Da, lista există și se numește "Dirty Dozen", un ghid al legumelor și a fructelor cu cele mai mari cantități de pesticid.
Celebra varză kale se pare că a ajuns pe loc fruntaș în topul legumelor celor mai contaminate, deși este folosită în continuare, în cantități industriale, în preparatele de zi cu zi, în sucuri și smoothies, salate, sub formă de pudră, sub formă de chipsuri. Se pare ca leguma se face vinovată de cantitatea cea mai mare de pesticid conținută, conform statisticilor EWG, o organizație non-profit care se ocupă de mediul înconjurător.
Vestea și mai îngrijorătoare este aceea că varza kale pare să conțină mai multe tipuri de pesticid, în condițiile în care leguma a fost bine spălată. Cele mai puțin contaminate probe au indicat prezența a 2 pesticide, iar cele mai puternic contaminate au indicat prezența a 18 tipuri de pesticide.
Medicii studiază intens legătura dintre aceste legume infestate și diferite afecțiuni. Până în prezent, anumite tipuri de pesticide au fost legate de unele boli precum cancer, diabet, autism infantil, ADHD la copii și adolescenți.
Kale pare să conțină un ierbicid extrem de periculos, numit DCPA sau Dacthal. Această substanță a fost introdusă prima dată în SUA în anii '50 și a fost folosită în cazul culturilor de fasole, legume, căpșuni și bumbac. Până în anii '90, ea ajunsese să fie folosită și pe terenurile de golf și gazonuri.
Începând cu anul 2005, atât SUA, cât și Uniunea Europeană au început să retragă acest produs de pe piață și să îl interzică, explicând că este extrem de nociv și poate afecta calitatea vieții. Azi, singurele culturi care conțin urme de Dachtal sunt cartofii dulci, vinetele, napii și varza kale.
Oamenii de știință avertizează că fermierii pot fi puși în cel mai mare pericol, ei venind în contact direct cu această substanță extrem de toxică. Până acum, există date care indică dezvoltarea limfonului non-Hodgkin's, o formă de cancer care afectează sistemul limfatic a celor puternic expusi.
Sursa: businessinsider.de