Ea este Mama Eugenia, femeia cu suflet bun și chip de înger din Câmpina, care a devenit părinte pentru 60 de copii lăsați pe drumuri

Ea este Mama Eugenia, femeia cu suflet bun și chip de înger din Câmpina, care a devenit părinte pentru 60 de copii lăsați pe drumuri

Mariana Voinea

Mama nu este cea care te naște, este cea care te crește. Mamă pentru 60 de copii necăjiți sau abandonați, Eugenia Câmpean ne dă tuturor o lecție importantă de viață. Mulți dintre copiii pe care i-a crescut au terminat o facultate și au propriile familii.

Uneori conceptul de mamă eroină nu este acela pe care ni-l imaginăm. Mama eroină nu este neapărat cea care aduce pe lume foarte mulți copii, ci femeia care crește zeci de copii orfani sau abandonați. Una din mamele eroine ale țării noastre, mama Eugenia a avut grijă de-a lungul anilor de peste 60 de copii orfani sau abandonați.

Îngerul deghizat în om - mama Eugenia

Pe unii dintre cei 60 de copii orfani sau abandonați i-a crescut de la câteva zile. Au ajuns în brațele ei calde atunci când abia învățau să meargă sau să spună primele cuvinte. Cert este că toți copiii au spus pentru prima oară MAMA uitându-se la chipul cald și blând al Eugeniei.

Au fost și cazuri când mama Eugenia a luat la ea acasă copii de vârsta școlară, cu un toate traumele și bagajul lor emoțional.

A iubit toți copiii ca și când ar fi fost ai ei. Femeia le-a oferit un cămin, îndrumare și protecție. Din păcate, nu a putut aduce pe lume copii, dar toată viața și-a dedicat-o creșterii sufletelor nevinovate.

Profesor, asistent maternal, voluntar, mamă!

femeie se uita la poze

Eugenia Câmpean este pionierul asistenței maternale de tip familial în România. Și-a început întâi cariera ca și profesor, iar din anii '90 a pus bazele, împreună cu medicul Emanuela Zaharia, primului centru de tip familial al asociației „Iubiți Copii”.

Eugenia era profesor iar Manuela era medic, femeile aveau un interes comun - omul. Profesoara de Limba și Literatura Română s-a transformat în asistent maternal pentru că susține ea „am simțit că nu ofer suficient copiilor”.

Unii copii aveau nevoie de mai mult decât o educație. Copiii aveau nevoie de un cămin, de o familie, de o masă caldă și o vorbă bună. Eugenia a știut să ofere toate acestea și pe deasupra, foarte multă dragoste.

Pe lângă profesia de cadru didactic, a devenit mamă la centrul de tip familial al asociației Iubiți Copiii din Câmpina.

Văzusem prin revistele din afară cum era asistența maternală peste hotare. Împreună cu doctorița Zaharia, am decis să punem în practică și aici acest sistem de tip familial pentru copiii abandonați. Doctorița Zaharia a fost prima care a făcut pasul, chiar înainte de Revoluție. Eu am avut primul copil în 1990… Primul meu «nou-născut» este trecut acum de 30 de ani. Fiind o necunoscută ceea ce făceam noi, intenția ne-a fost privită, la acea vreme, cu multă reticență“, a declarat ea.

Odată cu trecerea timpului s-au pus bazele căsuțelor de tip familial, pentru ca astăzi sistemul de asistență socială să fie reorganizat după acest principiu. În căsuțele de timp familial locuiesc copiii abandonați sau care fac parte din familii fără posibilități ori dezorganizate și cresc într-un mediu sănătos.

Aici nu le lipsesc hainele, mâncarea, căldura, educația, dragostea și mai ales sfaturile. Fiecare asistent maternal are o limită de a numărului de copii pe care îi poate îngriji, fiind necesară o atenție sporită pentru copiii cu nevoi speciale.

„A spus că sunt un copil rău. De ce nu mă iubește nimeni?” O femeie adoptă un copil abandonat și viața i s-a schimbat radical

„Niciun copil nu este rău, ci doar înrăit”

Au trecut trei decenii de când Eugenia Câmpean a decis să urmeze profesia de mamă. Se poate lăuda că a avut grijă de 60 de copii, pe mulți dintre ei luându-i chiar din primele zile de viață. „Cel mai mic avea doar cinci zile când l-am luat din maternitate”, își amintește mama Eugenia. Astăzi se laudă cu adultul Marius, absolvent al Facultății Tehnice și un om de succes.

Nu numai Marius a devenit un adult de succes cu ajutorul mamei Eugenia, ci peste 20 de copii au rămas în grija ei până când au pornit pe un drum corect în viață, angajându-se și întemeindu-și o familie. Desigur că mama Eugenia a fost martoră și la situații de reintegrare în familie sau de adopție. Cu toate acestea, pentru mulți dintre copiii care au fost înfiați, ea le-a rămas mamă în inimi.

În Câmpina, într-o casă plină de copii din cartierul Muscel, mama Eugenia a încercat să fie cel mai bun lucru din viața copiilor pe care i-a luat atunci când erau necăjiți, abandonați sau când aveau cea mai mare nevoie de un sprijin și de o mângâiere.

Când copiii săi erau atacați de răutățile celor din jur, mama Eugenia i-a apărat cu înverșunare susținând „niciun copil nu este rău, ci doar înrăit de cei din jur, de ceea ce trăiește, de ceea ce vede”.

Dintre cei 60 de copii ai mamei Eugenia, 6 dintre ei au terminat o facultate, iar ceilalți au studii liceale și postliceale, devenind oameni de vază ai societății, oameni cu job și cu propriile familii. Eugenia primește în schimb aceeași iubire și dăruire pe care le-a oferit-o copiilor.

Vin şi mă ajută. Fetele mai fac curăţenie, mai vin şi cu soţii lor şi mă ajută în curte. E suficient să simtă că am nevoie de ceva şi sunt aici. Mă sună să mă întrebe de sănătate, să îşi spună oful sau să mă întrebe de câte o reţetă… Chiar dacă nu am propriii copii, nu mă pot plânge că sunt singură. Sunt oricum, dar numai singură nu!“, susține femeia.

Un bărbat singur a adoptat un bebeluș abandonat la numai două săptămâni de viață și e mai fericit ca niciodată

„Este singura teamă pe care o am: să nu mi-i ia de sub aripă doar pentru că sunt bătrână și să le strice rostul! Pentru ei sunt MAMA lor”

femeie se uita la tablouri

Mama Eugenia este un om pentru care hărmălaia specifică unei case cu mulți copii a însemnat totul în viață. Ea nu știe ce înseamnă expresiile „nu pot” sau „nu am”, mai ales când a fost vorba de nevoile celor mici. Concediile și le-a făcut doar împreună cu copiii, iar banii câștigați i-a împărțit pentru nevoile micuțelor.

Chiar și în ziua de astăzi, tot ce câștigă mama Eugenia investește în pregătirea celor doi copii pe care îi are în grijă, pe frații Nicolae în vârstă de 12 ani și Daria în vârstă de 15 ani. Pentru că atinge venerabila vârstă de 80 de ani, mama Eugenia trăiește cu teama că îi vor fi luați copiii de sub aripa ei protectoare.

„Ştiţi, anul viitor fac 80 de ani, eu simt că mai pot şi fac tot efortul să pot pentru că-mi doresc ca Bunul Dumnezeu să mă ajute să-i văd şi pe ei pe picioarele lor. Este singura teamă pe care o am: să nu mi-i ia de sub aripă doar pentru că sunt bătrână şi să le strice rostul“, mărturisește ea.

Mama Eugenia, la cele 80 de primăveri s-a pus la punct și cu tehnologia pentru a ajuta copiii pe care îi are în grijă. Așadar femeia știe cum să posteze pe rețelele de socializare, este familiarizată și cu întâlnirile online și înscrisă în trei grupuri de literatură universală și de religie.

Mama Eugenia își iubește copiii, pe cât de mult o iubesc copiii pe dânsa, fiind foarte conștientă de acest lucru. „Mă iubesc! Pentru ei sunt MAMA… sunt mama lor!”

Fără doar și poate, mama Eugenia este un exemplu demn de urmat de toate femeile care vor să întindă o mână de ajutor unui copil abandonat. Într-o societate în care procentul mamelor adolescente și a abandonului de copii este în creștere, există și îngeri deghizație în oameni, cum este mama Eugenia.

Surse foto: cjph.ro

Surse articol: cjph.ro

Articolul urmator
Legătura tată-fiică dincolo de moarte: Povestea cutremurătoare a faimosului castel al Iuliei Hașdeu din Câmpina
Legătura tată-fiică dincolo de moarte: Povestea cutremurătoare a faimosului castel al Iuliei Hașdeu din Câmpina

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mămică a adus pe lume tripleți, dar numai două inimioare au bătut. Nu a apucat să-și ia rămas bun de la micuțul devenit înger
    O mămică a adus pe lume tripleți, dar numai două inimioare au bătut. Nu a apucat să-și ia rămas bun de la micuțul devenit înger

    La fiecare 16 secunde, undeva în lume, o mamă naște un bebeluș fără suflare. Asta înseamnă că, în fiecare an, aproximativ 2 milioane de copii se nasc morți. O...

    Viața de cuplu este importantă și după ce apar copiii. Sfatul mămicii care simte ca a devenit un părinte mai bun după o vacanță cu soțul ei
    Viața de cuplu este importantă și după ce apar copiii. Sfatul mămicii care simte ca a devenit un părinte mai bun după o vacanță cu soțul ei

    O vacanță în doi poate schimba complet mersul relației. Un cuplu care a plecat în prima vacanță fără copii, compleșiți de sentimentele de vină și remușcări s-a...

    Am devenit prima dată mamă vitregă și asta m-a ajutat să fiu un părinte mai bun
    Am devenit prima dată mamă vitregă și asta m-a ajutat să fiu un părinte mai bun

    Relația copil-părinte vitreg poate fi dificilă uneori, dar poate fi, de asemenea, plină de satisfacții. O mămică de peste Ocean povestește, pentru Insider, cum a reușit să o...

    „Am aflat în aceeași zi că o să am un băiețel și că viața lui este în pericol”. Povestea sarcinii mamei unui bebeluș devenit un înger păzitor
    „Am aflat în aceeași zi că o să am un băiețel și că viața lui este în pericol”. Povestea sarcinii mamei unui bebeluș devenit un înger păzitor

    O familie de peste hotare a trăit o tragedie chiar în ziua în care a aflat sexul bebelușului. Medicii le-au spus părinților că bebelușul e băiat, dar și că viața lui e...

    Am fost forțată să merg la internat la 11 ani. Am devenit bulimică, am divorțat și mă chinui să fiu un părinte bun
    Am fost forțată să merg la internat la 11 ani. Am devenit bulimică, am divorțat și mă chinui să fiu un părinte bun

    Astăzi vă spunem povestea Ameliei, o femeie din Marea Britanie, care la vârsta de 11 ani a fost trimisă de către mama ei la internat. Începând din acel moment,...

    Frumusețea de a fi mamă singură, pe care oamenii nu o înțeleg: „Sunt un părinte mai bun pe cont propriu”
    Frumusețea de a fi mamă singură, pe care oamenii nu o înțeleg: „Sunt un părinte mai bun pe cont propriu”

    Cele mai multe persoane sunt speriate de ideea de a fi părinte singur, dar nu și această mamă de peste hotare! „Pentru mine, faptul că îmi cresc copilul singură e ceva...

    Ce suflet bun! Și-a adus pe lume fetița fără viață și acum croșetează păturici pentru mame care și-au pierdut copiii
    Ce suflet bun! Și-a adus pe lume fetița fără viață și acum croșetează păturici pentru mame care și-au pierdut copiii

    O femeie care și-a adus pe lume bebelușa fără suflare încearcă să aline durerea mamelor care trec prin aceeași durere, oferindu-le păturici pufoase croșetate de...

    Pentru prietenii care nu-mi mai răspund la mesaje de când am devenit părinte…
    Pentru prietenii care nu-mi mai răspund la mesaje de când am devenit părinte…

    Viața unei persoane se schimbă radical atunci când devine părinte, iar asta include și relațiile cu ceilalți. Nu mai ai la fel de mult timp și disponibilitate pentru prietenii...

    © 2024 Qbebe