Doi părinți români au fost arestați în Danemarca după ce au ajuns cu copilul la spital

Bianca Geica - Redactor Senior

Doi părinți români stabiliți în Danemarca au fost arestați la scurt timp după ce au ajuns cu bebelușul lor, de doar 5 săptămâni, la spital. Aceștia sunt suspectați că i-ar fi produs leziuni copilului, după ce medicii au descoperit că acesta avea o hemoragie craniană. Autorităţile daneze au deschis o anchetă cu privire la circumstanţele care au dus la internarea minorului în spital.

Doi părinți români au fost arestați în Danemarca după ce bebelușul lor a fost internat în spital, în stare gravă

În urmă cu câteva zile, Ionuț și Sorana Rotundu, rezidenți de doi ani în Danemarca, au mers la Spitalul Universitar din Odense cu bebelușul lor, Mathias, după ce au realizat că acesta se simte rău. De aici a început calvarul pentru cei doi români, care sunt suspecți că și-ar fi agresat copilul după ce medicii au descoperit că acesta avea o hemoragie craniană.

Ionuț și Sorana Rotundu au fost reţinuţi pentru o perioadă iniţială de patru săptămâni, cu suspiciunea de provocare a sindromului bebeluşului scuturat - o formă de abuz fizic, care poate fi fatal și poate cauza leziuni cerebrale severe, ducând la handicap pentru tot restul vieții copilului.

Foto: Facebook Beni Ciobotaru

Cei doi părinți riscă până la 6 ani de închisoare, dacă se va dovedi că sunt de vină pentru starea celui mic. Potrivit Digi24, ei nu au voie să-și vadă copilul și au avocați din oficiu, dar Ambasada română a pus la dispoziția lor o listă suplimentară cu avocați danezi specializați în domeniul instituționalizării de minori.

Ce povestește unchiul bebelușului

Fratele mamei copilului povestește, într-o postare pe Facebook, că bebelușul a avut probleme încă de la naștere. Plângea mult și nu se odihnea mai deloc, iar părinții au cerut în repetate rânduri ajutorul moașei, de la care aceștia ar fi primit răspunsul că poate fi vorba de colici sau că „așa mai plâng bebelușii”.

„Vă scriu să va semnalez situația surorii mele, Sorana Rotundu, care în acest moment este arestată împreună cu soţul ei, Ionuţ Rotundu în penitenciare diferite iar copilul în vârstă de aproape o lună a fost luat de către autoritatea Kommuner fără nicio explicaţie şi refuzând a oferi orice informaţie familiei despre starea de sănătate a copilului sau locaţia acestuia.

Ei locuiau în oraşul danez Sander Omme, împreună cu Mathias, copilul lor nou-născut. La câteva zile după naştere, bebeluşul a început să plângă mult şi nu se odihnea mai deloc. A fost solicitat sprijinul moaşei în mai multe rânduri de la care au primit răspunsul că poate fi de la colici sau că aşa mai plâng bebeluşii.

După apeluri repetate la ambulanţă, Mathias a ajuns la spital. Am înţeles că a fost diagnosticat cu hemoragie cerebrală dar nu ne-a fost adus la cunoştinţă nimic legat despre acest fapt nici de la medici şi nici documente care să ateste acest lucru. De atunci nu mai ştim nimic de Mathias.

Când spunem nimic ne referim la tot, cum ar fi: investigaţii medicale, RMN, declaraţii medici sau orice fel de probă în acest sens. Explicaţiile pe scurt şi răspunsul primit au fost că: “Sunt date confidenţiale!”. Noi reprezentăm familia unui copil nou născut şi nu concepem faptul să nu ştim absolut nimic despre el. Nici unde se află, nici care este starea lui de sănătate sau dacă a fost predat către o familie în plasament.”, a scris Beni Ciobotaru, fratele mamei bebelușului, pe Facebook.

Autoritățile române vor cere repatrierea bebelușului

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, sâmbătă seara, că s-au făcut mai multe demersuri pentru a află care sunt acuzațiile aduse de autoritățile daneze.

„Copilul minor al celor doi soți a fost internat, la dată de 29 ianuarie 2022, într-o unitate medicală, fără că familiei să îi fie furnizate ulterior informații cu privire la starea de sănătate a acestuia. În acest context, reprezentanții ambasadei au întreprins demersuri, în regim de urgență, pe lângă autoritățile daneze, în vederea obținerii unor informații oficiale cu privire la situația juridică a celor doi cetățeni români reținuți și starea de sănătate a minorului, precum și detalii suplimentare cu privire la acest caz”, transmite MAE, într-un comunicat remis Libertatea.

De asemenea, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse urmează să solicite aducerea în țară a copilului spitalizat în Danemarca, a anunțat Gabriela Firea. Solicitarea ar fi fost făcută astăzi, iar micuțul ar urma să fie transportat înapoi în România când starea de sănătate i-o va permite. Bebelușul este acum în afară pericolului de moarte, dar primește în continuare îngrijiri medicale.

„În calitate de ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse fac următoarele precizări referitor la cazul familiei din Danemarca al cărui copil se află în prezent spitalizat, părinților fiindu-le interzise legăturile cu acesta:
Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse va solicita mâine dimineață aducerea în țară a copilului atunci când starea de sănătate i-o va permite. Cererea se va baza pe principiul de drept potrivit căruia menținerea în familia extinsă a unui copil este o opțiune mai bună decât plasarea într-o instituție sau familie străină.

Având în vedere circumstanțele în care s-a produs acest caz vom începe discuțiile cu autoritățile daneze și ne exprimăm speranța că acestea vor da rezultate cât mai rapide având în vedere interesul copilului.

De asemenea vom rămâne în strânsă coordonare cu Ministerul Afacerilor Externe, cu care reprezentanțîi Ministerului Familiei, Tineretului și Egalitățîi de Șanse au fost în contact permanent, pentru a vedea în ce măsură îi vom putea asista și pe părinții minorului aflăți într-o situație extrem de dificilă”, arată mesajul Gabrielei Firea de pe Facebook.

 • Surse: Mediafax, Digi24, Libertatea, G4Media, Facebook

Surse foto: Facebook

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Tily Niculae a ajuns de urgenţă cu fetiţa la spital. A fost nevoie de operaţie
  Tily Niculae a ajuns de urgenţă cu fetiţa la spital. A fost nevoie de operaţie

  Una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi şi-a anunţat fanii că fiica ei cea mare a trecut printr-o intervenţie chirurgicală la ochi. Află din articolul de mai jos de ce a fost...

  Aveți un bebeluș și o pisică? Avertismentul unei mame, după ce băiețelul ei a ajuns în stare gravă la spital
  Aveți un bebeluș și o pisică? Avertismentul unei mame, după ce băiețelul ei a ajuns în stare gravă la spital

  Animalele de companie sunt o mare bucurie într-o casă cu copii dar, pentru a ne asigura că nu îi vor pune în niciun fel în pericol pe cei mici, trebuie să fim...

  A ajuns de urgență la spital! Vedeta este însărcinată în 7 luni
  A ajuns de urgență la spital! Vedeta este însărcinată în 7 luni

  UPDATE! Alina Laufer a născut prematur, la 7 luni. Soția unui cunoscut om de afaceri de la noi se află în cel de-al treilea trimestru de sarcină și are probleme. Parcurge...

  Primul caz din România: ambii părinți cu coronavirus, fără alte rude care să îi ajute. Unde au ajuns copiii?
  Primul caz din România: ambii părinți cu coronavirus, fără alte rude care să îi ajute. Unde au ajuns copiii?

  Situația în România începe să fie din ce în ce mai dramatică și în vreme ce pentru unii dintre noi, un acoperiș deasupra capului și câteva mese...

  Atenție, părinți! Pericol de înec în stațiunea Mamaia după ce plajele au fost lărgite! Avertizările salvamarilor
  Atenție, părinți! Pericol de înec în stațiunea Mamaia după ce plajele au fost lărgite! Avertizările salvamarilor

  ”Sincer, e cumplit. Și nu e vorba doar de plajă, e vorba că nu mai e apă de bălăcit. Geamandura e la 20 de metri. Faci trei pași și pici în groapă, pentru copii este...

  Scrisoarea unor părinți cărora le-a murit copilul: ”Cel mai cumplit moment a fost când i-am semnat certificatul de deces”
  Scrisoarea unor părinți cărora le-a murit copilul: ”Cel mai cumplit moment a fost când i-am semnat certificatul de deces”

  Un cuplu trecut printr-un eveniment tragic sfătuiește părinții din întreaga lume să prioritizeze timpul așa cum trebuie și să pună pe primul loc copiii. Niciodată nu putem...

  O mamă cu COVID-19 care doar ce născuse, a fost transferată în mijlocul nopții la un alt spital, fără bebeluș
  O mamă cu COVID-19 care doar ce născuse, a fost transferată în mijlocul nopții la un alt spital, fără bebeluș

  Caz incredibil la un spital privat din Capitală! O femeie care se internase pentru o cezariană de urgență a fost testată pozitiv cu COVID-19 și transferată în toiul nopții la...

  Copilul meu a murit de cancer, după ce a fost diagnosticat greșit cu Covid-19
  Copilul meu a murit de cancer, după ce a fost diagnosticat greșit cu Covid-19

  Anul 2020 a fost dominat de pandemia de coronavirus. Sistemul medical, nu numai din România, ci din întreaga lume, a fost într-un continuu colaps: medici suprasolicitați,...

  © 2022 Qbebe