar cateva zile, peste 500 de cereri au fost inainte catre institutiile care se ocupau de acest proces. In urmatoarele 9 luni, operatiunea a transportat peste 10.000 de copii din Austria si Germania catre Marea Britanie, S.U.A si Franta. Dupa ce a auzit despre Kindertransport, a stiut ca trebuie sa faca acelasi lucru in Cehoslovacia.
Nicholas Winton in 1939 cu unul dintre copiii salvati
In Puterea binelui : Nicholas Winton, un documentar despre eforturile sale, Winton povesteste firul evenimentelor:
"Am aflat despre copiii refugiatilor si care era procedura in cazul lor. Pentru ca un copil sa fie salvat si trimis in Marea Britanie era nevoie de o familie adoptiva care sa plateasca suma de 50 de lire, o suma destul de mare la acea vreme."
Winton a inceput operatiunea de salvare la hotelul din Praga unde se cazase. A inceput sa tina un registru in care sa inregistreze datele copiilor si ale parintilor. Urma sa trimita aceste date in Marea Britanie. Acolo, Winton a postat anunturi in ziare in speranta ca va gasi familii dispuse sa adopte acesti copii.
Spre surprinderea lui, nazistii nu au reprezentat un obstacol in acest proces : "Scapam de acei oameni de care voia Hitler sa scape."
Winton in 2009
Ultimul tren cu copii a plecat din Praga pe 22 August 1939. Cand operatiunea s-a incheiat, Winton reusise sa salveze 669 de copii.
Winton nu a spus nimanui despre acesta operatiune, nici macar sotiei lui, Grete. 50 de ani mai tarziu, aceasta a descoperit in podul casei lor cateva documente, poze si registre. In acel moment, ea a luat legatura cu un expert in istorie nazista care a aranjat ca povestea lui Winton sa apara in cadrul emisiunii de pe BBC, "That's life" in 1988.
Fara ca el sa stie, in public se aflau o parte din "copiii" lui salvati din lagare.
Iata si reactia lui emotionanta:
Nicholas Winton, a primit gradul de Cavaler de la Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii si a fost nominalizat la premiul Nobel pentru pace intr-o petitie semnata de peste 120.000 de copii din scolile publice din Cehia. Acesta a decedat la varsta de 106 ani, lasand in urma o fiica si un fiu, dar si o mostenire mai pretioasa decat orice, aceea a omeniei. Intr-un interviu pentru BBC acesta declara ca stie ca a ajutat multi oameni dar "nu cred ca am invatat noi, ca omenire, ceva din asta, lumea acum este intr-o situatie mai periculoasa decat in acele vremuri." Sir Anthony Hopkins si Johnny Flynn vor juca rolul lui Winton intr-un film de lungmetraj inspirat de faptele acestuia, intitulat One Life pentru care s-au inceput filmarile in 2021.
and Czech Republic from April 2021.[98]
Surse: www.businessinsider.com, www.telegraph.co.uk, www.restoring-sanity.org