Declarația pe care toți părinții cu copii care se duc la școală trebuie să o completeze

Bianca Geica - Redactor Senior

Școlile se deschid, oficial, pe 8 februarie, iar părinții trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere, în cazul în care elevii vor prezența simptome COVID-19 în timpul prezenței la școală. Documentul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

UPDATE. A fost publicată forma finală a formularului de consimţământ pentru testarea elevilor cu simptome de COVID-19

În contextul redeschiderii școlilor, Ministerul Educației a publicat formularul de consimțământ pentru testarea elevilor în cazul în care aceștia prezintă simptome de COVID-19 și a precizat că NU trebuie completat încă din prima zi de școală! 

Față de forma inițială, care a apărut în spațiul public săptămâna trecută, formă finală a declarației a suferit câteva modificări. 

formular de consimţământ pentru testarea elevilor cu simptome de COVID-19

În formular este precizat faptul că testarea va fi efectuată doar dacă elevul prezintă simptomatologie specifică sau este contact al unui elev sau angajat al școlii confirmat cu virusul SARS-Cov-2. Părinții au de ales dacă cei mici vor fi testați doar în prezența lor sau în absența lor, la recomandarea personalului medical.

Ministerul Educației mai precizează faptul că părinții au dreptul să nu își dea consimțământul, iar în acest caz copilul care prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19 trebuie dus la medicul de familie care va decide asupra pașilor de urmat.

Cum se fac testele antigen

Procedura de utilizare a testelor rapide de diagnostic antigen pentru COVID-19 constă în recoltarea unui exudat nazal cu ajutorul unui tampon steril, urmată de descarcărea tamponului într-un mediu lichid furnizat de către producătorul testului și ulterior impregnarea pe o casetă de testare. Recoltarea se face de către personal medical, instruit, iar rezultatul testării va fi disponibil în 15 minute.

Formularul nu trebuie completat încă din prima zi de școală: „Vor fi situaţii excepţionale când vor fi aceste teste, nu testăm pe toată lumea din prima zi”

De asemenea, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, precizează că formularul nu trebuie completat încă din prima zi de școală, declarație susținută, de altfel, și de premierul Florin Cîțu.

„Acel formular trebuie să fie scris şi semnat şi va fi necesar în cazul în care copilul prezintă simptome sau în cazul în care sunt colegi contacţi direcţi ai unui caz confirmat, subliniez confirmat, nu numai cu supoziţii, cu simptome. Acel formular nu este necesar în prima zi de şcoală, nu scrie niciunde. Dacă cineva vrea să-l ducă în prima zi de şcoală, noi vom încerca să acoperim şi această situaţie şi să transmitem precizări către şcoli în aşa fel încât luni profesorii să le primească de la acei părinţi care benevol, voluntar doresc”, a explicat Ministrul Educației, potrivit Digi24.

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat, la rândul sau, că părinții nu trebuie să se prezinte la școală cu acest formular încă din prima zi. Acest lucru se va face doar în cazul copiilor care prezintă simptome, Cîţu precizând că Ministerul Educației a dat și un comunicat de presă pe acest subiect: „Cineva s-a grăbit să pună acel document în spaţiul public, pentru că am văzut şi comunicatul Ministerul Educaţiei care spune altceva, spune exact ce este în ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii. Vor fi situaţii excepţionale când vor fi aceste teste, nu testăm pe toată lumea din prima zi. Sunt copiii care vor avea simptome şi atunci va trebui să fie completat acel formular. Nu trebuie să vină lumea cu formularul completat la şcoală”.

Formularul de exprimare a consimțământului este disponibil pe site-ul Ministerului Educației și pe cel al Ministerului Sănătății.

Știrea inițală din 05.02.2021:

Declarația pe propria răspundere pentru părinții care își duc copiii la școală

Incepând de luni, 8 februarie, va fi introdusă declarația pe propria răspundere prin care părinții se angajează că nu își vor duce copiii în colectivitate dacă prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19, respectiv febra, tuse, dureri de cap, dureri în gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree etc.

declaratie elev covid

De asemenea, părinții au obligația să anunțe unitatea de învățământ dacă în ultimele 14 zile:

 • elevul a prezentat simptome specifice infectării cu virusul SARS-CoV-2;
 • elevul a fost diagnosticat cu SARS-CoV-2;
 • elevul a fost sau este contact direct al unei persoane diagnosticate cu SARS-CoV-2.

În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. După finalizarea perioadei de izolare, elevul va reveni la şcoală numai cu adeverinţă medicală eliberată de medicul curant/medicul de familie, care atestă că nu mai prezintă risc epidemiologic.

Citește și: Ghidul de reguli pentru redeschiderea şcolilor pe 8 februarie: condiții stricte pentru elevi și profesori

Prin semnarea declarației părinții își dau consimțământul cu privire la testarea elevilor simptomatici în cadrul cabinetelor medicale de la nivelul unității de învățământ. Copiii vor fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, iar dacă părintele nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, acesta trebuie să ia legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.

medic care ia temperatura unui elev

Obligațiile unităților de învățământ

Potrivit documentului transmis de Ministerul Educației, publicat de HotNews, unităţile de învățământ preuniversitar/unitățile conexe/instituţiile de învăţământ au obligaţia să organizeze activitatea astfel încât să se prevină îmbolnăvirile cu virusul SARS-CoV-2 prin:

 • asigurarea implementării activităţilor de prevenire a infecţiei cu SARS-CoV-2;
 • organizarea spaţiilor pentru asigurarea distanţării fizice;
 • organizarea accesului în unitatea/instituţia de învăţământ;
 • organizarea programului de învăţământ;
 • asigurarea măsurilor igienico-sanitare la nivel individual;
 • asigurarea măsurilor igienico-sanitare în unitatea/instituţia de învăţământ;
 • instruirea personalului, comunicarea permanentă de informaţii către elevi/studenţi şi părinţi privind măsurile de prevenire a infecţiei cu SARS-CoV-2;
 • asigurarea măsurilor pentru elevi/studenţi, cadre didactice şi alt personal din unităţile/instituţiile de învăţământ aflat în grupele de vârstă cu risc şi/sau având afecţiuni cronice şi/sau dizabilităţi.

Masca de protecție, obligatorie în interior și în exterior

Masca de protecţie rămâne obligatorie pentru elevi, profesori şi întreg personalul unităţii de învăţământ, dar nu și pentru preșcolari. Această se va purta atât în școală, în timpul orelor și în pauze, dar și în exterior.

De asemenea, conducerile unităților de învățământ pot stabili norme cu privire la măsurarea temperaturii la intrarea în școli, iar organizarea programului școlar va avea în vedere posibilitatea începerii cursurilor la intervale orare diferite.

Citește și: Lista localităților în care se vor deschide școlile în 8 februarie

Dacă într-o clasă apare un caz de COVID-19, cursurile se suspendă

Dacă într-o clasă apare un singur caz confirmat de COVID-19, curusurile clasei respective se suspendă pe o perioada de 14 zile și se va efectua anchetă epidemiologică şi testarea contacţilor elevului confirmat. Dacă vreunul dintre profesori se îmbolnăvește, acesta are obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB.

Documentul transmis de Ministerul Educației poate fi consultat aici.

 • Surse: hotnews.ro, kanald.ro, digi24.ro
 • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Nu renunțăm la birocrație nici cu Covidul la tâmplă: declarația pentru online care trebuie adusă fizic la școală
  Nu renunțăm la birocrație nici cu Covidul la tâmplă: declarația pentru online care trebuie adusă fizic la școală

  Toți părinții din România au primit de la învățătorii și profesorii copiilor lor un mesaj in ultimele zile: trebuie semnată declarația pentru online. Acea declarație...

  Dana Rogoz, cel mai emoționant mesaj pentru băiatul ei, la început de școală. Toți părinții trebuie să îl citească
  Dana Rogoz, cel mai emoționant mesaj pentru băiatul ei, la început de școală. Toți părinții trebuie să îl citească

  Vlad Luca, cel mai mare dintre copiii Danei Rogoz, va începe de luni şcoala, fiind în clasa pregătitoare. Descoperă ce i-a urat vedeta fiului ei cu această ocazie!

  Reguli pe care medicii le respectă când își duc copiii la școală
  Reguli pe care medicii le respectă când își duc copiii la școală

  Toți părinții au experimentat un stres major cu privire la revenirea copiilor la școală, iar medicii nu fac excepție. În contextul unor scenarii diverse care trebuie luate...

  Azi este Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor. Rugăciunea pe care toți părinții trebuie să o știe
  Azi este Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor. Rugăciunea pe care toți părinții trebuie să o știe

  Pe 26 noiembrie îl serbăm pe Sfântul Cuvios Stelian, cel îndrăgit de credincioși pentru iubirea sa față de copii.

  5 greșeli toxice pe care le fac părinții și care duc la un copil egoist și răsfățat
  5 greșeli toxice pe care le fac părinții și care duc la un copil egoist și răsfățat

  Asemenea altor deprinderi, empatia se învață în primul rând acasă, în familie. În aceste condiții, acțiunile părinților, modul în care reușesc să...

  Ce trebuie să facă părinţii care vor numai şcoală online pentru copiii lor
  Ce trebuie să facă părinţii care vor numai şcoală online pentru copiii lor

  Părinţii care doresc ca micuţii lor să se bazeze doar pe lecţiile online,fără să meargă şi în sala de clasă la cursuri, au posibilitatea, pe baza unui document, să-şi...

  3 tipuri de parenting care duc la copii anxioși
  3 tipuri de parenting care duc la copii anxioși

  Prin raportarea la doi factori majori (control- așteptări și susținere), se poate vorbi despre 4 stiluri de parenting: autoritar, autoritativ, permisiv și neglijent. Toate au impact...

  S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții
  S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții

  Încă din primele clipe de viață ale copilului, știi cât de multă nevoie are de un somn odihnitor, care să-i stimuleze dezvoltarea. De asemenea, tot ce îți dorești...

  © 2022 Qbebe