In incercarea de a infrana acest fenomen, Salvati Copiii Romania depune, de peste 20 de ani, eforturi pentru reintegrarea scolara a micutilor. Iar principalul motor de finantare a programelor noastre educationale dedicate acestor copii defavorizati este Festivalul Brazilor de Craciun. Prin intermediul celor 13 editii de pana acum, Organizatia Salvati Copiii a reusit strangerea a circa 3 milioane de euro, utilizati pentru asistarea a peste 20.000 de beneficiari, prin (re)integrarea scolara a copiilor nevoiti sa munceasca (programele A Doua Sansa si Scoala dupa Scoala) si prevenirea abandonului scolar in randul comunitatilor defavorizate (Gradinite estivale). Iar rezultatele sunt, pe alocuri, spectaculoase:
• Gradinite estivale - peste 97% dintre copiii prescolari au fost inscrisi in sistemul educational,
• Scoala dupa Scoala - 98% dintre copiii in risc de abandon scolar au promovat anul scolar 2013-2014, iar 22% dintre ei au obtinut premii scolare,
• A Doua Sansa - 94% dintre copiii care au sustinut examene in programul A Doua Sansa au promovat.
• Parinti - s-a observat si o crestere a interesului parintilor fata de educatia copiilor, 85% dintre parinti manifestand interes fata de evolutia educationala a copilului si fata de participarea la activitati de consiliere parentala.
Numai anul acesta, gratie sumelor stranse la editia din 2013, Salvati Copiii a sustinut 2.127 de copii, dintre care cei mai multi (65%) au beneficiat de suport in programul de prevenire a abandonului scolar Scoala dupa Scoala. In plus, 985 parinti au beneficiat de servicii de Lumea buna face lumea mai buna!, asistenta sociala, juridica si psihologica si au participat la intalniri lunare, iar 380 de specialisti din institutii cu atributii in protectia copilului si educatie au participat la sesiunile de informare derulate in cadrul programului.
"Strangerea de fonduri poate lua forme diverse, de la atragerea de donatii majore, la lansarea unei provocari pe retelele de socializare. Pentru noi, Festivalul Brazilor s-a dovedit cea mai eleganta, coerenta si eficienta metoda de finantare a programelor de integrare scolara si, gratie acestei gale anuale, am reusit sa schimbam destine si paradigme educationale. Le multumim tuturor companiilor, designerilor, celebritatilor si donatorilor individuali care ne sprijina si au incredere ca, impreuna, le putem reda acestor copii sansa la educatie si la un viitor decent", a declarat Presedintele Salvati Copiii Romania, Andi Moisescu.
La randul sau, Gabriela Alexandrescu, Presedintele Executiv al organizatiei, a amintit ca "lansarea Festivalului are loc intr-un context propice: maine este Ziua Internationala a Drepturilor Copilului, ce marcheaza un sfert de secol de la semnarea Conventiei cu privire la drepturile copilului in Adunarea Natiunilor Unite, si care mentioneaza clar ca statul este dator sa asigure gratuitatea si obligativitatea cel putin a invatamantului primar, dar si sa ia masuri care sa sprijine accesul la invatamant secundar general sau profesional. Masura in care statul se achita de aceasta responsabilitate este data de statisticile alarmante privind accesul copiilor romani la educatie."
In cei 13 ani de la lansare, Festivalul Brazilor de Craciun a devenit un eveniment - fanion, ce reuneste la fiecare editie cei mai influenti antreprenori, persoane publice, oameni de business si de media, in scopul strangerii de fonduri pentru sprijinirea proiectelor educationale ale Salvati Copiii Romania. Evenimentul este organizat sub forma unei licitatii speciale de brazi de Craciun, conceputi exclusiv pentru aceasta ocazie de unii dintre cei mai cunoscuti designeri din tara. Creatorii invitati pentru acest an sunt Doina Levintza, Lena Criveanu, Stephan Pelger, Iris Serban, Rhea Costa, Malvina Cervenschi, DIZAINAR, Carmen Ormenisan, Anca Fetcu (Bucharest Design Center), Ramona Filip, Laura8, Anca Lungu, Irina Pogonaru (Photoliu), Irina Neacsu, Andreea Badala (Murmur). Acestora li s-au alaturat Scoala de Bijuterie Contemporana, Zenya Atelier, Hamid Nicola Katrib, Lorena Trica si Silvia Suotean, MATIUS. Anul trecut, brazii au fost licitati cu sume cuprinse intre 700 si 6.300 de euro.
Sponsorii care sustin programele de educatie, prin actuala editie:
Sponsori Platinum: Catena, Clifford Chance Badea, Enel, Five's, IC Group, Kaufland
Sponsori Gold: Banca Romaneasca, Coca-Cola Hellenic, Luxoft, Orange, Romanian Business Consult, Secom Lumea buna face lumea mai buna!
Sponsori Silver: Apa Nova, BASF, Carrefour, EDP Renewables, Euronet Worldwide, Maiocci, Maresi Foodbroker, Mercedes-Benz, Oscar Downstream, Pay Point, Sky XS, UPC.
Festivalul Brazilor de Craciun este un eveniment de strangere de fonduri organizat anual de Salvati Copiii Romania, care are ca centru de interes o licitatie speciala de braduti de Craciun, creati exclusiv pentru aceasta ocazie de unii dintre cei mai cunoscuti designeri autohtoni.
Devenit una dintre atractiile calendarului social al sezonului, Festivalul Brazilor de Craciun sprijina proiectele derulate de Salvati Copiii Romania.
Comitetul de organizare a Festivalului Brazilor de Craciun din acest an ii are in componenta pe Amalia Nastase (Manager eventures), Andreea Raicu, Andi Moisescu, Corina Barladeanu (Manager 2Active PR), Liviu Sfrija (Director General Terrabisco), Tereza Munteanu (Managing Partner Wunderman), Ioana Iordache (General Manager, Leo Burnett), Laura Coroianu (Managing Partner Emagic) si Gabriela Alexandrescu (Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania).
Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala activa in domeniul promovarii drepturilor copilului din 1990. In cei 24 de ani activitate, peste un milion de copii au beneficiat de programele organizatiei. Membra a celei mai mari ONG globale, independente, de promovare a drepturilor copiilor, Save the Children International, organizatia considera ca toti copiii, indiferent de rasa, religie sau provenienta sociala, trebuie sa beneficieze de aceleasi drepturi. Salvati Copiii este implicata in diferite proiecte de educatie, protectie sociala si advocacy pentru copiii aflati in familii sarace, copiii victima a violentei, copiii strazii, copiii refugiati etc., lucrand pentru imbunatatirea vietii lor de zi cu zi si crearea unor planuri de viitor. Salvati Copiii isi utilizeaza experienta globala pentru a obtine din partea organismelor guvernamentale decizii si initiative de pe urma carora sa beneficieze toti copiii.
