Alocațiile universale pentru copii joacă un rol critic în reducerea sărăciei, potrivit unui nou raport al ODI și UNICEF

Irina Olteanu - Redactor Senior

Alocațiile universale acordate copiilor, cum ar fi prestațiile financiare necondiționate sautransferurile fiscale, sunt critice în lupta împotriva sărăciei infantile și,cu toate acestea, nu sunt disponibile decât în 1 din 10 țări din lume, potrivit unui nou raport publicat astăzi de către OverseasDevelopment Institute și UNICEF.

Raportul Universal ChildBenefits: PolicyIssuesandOptions [Alocațiile universale pentru copii: probleme/provocăriși variante depolitici] punctează faptul că, în țările cu venituri medii, acordarea unor alocații universale pentru copii reprezentând doar 1% din PIB poate contribui la reducerea cu 20% a sărăciei înregistrate la nivelul întregii populații.

În 15 state cu venituri ridicate, simpla acordare a alocațiilor universale pentru copii a permis reducereasărăciei infantile cu 5 puncte procentuale, în medie.S-a demonstrat, de asemenea, că alocațiile universale pentru copiidiminuează lipsurile și duc laîmbunătățirea bunăstării generale, a sănătății, a educației, a siguranței alimentare, a productivității și a capacității copiilorde a contribui la societatea și economia țării lor când ajung la maturitate.  

„Investiția în copii reușește nu doar să schimbe viața acestora, ci și să ofere beneficii substanțiale comunităților lor și întregii societăți”,a declarat Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF. „Mai mult ca niciodată acum, când criza economică provocată de COVID-19 amenință să șteargă ani întregi în care s-au înregistrat progrese în ceea ce privește reducerea sărăciei, alocațiile universale acordate copiilor pot fi vitale. Acestea pot ajuta familiile vulnerabile să nu se adâncească în sărăcie și lipsuri și pot feri țările de un impact societal și economic catastrofic”.

Universalizarea prestațiilor sociale reduce riscul prezentat de evaluarea restrictivă a nevoii de ajutor acordat beneficiarilor, prin care unele familii aflate în dificultate rămân fără sprijin financiar, inclusiv din cauza unor erori de excludere. Universalizarea programelor de protecție socială, precum transferurile financiare sau fiscale, contribuie și la eliminarea stigmatizăriice afectează în general beneficiarii schemelor de prestații sociale. 

„Alocațiile universale pentru copii joacă un rol critic în reducerea sărăciei, promovând totodată coeziunea socială și sprijinul public pentru garantarea protecției sociale. În țările în care sunt prevăzute alocații universale pentru copii, acestea reprezintă piatra de temelie a sistemelor naționale de politică socială, dovedindu-se a fi eficiente în extinderea protecției sociale în perioade de criză”,afirmăSaraPantuliano, director executiv al ODI.

alocatii universale copii

Francesca Bastagli, principalul autor al raportului și director pe probleme de echitate și politici sociale în cadrul ODI, adaugă: „În practică, țările au reușit să atingă un grad ridicat de acoperire a populației sau o acoperire completă a alocațiilor universale pentru copii, urmând traiectorii diferite. Implementareaprogresivă reprezintă o abordare comună, având la bază un proces iterativ ce implică adoptarea legislației referitoare la alocațiile universale pentru copii și a politicilor de reglementare, dezvoltarea capacității administrative și financiare și obținerea unui sprijin politic și public pentru politicile respective”.

Important de menționat este faptul că, potrivit raportului, programele de transferuri financiare nu reduc implicarea populației active în activități remunerate. Transferurile financiare ajută mai degrabă părinții să găsească un echilibru între exigențele profesionaleși nevoile familiilor lor.

Raportul precizează faptul că extinderea acoperirii schemelor de alocații acordate copiilor și familiilor necesită o prioritizare la nivel național și solidaritate internaționalăpentru asigurarea finanțării – în special în cazul țărilor cu venituri mai mici, confruntate cu o populație numeroasă și constrângeri bugetare cauzate de COVID-19. De asemenea, se subliniază faptul că alocațiile universale pentru copiitrebuie susținute de sisteme care oferă o amplă protecție socialăși servicii sociale de calitate, inclusiv servicii medicale și educaționale.

Raportul prezintă o serie de modalități prin care se poate obține o acoperire universală, inclusiv modurile prin care țările cu venituri reduse pot implementa scheme de transferuri dedicate copiilor mici și pot ajunge treptat la prestații universale pentru populația de orice vârstă. Adoptarea legislației și a normelor politice, dezvoltarea capacității administrative și financiare și obținerea unui sprijin politicși public pentru politicile respective constituie pași critici ce permit stabilirea unor alocații universale pentru copii.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Se măresc din nou alocațiile. Data de la care copiii vor primi mai mulți bani
  Se măresc din nou alocațiile. Data de la care copiii vor primi mai mulți bani

  Alocațiile copiilor vor fi majorate din nou. Dacă pe 1 ianuarie 2021 acestea s-au mărit cu 20%, alocaţia pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani ajungând la suma de...

  S-a aprobat! Alocațiile copiilor se vor dubla. Iată de când
  S-a aprobat! Alocațiile copiilor se vor dubla. Iată de când

  Preşedintele a semnat pe 14 ianuarie 2020 Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr....

  Se măresc alocațiile! Câți bani primesc copiii în plus din septembrie
  Se măresc alocațiile! Câți bani primesc copiii în plus din septembrie

  Alocațiile se majorează cu 20% de la 1 septembrie, aceasta fiind o primă etapă din calendarul de creștere. Astfel, 3.6 milioane de copii vor primi mai mulți bani începând...

  Alocațiile copiilor pe cale de dispariție! Vor fi înlocuite cu vouchere pentru rechizite
  Alocațiile copiilor pe cale de dispariție! Vor fi înlocuite cu vouchere pentru rechizite

  Premierul interimar Ludovic Orban a declarat luni că se gândește ca alocațiile copiilor să fie înlocuite, conform cu modelul din alte țări, cu vouchere pentru rechizite și...

  Noul coronavirus se transmite de la mamă la copil în sarcină, conform unui nou studiu
  Noul coronavirus se transmite de la mamă la copil în sarcină, conform unui nou studiu

  Numărul cazurilor de persoane infectate cu noul coronavirus crește de la o zi la alta, cercetătorii fiind acum îngrijorați în legătură cu femeile însărcinate....

  De ce mi-am lăsat nou-născutul pe mâna unui străin
  De ce mi-am lăsat nou-născutul pe mâna unui străin

  Zile la rând am încercat, fără succes, să ies din casă și să merg pe jos, liniștită, trei străzi până în parc, cu copilul meu. De fiecare dată,...

  Augustin Viziru, proaspăt tătic, își asumă acest rol cu mândrie: „Îmi crește inima când o văd”
  Augustin Viziru, proaspăt tătic, își asumă acest rol cu mândrie: „Îmi crește inima când o văd”

  Actorul Augustin Viziru a devenit pentru prima dată tată în vara acestui an. Iată cum arată fiica lui și ce relație minunată are cu soția lui.

  De-a joaca lansează colecția deosebită de reviste pentru copii ,,Pe urmele dinozaurilor”
  De-a joaca lansează colecția deosebită de reviste pentru copii ,,Pe urmele dinozaurilor”

  Cei mici adoră dinozaurii iar voi, dragi părinți, știți asta foarte bine. Figurine, hăinuțe, cărți de colorat, animații de tot felul, cei mici vor cu orice preț să intre în...

  © 2022 Qbebe