Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică
Ai grija de burtica micutului tau

Depresia favorizată de o dietă nesănătoasă? Iată ce spun studiile

Studii efectuate recent au arătat că între adoptarea unei diete nesănătoase și apariția depresiei există o strânsă legătură, în sensul în care dieta influențează inclusiv sănătatea psihică.

În ultimele decenii, experții din lumea întreagă și-au arătat interesul pentru a descoperi dacă între depresie și dieta din viața de zi cu zi există într-adevăr o relație. Printre cele mai cunoscute asemenea studii sunt:

Alimente sanatoase

Studiul realizat în Australia, prin colaborarea între două universități
„Universitatea Deakin" și „Universitatea Swinburne" (ambele din statul australian Victoria) au conceput un „Index al Riscului pentru Depresie", utilizând date provenite din SUA. Acestea erau legate de stilul de viață (aici sunt incluse somnul, dacă o persoană este sau activă din punct de vedere fizic, dar și date ce țin de greutatea corporală), de sex, vârstă, de existența anumitor simptome (cu precăderele unele ce țineau de glanda tiroidă sau de aparatul digestiv), de dieta adoptată.
În urma analizării acestor factori, s-a ajuns la concluzia că o persoană va avea un risc mai mare pentru a face depresie dacă are o dietă nesănătoasă și dacă nu are un stil de viață activ.

Studiul apărut în cadrul publicației „American Journal of Psychiatry"
În vederea efectuării studiului au fost comparate persoane care au adoptat o dietă caracterizată prin consumul regulat de fructe, legume, cereale integrale, pește cu cele care s-au bazat pe o dietă în care predominau grăsimile, zahărul și alimentele tip „fast-food". Rezultatul studiului a fost că persoanele din prima categorie erau cu 1/3 mai puțin supuse riscului de a se confrunta cu depresia.

Un studiu publicat în „The British Journal of Psychiatry"
Și pentru realizarea acestuia au fost comparate persoane care se bazau pe o dietă sănătoasă, cu fructe, legume și cereale integrale cu unele care se hrăneau predominant cu alimente intens procesate.  După 5 ani, s-a constatat că adepții unei diete sănătoase erau mai puțin expuși pericolului de a face depresie, în timp ce adepții unei diete nesănătoase prezentau un risc mai mare din acest punct de vedere.

Studiul ce a fost publicat în „The British Journal of Nutrition"
Prin intermediul acestui studiu s-a ajuns la concluzia că persoanele care aveau o dietă bogată în grăsimi nesănătoase prezintă un risc de a dezvolta o depresie cu 25% mai mare decât acelea care aveau incluse în dietă și alimente cu conținut de grăsimi sănătoase, precum Omega 3 (în special pește, nuci, semințe de in).
De asemenea, studiul a arătat că persoanele supraponderale sau obeze, ce au o dietă în care predomină alimentele intens procesate, cu zahăr și grăsimi, au un risc mai ridicat de a se confrunta cu depresia.

Fata trista, care se afla la masa

Specialiștii implicați în realizarea unor astfel de studii consideră că o dietă sănătoasă, cu alimente pline de nutrienți care vor asigura inclusiv buna funcționare a creierului (de exemplu, vitaminele din grupul B-urilor, magneziul, acizii grași Omega 3), poate fi de ajutor pentru a combate declanșarea depresiei. Sfatul acestora este ca o dietă de acest tip să fie adoptată la orice vârstă în vederea unei bune sănătăți psihice, în condițiile în care statisticile arată că cel puțin 1 din 6 persoane s-a confruntat, cel puțin o dată în viață, cu o perioadă în care să aibă de suferit din cauza depresiei.

Surse:
www.everydayhealth.com, www.health.harvard.edu, www.huffingtonpost.com

Surse poze:
www.pexels.com

Gabriela Cristea la dietă! Iată cum a slăbit 14 kg de când a născut

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Dieta care combate depresia
  Dieta care combate depresia

  Pare greu de crezut că o alimentație anume poate avea ca impact nu doar o sănătate mentală mai bună, ci și combaterea depresiei. Iată că nu mai puțin de două studii științifice...

  Vaccinul anti-Covid afectează menstruația? Ce spun studiile
  Vaccinul anti-Covid afectează menstruația? Ce spun studiile

  Dereglează vaccinurile anti-COVID ciclurile menstruale ale femeilor? La începutul acestui an, când vaccinurile împotriva SARS-COV-2 au devenit disponibile la scară...

  Bebelușii deprind mai bine diverse abilități când sunt în preajma altor bebeluși, spun studiile
  Bebelușii deprind mai bine diverse abilități când sunt în preajma altor bebeluși, spun studiile

  Mai multe studii au demonstrat că bebelușii care socializează cu cei de vârsta lor se vor familiariza mai repede cu diverse abilități.

  6 din 10 părinți preferă să aibă copii cu abilități sociale decât cu rezultate academice, spun studiile
  6 din 10 părinți preferă să aibă copii cu abilități sociale decât cu rezultate academice, spun studiile

  Conform specialiștilor, tot mai mulți părinți pun mai mult preț pe abilitățile sociale și mai puțin pe calificările academice ale copiilor, pentru că își doresc ca micuții...

  Copilul cel mai mare este și cel mai responsabil, spun studiile
  Copilul cel mai mare este și cel mai responsabil, spun studiile

  Odată ce avem mai mulți copii, începem să ne întrebăm dacă într-adevăr există anumite trăsături de caracter ce sunt caracteristice mai ales copiilor mai mari și...

  Daca dormi împreună cu micuții tăi nu înseamnă că îi obișnuiești prost! Iată ce spun specialiștii
  Daca dormi împreună cu micuții tăi nu înseamnă că îi obișnuiești prost! Iată ce spun specialiștii

  Mulți părinți aleg să doarmă alături de copilașii lor din cauza temerii de a nu dezvolta un atașament disfuncțional. Specialiștii afirmă că această concepție este complet...

  Dieta Cambridge: dieta perfectă pentru a pierde repede multe kilograme
  Dieta Cambridge: dieta perfectă pentru a pierde repede multe kilograme

  Dieta Cambridge este cea care susține că poți pierde până la șase kilograme pe lună, iar unii adepți ai acestei cure afirmă că au slăbit chiar și aproape un kilogram pe zi,...

  © 2021 Qbebe