Anti-vacciniștii sunt unul dintre cele mai mari pericole pentru sănătatea mondială, conform OMS

Irina Olteanu - Redactor Senior

Anti-vacciniștii au fost desemnați în cadrul unui clasament realizat de către Organizația Mondială a Sănătății drept una dintre amenințările de la nivel global din momentul prezent. Iată care a fost justificarea acestui gest, precum și informații despre celelalte pericole iminente pentru sănătatea mondială.

Refuzul vaccinării, o problemă de nivel mondial

Alături de pericole create de om precum poluarea aerului, schimbările climatice, servicii precare de sănătate și sărăcie, dar și boli grave precum ebola, HIV-SIDA, febra dengue și cancerul, se numără și cel al anti-vacciniștilor. Tendința în creștere de a refuza vaccinarea în condițiile epidemiei de rujeoală este una care merită atenție. Acesta este primul an în care refuzul/evitarea vaccinării face parte din lista de avertizare emisă de către Organizația Mondială a Sănătății.

Astfel, Organizația Mondială a Sănătății notează că, deși un număr semnificativ de persoane este protejat deja prin vaccinare, chiar și mai multe ar putea fi protejate dacă ar fi avut un tratament pentru boală. Ezitarea de a vaccina - neîncrederea sau refuzul de vaccinare în pofida disponibilității vaccinurilor reprezintă un real pericol de subminare a progresului realizat în combaterea bolilor prevenibile prin vaccinare.

Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente modalități de a evita o boală, reușind să prevină un număr de 2-3 milioane de decese anual. Un număr suplimentar de 1.5 milioane ar putea fi salvat dacă ar fi îmbunătățit gradul de acoperire vaccinală de la nivel mondial.

Numărul în creștere al persoanelor care nu cred în vaccinuri și obiectează împotriva lor din considerente morale, invocând fie zvonuri, fie teorii ale conspirației pentru refuzul de a se vaccina. Cercetările efectuate de Organizația Mondială a Sănătății au relevat faptul că numărul de cazuri asociate anumitor boli a crescut în decursul ultimilor ani, ceea ce a contribuit la scepticismul asociat vaccinărilor. De exemplu, rujeola a înregistrat o creștere cu 30% a cazurilor de îmbolnăvire de la nivel global, considerându-se că ezitarea în vaccinare reprezintă unul dintre motive. Desigur, motivele pentru această creștere sunt complexe, însă nu toate cazurile se datorează ezitării în vaccinare. Însă unele state care erau pe punctul de a elimina complet boala au observat o reapariție a sa. Conform unei publicații medicale, cazurile de rujeolă sunt în creștere la nivelul Statelor Unite cu trei incidente majore de tip focar epidemic începând din 2014, inclusiv un incident în care mai mult de 300 de persoane din comunitatile Amish au fost afectate.

anti-vaccinistii

Conform datelor provenite de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (un organism din domeniul sănătății din SUA), deși rata de acoperire vaccinală a rămas relativ stabilă și ridicată în anul 2017 pentru copiii americani cu vârsta cuprinsă între 19-35 de ani, procentul copiilor care nu s-a vaccinat în Statele Unite ale Americii a ajuns de patru ori mai mare în intervalul 2001-2015.

Impactul pe care l-au avut anti-vacciniștii

Cu excepția datelor menționate despre SUA, alte state cu mișcări notabile anti-vaccinare includ Australia, unde aproximativ 40 000 de copii sunt nevaccinați ca urmare a obiecțiilor provenite de la părinți, și Italia unde s-au introdus noi reguli în 2018 cu privire la suspendarea vaccinurilor obligatorii necesare pentru înscrierea copiilor la școală.
Potrivit Organizației Mondiale a sănătății, omenirea a reușit să aibă parte de evoluții semnificative în ultimele decenii cu privire la sănătatea de la nivel mondial. Speranța de viață a crescut în multe zone din lume, poliomielita este pe punctul de a fi eradicată și și-au pierdut viața cu 6 milioane mai puțini copii sub vârsta de 5 ani, comparativ cu anul 1990. Însă în pofida acestor realizări, rămân probleme semnificative care privesc sănătatea de la nivel mondial, care variază de la prevalența bolilor fatale necomunicabile la efectele devastatoare ale poluării mediului.

Motivele pentru care oamenii aleg să refuze vaccinarea sunt complexe. Astfel, conform unui grup consultativ al Organizației Mondiale a Sănătății, motivele cele mai frecvent întâlnite sunt automulțumirea, imposibilitatea de a accesa vaccinuri și lipsa de încredere. Personalul din domeniul sănătății, în special cel din comunități, continuă să rămână cel mai de încredere consultant și influencer al deciziilor de vaccinare și trebuie susținut pentru a oferi informații de încredere, credibile, cu privire la vaccinuri.

Deși conform studiilor atât copiii care beneficiază de asigurare medicală, cât și cei care nu beneficiază de asigurare medicală (din SUA) au șanse mai puține de a fi vaccinați, un număr semnificativ de copii nu este vaccinat din cauza faptului că părinții se îngrijorează cu privire la legătura presupusă între autism și vaccinuri. Cu toate acestea, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor susțin că nu există niciun fel de corelație între ele.

anti-vaccinistii

Concluzii cu privire la măsurile pe care le va întreprinde OMS

Deși Organizația Mondială a Sănătății nu s-a manifestat cu privire la modul în care vor stopa anti-vacciniștii din SUA, obiectivele deja stabilite includ eliminarea cancerului cervical la nivel mondial și a poliomielitei în Afghanistan și Pakistan. În anul 2019, OMS urmărește eliminarea cancerului cervical prin creșterea acoperirii vaccinale a vaccinului HPV. Tot în acest an se poate ca stoparea virusului polio sălbatic să aibă loc în Afghanistan și Pakistan; anul trecut au fost raportate mai puțin de 30 de cazuri în ambele state. Organizația Mondială a Sănătății alături de partenerii săi și-au propus să vaccineze fiecare copil pentru a elimina definitiv această boală paralizantă.

Acest an marchează începutul celui de-al 13-lea program al Organizației Mondiale a Sănătății, un plan strategic care se întinde pe cinci ani, cu scopul de a crea o lume mai sănătoasă prin adresarea provocărilor rămase.

Alte pericole semnalizate la nivel global în cadrul acestei liste au fost abilitatea bacteriilor, a paraziților și a virusurilor de a rezista medicamentelor, diabetul și boala cardiacă.

Surse: www.indy100.com; www.newsweek.com; www.health.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Am întrebat mămicile care sunt cele mai eficiente produse anti-țânțari
  Am întrebat mămicile care sunt cele mai eficiente produse anti-țânțari

  În sezonul cald produsele anti-țânțari devin necesare pentru copii, nu doar pentru a alunga aceste insecte deranjante, ci și pentru a preveni ciupiturile prin care se pot...

  Dacă ai făcut vaccinul BCG anti-tuberculoză ai șanse mai mari să scapi de coronavirus
  Dacă ai făcut vaccinul BCG anti-tuberculoză ai șanse mai mari să scapi de coronavirus

  Cu siguranță în momentul în care ați citit titlul acestui articol, v-ați uitat la semnul pe care vaccinul Bacillus Calmette-Guerin (BCG) l-a lăsat pe brațul vostru, o...

  OMS confirmă: Testele pozitive de Covid-19 la pacienții vindecați nu sunt reinfectări
  OMS confirmă: Testele pozitive de Covid-19 la pacienții vindecați nu sunt reinfectări

  Una dintre principalele îngrijorări ale momentului actual constă în teama de reinfectare la pacienții deja vindecați. Se pare că au existat mai multe cazuri de persoane care...

  Top 5 cele mai bogate femei din România. 4 dintre ele sunt şi mame
  Top 5 cele mai bogate femei din România. 4 dintre ele sunt şi mame

  Care sunt cele mai bogate femei din România şi cum au reuşit să obţină succesul vei descoperi şi parcurgând articolul de mai jos. Printre ele se regăsesc atât femei...

  Românca măritată cu unul dintre cei mai bogați bărbați din lume este însărcinată
  Românca măritată cu unul dintre cei mai bogați bărbați din lume este însărcinată

  Este măritată cu unul dintre cei mai bogați bărbați din lume și tocmai a aflat că este însărcinată! Ela Moiș, soția unui milionar spaniol pe nume Anil Arjandas, supranumit...

  Andra, sătulă să i se spună că este gravidă: "În pandemie, toată lumea a pus câteva kilograme, iar eu sunt unul dintre acei oameni"
  Andra, sătulă să i se spună că este gravidă: "În pandemie, toată lumea a pus câteva kilograme, iar eu sunt unul dintre acei oameni"

  Una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi a decis să pună capăt speculaţiilor privitoare la o a treia sarcină. Iată ce a dezvăluit Andra Măruţă!

  Unul dintre cei mai apreciați psihologi din România șochează: Nu există depresia post-partum!
  Unul dintre cei mai apreciați psihologi din România șochează: Nu există depresia post-partum!

  Depresia postanală a devenit un fenomen din ce în ce mai recunoscut, abordat și mediatizat în ultima perioadă, însă pe bună dreptate. După ce ani la rând...

  Coronavirus: „Ce este mai rău, abia de-acum urmează”, avertizează OMS
  Coronavirus: „Ce este mai rău, abia de-acum urmează”, avertizează OMS

  Organizația Mondială a Sănătății a lansat recent un nou avertisment, potrivit căruia situația pandemiei declanșate de Covid-19 se va agrava în viitorul apropiat.

  © 2022 Qbebe