Femeia cu tetracromie, care poate vedea 100 de milioane de culori, a născut un copil cu daltonism

Bianca Geica - Redactor Senior

Spune despre ea că este „Regina culorilor”. Și pe bună dreptate, ținând cont că este una dintre puținele persoane care poate vedea 100 de milioane de culori! Concetta Antico are tetracromie, ceea ce înseamnă că s-a născut cu patru receptori de culoare, faţă de cei trei pe care îi au oamenii, în mod normal. Ca o ironie a sorții, însă, fiica ei s-a născut cu daltonism.

Femeia care poate vedea 100 de milioane de culori, a născut un copil cu daltonism

În 2012, Concetta Antico află că este tetracromată, ceea ce înseamnă că are un al patrulea receptor de culoare în retină, care îi permite să distingă aproximativ 100 de milioane de nuanțe diferite. În mod normal, pe retină se găsesc trei tipuri de receptori sensibili în mod diferit la diferitele componente din spectrul luminii.

„Nu ştiam că nu experimentăm lumea aşa cum o fac ceilalţi oameni. Pentru mine, lumea era într-adevăr foarte colorată. Este că şi cum nu ştii că eşti o zebră decât dacă nu eşti o zebră”, a declarat Concetta, care a aflat despre mutația ei genetică când unul dintre studenţi i-a trimis o lucrare ştiinţifică despre tetracromie. Femeia a luat, la vremea respectivă, legătura cu cercetătorii care au scris articolul respectiv și, după mai multe teste, aceștia au confirmat că are, într-adevăr, tetracromie.

Diagnosticul nu a surprins-o, însă, pe Concetta, care spune că încă din copilărie era puțin iesita din tipare. Obișnuia să își vopsească părul în cele mai trăznite culori, iar camera ei era, de asemenea, foarte colorată. În plus, iubea să petreacă extrem de mult timp în natură și să vadă frumusețea în lucruri pe care alții le considerau banale. Tot prin intermediul testelor genetice, Concetta a aflat că mama ei, care a murit când ea avea 12 ani, era susceptibilă de a fi tetracromată.

„Am simţit dintotdeauna că trăiesc într-o lume magică. Ştiu că aşa spun toți copiii, dar pentru mine, era că şi cum totul era minunat și diferit la superlativ. Întotdeauna explorăm în natură, mă adânceam şi încercam să văd complexitatea, pentru că vedeam mult mai multe detalii în toate”, mai spune Concetta. „Sunt sigură că oamenii cred că sunt drogată tot timpul, dar singurele mele „droguri” sunt viața și frumuseţea care ne înconjoară. De multe ori mă gândesc, cum poţi fi nefericită în această lume? Du-te şi stai într-un parc. Uită-te la un tufiş sau la un copac. Nu poţi să nu apreciezi cât de magnific este”, a mai adăugat aceasta.

Ca o ironie a sorții, Concetta Antico are o fetiță cu daltonism, o afecțiune congenitală şi se manifestă la aproximativ 7% dintre bărbaţi şi sub 1% dintre femei. Cea mai frecventă formă de daltonism este incapacitatea de a distinge culorile roșu și verde, mai ales la bărbați. Altfel, persoanele cu daltonism pot avea probleme în distingerea şi a altor culori, în afară de roşu şi verde.

„I-am spus că este bine, că este doar diferită şi specială şi uimitoare şi că oricum o voi învăţa cum să vădă culorile”, a mai povestit femeia.

Pentru Concetta, faptul că are tetracromie este o binecuvântare. Ea a profitat de abilitățile ei deosebite și a început să picteze. După ce a absolvit facultatea, ea s-a mutat din Australia în Statele Unite, unde a devenit artistă şi profesoară de artă, dezvoltându-şi stilul unic de peisaje colorate, cu floră şi faună.

Stabilită acum în Byron Bay, Antico predă mai puțîn și pictează mai mult și își dorește să realizeze „chiar mai multe lucrări decât am făcut-o înainte, în aceste ultime decenii ale viețîi mele. Voi continuă să pictez păsările, animalele și copacii. Vreau să descriu ceea ce văd în natură, pentru că această este o fereastră, într-un fel, către lucruri pe care alți oameni nu le văd cu adevărat", a mai spus Concetta Antico, femeia cu tetracromie, care poate vedea 100 de milioane de culori.

 • Surse: The Guardian, Instagram, WebMD, Digi24

Surse foto: Instagram

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Femeia cu cei mai mulți urmași! A născut 69 de copii
  Femeia cu cei mai mulți urmași! A născut 69 de copii

  Cazuri de familii care aveau mai mult de 10 copii erau frecvente mai ales în vremurile îndepărtate. Cercetările au scos însă la iveală și situații în care...

  Wonder Woman este însărcinată cu al treilea copil! Actrița Gal Gadot chiar este femeia fantastică!
  Wonder Woman este însărcinată cu al treilea copil! Actrița Gal Gadot chiar este femeia fantastică!

  Ne-a cucerit cu rolul din filmul de acțiune Wonder Woman și de atunci Gal Gadot pare de neoprit. Carismatică, frumoasă, talentată, actrița nu este numai un personaj de la Hollywood, ci...

  Record de fericire! După 19 sarcini pierdute, această mamă a născut un copil de 6,3 kilograme
  Record de fericire! După 19 sarcini pierdute, această mamă a născut un copil de 6,3 kilograme

  După 19 sarcini pierdute, o mămică în vârstă de 27 de ani, din Statele Unite, a adus pe lume un bebeluș de 6.37 kg, dublu față de de greutatea pe care ar trebui să o...

  Povestea mamei de 38 de ani, care a fost gravidă timp de un deceniu. A născut cu 3 luni în urmă și este însărcinată cu cel de-al 16-lea copil.
  Povestea mamei de 38 de ani, care a fost gravidă timp de un deceniu. A născut cu 3 luni în urmă și este însărcinată cu cel de-al 16-lea copil.

  Patty Hernandez din Carolina de Nord (SUA) este mama a 15 copii, iar în prezent este însărcinată cu cel de-al șaisprezecelea. Descoperă din articolul de mai jos cum se...

  Manichiură pentru rochia bleumarin: 11 idei de culori în trend care merg de minune
  Manichiură pentru rochia bleumarin: 11 idei de culori în trend care merg de minune

  Poate că manichiura nu ți se pare la fel de importantă precum alte detalii, însă amintește-ți tot timpul că micile detalii fac diferența. Fie că mergi la un eveniment, fie că...

  O femeie cu transplant de uter a născut un copil perfect sănătos
  O femeie cu transplant de uter a născut un copil perfect sănătos

  Premieră medicală în Franța! O femeie cu transplant de uter a născut un copil perfect sănătos, pe 12 februarie, după 33 de săptămâni de sarcină, potrivit France24.

  Se extinde concediul paternal, care acum se va acorda și pentru fiecare copil născut
  Se extinde concediul paternal, care acum se va acorda și pentru fiecare copil născut

  Guvernul a aprobat, vineri, acordarea concediului pentru tați la nașterea fiecărui copil, nu numai la primul copil și a extins categoriile de persoane care pot beneficia de acest drept.

  A născut primul ei copil la 33 de ani! Vedeta este extaziată!
  A născut primul ei copil la 33 de ani! Vedeta este extaziată!

  Actriţa şi cântăreaţa americană Lea Michele a devenit recent mamă. Iată cât de fericită este!

  © 2022 Qbebe