Cine esti tu, doctore? - premiera pe piata publicatiilor cu profil medical

Cine esti tu, doctore? - premiera pe piata publicatiilor cu profil medical

QBebe

Ziua de 7 decembrie 2012 a marcat o premiera pe piata evenimentelor medicale din România: a avut loc prima dintr-o serie de intâlniri informale ce vor fi dedicate construirii brandului de medic. Pret de o dupa-amiaza, reprezentantii companiilor farmaceutice prezenti la Crowne Plaza, au asistat la o sesiune interactiva de prezentari pe tema brandingului personal in medicina româneasca.

Conferinta "Cine esti tu, doctore?" a fost organizata de compania de comunicare medico-sociala Houston NPA, având ca obiectiv principal expunerea unor solutii moderne la care pot apela medicii care nu au fost formal instruiti in sfera de business, dar care trebuie sa faca fata regulilor jocului unui mediu din ce in ce mai competitiv. Conferinta a fost coordonata de Nicolae Iordache Iordache, autorul primei carti despre branding personal in medicina: „Cine esti tu, doctore?". In cartea sa, Nicolae Iordache se intreaba ce ar avea de câstigat medicii daca ar investi constient si constant in propria lor reputatie si raspunde: adaptând teoria economica la realitatea medicala, dar si prin povesti de succes care pot actiona ca pilde pentru cei care isi construiesc astazi propria cariera in medicina din România. Coautorul volumului este Olivian Breda, care abordeaza oportunitatile oferite de mediul online pentru comunicarea medicala.

 

 

De ce este nevoie de aceasta carte?
• Pentru ca doctorii valorosi trebuie scosi in fata. Pentru ca sunt pe cale de disparitie.
• Pentru ca mediul de lucru al medicilor s-a schimbat radical in ultimul deceniu.
• Pentru ca, astazi, pacientii sunt mai informati decât au fost vreodata si iau decizii documentate când isi aleg medicii.
• Pentru ca, astazi, medicii nu isi permit sa nu comunice.

Manualul de branding dedicat medicilor români va fi lansat in ianuarie 2013. Tot in 2013 autorul pregateste alaturi de Houston NPA o serie de cursuri de branding personal adresate medicilor. Cursurile vor avea orientare practica si vor aborda tematici preum: tehnici de branding, generarea de prezenta in mediul online, redactare pe blog, crearea si comunicarea de valoare, gestionarea reputatiei si tehnici de public speaking.

In cadrul conferintei de vineri, medici care si-au creat deja un brand puternic au vorbit publicului intr-un stil deschis, semiformal, despre provocarile pe care le-au intâlnit de-a lungul drumului si metodele creative prin care le-au depasit.
Conf.dr. Daciana Branisteanu (medic dermatolog, Iasi) colaboreaza de peste 10 ani cu Nicolae Iordache si a consolidat, cu sprijinul sau, un brand personal puternic. „Cred ca un brand se construieste depasindu-te constant azi pe tine, cea de ieri." a marturisit Daciana Branisteanu, care a adaugat „Tot ce-am construit eu a fost intuitiv, lucru care n-ar trebui sa se mai intâmple azi cu studentii si rezidentii, care ar trebui sa poata conta pe niste reguli si niste principii dupa care sa se ghideze" Daciana Branisteanu s-a remarcat atât ca specialist in dermatologie, cât si la catedra, prin mâinile sale trecând deja 15 generatii de rezidenti si 21 de generatii de studenti. Din 2011 este managerul propriei sale clinici de dermatologie deschisa la Iasi din dorinta „de a arata sistemului de stat ca medicii pot fi foarte buni manageri".

Provenind dintr-un alt domeniu al medicinei, in care reputatia nu poate fi neglijata fara costuri dezastruoase, dr. Mihai Aschilian (chirurg estetician, Cluj) a povestit despre experienta sa internationala ca fellow al Societatii Olandeze de Chirurgie Plastica. Stagiile petrecute in Belgia, Olanda, Germania, Franta, Italia i-au permis sa „fure" secrete ale meseriei, dar si ale brandingului de la cei mai renumiti specialisti europeni in domeniul chirurgiei estetice. Printre aspectele carora le acorda maxima atentie, dr. Aschilian a mentionat: primul telefon (primul contact al pacientului cu clinica); primele secunde din cadrul primei consultatii, definitorii in legarea relatiei medic-pacient; monitorizarea rezultatelor („trebuie sa vedem cum se simte pacientul si dupa ce a plecat din clinica, nu sa il trimitem, dezinteresati, pe drumul lui"), tehnici de PR adecvate activitatii medicale, acte de caritate in comunitate, scrisori personalizate adresate medicilor de familie. Potrivit dr. Aschilian, indiferent pe ce mizeaza medicii in construirea brandului personal, autenticitatea trebuie sa ramâna principiul de baza: „Trebuie sa existe intotdeauna un echilibru intre ceea ce promitem ca facem si ceea ce facem. Cu atât mai mult in chirurgia plastica. Daca promit ca printr-un lifting te fac cu 15 ani mai tânar si rezultatele te dezamagesc, eu o am o mare problema."

Dr. Anca Jian (medic dermatolog, Brasov) se afla la inceput de drum in domeniul brandingului personal. Are, insa, dupa numai un an si jumatate de eforturi facute in aceasta directie, multe de povestit. Acum isi actualizeaza constant site-ul personal, a organizat si sustinut pe cont propriu prezentari atractive pentru medicii de familie cu care isi dorea sa colaboreze la nivel local si le-a oferit acestora informatii proaspete din domeniul dermatologiei, putin accesibile pe piata din României. Pe scurt, a creat si a comunicat valoare. Acum isi propune sa mearga mai departe cu aceasta strategie in 2013, mai ales ca a dat roade: o data cu numarul pacientilor care ii viziteaza cabinetul a crescut si reputatia sa ca medic.

Despre autorii cartii "Cine esti tu, doctore?":

 

 

Olivian Breda este din 2006 freelancer in marketingul online. Printre proiectele de comunicare medicala la care a lucrat se numara site-urile www.cisodental.ro si www.deltahospital.ro. Astazi tine si cursuri de promovare pe Internet pentru medici.
Site personal: www.olivian.ro

Nicolae Iordache Iordache a lucrat timp de 15 ani in industria farmaceutica. A fost, pe rând, reprezentant medical, director de vânzari, director general si consultant atât in tara, cât si in alte 15 tari europene. De-a lungul carierei sale a colaborat direct cu peste 2000 de medici, majoritatea specialisti: ginecologi, dermatologi, gastro-enterologi, endocrinologi, cardiologi, reumatologi, medicina fizica si recuperare, planificare familiala. La capitolul studii, cea mai mare realizare a sa este absolvirea unui MBA la Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA. Nicolae Iordache si-a propus sa scrie acest volum dintr-un sentiment de razvratire: „In eforturile lui de a se autosustine, sistemul de sanatate a uitat de pacienti. Pe marea majoritate i-a strivit. Si marea majoritate si-a pierdut speranta si increderea in medici. Si nu putini dintre acestia au depus, la rândul lor, armele. Cu totii dam vina pe sistem. Am gasit, insa, si multi oameni minunati in acest sistem. Oameni care se comporta impecabil profesional, cu multa responsabilitate civica, umanism si candoare. Oameni care urasc sistemul, sistem care nu-i merita si care i-a internalizat in griul lui murdar. Oameni care pot salva ceva prin modelul lor. Doctore! E vremea sa pui din nou mâna pe arme. Nimeni nu-ti poate innegri halatul fara consimtamântul tau."

Houston NPA - companie independenta specializata in comunicarea medicala si sociala, dezvolta proiecte si parteneriate pentru industria farmaceutica - asociatii de pacienti - cadre medicale si profesionisti din sanatate - presa - public larg (concept&management de eveniment, consultanta PR, editare publicatii, parteneriate proiecte europene). Marci: Ghidul Pacientului Român 2010 si 2011, Pacient360 - publicatii anuale pentru public larg, SaFrIna - evenimente premium de informare medicala, Farma Practic - evenimentele regionale dedicate farmacistilor si asistentilor de farmacie, Practic 12 MF - simpozion dedicat medicilor de familie, focus pe diagnostic precoce; NeuroPac/ReumaPac/ HepatoPac - evenimente regionale pentru asociatii de pacienti. www.houston.ro

Mai multe informatii despre cum a pornit proiectul „Cine esti tu, doctore?": www.cetd.ro

 

Articolul urmator
Dacă ești din București, trebuie să mergi cu cei mici la o plimbare cu metroul lui Moș Crăciun. Pe ce magistrale circulă
Dacă ești din București, trebuie să mergi cu cei mici la o plimbare cu metroul lui Moș Crăciun. Pe ce magistrale circulă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Nu contează cine ești, contează să iubești. Povestea emoționantă a unui băiețel înțelept
    Nu contează cine ești, contează să iubești. Povestea emoționantă a unui băiețel înțelept

    În vitrina unui magazin de animale era un afiş: “Căţeluşi de vânzare”. Un băieţel de 9 ani intră şi întreabă care-i preţul unui căţeluş.

    Profil autoimun: ce este și când este recomandat?
    Profil autoimun: ce este și când este recomandat?

    Profilul autoimun este un set de analize medicale special concepute pentru a evalua activitatea sistemului imunitar și a detecta posibile tulburări autoimune.

    Când am întâlnit-o prima dată pe mama, aveam 59 de ani, iar ea avea 80. Niciodată nu e prea târziu să știi cine ești
    Când am întâlnit-o prima dată pe mama, aveam 59 de ani, iar ea avea 80. Niciodată nu e prea târziu să știi cine ești

    Pe măsură ce înaintează în vârstă, persoanele adoptate își pot dori din ce în ce mai mult să-și cunoască originile. Această dorință poate deveni mai...

    Medicul mi-a scăpat în cap bebelușul, care s-a născut fără viață. „Ești tânără! O să mai faci copii! Ești bine."
    Medicul mi-a scăpat în cap bebelușul, care s-a născut fără viață. „Ești tânără! O să mai faci copii! Ești bine."

    O poveste de viață cutremurătoare a unui cuplu tânăr, la început de drum și de relație, care și-au pierdut fiul la 21 de săptămâni de sarcină din cauza unei...

    Fetița mea a rămas cu sechele grave după ce a făcut febră foarte mare. În fiecare dimineață trebuie să-i spun cine sunt
    Fetița mea a rămas cu sechele grave după ce a făcut febră foarte mare. În fiecare dimineață trebuie să-i spun cine sunt

    În urma unei convulsii febrile, o fetiță de numai 4 ani a rămas cu sechele grave. Are momente când nu își mai recunoaște părinții și privește în gol....

    Am avut o naștere traumatizantă! Am făcut cezariană la al treilea copil și am fost complet neglijată de personalul medical
    Am avut o naștere traumatizantă! Am făcut cezariană la al treilea copil și am fost complet neglijată de personalul medical

    Mama a trei fetițe povestește îndurerată cum, cea de-a treia naștere a fost puțin spus traumatică. În timpul sarcinii nu a primit tratament corespunzător pentru afecțiune...

    Am născut la 17 ani și personalul medical m-a tratat groaznic, tocmai pentru că eram minoră. „Să te înveți minte! La 16 ani nu trebuie să stai cu picioarele în sus, ci în banca la școală""
    Am născut la 17 ani și personalul medical m-a tratat groaznic, tocmai pentru că eram minoră. „Să te înveți minte! La 16 ani nu trebuie să stai cu picioarele în sus, ci în banca la școală""

    La vârsta de 16 ani și câteva luni am rămas însărcinată! Știu, este o declarație pe care mulți ar putea să o judece, și pe bună dreptate. La 16 ani trebuie să...

    Ce înseamnă să naști în România? Simți că trăiești un coșmar! Am luptat pentru viața copilului meu și am fost într-o cursă contra cronometru cu indiferența și nepăsarea sistemului medical
    Ce înseamnă să naști în România? Simți că trăiești un coșmar! Am luptat pentru viața copilului meu și am fost într-o cursă contra cronometru cu indiferența și nepăsarea sistemului medical

    Sistemul medical din România, din punctul meu de vedere, o femeie trecută printr-o traumă la naștere este departe de a fi la standardele europene, așa cum se dorește....

    © 2025 Qbebe