Dorina Chiriac despre lupta constantă de a crește un copil cu epilepsie în România. Sonia, fiica ei și a lui Florin Piersic Jr. are epilepsie

Dorina Chiriac despre lupta constantă de a crește un copil cu epilepsie în România. Sonia, fiica ei și a lui Florin Piersic Jr. are epilepsie

Mariana Voinea

Celebra actriță Dorina Chiriac rupe tăcerea și mărturisește că fiica ei și a lui Florin Piersic Jr. suferă de epilepsie, o afecțiune periculoasă, despre care se cunosc prea puține lucruri la momentul actual. Dorina Chiriac a făcut primii pași în a pune accent pe conștientizarea manifestărilor acestei boli și integrarea micilor pacienți în societate.

Ziua de 26 martie a fost declarată la nivel mondial Ziua Internațională de luptă împotriva epilepsiei, denumită și Purple Day. Cu această ocazie, în urmă cu câțiva ani, actrița Dorina Chiriac a mărturisit, fiind invitată în emisiunea „Neața cu Răzvan și Dani” că fiica ei și a actorului Florin Piersic Junior suferă de această boală și face destul de frecvent astfel de crize.

Epilepsia este o afecțiune mai frecventă decât ne-am imaginat și apare mai ales la copii și adolescenți. De regulă pacienții cu epilepsie sau părinții acestora aleg să nu vorbească despre acest subiect, deoarece afecțiunea presupune crize, convulsii și este un subiect destul de delicat. Dacă pacientul face mai mult de două convulsii într-un interval de 24 de ore, afecțiunea poate fi diagnosticată ca fiind epilepsie, dar de regulă diagnosticul nu se dă cu o foarte mare ușurință, ci trebuie investigat în mod corespunzător pentru că există numeroase manifestări care seamănă cu epilepsia, dar nu sunt. Diagnosticul de epilepsie este pus de către medicul de specialitate.

"Copilul care face o criză de epilepsie ajunge întotdeauna într-o cameră de gardă de pediatrie, după care este îndrumat către neurologie pediatrică, iar în cazul adulților, neurologul este cel care stabilește diagnosticul. Sunt copii care dezvoltă în timp această afecțiune sau care o moștenesc.

Din cauza unor malformații celebrale există copii care în timp dezvoltă o tumoră cerebrală și de aceea, etiologia, cauza epilepsiei este una complexă. Dar în momentul în care este corect investigat, se poate afla adevărul și cauza. Epilepsia nu este o boală liniară pentru că, deși este tratată într-un corect, acest lucru nu duce neapărat la vindecare, ci se poate întâmpla ca evoluția pacientului să fie absolut neașteptată”, declara în trecut doctorul Raluca Teleanu, medic primar neurologie pediatrică, invitată la aceeași emisiune cu Dorina Chiriac.

„Sunt mama unui copil cu epilepsie”

fetita cu mama casti in urechi microfon

Dorina Chiriac și-a găsit curajul pentru a face această mărturisire publică, declarând în emisiunea Neața cu Răzvan și Dani: „Sunt mama unui copil cu epilepsie. Alături de mine sunt alți părinți ai căror copii au manifestări epileptice pentru că, așa cum spunea doamna doctor, în cazul copiilor nu se grăbește nimeni să pună un diagnostic cert de epilepsie. Sonia mea are 13 ani, este o ființă extraordinară, e un talent ieșit din comun, are o zonă de excelență foarte aparte, desenul.

Sonia este ființa pe care o admir cel mai mult, este foarte cinstită, deșteaptă și directă. Fiica mea are acum 13 ani, iar primele manifestări au apărut la șapte luni, deci în primul an de viață. De atunci am mers mai departe cu diverse alte tipuri de manifestări. Epilepsia e ca un relief de nisip care își schimbă forma într-o secundă la cea mai mică pală de vânt și pericolul este major”, mărturisea în urma cu câțiva ani Dorina Chiriac.

Din păcate, există foarte mulți părinți care refuză ideea că micuțul lor ar putea avea epilepsie, nu recunosc acest lucru, deși au nevoie de ajutor și îl cer de la medic, dar aleg să nu vorbească despre boala aceasta. Acești oameni se tem de stigmatul social și nu este o problemă doar în România, ci în întreaga lume. E necesară conștientizarea la nivel de populație a acestei boli, ca oamenii să nu mai aibă o concepție greșită asupra faptului că boala înseamnă un copil care nu va putea fi niciodată socializat alături de alți copii.

Nu vreau ca diagnosticul de epilepsie al fiului meu să-i definească viața

„Încă suntem într-o societate cu apucături medievale”

Dorina Chiriac consideră că din cauza „societății cu apucături medievale”, foarte mulți părinți aleg să nu vorbească despre această boală a copiilor lor din cauza stigmatului de care ar putea suferi.

Un om cu manifestări epileptice ar putea fi …posedat. Încă există astfel de preconcepții și nu numai în zonele rurale, ci există și medici care recomandă părinților cu copii ce suferă de epilepsie, un preot și niște slujbe speciale. Eu pot să spun că e foarte greu să găsești o grădiniță, ajungi să schimbi foarte multe grădinițe pentru că ei cumva te înțeleg, dar îți spun „noi nu putem să ne ocupăm de lucrul acesta și nu putem să garantăm pentru siguranța copilului dumneavoastă”, deși sigur că este de sunat la urgență.

Copiii cu epilepsie sunt respinși din diverse motive și dacă vorbim de conștientizarea socială o să te lovești de colegi de clasă care cred că epilepsia, „boala copiilor” este contagioasă din cauza educației greșită primită acasă”, își exprima părerea Dorina Chiriac.

Actrița a înființat acum cinci ani Epic Family cu scopul de a ajuta părinții și copiii diagnosticați cu epilepsie, susținând că în fiecare an sunt diagnosticați 3000 de copii cu afecțiuni din acest spectru și se încearcă schimbarea protocolului de urgență.

Vrem să schimbăm protocolul de urgență. El există, dar implementarea lui nu se petrece. Părintele sună la 112, e vorba de urgență majoră, cod roșu. Aștepți mult, dar vin niște pompieri”, susține actrița.

Epilepsia la copii: cauze, simptome, tratament

Sonia e un geniu. Chiar e, iar geniul vine la pachet cu de niște dificultăți”, mărturisește tatăl fetei, Florin Piersic Junior

fetita in bratele tatalui

Actorul nu apare foarte des pe micul ecran și nici nu este foarte darnic cu destăinuirile din viața lui, dar fiind invitat la emisiunea 40 de întrebări cu Denise Rifai a făcut unele dezvăluiri foarte importante.

„Sonia e un geniu. Îmi pare rău că eu ca părinte spun asta, dar nu o spun de suprafață. Chiar e. Îmi pare rău să spun asta, dar geniul vine la pachet cu niște dificultăți, nu e simplu. Cu ea nu te înțelegi la orice oră și oricând. Dar ea desenează într-un fel în care eu nici măcar nu pot visa. Eu nu înțeleg cum a făcut desenul ăla. Și atunci e normal să îmi ador copiii”, mărturisea Florin Piersic Junior la emisiunea de pe Prima TV „40 de întrebări cu Denise Rifai”.

Din păcate, această afecțiune care apare mai mult în cazul copiilor este imprevizibilă, poate avea diferite manifestări din cele mai periculoase, care pun viața pacientului în pericol, dar nu este suficient de mult conștientizată în societatea modernă actuală. De aceea Doina Chiriac este o mamă pionier care pune preț pe sănătatea fiicei ei și a preluat inițiativa, făcând primii pași în acest sens. Îi dorim mult succes în demersurile sale de a schimba ceva în acest sens și sănătate copilului său talentat și frumos!

Surse foto: facebook.comfacebook.comfacebook.com

Surse articol: a1.romagicfm.rolibertateapentrufemei.ro

Articolul urmator
Fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică a împlinit 16 ani! Ce frumoasă este Violeta și ce mesaje i-au transmis părinții ei

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce familie frumoasă are Florin Piersic Jr.! Fiica lui seamănă leit cu mama, iar fiul lui este identic cu tata
    Ce familie frumoasă are Florin Piersic Jr.! Fiica lui seamănă leit cu mama, iar fiul lui este identic cu tata

    În urmă cu 15 ani Florin Piersic Jr. și Dorina Chiriac, doi dintre cei mai apreciați actori ai României, primeau pe lume pe Sonia, fetița lor de nota 10. Acum fetița lor...

    Nu vreau ca diagnosticul de epilepsie al fiului meu să-i definească viața
    Nu vreau ca diagnosticul de epilepsie al fiului meu să-i definească viața

    Luke, un băiețel de 10 ani a fost diagnosticat cu epilepsie, însă mama lui vrea să-l încurajeze și să nu-l lase să-și definească viața după diagnosticul primit.

    Copilul meu a fost disgnosticat cu epilepsie, ADHD și autism. Cum am găsit puterea de a merge mai departe
    Copilul meu a fost disgnosticat cu epilepsie, ADHD și autism. Cum am găsit puterea de a merge mai departe

    Durerea pe care un părinte o simte în momentul în care copilul său este diagnosticat cu o boală cruntă este de nesuportat. O mămică povestește, pentru Love What Matters,...

    Ambii mei copii au ADHD. Orice ieșire din casă este o luptă constantă cu emoțiile și comportamentul lor greu de controlat
    Ambii mei copii au ADHD. Orice ieșire din casă este o luptă constantă cu emoțiile și comportamentul lor greu de controlat

    O mamă povestește rutina zilnică a famliei ei formată din șase persoane. Cu doi băieți diagnosticați cu ADHD, orice plecare din casă devine o provocare.

    Cum arată lupta cu o boală genetică extrem de rară. „Știm că nu va exista un tratament pentru fiul nostru, dar vrem să ajutăm alți copii”
    Cum arată lupta cu o boală genetică extrem de rară. „Știm că nu va exista un tratament pentru fiul nostru, dar vrem să ajutăm alți copii”

    Tony a fost diagnosticat cu o boală genetică rară la vârsta de 3 ani. Este vorba despre encefalopatia epileptică și de dezvoltare asociată genei SynGAP, care îi cauzează...

    Vă mai amintiți de Joey din „Friends”? A renunțat la carieră pentru a-și crește fiica
    Vă mai amintiți de Joey din „Friends”? A renunțat la carieră pentru a-și crește fiica

    Actorul care a cucerit publicul dând viață personajului Joey din celebra serie „Friends” este Matt LeBlanc. Puțini știu însă că acesta nu a mai acordat...

    Își crește singură cei 12 nepoți pentru că fiica ei a murit la scurt timp după ce a născut ultima oară
    Își crește singură cei 12 nepoți pentru că fiica ei a murit la scurt timp după ce a născut ultima oară

    O bunică își crește singură cei 12 nepoți, după ce fiica ei a murit la scurt timp după ce a născut ultimul copil! Femeia a trecut prin clipe extrem de grele, însă a...

    Un tată vrea ca fiica lui să poarte numele fostei lui iubite decedate: „Soția mea nu este de acord”
    Un tată vrea ca fiica lui să poarte numele fostei lui iubite decedate: „Soția mea nu este de acord”

    Subiectul foștilor parteneri de cuplu este unul sensibil, mai ales pentru actualii parteneri din viața noastră. Acest bărbat i-a propus soției sale să-și numească fiica după fosta...

    © 2024 Qbebe