Cifre alarmante - 160 de cazuri de violență domestică pe zi în România

Cifre alarmante - 160 de cazuri de violență domestică pe zi în România

Mariana Voinea

Violența domestică tinde să devină o „obișnuință” în familiile din România. Zeci de mii de victime își reclamă agresorii la Poliție în speranța de a obține un ordin de protecție sau de a li se face dreptate. Din păcate, cifrele sunt în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut.

Violența domestică este la ordinea zilei în familiile din România. Nu o spunem doar noi, ci cifrele apărute recent în mediul online. Infracțiunile de lovire sau alte violențe sunt cele mai des întâlnite în reclamațiile pe care le fac victimele.

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) consemnează că în primele opt luni ale anului 2023 au existat 38243 de astfel de cazuri. Acestea au crescut cu 3,6% mai mult decât în primele opt luni ale anului 2022.

Reprezentanții IGPR transmit date îngrijorătoare privind cazurile de violență domestică și nerespectarea ordinelor de protecție.

Astfel, 8629 de ordine de protecție provizorii au fost emise de către polițiști în lunile ianuarie - august ale acestui an. Dintre ele, 3606 ordine au fost transformate în ordine de protecție de către instanțele de judecată.

La nivel național, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice au crescut în primele opt luni ale acestui an cu 3,6%.

Astfel, s-a ajuns de la 36921 de cazuri, la 38243 de incidente. S-au înregistrat creșteri în cazul acțiunilor de loviri sau alte violențe de la 23151 la 23786 de fapte.

De asemenea, pentru nerespectarea ordinelor de protecție, cazurile au crescut de la 2166 la 2742 de fapte.

Amenințările au crescut semnificativ de la 4441 la 4678 de reclamații. Din fericire, s-au înregistrat și scăderi ale actelor de violență în familie.

Se poate vorbi, așadar, de scăderea numărului infracțiunilor de nerespectare a ordinelor de protecție provizorii, de la 579 la 541. Totodată, au scăzut și cazurile de abandon de familie, de la 3656 la 3288 de fapte.

femeie tine fetita trista in brate

Cele mai des întâlnite reclamații făcute la Poliție de către victime sunt cele de lovire și alte violențe. Acestea ocupă un procent de 62%, cu 23786 de fapte, iar amenințarea reprezintă un procent de 12%, cu 4678 de fapte.

Abandonul de familie ocupă un procentaj destul de mic, de doar 9% cu 3288 de fapte, în timp ce nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinele de protecție ocupă penultimul loc, cu un procent de 7% și 2742 de fapte înregistrate.

Nu în ultimul rând, se poate vorbi despre nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului, cu un procentaj de 4% din totalul infracțiunilor, cu 1368 de fapte.

Nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție provizoriu are o valoare de 1% și este reprezentată de 541 de cazuri.

Toate aceste fapte împreună au reprezentat 95% din totalul de infracțiuni pe care le-au semnalat victimele, Poliției Române.

Violenta in familie: un semnal de alarma!

Creștere alarmantă a numărului de ordine de protecție emise pentru a proteja victimele violenței domestice

În perioada ianuarie-august inclusiv a anului 2023, instanțele judecătorești au emis 7814 ordine de protecție. 3606 din acestea au provenit din ordinele de protecție provizorii.

Față de perioada similară a anului trecut, au fost sesizate cu 26,6% mai multe nerespectări ale ordinului de protecție, dintre care 1790 cazuri în mediul urban și 952 în mediul rural.

8629 de ordine de protecție provizorii au fost emise la nivel național. Dintre acestea, 3606 au fost transformate în ordine de protecție.

Din cele 541 de infracțiuni legate de nerespectarea ordinului de protecție provizoriu, 293 au avut loc în mediul urban și 248 în mediul rural.

La nivelul inspectoratelor județene de poliție Iași, Vrancea și Mureș, în primele opt luni ale acestui an au fost emise 2326 de instrumente de protecție pentru victimele violenței domestice.

Dintre acestea, 1539 de ordine de protecție au fost provizorii și 787 au fost ordine de protecție au fost emise de instanțe judecătorești.

Mai mult decât atât, în 288 de situații a fost pusă în aplicare măsura de „obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”.

Aceste cazuri au reprezentat 12,4% din totalul ordinelor de protecție provizorii și de instanțele judecătorești.

În legătură cu infracțiunile constatate, 256 la număr, 11 au fost fapte de distrugere, 194 au reprezentat nerespectarea ordinului de protecție și 51 au reprezentat nerespectarea ordinului de protecție provizoriu.

Pentru cei bănuiți de asemenea infracțiuni s-au dispus măsuri preventive. Astfel, reprezentanții Poliției au efectuat 10 rețineri, au dispus 4 măsuri de arestare preventivă și 4 măsuri de control judiciar.

Potrivit art. 22 1 alin. (1) din Legea nr. 217/2003, ”ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc”.

Violența domestică și cum funcționează ordinul de protecție

La momentul actual, se poate constata un număr din ce în ce mai ridicat al infracțiunilor și violențelor în familie, fapt care ridică un semnal de alarmă.

Lovirile, amenințările și nerespectarea ordinelor de protecție provizorii sau abandonul de familie au atins cifre alarmante în rândul familiilor din România.

Din păcate, de cele mai multe ori, victimele fie își ridică acuzațiile, fie nu apelează la ajutorul Poliției Române, de aceea numărul cazurilor este și mai mare.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: hotnews.ro

Articolul urmator
Cifre alarmante: peste 100.000 de copii sunt hărțuiți zilnic pe rețelele de socializare
Cifre alarmante: peste 100.000 de copii sunt hărțuiți zilnic pe rețelele de socializare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    3333. Afla ce inseamna cand vezi aceste cifre
    3333. Afla ce inseamna cand vezi aceste cifre

    Ingerii si spiritele ne contacteaza prin diverse metode, ca de exemplu repetarea unui anumit cantec cu mesajul ce trebuie auzit, sau citirea unui anume pasaj dintr-o carte, ziar etc., sau...

    Peste 300 de cazuri de gripă pe zi la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, după relaxarea măsurilor sanitare. Ce spun medicii
    Peste 300 de cazuri de gripă pe zi la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, după relaxarea măsurilor sanitare. Ce spun medicii

    Sute de copii s-au prezentat, în ultimele zile, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu” din București, cu simptome de gripă și...

    Valul 4 a venit mai repede decât ne așteptam. Din ce în ce mai multe cazuri și printre copii
    Valul 4 a venit mai repede decât ne așteptam. Din ce în ce mai multe cazuri și printre copii

    Varianta Delta a coronavirusului a devenit dominantă și în România! Numărul infectarilor a crescut de 5 ori în 8 săptămâni, cei mai afectați fiind, se pare,...

    Copiii crescuti de animale: cele mai impresionante cazuri din lume
    Copiii crescuti de animale: cele mai impresionante cazuri din lume

    Stiai ca exista copii care au fost crescuti de animale si ca povestea lui Mowgli s-ar putea sa nu fie doar o poveste? Citeste acest articol si afla care sunt cele mai cunoscute cazuri de...

    Situația avortului în România. Mai multe spitale din România refuză să mai practice avortul la cerere, din motive religioase
    Situația avortului în România. Mai multe spitale din România refuză să mai practice avortul la cerere, din motive religioase

    Avortul este, în continuare, subiectul a numeroase controverse și ridică deseori probleme de ordin moral. Chiar dacă în România avortul este permis, o treime din...

    CNN: Ce loc din România a ajuns în topul celor mai frumoase locuri din Europa
    CNN: Ce loc din România a ajuns în topul celor mai frumoase locuri din Europa

    Europa este spectaculoasă! O viață întreagă nu ne-ar ajunge să îi cutreierăm munții împăduriți, să îi mângâiem plajele cu nisip sau să ne...

    Alertă alimentară! Fructe și legume pline de pesticide pe rafturile din România
    Alertă alimentară! Fructe și legume pline de pesticide pe rafturile din România

    Experții APC au realizat o interogare pentru pesticidul prochloraz din legumele/fructele importate din Turcia și comercializate în România, respectiv Bulgaria, în primele...

    © 2024 Qbebe